18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

FEJETON: Knihovna na Letné?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Bestia Triumfans 10.5.2007 9:29

toleratní Praha

"Dále: musel jsem si všimnout, kterak je Praha městem architektonicky převelice tolerantním. Vždyť třeba stačí projít se po Národní třídě tam a zase zpátky a uvědomit si, co všechno tam stojí vedle sebe a proti sobě, bez hádek a nepřátelství vůbec, v jakési laskavé shovívavosti, která možná právě dává městu charakter."

Pokaždé, když se blížím od Václaváku po Národní k Topičovi, tak se mne při pohledu na krychlózní novou budovu ND zatrne a kudla se mi otevírá v kapse.

Pane autore, jestli je někdo toleratní, tak jste to Vy, byť toleratní mi připadá jako eufemismus. Budovy nic nevnímají.

Jiří S 10.5.2007 8:48

Národní technická knihovna

V rachotu kolem plánované novostavby Národní knihovny zaniká, že se konečné staví nová budova Národní technické knihovny, dosud zmáčknuté v Klementinu, v části do Mariánského náměstí (naproti Nové radnici).

NTK bude v areálu ČVUT v Dejvicích. Tady jsou nějaké obrázky: http://www.stk.cz/ntk_obrazky.html

Je to mnohem konvenčnější budova, pobně jako Krajská vědecká knihovna v Liberci nebo Moravská zemská knihovna v Brně. Také má menší objem skladovaného materiálu než NK. Přesto by se ani na tuto budovu nehodila  nějaká bývalá vojenská budova, protože moderní knihovna má od základů jinou stavební dispozici.

Fred 10.5.2007 11:13

Re: Národní technická knihovna

A co bude s prostory po stávající (dnešní) Národní technické knihovně?

LJG 10.5.2007 11:30

Re: Re: Národní technická knihovna

Bohužel nejsou dost velké aby nahradily "chobotnici".

Fred 10.5.2007 11:47

Re: Re: Re: Národní technická knihovna

Ano. Ale co s nimi bude?

Jiří S 10.5.2007 12:05

Re: Re: Re: Re: Národní technická knihovna

Můj odhad: Dočasně je bude využívat Národní knihovna, která nebude mít novou budovu o několik let déle než NTK. Vzhledem k běžnému prodlužování veřejných staveb, např. právě nové NTK, to může být pěkně dlouho. :-(

(Nejsem architekt ani stavař.)

Fred 10.5.2007 12:59

Re: Re: Re: Re: Re: Národní technická knihovna

A co s nimi bude potom?

Kamil 10.5.2007 12:58

Re: Re: Re: Re: Národní technická knihovna

Využije je Národní knihovna, která je vlastníkem objektu - v Klementinu zůstanou knižní fondy do roku 1800, hudební oddělení, Slovanská knihovna (mám dojem že ta by se z podkroví měla stěhovat do křídla nyní využívaného STK); budou tam výstavní prostory aj.

phr 10.5.2007 12:54

Re: Národní technická knihovna

Tak to se mi dost líbí ...

kdokoli 10.5.2007 8:36

souhlas

Autor má pravdu, například vojenský zeměpisný ústav je dimenzován na mapování celé sluneční soustavy plus přilehlých galaxií. Silně pochybuji o tom, že v době IT a s armádou 26 000 vojáků je takový barák potřeba. Navíc vojenští kartografové stejně sídlí v Dobrušce. Blob je pouhý neestetický příklad sebestřednosti druhořadého architekta s velkou hubou. Když si vzpomenu, jaký brajgl dělal památkový ouřad kvůli mrňavé skleněné krychli na Sovových mlýnech, které Meda Mládková zachránila před zřícením, a teď by snad tolerovali TOHLE ?

Jiří S 10.5.2007 8:43

budova VZÚ

V bývalém VZÚ je mimo jiné rekrutační středisko (verbíři). Vím to podle cedule u dveří, nikdy jsem tam nebyl. Nechápu, že se takový úřad nevejde do jiné kancelářské budovy, mají jich v okolí o dost více než za První republiky.

