3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

KNIHA: Mašíni jinak

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Říman 3.3.2006 14:55

Re: vrazi !!!

Kdo vydá člověka, zákonitě uplatňujícího svá nezadatelná (lidská) práva (v roce 1948 už i mezinárodně uznaná) proti režimu zločinců  a jejich pohůnků do rukou těchto zločinců (z příspěvku dovozuji, že takový Křepelka by Mašíny prásknul, případně na ně střílel spolu s estébáckými a v Německu gestapáckými zločinci) je spolupachatel a stejný zločinec. Situace je jednoduchá, není o čem filozofovat: stačí si představit, že mám možnost se zapojit do přestřelky mezi Mašíny a komunistickými pohůnky. Nebo že jsem svědkem "podřezávání" svázaného policisty (který zcela vědomě sloužil bestiálnímu režimu). Přidám se na stranu Mašínů, půjdu je prásknout? Křepelka by zřejmě střílel na Mašíny a šel by je prásknout. Já bych si v tom případě (jde samozřejmě o fiktivní a extrémní situaci, ale dejme tomu: stál bych skutečně před takovouto volbou) s chutí střelil na hajzla Křepelku. Výčitky bych neměl: věděl bych , že jsem tím pomohl dobrému. Mašínové (a i mnozí další) věděli už v roce 1948 to, co máme v zákoně o skoro 50 let později: komunistický režim byl zločinný. Ti, co mu pomáhali nutně pomáhali (třebas nedobrovolně) zlu. A v takovéto extrémní situaci měli všichni možnost volby: i ten pokladník, který dělal slouhu i tehdy, kdy mohl (minimálně) pod hrozbou vydat peníze. Jasné, souputníku zločinců, Křepelko? (Skoro bych řekl, že Křepelka není ani tak teoretik, uvažující v teple u PC, co kdo měl tehdy udělat. Spíše je to nějaký hajzl, který má z té doby máslo na hlavě - nebo přesněji mějakou tu krev "Mašínů" na rukou a dnes chce ospravedlění : já musel....).
karel 3.3.2006 15:17

Re: Re: vrazi !!!

S takovýmhle uvažováním si ospravedlníte vraždu kdykoliv a kdekoliv. Naštěstí jen před svým pokřiveným svědomím...
Sam Křepelka 3.3.2006 15:25

Re: Re: vrazi !!!

Ale Římane. Porovnal jsem také dva obdobné případy. Je zajímavé, že jste postup německé justice zcela opomenul ?!  Označíte jí taky pomahače režimu, v tomto případě fašismu.
A protože jste se pustil i do mojí maličkosti, dovolím si udělat něco obdobného já vůči Vám. Jste obrozený hrdina, který do roku 1989 seděl doma za pecí, chodil pravidelně s praporem v ruce k volbám a nyní jste se pasoval do role největších odpůrců tehdejšího režimu. Nemusím Havla a jeho kamarády s Charty, ale oni se nebáli vystoupit veřejně. A co vaše maličkost. Nebudu vám psát , zda jsem něco proti režimu činil To je moje osobní věc, kterou tady nehodlám ventilovat. Ale jedno vím zcela určitě. Za minulého režimu jsem já osobně zcela určitě riskoval mnohem víc, než jste kdy mohl riskovat Vy. A protože jsem se už před  revolucí zařekl o tom hovořit veřejně, neučiním to ani nyní ! To co jsem dělal byla vysloveně moje věc a ta už nyní nemusí nikoho zajímat. Prostě se nemám sám před sebou za co stydět. Ani před svým synem, což je pro moji maličkost rozhodující. Vy jste jenom křikloun, nic víc!
stan 3.3.2006 18:25

Re: Re: Re: vrazi !!!

