4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

FEJETON: Knihovna na Letné?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Fred 10.5.2007 18:41

Dotaz

Takže o příštím osudu Klementina bude rozhodovat sám ředitel Národní knihovny? To myslíte vážně?

JK 10.5.2007 13:59

Koncepce knihovny je zastaralá

V 21. století nemám zájem jezdit do knihovny a čekat, až mi automatický systém přiveze knihu za pět minut, když stačí sednout si ke compu a mít knihu za pět vteřin. Ve vědě i v mnoha novinách to tak už funguje. Místo stavění chrámu-pyramidy je potřeba knihy někde schovat, kvalitně naskenovat a dát na web. Když bude vnitřek z 20. století, jakkoliv moderní ulita z toho architekturu 21. století neudělá...

Honza42 10.5.2007 18:10

Re: Koncepce knihovny je zastaralá

Tak to mi mluvíte z duše. Přesně takový příspěvek jsem už do nějaké diskuze o knihovně psal.

Lucifer 10.5.2007 21:27

Re: Re: Koncepce knihovny je zastaralá

Je to tak. A ten zelený sliz na Letné je vážně už zbytečný;-D

ok 10.5.2007 12:27

chobotnice je příliš blízko Letohrádku královny Anny

Chobotnice je příliš blízko Letohrádku královny Anny - a o to jde, o nic jiného. Ať si jí Kaplický postaví někde u Sazka arény, tam se bezvadné hodí. Ale neničte prosím pražskou památkovou rezervaci. Nasimuloval už někdo pohled z Vyšehradu: hrad+letohrádek+chobotnice? NE. Ono by se totiž vidělo  Kaplického ignorantství a a jeho NABUBŘELOST !!Kaplický nám LŽE.

Šarda 10.5.2007 21:24

Re: chobotnice je příliš blízko Letohrádku královny Anny

Taktéž nikde nenajdete pohled z Letné přes chobotnici ku Hradu. Že by ze stejného důvodu?

LJG 10.5.2007 11:41

Nemáte někdo odkaz na Martíška?

Nemáte někdo odkaz na studii arch. Radka Martíška ze které vycházel V. Klaus?

Zajímalo by mě jestli Martíškovy námitky jsou jen maličkosti nebo jestli je toho v návrhu funkčně sporného víc.

Jiří S 10.5.2007 12:10

Re: Nemáte někdo odkaz na Martíška?

Také bych měl (laický) zájem. Hlavně by mě zajímalo, jestli se R. Martíšek vypořádává i s plánem další stavby na kraji Letné - plánovaného národního fotbalového stadionu. Sice na místě Sparty, ale výrazně většího s větší kapacitou diváků, kteří se do centra města musí nějak dopravit a někam odstavit své autobusy.

pěstdělnické třídy 10.5.2007 10:45

a proč ne chobotnici?

svět a výtvarné vnímání se nikdy nepohne kupředu, nebude li se trochu experimentovat se tvary, barvou, nezvyklou archikturou. Jakkoliv tak trochu také dumám, zda je nejvhodnější to místo na Letné v průsečíku pohledu na Hrad, na druhé straně se docela usmívám té hravosti a českému konzervatismu odmítajícímu apriorně vše nové a jinak, i myšlení a vnímání, možná až místy zaprděnosti. Určitě to oživí město, bude to veselejší, další zajímavost i pro turisty, kteří se historie nabaží a víc jim dnes město dát nemůže. Když denně vidím tančící dům, také odmítaný, jak jej stále někdo fotografuje, když vidím ve Vídni Hundertwasserův dům a jeho obležení, je město rázem usměvavejší a lidštější, dochází mi, že cesta vede tudy a ne stavbou dalšího konvenčního domu. Těch je v Praze a staví se jich stále hafo. Pokud v té knihovne bude vše funkční jak má být, tak proč ne? A navíc pokud se pan profesor přiváže řetězem na zabránění stavbě ke kmeni na pozemku...tak volám ANO. I to je důvod, když vnímám jak maločecháčkovsky zrušil Šípkova oživení Hradu, ten náš moudrý ale přízemní všeználek.

Kubeš 10.5.2007 11:19

Re: a proč ne chobotnici?

R^R^R^

memorex 10.5.2007 12:00

Re: a proč ne chobotnici?

proc si myslis, ze zrovna ty muzes nazyvat nekoho, komu se Sipkovy vytvory nelibi, prizemnim malocechackem 8-o(Y)

pěstdělnické třídy 10.5.2007 12:13

Re: Re: a proč ne chobotnici?

