1.5.2024 | Svátek práce


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
cara 1.9.2006 12:11

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Co se týče misií u nás, zatím prokazatelně první u nás byli iroskotští mniši (tuším v 8.století), bavorská misie přišla až potom. Na rozpor mezi východem a západem bylo zaděláno ve chvíli, kdy byla založena Konstantinopole jako sídlo císařství a patriarchátu.

Navíc v zde dělalo problémy pozdější spojení císařství a patriarchátu "pod jednou střechou".

Řím totiž stále požíval v církvi statut vyjímečnosti proto, že jeruzalémská obec po dobytí Jeruzáléma odešla většinou tam a byl tam popraven i sv.Petr. Spor o Ducha Svatého (zda je rovnocený zbývajícím dvěma osobám) je delšího data, předcházelo mu ariánství, spor o monofysis, atd. Sporné Filioque bylo do vyznání víry přidáno oficiálně až na koncilu v Tridentu (1564?).

Co se byzantské mise u nás týče, pokud by nebyla autorita Říma dostatečná, nešli by oba bratři obhajovat slavanskou liturgii do Říma před papeže. Nicméně tam šli, obhájili a Metoděj se dokonce stal arcibiskupem. Vše ostatní je záležitostí politiky a manipulace s římskou kurií. Ostatně rozdíly mezi Římem a pravoslavím jsou spíše politického charakteru než záležitostí teologie. Svědčí pro to i to, že východní ritus (řeckokatolíci) je součástí římské cirkve.

cara 1.9.2006 11:42

Re: Re: No jo copak Přemyslovci

Václav byl pragmatik. Boleslav I. kopal proti říši po vraždě Václava asi 14 let se střídavými (ne)úspěchy. Nakonec se ale, stejně jako jeho bratr, pragmaticky rozhodl, ze to silou nejde, srazil podpadky a r.955 už vesele pomáhal Otovi na Lechu potírat Maďary. Ovšem jako ne příliš spolehlivého ho nechali s českym kontingentem hlídat zásoby. Nakonec bylo živo i u těch zásob, neb Maďaříci se rozhodli, že půjdou zrovna tudy a Ota kvapně obracel hlavní voj, aby nebyl napaden zezadu.

Btw: Přemyslovci po meči vymřeli Valentinem Hrbatým z opavské větve v Ratiboři až r.1521, tudíž rok 1306 je sice známější, ale trochu zavádějící a týká se pražské větve.

Lubomír Ptáček 31.8.2006 19:32

Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Ale ano, rozpory existovaly a pozdější rozdělení na dvě říše byl následek. Konstantin a Metoděj přložili liturgii Jana Zlatoústého. Dále existovat spor o Ducha Svatého, ikonoklasmus a vlastně spor o sféry vlivu byl prakticky otevřený. To vše už ve druhé polovině 9. století.

Flasi 31.8.2006 17:51

Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

No co se tyka latinskych msi, tak ty byly snad latinske kompletne, vcetne vsech cteni z Pisma, ale kazani - promluva k vericim - byla v mistnim jazyce. Jisteze meli nejspis lide radeji, kdyz byla cela mse v jazyce, kteremu rozumneli, ale kazani rozumneli vzdy.

Co se tyka uniknuti pravoslavi, tak jak bych to tak jednoznacne nevidel. Tehdy sice byla jenom jedna cirkev, ale kdyby nase biskupstvi a arcibiskupstvi byly podrizeny Carihradu a ne Rimu, tak bysme po rozdeleni cirkve nejspis automaticky zustali s Carihradem. Je pochopitelne otazka, jestli by nam to pres vsechny nabozenske valky a reformace a rekatolizace vydrzelo.

J.G. Pašek 31.8.2006 16:38

Nejlépe to vše napsal Alois Jirásek "Staré pověsti české" . . . .

.

Stanislav 31.8.2006 16:32

Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

To jsou hlouposti, tehdy žádný východní ritus neexistoval, byla jen jedna církev. K rozdělení na východní /pravoslavnou) a kataolickou círtkev došlo až o 2 staletí později tuším v roce 1054. Cyrilk s Metopdějem kromě písma, které ale po odchodu jejich žáků u nás zaniklo, přinesli jedinou novotu, které tehdy notně zlobila německé (bavorské) kněze a sicer mši ve starosllověnštině místo latinské, samozřejmě bla podstatně oblébenějším protože lidé kázáním a obřadům rozuměli, Kvůli této novotě se museli vydat do Říma, ale nakonec ji tam obhájnili.To jak jsme unikli pravoslaví díky odchodu Metodějových žáků jsou čisté bláboly.

ptakopysk 31.8.2006 16:08

Re: Re: Inspektore

No v tom Turecku to nakonec dopracovali k následnictví po prvorozeném synovi a tak nějak to tam začalo jít od desíti k pěti. (Jméno té dámy která to zapříčinila jsem úspěšně zapomněl) Protože sultanáty minulé i současné naštěstí nestojí jenom na jednotlivcích trvalo poměrně dlouho, než se Turecko zhroutilo. Tuhle jsem o tom viděl nějaký dokument v současných feministických tendencích, kde bylo vysvětlováno, že harémový vynález následnictví nemohl za pád turecké říše, i když ti sultáni byli docela slušní psychopati a že harém vládl říši prostřednictvím dementních sultánů úspěšně a dlouho, takže ženy mohou být úspěšné vládkyně a že ten trapný konec byl tak nějak sám od sebe a že harém na tom nenesl žádnou zodpovědnost :o)))

inspektor Trachta 31.8.2006 15:39

Re: Inspektore

No tak Ptakopsyku - jasně že to bylo tehdy poměrně časté, zabíjet příbuzné, ale ani tehdy to nepovažovali za dobrou společenskou hru.

Nakonec i v tom divokém Turecku postupně přešli k tomu, že sourozence sultána "jenom" věznili v tzv. zlaté kleci. Tomu se říká pokrok... :-)

Rozhodování mezi Václavem a Boleslavem je podle mě asi zbytečné - ale v čistě teoretické úvaze bych dal na rozdíl od vás a Víti přednost Václavovi. Boleslav se po dlouhých letech bojů nakonec stejně dopracoval ke stavu, který byl už za Václava...;-)

inspektor Trachta 31.8.2006 15:32

Re: Re: Re: Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

Tak nějak to bude Ptakopsyku :-);-) cesty byly tehdy zatraceně dlouhé...

ok 31.8.2006 15:06

Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Prave to je zajimave - to, ze Premyslovci zrejme nemeli problem se zapadnim zpusobem, zrejme ale meli problem s vychodnim zpusobem?

Zapadni pro ne bylo domaci, vychodni pro ne bylo cizi? Nevim, ptam se...

Nebo to byl zpusob obrany pred Moravou? Nebo nedobrovolne (nebo dobrovolne?) podlehnuti vnejsi sile?

zirje 31.8.2006 15:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

souhlas.

Máte-li hlubší zájem o chorvatský jazyk, mohu jen doporučit vynikající  Gramatiku hrvatskoga jezika od Babiće. Jsou tam i etymologické výklady, ukázky z lidové poezie i krásného písemnictví, aj.

VLK 31.8.2006 14:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Ja bych to videl spis na tu nemeckou kolonizaci.

ok 31.8.2006 14:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Tou chorvatskou slovanskosti myslim elementarni slovni zasobu ( a take detskou slovni zasobu a to jak matka mluvi s malym ditetem),  zpusob vyjadrovani v zakladnich zivotnich situacich, styl bydleni, reseni beznych zivotnich situaci (=reknu jasne jednou a slovo plati, nebo nekonecne dohadovani, nebo manipulativni ovlivnovani atd.), chovani mezi lidmi navzajem, melodii reci, vzhled lidi a jejich chovani na urovni reci tela.

Tedy zalezitosti, ktere jsou do znacne miry nevedome a neovlivnene "vedomou slovanskosti jako obranou pred cizinci".

ptakopysk 31.8.2006 14:54

Inspektore

Mordování příbuzných bránících nástupu k moci byl v té době v Evropě tolerovaný lidový zvyk, něco podobného jako v současnosti očerňování politických odpůrců při volbách presidenta v USA, či Kubiceho aféra u nás. Hledíte na historii příliž očima současného člověka.

ptakopysk 31.8.2006 14:49

Re: Re: Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

aha. Takže můžeme celkem přesně říci, kdy Přemysl Stadice opustil, ale protože se v každý krčmě cestou loučil se svobodou, nemůžeme přesně říci ani jestli přišel, či zda byl donesen na Vyšehrad, natož kdy.

VLK 31.8.2006 14:45

Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Ale uz pred nimi tu byli bavorsti knezi, verozvestove skutecne jednali s Rimem a boj o ovladnuti moravskych Slovanu (vcetne uznani staroslovenstiny jako obradniho jazyka) byl jednim z prvku, ktere prispely k rozkolu mezi vychodni a zapadni cirkvi, zapadni knezi tu byli porad a po smrti Metodeje byli jejich ucednici vyhnani. Borivoj se sice nechal Metodejem pokrtit, ale po navratu byla proti nemu vzpoura. A po padu Velke Moravy  uz ceska knizata a Premyslovci jako prvni mezi nimi prijimali viru jen po zapadnim zpusobu. Staroslovenskou liturgii se pokusil vzkrisit az Karel IV. a vyhladili ji pak husite.

inspektor Trachta 31.8.2006 14:37

Re: Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

To si nechal Přemysl v šatně už ve Stadicích...a docela rád ;-)

inspektor Trachta 31.8.2006 14:36

Re: Re: No jo copak Přemyslovci

Vy to máte tak pěkně přehledné Víťo...;-D jak jsem psal o těch bonbónech...tohle je Váš bonbónek a já vám ho přeju. Leč nesouhlasím. ;-)

Vraždění vlastních starších bratrů nepovažuji za ten nejlepší státotvorný zvyk...:-P i když v Turecku se leta letoucí vraždili mladší synové sultána a fungovalo to docela dlouho téměř jako zákon...jak jsem psal: každý si dnes může vybrat svůj vzor...;-)

ptakopysk moralista 31.8.2006 14:26

Re: Re: Re: No jo copak Přemyslovci

on totiž Boleslav nas.al fráterníky zamordováním Václava, tak mu to dávají sežrat až do teďka...

ptakopysk našeptávač 31.8.2006 14:25

Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

možná by se to dalo odvodit z archivních vyšehradských lístků od šatny. Málokdo si v šatně uskladní pár volů a pluh...

zirje 31.8.2006 14:06

Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Cyril a Metoděj přinesli východní ritus, to nemělo v té době s Římem až tak mnoho společného.

zirje 31.8.2006 14:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

výsledek staletého tlaku, kdy jim jako národu šlo o existenci. Zjednodušeně a ahistoricky: z jedné strany itálie, z druhé Turci, nakonec součást Rakouska-Uherska. Měli proti čemu se vymezovat. Myslím že se s tím vypořádali (až na 20. století) úspěšně. Nemohu vystát různá tvrzení a balkánských pronárodech a operetních ministátečkách ( to prvé vox populi, to druhé Erazim Kohák) 

ok 31.8.2006 13:45

Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

No prave, kdyz jsem poprve prijel do Chorvatska, prekvapilo me prave to, ze jsou mnohem slovanstejsi nez Cesi - pres polohu ve stredomori a stalety mocensky vliv z uzemi dnesni Italie.

To je prave ono - etnicita ma tuhy korinek, je vpodstate neznicitelna - me to tak tedy pripada po cestach po cele Evrope. Takze jista neslovanskost Cechu o nas vypovida mnohem vic, nez si bezne uvedomujeme. Proste ten neslovansky kulturni element v Cechach nikdy nevymizel a v beznem zivote nerozpoznan preziva po staleti (v ruznych okrajovych jevech), aniz to registrujeme.

Tana 31.8.2006 13:42

Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Pravoslavná církev má za sebou i krvavá období, ale u nás nejsou známá. Např "staroobrjadci" byli upalováni v kostelech. Stalin měl být duchovním, vezmeme li jeho vládu jako "reformu náboženství" tak se v krvi utopíme. Nezapomínejte , že ruská společnost je cca o 300 let opožděna.

Tana 31.8.2006 13:37

Re: Tady mně to nějak nesedí

Pokud vím, tak Cyril a Metoděj spolupracovali s Římem, proč hledáme rozpor tam kde nebyl? Chtěla bych zjistit, zdali v Čechách proběhl rozbor DNA. Chtěla bych se dozvědět, jak to je skutečně s Kelty, Germány, Slovany atd.Mám pocit, že  jsme příliš pod vlivem myšlení 19. st. Angličané se nebáli přiznat, že jsou Němci. Je to logické, v poddanské společnosti bylo právo první noci, a prvorozený měl lepší podmínky.

zirje 31.8.2006 13:13

Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

k těm chorvatům: a co, pominu-li římskou prehistorii, staletí vlivu benátských republik, boje a časté kolonizace dalmatských přístavů v historii; až po nedávný vliv italské vlády nad Zadarem, což byla v podstatě okupace? To nebyly zanedbatelné vlivy - i s dopadem na chorvatský jazyk. Ještě na rakousko-uherských mapách nemáte napsáno Rijeka, Zadar, Split nebo Vis, ale Fiume, Zara, Spalato, Lissa.

ok 31.8.2006 12:31

Re: Re: No jo copak Přemyslovci

Tak proc byla ve stredovekych Cechach takova ucta a respekt prave k Vaclavovi? To muselo mit nejaky realny zaklad?

ok 31.8.2006 12:23

Re: Může mi někdo vysvětlit

Ale to je prece prave svatek svateho Vaclava, to je zakladni svatek Ceskeho statu - kralovstvi i republiky.

Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname ;-)

ok 31.8.2006 12:21

Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Cechy jsou zajimave tim, ze kulturne nejsou slovanske - nejspis mimo jine i prave proto, ze byly osidlovany infiltraci, a nove prichozi prebirali stavajici stredoevropskou kulturu. Ale ta posledni mocenska "panska" vlna kolonizace, kdy se definitivne rozhodlo, ze v Cechach se bude mluvit slovanskym jazykem, ta urcite existovala, to je jiste.

Dobre je to videt ve srovnani treba s Chorvatskem -Chorvati jsou kulturne i jazykove cisti Slovane, Cesi z Cech ("ne-moravane") maji kelto-germansky prizvuk s pridechem na prvni slabice, mame stejny prizvuk (a "zvukomalebnost" jazyka - nevim jak jinak to rict)  jako jizni Nemci, Irove, Bretonci a Skoti (!) .

Kylchap 31.8.2006 12:11

Re: Tady mně to nějak nesedí

A co by na tombylo špatného? Pravoslavná církev nemá za sebou krvavou historii jako katolická. A také netouží po světské moci.