"Za minulého režimu jsem já osobně zcela určitě riskoval mnohem víc, než jste kdy mohl riskovat Vy." Takže jsi měl co ztratit? Tos na tom musel být dost dobře, soudruhu, že by alespoň okresní tajemníku? Ostatná měli totiž chalupu, škodovku a kulový. Někteří i s přehazovačkou.
Mysch 3.3.2006 19:32

no, on chtel asi napsat,

ze kdyz se jednou nezucastnil prvomajove manifestace, riskoval teple mictecko na ministerstvu.
Stredocech 3.3.2006 15:21

Re: vrazi !!!

Ještě můžete přidat tu o německých dělnících ve vojenských iniformách...
 
Vodák 3.3.2006 15:52

Re: vrazi !!!

Vážený pane Křepelko,
Otec Mašínů dával do uhlí třaskavinu. Nemohl vědět kdo při výbuchu vlaku přijde o život. Piloti, kteří bombardovali města byli vrazi? Mašínové bojovali proti komunistům stejně jako jejich otec proti Němcům. Válku vyhlásili komunisté. Třídní boj, kdo nejde s námi jde proti nám, oni vyhlásili, že nebudou mít s nikým, kdo půjde proti nim slitování. Kdyby Mašínové nepostupovali tak jak postupovali, skončili by na šibenici, protože by je udal ten zabitý esenbák, nebo ten chudák pokladník. Jestliže chtěli proti komunistům bojovat, byli k tomu donuceni. Kdyby bylo více Mašínů zachránilo by se několik set životů nejlepších lidí našeho národa, které komunisté zlikvidovali.
Ota First 3.3.2006 17:21

Re: Re: vrazi !!!

Ne, pane Vodáku, nemáte pravdu.
Už jsem to sem kdysi jednou napsal a musím to opakovat. Za boj proti režimu by bylo možno považovat, kdyby Mašínové zaútočili na představitele režimu, na důležité a významné osobnosti. Bylo by to sice podivné a naprosto zbytečné, ale dalo by se to pokládat za ozbrojený boj.
Jenže to by znamenalo dát hlavu na špalek. A to chce odvahu.
Znamenalo by to umět organizovat. A to chce schopnosti.
Znamenalo byto pečlivě vybírat. A to chce rozhled.
Trochu mnoho požadavků na tři mládenečky kteří chtějí být hrdiny. Jednodušší je hrát si na jako: zabít bezbranného pokladníka, podříznout zajatce a dělat, že to byl nepřítel a pilíř režimu.
Podobně hoši v Bylo nás pět hasili požár papírového města v brambořišti. Hoši si splnili svůj sen a byli hasiči. Mašínové si splnili své dětinské představy o hrdinství a stali se ve vlastních očích hrdiny. Jenže za nimi zůstali nevinní mrtví. Není to ani tragické, je to jen smutné. Konečně, obětí bylo tehdy víc a mrtví k padesátým létům patřili.
Ale nebýt schopen nahlédnout na vlastní činy ani po tak dlouhé době, to už je trapné. Jenže so Mašínům zbývá? Přiznat to a říci: "Jsme vrazi?" Co by pak po nich zůstalo? Jenom ti mrtví?
Cruton 3.3.2006 19:14

Re: Re: Re: vrazi !!!

Souhlas.Vidím to podobně.
Mysch 3.3.2006 19:44

ano, ve vasich ocich

jsou to vrazi. protoze tohle do vas soudruzi nahustili. doufam, ze verite i tridnimu boji a boji uprostred strany.
karel 3.3.2006 18:30

Re: Re: vrazi !!!

Takže podle vás je mafie a drogový partičky regulérní armádou a má právo vraždit?
Medák 4.3.2006 1:23

Re: vrazi !!!