Je to můj názor a pohled na věc. Mám dost dobré výtvarné vzdělání, živím se uměním a cosi o tom vím. Proto technokratický a nepodložený pohled pana profesora který se vyzná toliko v číslech mi přijde přízemní a ovlivněný sympatiemi, nikoliv objektivní a odborný...on má potřebu ukazovat všem čecháčkům, jak by mělo, a jak on ví nejlíp. Tak trochu nás vodit za ručičku. Śípek je výrazná osobnost, ne každému se musí líbit, ale je vizionář, a úpravy hradu provedl v mistrné symbioze moderny s respektem k histori. A žádám o elementární slušnost..také Vám netykám. Děkuji

memorex 10.5.2007 12:27

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

takze 99 % obyvatel, kteri nemaji vytvarne vzdelani, nezivi se umenim a nelibi se jim kycovite vytvory pochybnych architektu, budeme my vzdelani umelci pojmenovavat zaprdenymi prizemnimi malocechacky;-D 

pěstdělnické třídy 10.5.2007 13:34

Re: Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

Definujte mi kýč;-)kde je vyhláška, jak jde změřit, kolik váží? A ten pochybný architekt je světelné roky dál...

ok 10.5.2007 12:41

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

V Americe je elementární slušností tykání.

pěstdělnické třídy 10.5.2007 13:30

Re: Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

Tady ovšem ne, zaplaťpánbu.

memorex 10.5.2007 13:40

Re: Re: Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

kde tady? na internetove diskusi? ;-D;-D;-D

Zuzana W 10.5.2007 18:05

Re: Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

To neni pravda.

Kajda 10.5.2007 14:06

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

Promiňte, ale nemám zádné výtvarné vzdělání a Kaplického stavba se mi líbí. Domnívám se však, že její umístění je poněkud sporné. Mně by se například líbila na Pankráci v popředí nových skleňáků. Bylo by na ni V panoramatu Prahy vidět možná ještě lépe a nerušila by historický ráz oblasti v okolí Hradčan a Letohrádku. Myslím si, že proto, že mám jiný názor na umístění jinak naprosto skvělé stavby, nemusím být ještě maločecháček nebo zaprděnec.

Šarda 10.5.2007 21:23

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

Taktéž mám dosti dobré výtvarné vzdělání a uměním se též živím... nicméně Šípkovy výtvory se mi nelíbí a výhrady mám i k jeho natření těch velkých dubových oken v repre prostorách  Pražského hradu na bílo... a s technokratem Klausem v jeho postoji k letenskému "Knihovnu" z plna hrdla souhlasím!

Asi jsem halt přízemní čecháček. Co jinýho taky?

ok 10.5.2007 12:36

Re: a proč ne chobotnici?

Miláí pěsti dělnické třídy, já výtvarník sice profesí nejsem, ale architektura mě hodně baví, a navíc mám tu lokalitu hodně prochozenou, i ta méně známá místa. Proto tvrdím, že chobotnice neodpovídá geniu loci, Letohrádku, Bílkově vile, izraelskému velvyslanectví, nádherným vilám, které jsou na sever od té lokality. Nepasuje ani ke zbytkům opevnění, šancím atd. Pohled na hrad z mnoha významných míst by byl zesměšněn na úrovní knížete Václava na chcíplém koni, kterým se tak chlubil výtvarník Černý. Rv

Chobotnici třeba i ano, nic proti ní nemám, ale JINAM! Do jiné lokality!

pěstdělnické třídy 10.5.2007 13:20

Re: Re: a proč ne chobotnici?

Já apriorně netvrdím že musí stát na Letné.., jakoliv ani tam by mi možná nevadila...podotýkám znovu, že to neprosazuji a také trochu mám obavy z narušení horizontu hradu. Nicméně humor a nadhled, hravost patří k arichektuře, i podněty z různých oblastí života. Nejde se donekonečna klanět, ani být rigorozní staromilec. Zrovna ten Václav od Černého dost vyzkoušel Čechy a jejich vnímání úsměvnosti. Viděl jste kampań ve Vídni k výročí Mozarta? Vídeńani si umí ze sebe udělat legraci a je to nesmírně milé.

ok 10.5.2007 16:15

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

Češi si jistě umějí dělat legraci úplně ze všeho. Často ovšem nedokážou rozeznat, že legrace může být i nevhodná a nadbytečná, a pak nedokážou být důstojní a elegantní. Humoru si v Čechách užíváme víc než dost, teď by to chtělo elegantní knihovnu na Letné, nebo legrační knihovnu někde jinde.

