15.5.2024 | Svátek má Žofie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Joska 31.8.2006 10:21

Může mi někdo vysvětlit

proč se neslaví oficiálně založení českého státu, v čem je potíž? S datem vzniku, nebo je v tom něco jiného? Přál bych si takový svátek!!

Indian 31.8.2006 10:15

Re: Re: Tady mně to nějak nesedí

Pan Trestik razi jinou teorii, na zaklade pramenu tvrdi, ze Cechy byly kolonizovany dvema po sobe jdoucimi invazemi vojensky organizovanych kmenu ( nebo casti kmenu ), ktere zabraly cechy na jeden pokus.

vita 31.8.2006 9:44

Re: No jo copak Přemyslovci

Diskutovat není o čem - český stát založil Boleslav. Knížátko Václav jen udržoval přemyslovskou doménu - Pražsko.

Boleslav se ubránil proti saskému vpádu, sjednotil zem, rozšířil moc na Moravu, Krakovsko a až na Ukrajinu, zřídil pravidelnou armádu, státní byrokracii, začal razit peníze.

A založil tolik křesťanských kostelů, o kolika se Václavovi mohlo nejvejš zdát.

inspektor Trachta 31.8.2006 9:32

No jo copak Přemyslovci

Přemyslovci byli jistě zajímavá dynastie a mezi odbornou veřejností debata k výročí jejich vymření (po měči) proběhla. Široká veřejnost (ano ano, myslím ty tlusťochy u televizí) bude možná ještě tak debatovat nad tím, ke kterému odkazu Přemyslovců se spíš hlásit - jestli ke Svatému Václavovi a nebo pragmatikovi Boleslavovi. Kdo z nich vlastně založil český stát a kdo z nich nám dal víc? Ani na tohle není jasný názor - nakonec historie se v postmoderní době pojímá jako bonboniéra - každý si zřejmě vybere bonbón, který mu chutná...;-) (ne, to neřekl Forest Gump)

A pokud jde o ten článek pana Třeštíka o vyvraždění Slavníkovců v DaSu,, tak to jsem chápal spíš jako hypotézu...ono taky důkazní řízení u takhle starého případu není zrovna jednoduché :-) Ovšem proč o tom nemluvit, že?

ok 31.8.2006 8:43

Re: Tady mně to nějak nesedí

Cechy (tedy ne Morava) byly vzdy v zapadni sfere vlivu, je to dano usporadanim krajiny (otevrenost na severozapad, blizkost mocenskych center - Rezno na Dunaji je doslova za humny, navic na vyznamne komunikaci pouzivane od staroveku, vyznamna mesta v Sasku jsou taky jen za symbolickymi kopecky). K mocenskym centrum na vychode to bylo mnohem dal. Navic Cechy byly Slovany osidleny "infiltraci" (ne jednorazovym dobytim), nove prichozi vstupovali do urciteho kulturniho a mocenskeho prostoru. 14 ceskych knizat pokrtenych v Rezne tomu odpovida.

Lubomír Ptáček 31.8.2006 8:26

Tady mně to nějak nesedí

"V pravý čas přijali křesťanství a začali je sami šířit na sever a východ, čímž odvrátili nebezpečí násilné mise ze západu."

Čechy podléhaly smíšeným vlivům západním i východním. Přemyslovci přijali křesťanství, když už nebylo zbytí, a to nejdříve z východu (Velká Morava, Metoděj). Po vyhnání Metodějových žáků z Moravy převážily vlivy západní, často hodně násilné, dodejme, že převážily naštěstí. Jinak bychom možná byli pravoslavní.