Jenže na Národní knihovnu je ta budova malá a na moderní knohovnu se nehodí stejně jako jiné staré budovy.

ll 10.5.2007 7:52

"světoznámého architekta"

Odkud se tato fáma bere? Podle jeho výpovědí jde spíše o zamindrákovaného ubožáka.

Jiří S 10.5.2007 8:55

Re: "světoznámého architekta"

http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Kaplick%C3%BD

Dostal několik cen za své dvě nejznámější stavby, učil na několika uznávaných školách architektury. Tomu se říká světoznámý, samozřejmě v oboru. Předpokládám, že většině z nás by neřeklo nic jméno nejlepšího hematologa, vulkanologa, odborníka na lidská práva atd., ačkoli pro lidi z oboru to jsou hvězdy.

Papouch 10.5.2007 11:00

Re: Re: "světoznámého architekta"

dik za odkaz

takze uz vim, kdo spachal tu hruzu v Birminghamu - skutecnost je o dost horsi nez podle fotky na wiki

pěstdělnické třídy 10.5.2007 12:05

Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

Papouchu a Vám podobní...jen potvrzujete českou malost a zaprděnost, neúsměvnost a jste bez nadhledu. Tak kudy má archiktektura jít. Jak si představujete nové domy? Asi nejspíš stále jako Lomonosovovu univerzitu a nikdy jinak. Odmítáte nové, ale nevíte jak by vlastně mělo vypadat. město nesmí být skanzen a myslím že se dá nalézt symbioza starého a nového...a to právě chobotnice a další podobné stavby hledají. Skutečný odsudek by měl být podložen argumenty, nikoliv dojmy.

ok 10.5.2007 12:46

Re: Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

Co blbnete, neumíte argumntovat, tak urážíte? Chobotnice slouží ke zviditelnění namyšleného páně autora, to je zjevné z jeho hloupých řečí, kterými uráží normální vzdělané lidi se zájmem o Prahu.

pěstdělnické třídy 10.5.2007 13:28

Re: Re: Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

Proč si myslíte, že Kaplický je namyšlený? Pouze přinesl do Prahy něco, co neznáme a v praxi nepotkáváme, ale i tímto směrem architektura jde, jinak fakt zůstane na úrovni kde u nás zatím je. Ćeská vlastnost je bohužel odmítat, místo toho se vzdělávat a objevovat nové...porozumět tomu. A uřvávat názor jiných, místo respektu...i když třeba nesouhlasí.

Papouch 10.5.2007 14:33

Re: Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

A co je spatneho na ceske malosti? Bude se to prece platit z verejnych penez, vybranych od malych ceskych lidi. A ze to bude nejakych penez.

Kdyz si to odborna komise postavi za svoje nekde ve Sterboholich u Intersparu, jen do toho.

Moralista 11.5.2007 16:51

Re: Re: Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

    TAK nějak.Za své. Daně byste chtěli snižovat, tak nerozhazujte.

    Takové názory, že turisté budou jezdit víc do Prahy, aby mohli vidět chobotnici, tomu nikdo nevěří.

    Jo, kdybyste postavili na podstavec Stalina z polystyrénu, tak  to by byla jiné atrakce

 .  Mě osobně se ze soutěže víc líbil návrh číslo dvě. Ta černá fazole.

phr 10.5.2007 12:59

Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

Nešlo by dát odkaz, aby si mohl každý udělat svůj názor ?

Do Birmighamu se nějak zrovna nechystám :-)

Jiří S 10.5.2007 13:25

Re: Re: Re: Re: "světoznámého architekta"

Třeba tady (stačí googlit Selfridges Birmingham): http://www.virtualbrum.co.uk/selfridges.htm

honzak 10.5.2007 7:50

jestlipak ta krása

je alespoň přímková plocha, aby se to dalo jednoduše zašalovat? Jak daleko budou létat odtáté zmrazky z vrcholu stavby (ve svislém řezu to je regulérní profil skokanského můstku)? Kolik bude stát zakázkový nábytek "dokulata"?

