25.4.2024 | Svátek má Marek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
žibřid 1.3.2009 22:24

Re: Tak to vidíte a já bloud myslel...

R^;-D

Komik 1.3.2009 23:10

Re: Zastánci přechylování netuší, s čím si zahrávají

Nevím, jestli dottir je přípona ve smyslu lexikálním. Přidává se k druhému slovu tvořícímu jméno Islanďanky, přičemž tímto slovem je jméno jejího otce - přípona (nebo co to jazykově je) dottir znamená dcera. Obdobně je to u Islanďana - muže, kde se namísto toho používá koncovka son (syn). Toto slovo se tím spíše než našemu příjmení podobá druhé části ruských jmen, tedy ruskému "otčestvu".

Luboš 1.3.2009 11:33

Tam

půjde o něco jiného,přechylování je jen zástěrka.

Červená Karkulka 1.3.2009 10:50

Pitvořící se šišlající komentátorská individua, navíc s vadami řeči, przní češtinu dennodenně na všechny způsoby

Požehnán buď každý, kdo s takovým individuem aspoň občas vyrazí dveře od televizního studia. Jen houšť a větší kapky.

PetrH 1.3.2009 10:52

Re: Pitvořící se šišlající komentátorská individua, navíc s vadami řeči, przní češtinu dennodenně na všechny způsoby

Takže měl letět Černý.

Červená Karkulka 1.3.2009 11:05

Re: Pitvořící se šišlající komentátorská individua, navíc s vadami řeči, przní češtinu dennodenně na všechny způsoby

Černý udělal záslužný čin. Mělo by to pokračovat - Voldánová, Drtinová, Klepetko, Sluková, Kořen, Bednářová atd. nejmenuji všechny.

Pindalka 1.3.2009 16:02

Re: Pitvořící se šišlající komentátorská individua, navíc s vadami řeči, przní češtinu dennodenně na všechny způsoby

A Čapka naklonovat, že.

ilna 1.3.2009 10:48

Přechylování

Přechylování jmen cizinek je arogantní zhovadilost.

PetrH 1.3.2009 10:46

Milan Lasica vyprávěl,

jak ho ve Vídni ti špatně informovaní oslovovali Herr Vášáryová, zatímco ti informovanější věděli, že správně je Herr Vášáry.;-)

Sid 1.3.2009 18:55

Re: Milan Lasica vyprávěl,

A pritom je Lasica! Jak usmevne...

v 1.3.2009 9:43

upozornění pro přechylovače

I v osučasné více přechýlené době je nutné v právních dokumentech uvádět pravé, tj. přesné jméno. Hádejte, je přechýlené ? Mluvené slovo snese více.  Ale přechylování ad absudum např. čínských, korejských atd. jmen je i v mluveném projevu minimálně násilné, leckdy směšné. A někdy možná i na úkor srozumitelnosti. Co takhle paní Onoová, kdo to asi byl.

jaroušek 1.3.2009 18:53

Re: upozornění pro přechylovače

Přechylování má sloužit ke snažšímu pochopení bez složitého opisování. Rozhodně by nemělo být násilné - souhlas. Právní dokumenty jsou něco jiného. Tam skutečně záleží na každém "písmenku" a veškeré "nejasnosti" se řeší opisem - mnohdy i velmi kostrbatým (ke jménu se přidává datum narození, číslo pasu případně i pohlaví).

Vladimír 1.3.2009 0:46

Nepřechylování je správné?

Přechylování je v souladu s jazykovými pravidly a hlavně se způsobem ohýbání slov při skloňování v českém jazyce. Vždycky jsem byl proti tomu, aby se u nás přijímal "jazykový zákon" jako na Slovensku, ale pokud by se měla čeština prznit tak, jak doporučují někteří "nepřechylovači", snad bude opravdu lepší přijmout nezpochybnitelná zákonná pravida. Český jazyk je krásný nástroj dorozumívání a stále se vyvíjí, ale některé snahy o změnu jdou proti samému principu fungování naší mateřštiny. Skloňování postatných jmen a časování sloves patří k základním kamenům stavby češtiny a musí to tak zůstat. Neměli bychom být "světoví" za každou cenu, i přejímání z jiných jazyků, které navíc mají jiný základ, má své hranice...

Hogofogo 1.3.2009 2:24

Re: Nepřechylování je správné?

Nějakou Kocumovou si Černý nahradí, tak za nepřechylování musíven. Nepřechylování jména Emons bylo v pořádku?! Ono Emons by se mohla nasr... a jít reprezentovat USA. To si Černý ani češtináři dovolit nemohou. Typické české výjimky - na každém kroku.

PetrH 1.3.2009 2:55

Re: Nepřechylování je správné?

Furt tu někdo plete dohromady přechylování a skloňování. Dokud nevíte, jaký je v tom rozdíl, věnujte se snad něčemu jinému. A "zákonná pravidla" češtiny opravdu, ale opravdu ještě nemáme. Bohudík.

honzak 1.3.2009 7:13

Re: Nepřechylování je správné?

nic ve zlým - titulek z idnes:

Zelenou kandidátku povede Bursíkův náměstek Dusík, Jacques je dvojkou

Kdyby kačena nevyla tak mediálně profláklá, kdo by poznal že se jedná o ženskou a ne o chlapa?