Kajda 10.5.2007 14:20

Re: Re: a proč ne chobotnici?

Promiňte, ale já si nemyslím, že byl kníže Václav zesměšněn tím, jak jej výtvarník a karikaturista vytvořil na chcíplém koni. Mě toto dílo pobavilo právě proto, že se nejednalo o pokus dalšího vážného ztvárnění naší historické osobnosti, ale o úmysl pobavit svým dílem. To, že to někteří špatně pochopili svědčí o tom, jak málo humoru mnozí v sobě nosíme a jak se neumíme zasmát sami sobě.

Chobotnici bych však také umístila do jiné lokality.

memorex 10.5.2007 14:29

Re: Re: Re: a proč ne chobotnici?

nekoho bavi i Petr Novotny

kopec 19.5.2007 1:17

Re: a proč ne chobotnici?

ze vsech argumentu mam nejradeji vagni klise "pohnout se dopredu" Svet jaksi se sine vlastni silou . Rozhodne ho neni treba popostrkovavat .Snobove, diletanti a povrchni pozorovatele zduraznuji u umeni adjektivum novy.Skutecni znalci a milovnici umeni zduraznuji spise dobry. Umeni muze byt i nove a neotrele, pokud je dobre.

Videl jsem v Kodani  konvencni sosku curajiciho chlapecka. Cvakani kamer tam bylo nepretrzite.Ne vsechno co turiste foti , musi byt zrovna velke umeni. To nemuze byt argument pro miliardovou investeci.

K panu prezidentovi , pokud je o nem neprimo rec,  mam  rozpopruplny vztah, ale jeho postoj ke knihovne povazuju za odvazny a nekonvecni.

Jiří 10.5.2007 10:33

Ta armáda

Pozornost kterou autor věnoval  rozsahu objektů A ČR v Dejvicích  by si určitě zasloužila mocného zdůraznění! Veřejnost je o věcech obrany jako celku minimálně informovaná a to určitě nejen z nějakých důvodů utajení. Mám dojem že novinářům se do toho bez politického požadavku prostě nechce! Domnívám se, že politickým požadavkem levice byla v poslední době jen možná radarová stanice USA. Ale co otázky naprosto nesmyslné obrany ČR pomocí nadzvukových stíhaček, nákupy obrněných transportérů, nákupy nových nákladfních automobilů, poměr  všech úředníků MO a výkonných vojáků, poměr počtů důstojníků, celkových počtů vojáků k počtu obyvatel ČR. Neměl by někdo zájem se trochu hlouběji podívat na utrácení a rozhazování státních peněz za přípravy na druhou světovou válku? Je vůbec někdy možné očekávat v rezortu obrany odborný audit ?

Saša 10.5.2007 9:55

Vidím to velice prostě:

1. Čím podivnější ta budova bude, tím víc turistů i s jejich penězi do Prahy přiláká.

2. Jsem rád, že nejsem Pražák.

3. V Ostravě by to té budově slušelo.

4. Liberecká knihovna je mnohem hezčí, i když je též monstrosní.

ok 10.5.2007 12:39

Re: Vidím to velice prostě:

Liberecká knihovna do města pasuje.

Saša 10.5.2007 14:04

Netvrdím, že ne.

Proto jsem ji uvedl jako příklad.

A ta navrhovaná Letenská by také mohla být dobře zaposována do prostředí, s nímž by souzněla. Včera tu někdo navrhoval Ostravu a přemýšlel jsem o tom a dávám mu za pravdu. Do Ostravy by se skutečně hodila.

A Pražáci ať si v Praze postaví co chtějí, protože nejsa Pražanem, nebudu na to muset každodenně hledět a bude mi to jedno.

Faktem je, že kvůli tradiční, konservativní, škatuloidní budově nikdo z druhého konce světa nepřiletí. Žádní Žaponci se před pozornost nebudící budovou fotit nebudou. Nikdo kvůli obvyklé a obyčejné stavbě Pražanům své penízky nepřiveze.

Disneyland je děsný kýč - a přesto plní pokladny závratným způsobem. Tak proč ne muchomůrka jako od Neználka nebo od Šmoulů (i když mně to nejvíc ze všeho připomíná marťanské stavby z komixu o Carterovi na Marxu - v něčem takovém Sulla uchovával své vejce, ne?)