8.5.2024 | Den vítězství


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
badaxe 21.1.2010 7:43

Re: jistě brilantní a zdrcující kritika

Tady bohužel je film vyzdvihovaný kritiky (zdejší kritika je spíše vyjímkou) a zároveň navštěvovaný. Měl jsem tu ne moc záviděníhodnou možnost film vidět, přiznám se že netuším zda věci v 3D byly z nějaké hry, prostě proto že nejsem "pařmen" , ale po pravdě mne to nikterak nechytilo. Dějově je to opravdu slabota, to že jsou kolem úžasné efekty může někoho zaujmout, mne se to ale netýká, takže jsem to prostě ze slušnosti dokoukal abych nerušil ostatní odchodem, ale za ty prachy to nestálo. Mohu ale potvrdit že znám lidi kteří byli nadšeni, draci, efekty prostě nádhera, když jsem se ale zeptal na děj vlastně neměli co říct.

ranbow 21.1.2010 7:36

Klišé, ale milé klišé

Samozřejmě že po prvních 20 minutách filmu už je Vám jasné jak to dopadne, a kdo s kým a proti komu. Samozřejmě že si vzpomenete na spoustu starších filmů a knih které omílají tentýž příběh, nejen dějem ale i myšlenkami (pro znalce připomeňmež aspoň planetu Gaiu v Asimovově Nadaci a Harrisonovu První planetu smrti). A stejně si na ten nový příběh půjdete znovu do kina. Asi podobně jako že s dítětem zhlédnete padesátou pohádku o tom jak princ získal princeznu , nebo si pustíte lehčí kriminálku ve které jde jen o to kdy detechtiv toho od začátku profláknutého padócha zatkne. Vzpomínám si na jednu strašně starou filmovou ročenku, ve které na 4 obrázcích předvedli základní schema klasické kovbojky (a určitě nejen jí) :

Přišel - Bojoval - Neměl to lehké - Přesto zvítězil

Protože na jiné filmy ani většina lidí chodit nechce. Tedy pokud se nespokojí se čtením kritiky o tom že dnešní filmy nestojí za nic...

egoist 21.1.2010 7:36

Vše se dá zesměšnit .Paroubkova bradavice, Bublanovo huhńy, huhňy, tak šmoulové..

No je pozoruhodné , že autor očividně ukotvený v součastném neoliberalismu, či jak se tomu nadává, vyčítá Cameronovi nástroje , které jsou v součastné barbie-mcdonaldovsko-nohavicovské divnokultuře  zcela běžné. A to PR. Dokonce mu vyčítá i jeden z piliřů kapitalismu. Sobeckou touhu vydělat. Podle liberální doktríny zcela legitimní snaha. Autor zde pokrytecky po autoru požaduje soulad mezi obsahem, prostředky a cíli. Podle zákona (ne tak podle etiky a morálky) je dovoleno vše co není zakázáno. A podezírat Camerona z podsouvání levicových myšlenek ? No a co ? Pokud se to bude prodávat. Toto hodnocení , recenze, kritika či co to je, vychází z marx-leninské praxe hodnocení uměleckého díla. Dílo by mělo vychovávat , člověka zlepšovat atd. bla bla , ale to už neplatí. Tady se prodávají i ty nejušlechtilejší myšlenky(ekologie, humanismus atd.) jako ty zapařené , brčálově zelené banány v hypersuper. To je vše.

Dave 21.1.2010 7:27

Re: Panove a damy,

Co byste chteli, vzdyt to byla animovana pohadka. Ty jsou zrejme velmi velmi oblibene.

M 21.1.2010 7:12

Re: jistě brilantní a zdrcující kritika

O tom přesně autor článku píše.

Vilda 21.1.2010 7:04

Stačí jít na klasickou 2D verzi

A i podprůměrný nenáročný divák začne zívat!

Považte, přece nechcete, aby film za 400 mil.USD byl neúspěšný ...

