8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

GLOSA: Je dovoleno bránit inkvizici?

Přesvědčení, že zatvrzelý kacíř má být potrestán hranicí, bylo tak všeobecné, že ve středověku nenalézáme žádný hlas, jenž by tomu oponoval (s výjimkou samotných heretiků, kteří, když se octli před soudem a hrozila jim smrt, volali po zrušení tohoto trestu, pokud však měli moc, sami jej hojně uplatňovali).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 6.7.2018 18:19

Re: No proč

Nesouhlas.

Ono by to bylo na delší povídání, není tu na to prostor. Mimoto táborité byli jen podmnožinou těch, jež souhrnně nazýváte husity.

A na nemilosrdné prosazování své ideologie neměli v oné době patent jen husité, ale i jejich odpůrci ... koneckonců ti i oni byli křesťané, že ano, takž všichni činili své ad maiorem Dei gloriam ...

I. Širůček 6.7.2018 18:05

Re: Ó nikoliv, slepě věřit se nemá a já tak

Ano, pro vás je to pravda, protože se vám to líbí. Ale to je vše. Fakta jsou největším nepřítelem přesvědčeného [nejenom] katolíka. Nedivil bych se, kdybyste věřil, že svět byl stvořen před nějakými šesti či sedmi tisíci lety...

I. Širůček 6.7.2018 18:01

Re: To je matroš,

Lidé rádi věří tomu, čemu věřit chtějí.

I. Širůček 6.7.2018 17:59

Re: Bartolomějská noc byl mocenský boj mezi stranou

Proboha, teď jsem si teprve všimnul vašich blábolů o "slabomyslném králi a jeho mocivhtivé italské manželce"! Víte co, raděj se nezesměšňujte a studujte, studujte, máte to skutečně zapotřebí. A pomněte, že "i inkvizitor může být rovněž veden ďáblem"...

I. Širůček 6.7.2018 17:53

Re: A čím se vám zdám pokrytcem, v čem spočívá

Komu není dáno, v apatyce nekoupí. Já jsem citoval Písmo, na vás je, abyste mi objasnil, jak to tedy Kristus vlastně doopravdy myslel a co jsem nepochopil. Abych se přiznal, tak už taky nevěřím, že Bůh stvořil člověka k obrazu svému, že to byl spíše ďábel, který to učinil. A proto bylo nutné ty "bludaře", kteří to odhalili, vyvraždit!

I. Širůček 6.7.2018 17:47

Začínám mít spíše dojem

že autor je komunistický agent, kerý dostal stranický úkol zkompromitovat katolickou církev ve chvíli, kdy se jedná o zdanění církevních restitucí. Anebo je snad opravdu [cenzurováno podle nařízení EU]? Jisté je, že pokud jde o stranický úkol, splnil ho na výtečnou a pár "užitečných idiotů" mu v tom úspěšně sekunduje.

I. Širůček 6.7.2018 17:42

Re: Bartolomějská noc byl mocenský boj mezi stranou

Nejsem, vy mne v tom předčíte - i když musím přiznat, že jste "neskočil na špek", který jsem na vás nastražil. Ale opravdu první tady začali hugenoti "svatomichalskou nocí" v Nimes - pokud ovšem nepočítáme masakr hugenotů ve Wassy-sur-Blais. Jinak, pokud chcete mluvit o vzdělání, tak o Svatomichelské noci se píše ve druhém dílu díla, které zmiňujete. Ale v tom vás omlouvám, i já již nejsem nejmladší a také se občas pletu. Jestlipak jste také četl knihu "Válka proti Abigenským" od J. P. Cartiera? A co myslíte, ta vražda sedmi inkvizitorů v roce 1242 "spadla jen tak z nebe" z nenávisti proti inkvizici, nebo byla něčím vyprovokována? A co se týká města Beziéres, opravdu si myslíte, že o tom víte více než U. Eco, který se studiem historie zaobíral? Nezlobte se, ale jste to především vy, kdo ví prd a dělá chytrého! Vy jste u toho také nebyl, ale vám stačí, že to řekl pan farář. Ale o tom více jinde.

