8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
takyodbornik 28.2.2009 2:02

Re: Jde o bouři ve sklenici vody

Ms je, mily Juro, ne motorova lod ale toliko zkratka pro "miserable" (protoze takove zpravidla nevedi, ci nedokazi si vybrat, co jsou).;-)

Borek@exil 1.3.2009 0:22

Re: Jde o bouři ve sklenici vody

Jenže jméno Monroe se nevyslovuje Monró....ale Man´rou ...tedi Monrouová? Manrouová? To zní šíleně.

Jozo 28.2.2009 1:37

Prechylovanie je blbost

Prechylovanie v jazyku ceskom ci slovenskom je blbost. Dodnes cumim, ze feministky neskacu ako na gumke, pretoze povedzme si to na rovinu Novak-ova v podstate znamena patriaca k Novakovi alebo este horsie vlastnena Novakom. Manzelka raz musela v cudzine vysvetlit to nase OVA a pani, ktora pocuvala jej vysvetleniu co to OVA vlastne vyzera skoro vyletela z koze, ked je to cele doslo. Na mna sa samozrejme divala ako na vraha alebo v lepsom pripade moderneho otrokara. Uz som len cakal kedy sa manzelky opyta ci ju po veceroch bijem. Niekedy si robime srandu z moslimov a ich zahalenych manzeliek ale povedzte priatelia nie je to nase OVA tak trosku prezitok ako ten muslimsky cador?

paštun višnu 28.2.2009 1:41

Re: Prechylovanie je blbost

To mě nenapadlo, ale máte pravdu, že to sděluje příslušnost k muži. Podobně bývalo paní doktorová, lékáníková, továrníková, velkouzenářová...

Kobylka Lajda 28.2.2009 16:44

Re: Prechylovanie je blbost

Proboha lidi, když se něco přivlastňuje jako věc nebo něco, co patří Novákovi , tak se OVA píše krátce - Novakova taška,  Novákova zbraň,  - koncovky jsou ův, ova, ovo, ovi, ovy, ova. Nováková s dlouhým -ová znamená jméno, které si baba dobrovolně nechá dát při svatbě. Kdyby dotyčný pán měl více chochmesu a jazykových znalostí, tak by to té věděním nedotčené pasové úřednici uměl vysvětlit, třeba že Nováková je výraz pro označení ženy v manželství a to označení dobrovolné, a že čeština má označení pro lidi v páru, ve tvaru přídavného jména, nikoli přivlastňovacího. Pak by se ta husa nemusela ničemu divit. Přechylování je schopnost flexibilních jazyků tuto věc označovat a pokud tyto zásady opustíme, tak budeme náš jazyk germanizovat nebo anglofikovat. Nazdar!RvRv

Patapuf 28.2.2009 1:45

Re: Prechylovanie je blbost

a to je v některých slušných rodinách tím otrokářem i táta jenž dceři poskytuje rodné příjmení.

Ale jak se asi trápí Švédka, když se jmenuje Gustafson? Určitě si nepřijde jako Gustavův syn.

Jura Jurax 28.2.2009 1:52

Re: Prechylovanie je blbost

R^R^R^

Nechme každému jazyku co jeho jest - a češtině přechylování ;-)

Jura Jurax 28.2.2009 1:59

Re: Prechylovanie je blbost

No, Vaše manželka musela raz  v cudzine vysvetlovat a narazila holt na nevzdělanou krávu, které naopak nic nedošlo. Ono hlupci jsou občas všude ... a nepřijde Vám, že v češtině - i ve slovenčině - jsou přežitkem taky háčky a čárky, bránící nám v kýžené světovosti?

A co když se dcerka jmenuje Nováková po svobodné neprovdané matce Novákové - kdo ji podle Vás vlastní? Že by děda Novák? ;-D

takyodbornik 28.2.2009 2:10

Re: Prechylovanie je blbost

Ve Vama uvedenem pripade (svobodna matka Novakova) jeji dcera by se mela logicky pak jmenovat Novakove (ktere patri) ! ;-)

Navic by bylo hned zrejme, ze jeji matka Novakova neni Mrs., ale stale Miss. i kdyz s "necim navic" (cili "Motorova lod" Ms ?). 

Patapuf 28.2.2009 2:18

Re: Prechylovanie je blbost

Při vysvětlování jména Nováková v cizině jest třeba činiti zcela jiným způsobem . 1) Stručně poukázat na vysoký stupeň emancipace českých/slovenských žen 2) na to, že přivlasťnujeme si jen něco co máme rádi 3) že málokterá česká/slovenská žena by se v důsledku právě té vysoké emancipace chtěla jmenovat stejně jako chlap, chce naopak odlišením jmen zdůraznit svůj feminismus.

Nevím ale, zdali se toto vůbec dá nějak vysvětlit těm prostým domorodým národům, kde se mnohdy dosud žena jmenuje stejně jako chlap.  ;-)

Jura Jurax 28.2.2009 23:20

Re: Prechylovanie je blbost

R^R^R^

Kukulín 28.2.2009 14:27

Diakritika

je pro JOZO zbytečnost a důkazem zastaralosti jazyka. On zbožňuje před každým slovem ukazovací zájmeno i když v Angličtině to už zdegradovalo jen na EEE, na které krásně reagují batolata.Nevím jestli je větší blbost přechylování nebo slova  psát a číst jinak. V češtině existuje jen jedno slovo které se čte jinak a píše jinak.

takyodbornik 28.2.2009 2:19

Re: Prechylovanie je blbost

Moje zkusenost, kdyz jsme se brali na Rathausu v Zurichu, byla trochu lepsi.  Na dotaz mladeho urednika, zda rodice nevesty nebyli oddani (kocovky "y " a "a") vedle sedici stary byrokrat mu ihned zacal vysvetlovat, ze: "In Tschechische sprache.....u.s.w.' Jestli to mlady pochopil, nevim. Ale starej dedek na mne udelal dojem.

To prechylovani ceskych (ci slovenskych) prijmeni je samozrejme prirozene, ale u cizich prijmeni mi to pripada spise jako "uchylovani".

Patapuf 28.2.2009 2:26

Re: Prechylovanie je blbost

to máte štěstí, že ty Švýcaři jsou taky ještě docela vzdělaným národem - tuším, že jazyk tam už mají také rozvitý minimálně do 4 pádů. Jinak, tohle (SCH) je jazykově asi taky docela dost rázovitá oblast...

takyodbornik 28.2.2009 2:36

Re: Prechylovanie je blbost

Gramatiku jsem ani v cestine nikdy nevalel, ale oni tech padu maji tusim dokonce pet!  A i kdyz maji i "ostre" s tak s hackem zadne. Holt Zwingli se v tomto po Husovi neopicil.

Patapuf 28.2.2009 2:44

Re: Prechylovanie je blbost

vyspělost evropských jazyku dle pádů : level 1 - Angličani, level 4 -Němci/Svýcaři(?) level 6 -Rusové/Slováci. level 7 -Češi.;-)

Ale nejvyspělejší jazykově budou asi Řekové (netuším,  jak je to s Maďary a Balty)...:-)

takyodbornik 28.2.2009 3:21

Re: Prechylovanie je blbost

Pokud se nepletu, tak tech sedm padu (jako vubec vetsinu sve gramatiky) si Cesi vypujcili z latiny. Takze na tech sedmi samotni zdaleka jiste nebudou. Napriklad, ceska kamaradka se vdala do Italie a byla prijemne prekvapena, co vse jiz vlastne z gramatiky umela. Podobne jako ja byl prijemne prekvapen, ze studium technicke rustiny mne jiz znacne pripravilo k praci v nemeckem prostredi.

Jinak Balti jsou proto-Slovany, samozrejme mimo Estoncu, ti patri do party s Madary a Finy (ugrofinove) a to je uplne jiny svet, do ktereho se nikdy nechystam.

Weckel 28.2.2009 6:55

Re: Prechylovanie je blbost

Latina má pádů šest.

JanaB 28.2.2009 8:49

Re: Prechylovanie je blbost

Latina má sedm pádů, učila jsem se ji.

Maďarština víc jak deset, kamarád odtamtud pocházející mi to potvrdil, ale počet si nepamatuju. Ale že jich je víc jak deset, to mi v hlavě utkvělo.

kosmas 28.2.2009 9:23

Re: Prechylovanie je blbost

To jste se tedy toho moc nenaučila!