Baghíra 21.1.2010 7:01

Re: Panove a damy,

PŘESNĚ. Recenzent vystihl mé pocity vůči filmu. Počítačová hra, klišé, parazitování na módních náladách. Navíc cosi ne zcela morálního, patrně ten "návrat ke computerové přírodě".

jirka44 21.1.2010 6:51

Re: jistě brilantní a zdrcující kritika

tak, tak. Jsou dva druhy filmů, ty co se líbí kritikům a ty, co na ně chodí diváci. IMAX má představení od sedmi vyprodaná do konce měsíce.

iko 21.1.2010 3:05

Re: Panove a damy,

Spis bych rekl, ze je to sbirka nejotrepanejsich americkych klise, pocinaje vzyvanim Gaii a hodnymi Indiany konce zlym bilym muzem s puskou

Svatopluk 21.1.2010 2:49

Jen tak mimochodem

Po úžasných šedesátých letech nemohli normalizátoři zakázat film. Tehdy také vznikaly výpravné filmy s nulovým obsahem, do té doby nevídaně nákladné televizní seriály (30 případů, Jakub sklář atd), které obsahovaly jen propagandu.

Zcela bych se nevzdával myšlenky civilizačního boje. Jedna z nejlidnatějších zemí na světě, jediná na prudkém (byť technologicky převzatém) vzestupu moc západní hodnoty nevyznává (hlavně ne svobodu slova - asi jako Mafra). A režisér, zasažen pošetilostí mocných, chce být ještě jednou hvězda. Vymlátit mozky z hlav západní mládeže je při současném poměru sil nemožné. Existují však jiné způsoby, jak je vyřadit z činnosti - a levicoví prostituční aktivisté je přece již znají z doby, kdy dělali pro třetí nejlidnatější spolek.

RK 21.1.2010 2:33

Ruku na srdce,

kdo by nechtel aspon na dve hodiny zmizet ze soucasne reality v prekrasnem pralese, resit problematiku letu na drakovi a mistni byt modre krasky. Tem, kteri se jeste dovedou zasnit a radovat ze zivota blahopreju, tem definitivne zatrpklym doporucuju marasmus a beznadej v District9.

Oleg 21.1.2010 2:11

Výborně

konečně někdo pojmenoval pocity, které jsem z filmu měl.  Taková high-tech indiánka s ne moc dobrou zápletkou. Já bych ještě dodal, přílišná brutalita (když to má být pro děti), ale to je možná kvůli tomu, že takovým filmům se programově vyhýbám.

www racek 21.1.2010 1:24

Re: jistě brilantní a zdrcující kritika

ale neee ... nebo možná ta závrať :-))

Delam Sikozy 21.1.2010 1:14

Jestli to není tím, že od Pána prstenu nebyl natočen žádný pořádný film

Navíc, při dnešní otřesné nabídce co kina hrajou (Chipmunkové a spousta dalších filmů podobného typu. No, snad si to užijí aspoň děti...) musí Avatar nutně vyniknout.

Formelák 21.1.2010 0:55

Šmoulové v útoku.

Pěkně napsané, já si však myslím, že ................................... vlastně skoro to samé. Jestli máte potřebu jít do kina křoupat popcorn, cucat colu , napětím mimoděk sahat partnerce na kolena a i třeba dál, tak jo - je to přesně ono. Jen si pak budete muset aspoň 5x za sebou pustit Andaluského psa, abyste se dostali s kulturním cítěním opět do původního stavu.

Hadí oči - bez registrace 21.1.2010 0:55

Re: jistě brilantní a zdrcující kritika

A nepolekám se k smrti, když nejsem na podobné věci zvyklý, protože počítačové hry zásadně nehraji?

Jirina Kokesova 21.1.2010 0:44

Panove a damy,

nenechte se odradit touhle silenou kritikou a na film bezte. Rozhodne to stoji zato. Nesnazte se v tom vystarat nejaky hluboky smysl (i kdyz tam je) a hledat na tom vselijake hnidy. Jenom se divejte a nechte se unaset nadhernou fantazii. Budete spokojeni.

SW 21.1.2010 0:43

Avatar je hodně přepálenej hype

Avatar je hodně přepálenej hype

www racek 21.1.2010 0:38

jistě brilantní a zdrcující kritika

bohužel, ti hnusní diváci souděj jinak ...

jo, byl to zážitek ... skvělý zážitek