M. Prokop 6.7.2018 17:40

Re: Dík za odvahu,

Jo, jako jsou extrémní husité, jsou i extrémní katolíci. Jak se vám do toho ale připletli sudeťáci, to je mi tajno.

B. Lukáš 6.7.2018 17:11

Dík za odvahu,

protože kdo se pokusí narovnávat

pokřivenou pravdu a zveřejní skutečné historické události o krutostech a ničení kulturních památek husitskými válečníky , bývá fanatickými vlastenci okamžitě označen za

sudeťáckého kolaboranta, kterého je nutno umlčet. „A votom to je“.

F. Houžňák 6.7.2018 15:50

Bartolomějská noc byl mocenský boj mezi stranou

krále (na hranici slabomyslnosti), jeho italské mocichtivé manželky a vysoké katolické šlechty (třeba Guise) se stranou hugenotské vysoké i nižší šlechty, která se začala ve francouzském království roztahovat a snažila se obsadit mocenské pozice. O žádné náboženství nešlo, to byl jenom Schlachtruf, aby poštvali prostý lid a měšťany, kteří hugenoty neměli v lásce, protože jim chtěli vzít svaté a tím i čtyřicet dnů volna do roka. Hugenoti zase pořádali ve městech a oblastech, kde oni měli navrch, obdobné "bartolomějské noci", namířené zase proti katolíkům. Trochu se vzdělejte, zkuste začít (realisticky a historicky správně sepsanou) beletrií od Merleho zvané v originále Fortune de France, v češtině se první díl jmenuje Dědictví otců. Vzdělání je první krok ze tmy hlouposti a předsudků, které zde presentujete. Víte prd a děláte chytrého. Nejste sám.

F. Houžňák 6.7.2018 15:44

Duchovenstvo šířilo svatá dogmata

slovem a písmem, tzv. ukecáváním. Viz třeba tzv. jesuitská republika v Paraguayi. "Ohněm a mečem" šířila křesťanství světská šlechta, která chtěla nové poddané a daně. Máte to celé nějak popletené, neměl byste si toho Sienkiewicze tak brát.

I. Širůček 6.7.2018 15:43

Připomněl bych ještě Bartolomějskou noc

jako vzorný případ "křesťanské lásky" katolíků...

F. Houžňák 6.7.2018 15:42

A čím se vám zdám pokrytcem, v čem spočívá

moje pokrytectví, můžete mně to objasnit? Mně to tak nepřijde, ale třeba mi sdělíte něco objevného, nad čím se budu moci zamysleti.

I. Širůček 6.7.2018 15:40

Re: Když ateista jako vy, který prohlašuje bibli za soubor

No, zaprvé nejsem ateista (ani husita), zadruhé jste tady pokrytcem, číslo jedna vy! Jo, nejsem ani muslim, aby vás nenapadla zase nějaká blbost.

Z. Frys 6.7.2018 15:35

Řádění Islámského státu

v Iráku a Sýrii, či řádění Talibanu v Afganistánu mi poněkud připomíná řádění husitského revolučního hnutí v zemích Koruny české. Ale podobnost bude zcela jistě pouze náhodná. Mezi křesťanstvím a mohamedanismem je zajisté veliký rozdíl.

Mohamedánství je horkokrevné náboženství, jehož nenáviděný zakladatel chtěl, aby se víra šířila ohněm a mečem; je znát rozdíl mezi tímto náboženstvím krve a náboženstvím Ježíše Krista, jenž kázal jen mírnost, a proto Duchovenstvo šířilo svatá dogmata ohněm a mečem.

