Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Anonym

28. 2. 2009 10:16
Ten rozruch se mi zdá zbytečný

V úředních a obdobných dokumentech by jistě přechylování znamenalo vlastně komolení jména. Pokud jde o sport, jistě ve startovních listinách je vše v pořádku.

 Ale například ve sportovních přenosech nebo i jiných komentářích, nejde o komolení, nýbrž rozlišení pohlaví, což může být, a určitě v mnoha případech je, prostě srozumitelnější. A proč se větší srozumitelnosti bránit?

A jak jsem se již někde zmínil, šéf je šéf i v plavkách. A jestliže si bude přát přechylování, a v daném případě opravdu nejde o porušení obecně závazného právního předpisu, tak proč nevyhovět? Odpověď jazykového ústavu, že je možno obojí, nezakládá právo neuposlechnout pokynu nadřízeného, to se na mě nezlobte.

Je to stejné, jako kdyby sekretářka, které šéf vydá pokyn, aby psala odstavce odklepnutím pěti úhozů od kraje (jak bylo kdysi jedině správné) a nikoli zarovnané podle levé svislice a rozlišené řádkováním (jak je nyní také povoleno), psala písemnosti pouze druhým způsobem, protože povoleno je obojí. No - je, ale nadřízený si to přeje způsobem prvým. Měla by tedy bez dalšího uposlechnout.

0 0
možnosti

Frankie

28. 2. 2009 11:07
Re: Ten rozruch se mi zdá zbytečný

Je velmi málo sportů provozovaných "smíšeně". Jestliže jde o běh žen (jakýkoliv), pak je zřejmé, že běží ženy a není nutné přechylovat. To obvykle (i bez přechylování) pochopí i "trotl".

0 0
možnosti

PetrH

28. 2. 2009 10:03
Tak se povedlo

Předposranci v ČT hodili zpátečku. Jako obvykle.;-D

http://www.lidovky.cz/prechylovat-nebude-treba-0h1-/ln-media.asp?c=A090228_093908_ln-media_val" target="_blank">Přechylovat nebude třeba

0 0
možnosti

JK

28. 2. 2009 9:35
Všimnul jsem si nepřechylování

a považoval jsem to za první vlaštovku, která snad časem povede k odstranění nesmyslů jako Liouová...

Ostatně, počišťovači, co s Annou Karenina/Kareninovou/Kareninou?

Anna Karenina je totiž v ruštině už přechýlená (2. pádem), takže správně je 1. možnost.

S Annou Kareninovou je 2x přechýlené (= s Janou Novákovávou)

Posledné možnost je taky špatně, protože se vezme 2. pád, ketrý náhodou má kocovku jako český první, a ten se bez skrupulí skloňuje.

0 0
možnosti

Patron Divný

28. 2. 2009 10:35
Re: Všimnul jsem si nepřechylování

To pro přechylovače není problém, oni odstraní ruské přechýlení a dají místo něj naše. Takže Kareninová je pro ně v pohodě.

A také jsem slyšel profesionálního sportovního komentátora, který předělal jméno Kuzmina na Kuzminovová. Ještě ře tam těch "ovov" nedal pro jistotu třeba deset.

0 0
možnosti

Tonda

28. 2. 2009 8:58
Záznam odposlechu v nejmen.kladenské putyce:"To se nedá

 poslouchat-Oto-to nepřechylování"-odpověď"Tak napiš dopis a já ji hned vyrazím."

0 0
možnosti

Marta

28. 2. 2009 8:58
S přechylováním

nebyl nikdy problém. Pak přišla doba, kdy se tu objevily české dámy provdané (narozené) v zahraničí a také hloupá móda našich dívek a paní. Zajímalo by mě jaké příjmení má v dokladech tchýně paní Jákl Vítové.

0 0
možnosti

Nikoloki

28. 2. 2009 9:16
Re: S přechylováním

Řekl bych, že na tom bude obdobně jako tchýně Petry Eliáš-Volákové ;-) ...

