27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

DEBATA: Hry kolem jedné hry (inscenace)

Tak ta diskuze o těch strašných Brňácích kteří před pěti lety uvedli onu nestoudnou hru, za kterou by měli být uvrhnuti minimálně do kazemat na Špilberku ne-li upáleni na čarodějnické hranici, člověku nedá, než se pokusit o nakouknutí do zákulisí. Co nám vlastně ten režisér chtěl říci? O co se vlastně jedná?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Plzák 22.10.2022 11:40

...ve své skandální inscenaci nejen odvozuje souvislosti mezi kapitalismem, terorismem, islamofobií, fašismem, rasismem a kolonialismem.... - jo, všechno se vším souvisí. Autorka toho vyjmenovala málo. Na vlastní hloupost zapomněla.

Také mluví o krajně pravicových stranách, jakoby žádné nic nepřehánějící strany ani neexistovaly.

Prostě soudružka, jak když vyšije.

S. Kalužík 22.10.2022 12:41

Ano, soudružka používá stalinský termín "germanskije fašisty" namísto nacistů a "náhodou" opomíná zmínit komunisty, rodné to sourozence nacismu a fašismu a "kupodivu" jsou všichni z krajně levicového hnízda :)

D. Laurencikova 22.10.2022 12:58

Autorka, pani Rybnicka, ktera tak bojuje za zamysleni se nad hlubokym smyslem a vyzamem vytahovani statnich symbolu z vaginy, ci znazornovanim Krista, ktery kazal lasku, odpusteni a milosrdenstvi (na rozdil od Mohameda, ktery siril spoust a smrt), jako znasilnovace ubohych muslimek.... sama sveho casu odmitla, vubec se seznamit s politickym programem nemecke opozicni strany AfD, ktery odsoudila! S programem, ktery ma nazev: "Nemecko, ale normalni". Pani Rybnicka se z vidiny normalniho, z hlavy opet na nohy postaveneho Nemecka pozvracela, jak sama sdelila a zasadne odmitla, takove "svinstvo" cist!

Jeji angazovanost a pochopeni pro statni vlajky ve vaginach a znasilnovani muslimky umucenym Kristem, slezajicim z krize, jenom dokresluji jeji duchovni a mravni potencial. Tady by Bavor rekl: "I dad mi schama"! pani Rybnicka!

J. Brei 22.10.2022 11:34

Můj názor je, že představení mělo být zakázáno. Proč? Protože tato hra je ve skutečnosti součástí islámského džihádu, jednou z forem, jakým je džihád veden. Džihád nemusí být veden pouze mečem, může být veden lecčíms, třeba i perem. Propagandistický cíl tohoto představení je podobný tomu, který měl film Žid Süß natočený v roce 1940 režisérem Veitem Harlanem. Konce takových pohledů na svět jsou z dějin zřejmé – pošlapávání základních lidských práv a svobod, norimberské zákony, plynové komory a milióny umučených a mrtvých. Bill Warner ve své knize Právo šaríja pro nemuslimy na konci šesté kapitoly věnované džihádu uvádí, že počet mrtvých zapříčiněných džihádem činí za posledních 1400 let 270 miliónů. Když sleduji dějiny islámu od jeho počátku do dnešních dnů, nemám důvod mu nevěřit. I kdyby však toto číslo bylo nadsazené, islámská expanze i tak znamenala ztrátu mnoha životů a utrpení mnoha lidí. To nelze popřít. Tento samotný fakt je pro mne, dostatečně pádným důvodem pro omezení umělecké svobody a zákazu představení, která jsou formou džihádu. České soudy jsou však jiného názoru a já to respektuji. Přesto by mne zajímalo, zda by uměleckou svobodu hájili stejně vehementně v představení, ve kterém by Mohamed znásilňoval křesťanku (alegorie na islámskou expanzi v průběhu dějin) a herečka by si vytahovala z vagíny portrét Mohameda.

V. Petr 22.10.2022 11:47

R^R^R^

Ś. Svobodová 22.10.2022 12:01

A zákaz té hry nás přivede blíže k světlé budoucnosti nebo k středověkému tmářství?

J. Brei 22.10.2022 12:05

K světlé budoucnosti.