LJG 10.5.2007 9:00

Re: jestlipak ta krása

Vevnitř to bude patrně hranaté. Prostor mezi hranatým vnitřkem a pláštěm bude sloužit hmyzu a netopýrům, bude to tůdíž i ekologické. ;-P

ptakopysk 10.5.2007 10:33

Re: Re: jestlipak ta krása

a v zimě v tom mezipláští můžou přespávat bezdomovci. Ušetří se alespoň za stavbu stanového městečka při velkých mrazech...

LJG 10.5.2007 10:49

ad zmrazky

Jakýpak copak. V zimě se knihovna zavře a kolem dají v okruhu 10 metrů zábrany s několikajazyčnými nápisy: "pozor odletují zmrazky"

V létě se knihovna zavře, protože ty střešní oválná okna jsou tak nastaveny ke slunci, že pod okny bude vedro a klimatizace to neutáhne.

Na podzim se knihovna zavře, protože vichřice strhají el. síť a v knihovně bude málo světla, protože je tam málo sropních oken a musi se přisvětlovat.

Na jaře se knihovna zavře, protože výpadky sítě v Německu a Itálii zhasnou p§lku Evropy a  knihovně nebudou běhat roboti.

;-)

NevericiTomas 10.5.2007 12:50

Re: ad zmrazky

Jezis to je zase sbirka odborniku. Chlapi vemte si jako to maji stavaria a architekti tezky kdyz kazdej jouda tady postavil chaticku a hned je odbornik....

LJG 10.5.2007 14:37

Re: Re: ad zmrazky

Ona ta námraza po té křivce neskouzne ale tiše vysublimuje unešena moderní architekturou?

NevericiTomas 10.5.2007 21:04

Re: Re: Re: ad zmrazky

Ona namraza je na vsech baracich. Dokonce i na New York (skych) mrakodrapech. A ze vsech nekdy pada. Ja spis reagoval na ta okna. Rika vam neco multifunkcni zaskleni? Ne. To nevadi, ale nemyslete si ze technologie se zarazila u dvojskla, ktere mate doma ve stresnim okne. Koneckoncu kdyz budete chtit postavit studovnu s dostatecnym oslunenim skoncite u prosklene kostky vzdy. A perlicka na zaver. Obri prosklena administrativni centra se i v lete musi...chladit :-) Nevim proc resite technickou stranku veci, ktera je naprosto v moznostech dnesniho stavebnictvi. Problem je nekde jinde

Jirka1 11.5.2007 0:03

Re: ad zmrazky

Z těch zmrazků bych si nedělal srandu. Už nyní máme v Praze novou zastávku MHD (K Barrandovu), kde se na zimu musí určitá část uzavřít, protože hrozí padání zmrazků a sněhu z netradičně řešeného zastřešení. Kdepak udělal pan architekt asi chybu?

Olinka 10.5.2007 6:53

Mne se ameba libi...

ale to misto neni vybrano nejlepe (tady souhlasim s Knizakem, ze Pankrac by byla lepsi...vznikla by nova, moderni dominanta Prahy) a navic to bude velice drahe!!!... bala bych se take toho, ze se se nam zborti cast okolni zastavby...geologicke podlozi je prece pisek...a naprosto souhlasim, ze je v Praze mnoho historicky a architektonicky vice (ci mene) cennych budov, ktere by predpokladana finacni castka dokazala zvelebit a prebudovat pro potreby Narodni knihovny...ovsem mely by stat na kopci, viz skody, napachane povodni...takze proc ne Dejvice (dobre dostupne mestskou dopravou pro Prazany i mimoprazske) a proc ne vojakum prinalezejici a zjevne nevyuzite budovy?!:-) R^