0 0
možnosti

A.S. Pergill

28. 2. 2009 8:45
On je spíš problém v tom,

že západní jazyky jsou, až na pár výjimek, méněcenné hatmatilky, nerozlišující mezi mužským a ženským rodem. Prostě to "-ová" nese docela důležitou informaci o subjektu, ke kterému se vztahuje. To, že některé méněcenné jazyky tohle nedokáží, by neměl být náš problém.

0 0
možnosti

Patron Divný

28. 2. 2009 8:54
Re: On je spíš problém v tom,

Škoda, že Shakespeare a Goethe nepsali česky. Co ti mohli vytvořit, kdyby nebyli omezeni svými méněcennými hatmatilkami!

0 0
možnosti

:-:

28. 2. 2009 8:38
vyhazov byl správný,

každý zaměstnanec, který nedodržuje předpisy a pokyny svého zaměstnavatele musí počítat s vyhazovem.

0 0
možnosti

JE

28. 2. 2009 9:03
Re: vyhazov byl správný,

Takže když neposlechne, že má skočit z pátého patra, bude vyhozen (z práce, ne z okna). Ale dík své inteligenci (to je to, co vy :-: nemáte) si zachrání život.

0 0
možnosti

divis

28. 2. 2009 8:19
Canová má pravdu

přechylovat nebo nepřechylovat - buď u všech nebo nikde.

Právně je to v pořádku, mluvnicky aby se v tom prase vyznalo.

0 0
možnosti

Nikoloki

28. 2. 2009 8:14
Jak skloňovat?

Jen tak mimochodem, jak se skloňuje, když už se nebude přechylovat, Nastasja Kinski (a Klaus Kinski)? Já jsa Čechem slyším přídavné jméno a tedy skloňuji Kinského/Kinské, Kinskému/Kinské, Kinského/Kinskou, nevolám na ně, Kinském/Kinské, Kinským/Kinskou. A také vylétávám z kůže při zaslechnutí "podle Lva Nikolajeviče Tolstoje ...".

0 0
možnosti

Pavel

28. 2. 2009 9:26
Re: Jak skloňovat?

Vzpomínám si, když jsem se před moc a moc roky :-) jako školák poprvé setkal se jménem spisovatele L.N. Tolstoj a bez problému jsem jeho jméno skloňoval Tolstoje, ... A znělo mi to dobře. Naopak mne vyvedlo z míry, když učitel (tehdy bylo ještě více učitelů než učitelek) dal otázku: Četl jsi něco od Tolstého, a já hodnou chvíli netušil, že se jedná o tohoto spisovatele. Tím chci vyjádřit, že není lehké v českém jazyce najít jednoduché a jednoznačné pravidlo pro používání cizích jmen.

0 0
možnosti

Ghost Dog

28. 2. 2009 8:12
jde tu o co?

..oukám, že mnozí to tu pojali jako lingvistické cvičení..přechylovat, nepřechylovat, jak se to správně píše, jak čte, jak tomu kdo rozumí, eventuálně nerozumí, proč Lucy Liu, Umma Thurman, Edit Piaf, Meril Streep a na druhou stranu Brunhilda Issaksonová, Ču Mu Siaová..

..to oč tu ve skutečnosti běží je přeci ouplně něco jiného, zde jde o to, že vyšoupnou zasvěcenou komentátorku způsobem téměř opovrženíhodným a po negativních ohlasech ze strany veřejnosti (asi jiné, než je otec hokejisty Malika - kdo to je ten Malík?) ČT přijde s nejapnou výmluvou a snaží se udělat z Kocúmové blbku  a z nás totální idioty..

..vám to nevadí?..mně ano..na nádvoří již zaniklého ČKD slyšel soudruh Štěpán od jejich zaměstnanců: nejsme malé děti..měli by si to soudruzi z ČT asi znovu poslechnout...  

0 0
možnosti

Eliška Kapllckyova

28. 2. 2009 8:50
Re: jde tu o co?

R^

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz