Středa 15. 5. 2024Žofie polojasno10 °C

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

  • Příspěvků: 36
  • Poslední: 1.9. 2006 12:11
  • Řadit dle: času vložení
  • vláken
J.G. Pašek 31.8.2006 16:38

Nejlépe to vše napsal Alois Jirásek "Staré pověsti české" . . . .

.

Joska 31.8.2006 10:21

Může mi někdo vysvětlit

proč se neslaví oficiálně založení českého státu, v čem je potíž? S datem vzniku, nebo je v tom něco jiného? Přál bych si takový svátek!!

ok 31.8.2006 12:23

Re: Může mi někdo vysvětlit

Ale to je prece prave svatek svateho Vaclava, to je zakladni svatek Ceskeho statu - kralovstvi i republiky.

Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname ;-)

ptakopysk našeptávač 31.8.2006 14:25

Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

možná by se to dalo odvodit z archivních vyšehradských lístků od šatny. Málokdo si v šatně uskladní pár volů a pluh...

inspektor Trachta 31.8.2006 14:37

Re: Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

To si nechal Přemysl v šatně už ve Stadicích...a docela rád ;-)

ptakopysk 31.8.2006 14:49

Re: Re: Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

aha. Takže můžeme celkem přesně říci, kdy Přemysl Stadice opustil, ale protože se v každý krčmě cestou loučil se svobodou, nemůžeme přesně říci ani jestli přišel, či zda byl donesen na Vyšehrad, natož kdy.

inspektor Trachta 31.8.2006 15:32

Re: Re: Re: Datum prichodu Premysla na Vysehrad neni zname

Tak nějak to bude Ptakopsyku :-);-) cesty byly tehdy zatraceně dlouhé...

inspektor Trachta 31.8.2006 9:32

No jo copak Přemyslovci

Přemyslovci byli jistě zajímavá dynastie a mezi odbornou veřejností debata k výročí jejich vymření (po měči) proběhla. Široká veřejnost (ano ano, myslím ty tlusťochy u televizí) bude možná ještě tak debatovat nad tím, ke kterému odkazu Přemyslovců se spíš hlásit - jestli ke Svatému Václavovi a nebo pragmatikovi Boleslavovi. Kdo z nich vlastně založil český stát a kdo z nich nám dal víc? Ani na tohle není jasný názor - nakonec historie se v postmoderní době pojímá jako bonboniéra - každý si zřejmě vybere bonbón, který mu chutná...;-) (ne, to neřekl Forest Gump)

A pokud jde o ten článek pana Třeštíka o vyvraždění Slavníkovců v DaSu,, tak to jsem chápal spíš jako hypotézu...ono taky důkazní řízení u takhle starého případu není zrovna jednoduché :-) Ovšem proč o tom nemluvit, že?

vita 31.8.2006 9:44

Re: No jo copak Přemyslovci

Diskutovat není o čem - český stát založil Boleslav. Knížátko Václav jen udržoval přemyslovskou doménu - Pražsko.

Boleslav se ubránil proti saskému vpádu, sjednotil zem, rozšířil moc na Moravu, Krakovsko a až na Ukrajinu, zřídil pravidelnou armádu, státní byrokracii, začal razit peníze.

A založil tolik křesťanských kostelů, o kolika se Václavovi mohlo nejvejš zdát.

ok 31.8.2006 12:31

Re: Re: No jo copak Přemyslovci

Tak proc byla ve stredovekych Cechach takova ucta a respekt prave k Vaclavovi? To muselo mit nejaky realny zaklad?

ptakopysk moralista 31.8.2006 14:26

Re: Re: Re: No jo copak Přemyslovci

on totiž Boleslav nas.al fráterníky zamordováním Václava, tak mu to dávají sežrat až do teďka...

inspektor Trachta 31.8.2006 14:36

Re: Re: No jo copak Přemyslovci

Vy to máte tak pěkně přehledné Víťo...;-D jak jsem psal o těch bonbónech...tohle je Váš bonbónek a já vám ho přeju. Leč nesouhlasím. ;-)

Vraždění vlastních starších bratrů nepovažuji za ten nejlepší státotvorný zvyk...:-P i když v Turecku se leta letoucí vraždili mladší synové sultána a fungovalo to docela dlouho téměř jako zákon...jak jsem psal: každý si dnes může vybrat svůj vzor...;-)

ptakopysk 31.8.2006 14:54

Inspektore

Mordování příbuzných bránících nástupu k moci byl v té době v Evropě tolerovaný lidový zvyk, něco podobného jako v současnosti očerňování politických odpůrců při volbách presidenta v USA, či Kubiceho aféra u nás. Hledíte na historii příliž očima současného člověka.

inspektor Trachta 31.8.2006 15:39

Re: Inspektore

No tak Ptakopsyku - jasně že to bylo tehdy poměrně časté, zabíjet příbuzné, ale ani tehdy to nepovažovali za dobrou společenskou hru.

Nakonec i v tom divokém Turecku postupně přešli k tomu, že sourozence sultána "jenom" věznili v tzv. zlaté kleci. Tomu se říká pokrok... :-)

Rozhodování mezi Václavem a Boleslavem je podle mě asi zbytečné - ale v čistě teoretické úvaze bych dal na rozdíl od vás a Víti přednost Václavovi. Boleslav se po dlouhých letech bojů nakonec stejně dopracoval ke stavu, který byl už za Václava...;-)

ptakopysk 31.8.2006 16:08

Re: Re: Inspektore

No v tom Turecku to nakonec dopracovali k následnictví po prvorozeném synovi a tak nějak to tam začalo jít od desíti k pěti. (Jméno té dámy která to zapříčinila jsem úspěšně zapomněl) Protože sultanáty minulé i současné naštěstí nestojí jenom na jednotlivcích trvalo poměrně dlouho, než se Turecko zhroutilo. Tuhle jsem o tom viděl nějaký dokument v současných feministických tendencích, kde bylo vysvětlováno, že harémový vynález následnictví nemohl za pád turecké říše, i když ti sultáni byli docela slušní psychopati a že harém vládl říši prostřednictvím dementních sultánů úspěšně a dlouho, takže ženy mohou být úspěšné vládkyně a že ten trapný konec byl tak nějak sám od sebe a že harém na tom nenesl žádnou zodpovědnost :o)))

cara 1.9.2006 11:42

Re: Re: No jo copak Přemyslovci

Václav byl pragmatik. Boleslav I. kopal proti říši po vraždě Václava asi 14 let se střídavými (ne)úspěchy. Nakonec se ale, stejně jako jeho bratr, pragmaticky rozhodl, ze to silou nejde, srazil podpadky a r.955 už vesele pomáhal Otovi na Lechu potírat Maďary. Ovšem jako ne příliš spolehlivého ho nechali s českym kontingentem hlídat zásoby. Nakonec bylo živo i u těch zásob, neb Maďaříci se rozhodli, že půjdou zrovna tudy a Ota kvapně obracel hlavní voj, aby nebyl napaden zezadu.

Btw: Přemyslovci po meči vymřeli Valentinem Hrbatým z opavské větve v Ratiboři až r.1521, tudíž rok 1306 je sice známější, ale trochu zavádějící a týká se pražské větve.

Lubomír Ptáček 31.8.2006 8:26

Tady mně to nějak nesedí

"V pravý čas přijali křesťanství a začali je sami šířit na sever a východ, čímž odvrátili nebezpečí násilné mise ze západu."

Čechy podléhaly smíšeným vlivům západním i východním. Přemyslovci přijali křesťanství, když už nebylo zbytí, a to nejdříve z východu (Velká Morava, Metoděj). Po vyhnání Metodějových žáků z Moravy převážily vlivy západní, často hodně násilné, dodejme, že převážily naštěstí. Jinak bychom možná byli pravoslavní.

ok 31.8.2006 8:43

Re: Tady mně to nějak nesedí

Cechy (tedy ne Morava) byly vzdy v zapadni sfere vlivu, je to dano usporadanim krajiny (otevrenost na severozapad, blizkost mocenskych center - Rezno na Dunaji je doslova za humny, navic na vyznamne komunikaci pouzivane od staroveku, vyznamna mesta v Sasku jsou taky jen za symbolickymi kopecky). K mocenskym centrum na vychode to bylo mnohem dal. Navic Cechy byly Slovany osidleny "infiltraci" (ne jednorazovym dobytim), nove prichozi vstupovali do urciteho kulturniho a mocenskeho prostoru. 14 ceskych knizat pokrtenych v Rezne tomu odpovida.

Indian 31.8.2006 10:15

Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Pan Trestik razi jinou teorii, na zaklade pramenu tvrdi, ze Cechy byly kolonizovany dvema po sobe jdoucimi invazemi vojensky organizovanych kmenu ( nebo casti kmenu ), ktere zabraly cechy na jeden pokus.

ok 31.8.2006 12:21

Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Cechy jsou zajimave tim, ze kulturne nejsou slovanske - nejspis mimo jine i prave proto, ze byly osidlovany infiltraci, a nove prichozi prebirali stavajici stredoevropskou kulturu. Ale ta posledni mocenska "panska" vlna kolonizace, kdy se definitivne rozhodlo, ze v Cechach se bude mluvit slovanskym jazykem, ta urcite existovala, to je jiste.

Dobre je to videt ve srovnani treba s Chorvatskem -Chorvati jsou kulturne i jazykove cisti Slovane, Cesi z Cech ("ne-moravane") maji kelto-germansky prizvuk s pridechem na prvni slabice, mame stejny prizvuk (a "zvukomalebnost" jazyka - nevim jak jinak to rict)  jako jizni Nemci, Irove, Bretonci a Skoti (!) .

zirje 31.8.2006 13:13

Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

k těm chorvatům: a co, pominu-li římskou prehistorii, staletí vlivu benátských republik, boje a časté kolonizace dalmatských přístavů v historii; až po nedávný vliv italské vlády nad Zadarem, což byla v podstatě okupace? To nebyly zanedbatelné vlivy - i s dopadem na chorvatský jazyk. Ještě na rakousko-uherských mapách nemáte napsáno Rijeka, Zadar, Split nebo Vis, ale Fiume, Zara, Spalato, Lissa.

ok 31.8.2006 13:45

Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

No prave, kdyz jsem poprve prijel do Chorvatska, prekvapilo me prave to, ze jsou mnohem slovanstejsi nez Cesi - pres polohu ve stredomori a stalety mocensky vliv z uzemi dnesni Italie.

To je prave ono - etnicita ma tuhy korinek, je vpodstate neznicitelna - me to tak tedy pripada po cestach po cele Evrope. Takze jista neslovanskost Cechu o nas vypovida mnohem vic, nez si bezne uvedomujeme. Proste ten neslovansky kulturni element v Cechach nikdy nevymizel a v beznem zivote nerozpoznan preziva po staleti (v ruznych okrajovych jevech), aniz to registrujeme.

zirje 31.8.2006 14:05

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

výsledek staletého tlaku, kdy jim jako národu šlo o existenci. Zjednodušeně a ahistoricky: z jedné strany itálie, z druhé Turci, nakonec součást Rakouska-Uherska. Měli proti čemu se vymezovat. Myslím že se s tím vypořádali (až na 20. století) úspěšně. Nemohu vystát různá tvrzení a balkánských pronárodech a operetních ministátečkách ( to prvé vox populi, to druhé Erazim Kohák) 

ok 31.8.2006 14:55

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Tou chorvatskou slovanskosti myslim elementarni slovni zasobu ( a take detskou slovni zasobu a to jak matka mluvi s malym ditetem),  zpusob vyjadrovani v zakladnich zivotnich situacich, styl bydleni, reseni beznych zivotnich situaci (=reknu jasne jednou a slovo plati, nebo nekonecne dohadovani, nebo manipulativni ovlivnovani atd.), chovani mezi lidmi navzajem, melodii reci, vzhled lidi a jejich chovani na urovni reci tela.

Tedy zalezitosti, ktere jsou do znacne miry nevedome a neovlivnene "vedomou slovanskosti jako obranou pred cizinci".

zirje 31.8.2006 15:04

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

souhlas.

Máte-li hlubší zájem o chorvatský jazyk, mohu jen doporučit vynikající  Gramatiku hrvatskoga jezika od Babiće. Jsou tam i etymologické výklady, ukázky z lidové poezie i krásného písemnictví, aj.

VLK 31.8.2006 14:57

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Ja bych to videl spis na tu nemeckou kolonizaci.

Kylchap 31.8.2006 12:11

Re: Tady mně to nějak nesedí

A co by na tombylo špatného? Pravoslavná církev nemá za sebou krvavou historii jako katolická. A také netouží po světské moci.

Tana 31.8.2006 13:42

Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Pravoslavná církev má za sebou i krvavá období, ale u nás nejsou známá. Např "staroobrjadci" byli upalováni v kostelech. Stalin měl být duchovním, vezmeme li jeho vládu jako "reformu náboženství" tak se v krvi utopíme. Nezapomínejte , že ruská společnost je cca o 300 let opožděna.

Tana 31.8.2006 13:37

Re: Tady mně to nějak nesedí

Pokud vím, tak Cyril a Metoděj spolupracovali s Římem, proč hledáme rozpor tam kde nebyl? Chtěla bych zjistit, zdali v Čechách proběhl rozbor DNA. Chtěla bych se dozvědět, jak to je skutečně s Kelty, Germány, Slovany atd.Mám pocit, že  jsme příliš pod vlivem myšlení 19. st. Angličané se nebáli přiznat, že jsou Němci. Je to logické, v poddanské společnosti bylo právo první noci, a prvorozený měl lepší podmínky.

zirje 31.8.2006 14:06

Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Cyril a Metoděj přinesli východní ritus, to nemělo v té době s Římem až tak mnoho společného.