Copak německá justice. Komunistu za vraždu jednoho něměckýho četníka odsoudila ale esesáka Nižňanskýho za vyvraždění slovenský vesnice ne.
ok 3.3.2006 14:14

ta sketa co sama sebe nazyva "Gentleman"

Ta sketa co sama sebe nazyva "Gentleman" musi sama sobe nejak omluvit svoji nevyhranenost, neuveritelnou naivitu a jiz celostatne povestne mimoňství.
Víte, jak nepochopitelní mu musejí připadat třeba takoví legionáři, co pro Gentlemana zcela nepochopitelně obsadí celou Sibiř - Gentleman se jistě ptá "proč to ti dvacetiletí vojáci dělali, kým byli zmanipulováni?"      Případně: "A co na té Sibiři takovou dobu dělali? Nenudili se tam? Nebyla jim zima?"    
Já také Mašíny nemusím, ale Gentleman si do nich jen promítá svůj pověstný světonázor. Představuji si ho jako přerostlého boubelatého chlapce. Vlastně nám popisuje sám sebe.    
Quetzal 5.3.2006 1:31

Re: ta sketa co sama sebe nazyva "Gentleman"

Nikoliv ti neskonale naivní legionářští mladíci na Sibiři ubližovali hrdinným rudoarmějcům, kteří je jen chtěli při přátelském posezení přesvědčit o vstupu do strany....
Alespoň něco 3.3.2006 13:29

Na Litvě padlo po válce v boji proti sovětským okupantům 20 tis. partizánů,

převážně mladých lidí. Poslední byl zastřelen v r. 1964. Na Západní Ukrajině ještě mnohem víc, asi 1/4 milionu. Ukrajinci provedli úspěšné atentáty na sovětského maršála Vatutina, šéfa štábu německých SA Lutze (?), a na polského náměstka komunistického ministra obrany (tenkrát snad "Polák" maršál Rokossovskij) gen. Swierczieskieho. My můžeme v tomto směru vykázat jen skupinu Mašínů, bohužel.
Skepticus Maximus 3.3.2006 13:04

Myšlení takových "gentlemanů" mi bylo vždy cizí.

Dokonce si myslím, že jimi nelze dostatečně pohrdat.
karel 3.3.2006 13:04

Mašíni vraždili i nevinné

Prosím, zabití vojáka a policajta by se dalo s trochou chtění pochopit (byť do týla). Ale vraždy nevinných civilistů nikdy.
Mirek 3.3.2006 13:47

Re: Mašíni vraždili i nevinné

Reknete mi, byl jejich otec p. Masin, kdyz bojoval proti nemeckym okupantum sabotazemi hrdina nebo zlocinec?  A vite vy, ze za techto sabotazi take zemreli nevinni cesi? Tak byl hrdina nebo patri odsoudit. A zamyslete se nez neco napisete.
karel 3.3.2006 15:18

Re: Re: Mašíni vraždili i nevinné

S takovýmhle pokřiveným uvažováním si ospravedlníte vraždu kdykoliv a kdekoliv. Vždycky můžete přece být ve válce s režimem, že?
jezevec 3.3.2006 16:06

Re: Re: Re: Mašíni vraždili i nevinné

No VŽDYCKY ve válce s režimem teda právě být nemůžete, žeáno.
Například dnes můžete jednak volit (i více než jednu stranu), jednak být volen (i bez požehnání Strany a Vlády) - a jednak můžete odtáhnout do nějakého ráje třeba na Kubu.
Takže jaxi nemáte proti komu bojovat, nebo nemáte důvod.
karel 3.3.2006 18:38

Re: Re: Re: Re: Mašíni vraždili i nevinné

Takže když neschvaluju vraždu, tak mě pošlete na Kubu? To už tu ale soudruhu bylo! "Kdo nejde s námi, jde proti nám!" Naštěstí jsme se takových už zbavili a doufám, hodně doufám, vzhledem k dnešnímu vývoji, že natrvalo.
MRKEV 3.3.2006 13:00

proto

Mašíny bolševici nenáviděli a nenávidí dodnes z mnoha důvodů. Určitě proto, že se jimi nenechali zastrašit, zavraždit, oběsit, vzepřeli se navíc jim vyklouzli z pařátů. To bolševik neodpustí.
Mašínové prokázali odvahu a chrakter. Touhou komunistů bylo stáhnout do své žumpy každého, kdo stál mimo a kdo jim pouze svou existencí, co jsou sami zač. Proto ta nenávist.
 