F. Houžňák 6.7.2018 15:33

Když ateista jako vy, který prohlašuje bibli za soubor

lží a pohádek a opia lidstva, vyzývá katolíky, aby se chovali podle ní (resp. podle citátů vytržených pokrokovým ateistou z kontextu), je to pokrytectví. Ale co taky čekat jiného od pokrokového ateisty. Všichni jsou takoví.

F. Houžňák 6.7.2018 15:30

Hitler měl psa Blondiho,

takže byl vlastně pes, podle sovovské logiky.

I. Širůček 6.7.2018 15:29

Re: Co říká Písmo Svaté

45. Abyste byli synové Otce svého, kterýž jest v

nebesích; nebo slunci svému velí vzchoditi na dobré i na zlé, a déšť

dává na spravedlivé i na nespravedlivé.

Pánové, co tak brojíte proti husitům, kdypak jste se naposledy pomodlili za Gottwalda, Stalina či Brežněva a Husáka?Nebo snad tato slova písma pro vás nejsou určena?

I. Širůček 6.7.2018 15:29

Re: Co říká Písmo Svaté

Anebo tamtéž: 44. Ale jáť vám pravím: Milujte nepřátely své,

dobrořečte těm, kteříž vás proklínají, dobře čiňte nenávidícím vás, a

modlte se za ty, kteříž vás utiskují a vám se protiví,

F. Houžňák 6.7.2018 15:29

Přečtěte si toho Husa od Sedláka, viz výše,

a pak mluvte. Ovšem jsou tam celé latinské pasáže, umíte latinsky? Pokud ne, je to skvělá příležitost se latinu doučit.

I. Širůček 6.7.2018 15:29

Co říká Písmo Svaté

Matouš, 5, kapitola

39. Jáť pak pravím vám: Abyste neodpírali zlému. Ale udeří-li tě kdo v pravé líce tvé, nasaď jemu i druhého.

Mám dojem, že husitské války začaly příchodem křižáckého vojska do Prahy - chtěli snad nastavovat husitům "levé líce" - proč? Nebo jim chtěli dát příležitost a dostat "po pravé"?

J. Sova 6.7.2018 15:28

Re: Málokdy jsou připomínány případné důsledky

Takové problémy jen ukazují na nesmyslnost křesťanství.

F. Houžňák 6.7.2018 15:27

To je matroš,

co?

F. Houžňák 6.7.2018 15:26

Ó nikoliv, slepě věřit se nemá a já tak

nečiním. Pro vás ovšem "slepě věřit" znamená nevěřit vašim báchorkám a hledat fakta. Fakta jsou nejhorším nepřítelem pokrokového ateisty jako jste vy, to je známo. Přečtěte si ten článek http://jdem.cz/d92k79 a sdělte nám, podpíraje to fakty, která si každý může ověřit (ne nějakými nenávistnými bláboly vašich souvěrců) v peer-reviewed literatuře, kde nemá pravdu. Vezměte to od začátku, od toho Theodosia. Už se těším, jak si počtu.

I. Širůček 6.7.2018 15:07

Re: No proč

Ale připomíná, připomíná, to jen vy nečtete, co se vám nelíbí.

I. Širůček 6.7.2018 15:05

Re: No, a není to snad

Aha, takže vy jste zase byl u toho husitského vraždění... Jse slavnej, to o vás psal již G. I. Caesar

I. Širůček 6.7.2018 15:03

Re: No ale vy všichni s tou "citací" operujete, jako

Vy umite jen žvanit - a slepě věřit!

F. Houžňák 6.7.2018 14:58

Nepochybuju, že to všechno přesně víte,

vždyť jste u toho byl.

F. Houžňák 6.7.2018 14:53

No, a není to snad

pravda? Když něco opíšete, změní se tím obsah sdělení?

F. Houžňák 6.7.2018 14:52

Samozřejmě se po celý středověk nikde jinde nikdy

nezabíjelo, jenom ti křižáci ... Husité nikoho nesoudili, akorát všechny povraždili. To máte zajímavý náhled na čistotu. Samozřejmě že soudili. Poučte se.