Ś. Svobodová 22.10.2022 12:10

To je úhel pohledu. V době kdy se hry zakazovaly, herci perzekuovali, zpěváci utíkali nebo byli vyhnáni jsem žila. Takže návrat tam mi nepříjde jako světlá budoucnost. Ale chápu, že někomu to nevadilo a cítil se bezpečněji než dnes.

J. Brei 22.10.2022 12:28

Já po žádné perzekuci nevolám. Pouze po zákazu džihádu. Islám je nebezpečná totalitní nábožensko-politická ideologie směřující k potlačování práv a svobod, usilující o ovládnutí světa. Obecně s žádnou ideologií, která směřuje k potlačení práv a svobod, která má krvavou historii, a která usiluje o ovládnutí světa, by nejenže neměl být veden jakýkoli dialog, nýbrž by měla být ihned nekompromisně postavena mimo zákon. A už vůbec by jí nemělo být dovoleno, aby pod pláštíkem umění, navíc dotovaného z peněz svých potenciálních obětí, mohla postupovat ke svým ideologickým cílům.

Nevím, jakou totalitu jste zažila, zda tu hnědou nebo rudou. Já tu rudou a nepřeji si její návrat v jakékoli podobě. Proto volám po zákazu džihádu, včetně džihádu v pseudouměleckém hávu. Kdyby byla ta hnědá i ta rudá včetně jejích "uměleckých" projevů včas postavena mimo zákon, mohla ta tehdejší budoucnost být o něco světlejší.

Z. Lapil 22.10.2022 16:58

Otázka je, jak předem rozeznat, co je džihád a co legitimní otázka.

J. Jurax 23.10.2022 14:37

Jo, v takovém případě říkám, že je třeba myslet politicky. Akorát si nejsem jist, zda to myslím vážně nebo žertem či aspoň položertem.

J. Majzlík 23.10.2022 23:26

Domnívám se, že některá témata jsou při posuzování jejich negativ natolik jednoznačná, , že není potřebné nad nimi příliš dlouho hloubat. Mezi ně náleží staletá zkušenost JV Evropy s osmanskou nadvládou a dodnes se táhnoucí následky obou WW.

D. Laurencikova 22.10.2022 12:32

Islam nas privede ke stredovekemu tmarstvi. Uz je na pul cesty - diky nasi "toleranci".

J. Herink 22.10.2022 12:10

Je zde markantní rozdíl. Ježíš zcela logicky žádnou muslimku neznásilnil a nemohl to udělat ani kdokoliv další v době jeho života. Naopak Mohamed PROKAZATELNĚ znásilňoval ženy jinověrců, většinou za současného ubíjení jejich manželů a příbuzných.

D. Laurencikova 22.10.2022 12:37

Uz z tohoto duvodu je tato "hra" urazkou dejin, zdraveho rozumu a usudku a v neposledni rade take urazkou vkusu.

J. Kalina 23.10.2022 9:11

já zcela souhlasím s kritikou článku, ale co to tady píšete za argumentační MIŠ MAŠ. ZA JEŽÍŠE A PŘED NÍM NEBO PO NĚM NEBYLI JINOVĚRCI??? Jinověrců bylo mraky akorát ještě samozřejmě nebyli muslimové. Konec konců, Ježíš byl z hlediska své víry kacíř. I Luther byl kacíř, ale měl štěstí, že ve vhodné době a že přežil na rozdíl třeba od Husa.

J. Jurax 23.10.2022 14:53

No, ve Vámi uvedeném příkladě by soud uměleckou svobodu zaručeně nehájil. Muslimové za urážku Mohameda řežou hlavy nebo střílí, a soudci jsou taky jenom lidi.

Navíc všelicí aktivisté by hlasitě řičeli, že nejde o uměleckou svobodu, nýbrž jasnou urážku menšin, xenofobii, islamofobii a rasismus, jakož i vyvolávání nenávisti na základě náboženského vyznání a čertvíco ještě. A taky homofobii, neboť zobrazovaný styk byl heterosexuální, pomíjel tudíž sexuální menšiny a mohl jim tak způsobit trauma. Hluboké!

F. Navrátil 22.10.2022 11:20

Hra je součásti kulturního a politického proudu, který směřuje k oslabení euroatlantické civilizace založení na anticko, židovsko, křesťanských základech. Cílem tohoto nihilismu je rozvracet západní společnost obviněními z kapitalismu, terorismu, islamofibie, fašismu, rasismu a kolonialismu a uvolnit tak prostor pro islámskou civilizaci, která se potácí mezi otrokářstvím a feudalismem, a pro kterou je typické zřízení teokratické monarchistické despocie. Názor je možno změnit okamžitě poté, co se v Saudské Arábii bude hrát podobné drama, ve kterém Krista nahradí Mohamed.