Říman 3.3.2006 12:24

Každý dělal podle své nátury

Podle "Gentlemana" se nezralí kluci (mentálně tedy asi trochu opoždění), vlastně náhodou (tedy rozhodně ne - podle Gentlemana - vlastním přičiněním o odvaze a schopnostech ani nemluvě) pod vlivem štvaní Svobodné Evropy, politické naivity a špatného vlivu zřejmě buržoasní rodiny dostali z komunistického Československa na Západ (jediným možným způsobem - dodávám já - tedy násilně, neboť jinak to holt nešlo). Zatím většina českého (i dalších národů) byla zralá, na Indiány si hrát přestala (hrála si na Čapajeva a Pavku Morozova),
na náhodu a sliby Svobodné Evropy nespoléhala, politicky naivní nebyla a zdobila okna, socialisticky soutěžila, lezla po prvomájových průvodech, třeba v modrých košilích. Že z toho pak má ubožák typu "Gentlemana" doživotní mindrák je pochopitelné. Jen by si ty své blbé úvahy mohl nechat pro sebe. Kdyby bylo více naivků typu Mašínů, nemuselo mnoho jiných ztratit svinstvem zvaným komunismus značnou část života a celá tahle (a i jiné) země mohla být někde zcela jinde, dál pochopitelně, protože neztratila 40 let.
Stredocech 3.3.2006 13:03

Re: Každý dělal podle své nátury

Pozor, původním cílem Mašínů nebylo dostat se na západ, ale přispět k pádu komunismu. Prchali až když se kolem nich stahovala smyčka.
 
Mirek 3.3.2006 13:49

Re: Každý dělal podle své nátury

Neni co dodat.
Stredocech 3.3.2006 12:18

Mašínové byli hrdinové, a že to spousta lidí nechápe, je

znákou částečné degenerace nejen tohoto národa, ale celé Evropy. Pokud někdo neměl odvahu jako oni, neměl by z toho v žádném případě dělat ctnost.
Nebo je pro vás ideálem bojovníka útočit proti nepříteli s kulomety NKVD v zádech?
Mimochodem, i reálná válka je dost často zmatená.
I-Worm 3.3.2006 12:15

Především by mne zajímalo, kdo z diskutujících

tu knihu vlastně četl.
gator 3.3.2006 11:56

Je opravdu autor článku takový ignorant?

Jak mám rozumět formulaci "oběti rodinných tradic" domnívá se snad autor, že by Mašíni vyměnili život který prožili, s  "Gentlemanem"  který rodinných Mašínovských tradic zůstal zjevně ušetřen?  Politická naivita? Jakou geniální politickou prozíravostí příspěl autor článku k udržení národního povědomí o tom že zlu se má čelit?  
Jak si představuje že probíhá prostřílení se? Snad postřílením stovek protivníků? Mšíni nejsou obětmi, Gentlemane, oni to na rozdíl od Vás nedopustili.  
Mirek 3.3.2006 13:43

Re: Je opravdu autor článku takový ignorant?

Vzal jste mi to z pusy. Ten clanek je opravdu odpudivy. Stejnymi slovy o politicke naivite, skodlive vychove atd...  schazovali komuniste vsechny odvazne a charakterni lidi - od anglickych letcu po Palacha ci Zajice. Dychlo na mne Rude pravo. Jsem zhnusen.
Nax 3.3.2006 11:52

Prekvapeni

Prispevky Genltemana mam rad, ale tohle je vysmech vsem lidem, kteri bojovali za svobodu. S takovym pristupem je nam dana byt pouze sluzebniky kazdeho, kdo si jen trochu dupne.