PetrH 28.2.2009 9:54

Re: Prechylovanie je blbost

Latina má šest. Nominativ, genitiv, dativ, akusativ, vokativ, ablativ. V češtině místo ablativu lokála a instrumentál. Vzkažte to svému učiteli.;-P

PetrH 28.2.2009 9:55

Re: Prechylovanie je blbost

Lokál, sorry. Jako hospoda.;-D

Tx 28.2.2009 21:51

Re: Prechylovanie je blbost

Jano B, latina má opravdu pádů šest. Taky jsem se ji učil. Nominativ, genitiv,dativ ,akusativ,vokativ, ablativ. Ten se ale posléze rozdělil na lokál a instrumentál, které se ale tvořily předložkami.

Fafa 28.2.2009 5:43

Re: Prechylovanie je blbost

Finove  - Level 10+ 

bruner 28.2.2009 6:38

Re: Prechylovanie je blbost

starý byrokrat určitě řekl buď "in der tschechischen Sprache" nebo "in die tschechische Sprache". Tedy v čestině (se řekne) nebo do češtiny (se přeloží).

takyodbornik 28.2.2009 9:24

Re: Prechylovanie je blbost

Omlouvam se. Bylo to v lednu 1970, tak Vam to doopravdy nemohu rici, zdali to tenkrate bylo die oder der.

V 28.2.2009 5:38

Re: Prechylovanie je blbost

"povedzme si to na rovinu Novak-ova v podstate znamena patriaca k Novakovi alebo este horsie vlastnena Novakom."

mozna je to tou Slovenstinou, ale pak se nemate vyjadrovat k necemu, cemu nerozumite. Kdyby totiz 'ova' znacilo majetnictvi, pak by to 'a' na konci bylo bez carky. Anzto ovsem carku ma, nema to co delat s nejakym vlastnictvim pana Novaka, ale proste ze je to zenska. Cestina totiz nema jinou moznost jak to specifikovat (kdyz pominu urcite vetne stavby, ze kterych to vyplyva). Takze vas zklamu, to 'ova' opravdu nema co delat s muslimskymi zvyky. Jste uplne mimo misu.

Tx 28.2.2009 7:15

Re: Prechylovanie je blbost

Vidíte, Jozo, (nebo Jožo??), a to je ta diakritika, která Vám vypadla: Novákova (krátké a) znamená vlastnictví: Novákova koza. Nováková, s dlouhým á, už nevyjadřuje toto vlastnictví, ale pouze pohlaví nositelky,  takže paní, ktorá počúvala, vyletěla z kože zbytečně (chápete jemný rozdíl mezi: Ta kráva byla Novákova a Ta kráva byla Nováková....). Co takhle maďarština, kde se manželka jmenuje rovnou např. "Marika Kovács Józefné", tedy doslova "Marika, Kováče Jozefa manželka". Každý jazyk má svůj vývoj, který se  těžko změní nařízeními. A tak mi bojovníci za zákaz přechylování připadají drobátko jako "brusiči jazyka českého naopak", ti chtěli germanismy rozkazem vymýtit, tito je chtějí rozkazem zavést. Ústav pro jazyk český má na to, myslím, docela rozumný názor. Mluvím o češtině, nikoliv o slovenštině.

Rejčka 28.2.2009 11:59

Re: Prechylovanie je blbost

A donedávna navíc bez té Mariky. Maďarka dříve ztrácela zcela své jméno v oficiální podobě, zůstávalo jí jen v domáckém oslovení. Projděte si maďarské hřbitovy. Ostatně - i v anglick mluvících zemích v té době bylo zvykem uvádět Mrs. Peter Smith... To už je ale ne otázka přechylování, ale přebírání příjmení jako vyjádření změny identity ženy - z rodiny (a patria potestas) otce do moci manželské. To má podle mého názoru mnohem větší feministický potenciál než pouhý fakt přechylování

Kukulín 28.2.2009 14:33

Vznik slovenštiny

To prý nalitý Štúr se pokoušel přeložit ruský text do češtiny.