Ś. Svobodová 22.10.2022 11:44

Hele, a tu když Hru zakážeme a autora profesně zlikvidujeme, tak tu západní civilizaci, co takové věci nedělá (nebo do nedávna nedělala) posuneme dopředu, nebo spíš k tomu muslimskému vnímání světa?

J. Brei 22.10.2022 12:06

Dopředu

F. Navrátil 22.10.2022 12:29

Hele, ať si to hrají jak chtějí a kde chtějí. Ale ne s podporou státních dotací.

J. Jurax 23.10.2022 14:56

Přesně.

Jenže z prodeje vstupenek by se takové umělecké výboje asi neuživily.

J. Fridrich 22.10.2022 11:15

Autorka článku Hana Rybnická napsala svůj komerntář k uvedení divadelní hry „Vaše násilí – naše násilí“ v Brně, kde vzorně vyjmenovala všechny úspěchy režiséra Olivera Frljiče doma a v Evropě. V rámci festivalu Divadelní svět byly v Brně představeny hned dvě hry tohoto režiséra: Prokletí a Naše násilí a vaše násilí. Ve hře Prokletí v rámci jedné ze scén proběhne felace sochy papeže Jana Pavla II., následně je označen za „ochránce pedofilů“ a nakonec symbolicky oběšen. V jiné scéně herci a herečky za provádění kopulačních pohybů deliricky skandují „Polska, Polska!“ V divadelní hře „Vaše násilí – naše násilí “ znásilňuje Ježíš Kristus muslimskou ženu.

Svoboda projevu však má své hranice, tedy ty, kdy uráží tato hra - a v tomto případě zcela NEPRAVDIVĚ popisuje znásilnění muslimské ženy Ježíšem Kristem. Tato LEŽ uráží stovky milionů věřících křesťanů z naší, Euro-Atlantické civilizace. Bylo by toto možné v opačném gardu uvádět v muslimských zemích ? Zbytečná otázka, režisér takové hry by už nežil.

Ś. Svobodová 22.10.2022 11:37

Cítím, že litujete toho, že u nás se taková věc hrát může, a dal byste přednost muslimskému řešení.

J. Brei 22.10.2022 12:08

Ano, lituji. Dal bych přednost slušnosti.

Ś. Svobodová 22.10.2022 12:11

To muslim také.

J. Brei 22.10.2022 12:29

Alespoň v něčem se tedy shodneme.

D. Laurencikova 22.10.2022 12:45

Muslim - pravoverny muslim, muze delat vsechno to, co delal prorok Mohamed, "nejdokonalejsi z lidi." Vrazdit, loupit, znasilnovat.... samozrejme ty "neverici", to jsou nemuslimove. A to zdealeka neni vsechno. Ma pro to oporu v Koranu. Jestlize tomuto chcete dav volny prubeh, abyste nebyla jako oni, pak mate zvlastni pojem o tom, co je slusnost.

Ś. Svobodová 22.10.2022 13:54

Z osobní zkušenosti vím, že se mýlíte. Ale Váš názor stejně nezměním, takže ta debata by byla zcela zbytečná.

D. Laurencikova 22.10.2022 17:06

Vy pochybujete o Koranu a islamske vire? To neni muj vymysl, tedy ani muj omyl. Mne take osobne zadny muslim zatim nenapadl, ale deje se tak u nas v Nemecku a nejen tady, dnes a denne. Napr. v Ludwigshafenu pred doslova par dny rozsekal opet nejaky islamista 2 lidi macetou, tretiho tezce zranil. Na ulici, za bileho dne! Rval pri tom: "Allahu Akbar"! O spouste utoku se dokonce vubec nedozvime, protoze maji pro nas kvalitni tisk pouze "regionalni vyznam".

„Achtung, Reichelt!“: Messerattacken in Deutschland keine Einzelfälle | PI-NEWS

Ludwigshafen trauert um Opfer von Messerangriff in Oggersheim - SWR Aktuell

Takovych zprav vam prolinkuju, kolik chcete. Kazdy den nejakou.