27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Karel 27.7.2009 9:02

Hospodářské noviny

Souhlasím s tím, že HN v posledních letech jdou velmi dolů, nahánějí to změnami "designu." Někdy se zkuste podívat, jak se rozšiřují sportovní zprávy v "solidním" hospodářském deníku. Někdy to  již byly i 4 strany!! Zlámalová je téměř ve všem velmi útočná, "investigativní" a velmi přesvědčená o své pravdě. O pár věcech z minula, o kterých něco málo vím, tak střílela dost vedle, i když "přesvěčivě."

Anonym 27.7.2009 8:28

Domnívám se, že se tu melou dohromady hrušky s jablky

Čísla, aby vůbec o něčem vypověděla, by především měla oddělit základní výzkum od výzkumu aplikovaného. To proto, že aplikovaný výzkum má i jiné možnosti financování než základní. Základní je odkázán téměř výhradně na státní rozočet.

V dalším členění by (pro to, aby bylo možno taková čísla vůbec použít) bylo třeba u publikací týkajících se základního výzkumu rozklíčit, kdo a jak na ně přispěl, a to nejen penězi, ale i prací. - Podpůrně by bylo třeba zohlednit, jak ke kterým úspěšným řešením přispělo čí přístrojové vybavení pořízené z jakých zdrojů.

Už to, co jsem napsal, vypadá dost jako pitomost, že?! Souhlasím. A zdá se mi to stejná pitomost, jako argumentovat čísly z WOS tak jako to dělají oba autoři, tedy kritizovaná i kritik.

Domnívám se, že musíme hledat jiná než uvedená kritéria. Správná ovšem nemůže být ani situace, kdy během dvou až tří let zkrátíme rozpočet AV na polovinu, protože musíme šetřit. To může vést pouze k jedinému cíli: podvážeme na dlouhá léta vědu v ČR.

Jedno z kritérií by mohl být poměr mezi financováním aplikovaného a základního výzkumu vědecky vyspělých zemí, ke kterému bychom se blížili jako k vytčenému cíli. Ale ve skutečností  věřím, že rozumných kritérií bude mnohem mnohem víc.

i.h. 27.7.2009 8:19

Jakto ze "skoly ... investuji do vzdelani doktorandu, skoli je, plati je a nic z toho nemaji",

to jaksi neni vubec pravda. Penize investovane do vzdelani doktorandu si VS samy nevydelavaji, ale dostavaji je od statu, a ze z toho nic nemaji ? Platy profesoru a ostatnich zamestnancu, najem budov, energie atd., to si dotycni plati z vlastni kapsy nebo jak ? Zamestnanci VS jsou od statu zamestnani, aby za plat vychovavali studenty a doktorandy. Kdyz to delaji, delaji jenom to, za co jsou placeni a co jsou tudiz povinni delat.

Ondra 27.7.2009 8:17

Re: cislav novinach

Penize na doktorandske studium dostava skola primo od statu. Krome toho dostava penize na vyuku - ktere v pripade doktrandu vskutku mnoho neni - plus penize na tzv. specificky vyzkum. Vzhledem k tomu, ze s doktorandem na AV nemaji skoro zadnou praci, tak je zrovna tohle ukazka ne zrovna optimalne nastaveneho systemu.

Jenda 27.7.2009 8:16

Re: Datpys

Ne. Nepochopil. Zkuste to znovu.

me first 27.7.2009 7:58

Re: Datpys

Doporučuji podat přihlášku do AV.

smurf 27.7.2009 7:29

Re: cislav novinach

S tim zapocitavanim skole i AV nemate pravdu, pokud se cela prace dela na AV, tak se uvadi pouze AV. To vyhovuje AV (skola da doktorandske stipendium, AV prihodi par tisic a necha si vsechny vysledky), ale skoly se zacaly bourit, ze ony investuji do vzdelani doktorandu, skoli je, plati je a nic z toho nemaji, tak nedavno prosadily, ze se budou na publikace psat AV i skola. Tim padem se ale "bodiky" za publikaci rozdeli a to se nelibi AV, protoze najednou pro ni prestava byt vyhodne "zivit doktorandy"... obecne: na publikaci se neuvadi vsechna pracoviste autora, ale pouze ta, ktera se podili na financovani (treba spolecny grant) a maji to jako spolecny vyzkumny zamer.

janík 27.7.2009 7:13

HN

Hospodářské noviny, dříve solidní list, bohužel velmi, velmi upadly v posledních asi dvou letech.

M.S. 27.7.2009 6:34

Re: Datpys

Ve výrobní sféře se přece nezvládá vše napoprvé. Moje profese jsou podzemní stavby respektive projektování. Musí se vyprojektovat mnoho projektů, aby se pouze malá část z nich zrealisovala.

Ignác Pospíšil 27.7.2009 6:15

Re: Datpys

Věda není výrobní sféra. Kdyby ji člověk vykonával jako výroní sféru, jsme teď na úrovni raného středověku.

me first 27.7.2009 5:55

Datpys

Jestli jsem to správně pochopil, autorovi je nad slunce jasné, že výplatu si zaslouží i objevitelé slepých cest a zpřesňovatelé nepřesných omylů. Zajímavé, neboť ve výrobní sféře je nutno zvládnout vše napoprvé.

xmort 27.7.2009 0:34

cislav novinach

Me to vubec neprekvapuje. JIz jsem si zvyk na to, ze jakakoliv cisla v novinach (nedejboze procenta!!) zcela ignoruju. Clovek temer nenarazi na clanek, kde by byla cisla dobre vetsinou se lisi od skutecnosti o nekolik radu. Zrejme maloktery z novinaru mel matematiku ve skole jako oblibeny predmet. To, ze se pani redaktorka autoritativne vyjadruje o veci, na jejiz pochopeni zrejme neobetovala ani pet minut casu a tudiz ji vubec nechape taky neni nic zvastniho. Clenove RVV delaji totez s daleko horsimi nasledky.

Jeste bych dodal malou technickou poznamku - vetsina z tech 37% praci ve wosu jejichz autory jsou pracovnici AV se automaticky zapocitava i skolam, protoze se na nich vetsinou podileji i doktorandi a ti jsou de iure na univerzite. Opacne to funguje jen v pripade skutecne spoluprace mezi tymy.