Patron Divný 1.3.2009 9:47

Re: Nepřechylování je správné?

Ani jiné, podstatně sympatičtější Kateřině jsem nikdy nikde neslyšel říkat Emmonsová. A někde, bohužel si nevzpomínám kde, jsem četl vysvětlení: když má někdo nepřechýlené jméno zapsané v českých úředních dokladech (občanka, pas, matrika atd.), je nutné to respektovat. To je prý i případ těchto dvou výrazně odlišných Kateřin.

A najednou to jde. Najednou nevadí, že se nepozná, jestli je to muž nebo žena. Najednou nevadí, že to nejde skloňovat. Prostě před bumážkou nezbývá než padnout na zadek. Ale musí to být česká bumážka, ne nějaká cizácká, byť českým státem uznávaná.

Sargon 1.3.2009 10:03

Re: Nepřechylování je správné?

Kdyby Kačena tak nevyla, nebyla by tak mediálně profláklá.

Sargon 1.3.2009 10:11

Re: Nepřechylování je správné?

Rozdíl tu je, ale taky souvislost: když nepřechylujete, nemůžete pak ani skloňovat. Což je proti duchu češtiny.

Jediným logickým a důsledným řešením celé téhle jazykové patálie by bylo vyjmout všechna cizí jména, vlastní i zeměpisná, ze systému češtiny a ponechat je jako nepřechýlená a nesklonná. A nepočeštěná. "Pojedu letos do London, abych viděl Madonna a James Blunt na jejich koncertě.

PetrH 1.3.2009 10:36

Re: Nepřechylování je správné?

No vidíte, jak vám to jde. Totálně mimo mísu, ale s nadšením. Kdybyste jel do Londýna a viděl Madonnu a Jamese Blunta, nepřechýlil byste ani ťuk a ještě by vám bylo rozumět.

Patron Divný 1.3.2009 10:41

Re: Nepřechylování je správné?

Důsledná řešení jsou v reálném životě skoro vždycky špatná. Proč jste to vlastně rozšířil na zeměpisná jména? Já jsem proti přechylování, protože tvrdím, že to uráží lidi. Že by bylo možno urazit město (ne obyvatele města, jen město jako takové), o tom silně pochybuji.

PetrH 1.3.2009 10:51

Re: Nepřechylování je správné?

Krom toho přechylování není skloňování. Ale buďte rád, že to nerozšířil úplně na všechna slova. Pak bychom všechny texty četli pouze v originále, ničemu nerozuměli, ale byli bychom politicky korektní.;-D

žibřid 1.3.2009 14:22

Re: Nepřechylování je správné?

Ovšem když se přechýlí Cape town jako Kapské město, jsem tím dotčen docela dost. (Nějak se z toho vytrácí skutečnost, že cape je mys.)

PetrH 1.3.2009 14:46

Re: Nepřechylování je správné?

To je překlad a ne přechýlení, jebemtidušu! Tady už fakt každej plácá, co mu slina na rypák přinese.:-/

žibřid 1.3.2009 15:19

Re: Nepřechylování je správné?

Jo, chtělo by to regulaci.

jaroušek 1.3.2009 18:07

Re: Nepřechylování je správné?

Máte pravdu, že si to někteří pletou. Ale právě přechylování umožňuje skloňování v ženském rodu.

Vladimír 3.3.2009 0:24

Re: Nepřechylování je správné?

Přechylování a skloňování přece ale spolu neoddělitelně souvisí, jde o samu podstatu našeho jazyka. Máme totiž sedm pádů a i když napíšeme příjmení v podobě nepřechýlené v pádě prvním, co v těch pádech ostatních? Vždyť i mužská příjmení - včetně těch cizích - mají v různých pádech různé přípony, my v češtině prostě podstatná jména tzv. ohýbáme a příjmení jsou přece také podstatná jména. A aby bylo možno ženská příjmení skloňovat (čili ohýbat), musíme je v různých pádech opatřovat také příponami. A to při nepřechylování není možné, takže při vší úctě k cizím příjmením a jejich nositelkám vidím jediné řešení - přechylovat. Nebo používat místo češtiny ten cizí jazyk, kde se nepřechyluje. V jiných jazycích také platí pravidla a musíme je respektovat. Totéž musí platit v jazyce našem. >-

Pozorovatel 1.3.2009 0:12

Omluva

K mému příspěvku : zlobí mne klávesnice a tedy¨: větu, politici

Chápající 1.3.2009 9:45

Pozorovateli,

není to zlobící klávesnice. Je to zlobící vnitřek té koule, kterou máte na krku. Důkaz je jednoduchý. Posaďte k té klávesnici někoho mladšího.

Pozorovatel 1.3.2009 0:09

Nepřechylování ad absurdum lze nalézt v Instinktu

Jednou jsem tam od Lipčíka četl zajímavou vět :" Britští politic D.Brown, T.Blair, G.Norman, M.Thatcher a E.Aston se domnívají.......atd. Ptám se kolik je v tom seznamu žen ?