20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

SVĚT: Krize kapitalismu

Kapitalismus je v krizi. Pokusím se vysvětlit, co tím míním, ale nejprve chci říci, co tím nemíním. Je-li naše ekonomika v krizi, pak v ní není vinou kapitalismu, ale naopak vinou jeho omezování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Joch 1.11.2013 8:53

Dobré myšlenky ze špatné premisy

Nevím, proč nejen autor, ale všichni omílají tezi, že bohatsví a moc se dnes nevídaně koncentruje do rukou stále menšího procenta lidí. Řekněte mi, kdy a kde se tohle nedělo? Toto je přece přirozená vlastnost státu - koncentrace moci a peněz. Pokud to vezmu od říše faraonů, přes Persii, říši Římskou a různé státní útvary středověku, vždy se tak dělo. A ten zákon je prostý, čím větší útvar, tím více moci a více peněz je možno koncentrovat.

Čemu se proboha všichni ti študovaní tlučhubové dnes diví? Vývoj v USA, EU a Číně jen nevyhnutelně následuje tento zákon. Není možnost zákon obejít, vytvořit silný a velký stát bez superkoncentrace moci, superkorupce a superdaní. To je protimluv, s oblibou používaný socialisty.

M. Prokop 1.11.2013 9:01

Re: Dobré myšlenky ze špatné premisy

A proč tvořit velký stát? Silný (tam, kde je třeba) jakž takž chápu. Velký ne, ten jen škodí. Viz EU.

V. Ondys 1.11.2013 9:16

:)))))))))))))))))))) Silný stát jenom v naprosto nezastupitelné roli v životě svobodných lidí

a tvrdá soutěž s transparentními pravidly případných zájemců o nejvýhodnější místo :))))))))))) na slunci s tím, že v minulosti zanikly celé civilizace i možná jenom díky touze po jistotě :)))))) pohodlí.

V. Novák 1.11.2013 9:35

Bohatsví a moc se nekoncentrují do rukou státu, ale oligokracie.

Což se dělo i dříve - a vedlo obvykle ke změnám. Ano, je to přirozené, "Kdo má, tomu bude přidáno, kdo nemá, tomu bude odňato i to nic".

Podstatou trhu a kapitalismu je konkurence - a každý velký hráč se snaží o zničení konkurence. Hodně velký hráč nakonec konkurenci požere. A buď ho stát (násilně) "rozkulačí" - jako kdysi USA AT&T nebo Standard Oil, nebo mu přeroste přes hlavu do stavu "too big to fail". Což se stalo s bankami po Reaganově deregulaci.

M. Stuchlik 1.11.2013 10:15

Re: Bohatsví a moc se nekoncentrují do rukou státu, ale oligokracie.

Trhlinou je ničení konkurence jinými než tržními mechanismy.

V. Novák 1.11.2013 10:37

Tržní prostředky na to stačí.

...

R. Langer 1.11.2013 10:59

Re: Tržní prostředky na to stačí.

Stačí, ale pokud jsou státem uměle potlačovány, tak potom nemohou.

V. Novák 1.11.2013 11:02

To je snad dobře, ne?

...

R. Langer 1.11.2013 12:10

Re: To je snad dobře, ne?

Podle toho co myslíte, že je dobře pro ničení konkurence - jestli tržní mechanismus, nebo nařízení úředníka. To první ano, to druhé ne.

M. Prokop 1.11.2013 11:16

Re: Tržní prostředky na to stačí.

Stačí, takže by je stát neměl suplovat a ničit konkurenci sám.

T. Petřek 1.11.2013 15:57

Re: Bohatsví a moc se nekoncentrují do rukou státu, ale oligokracie.

Naopak, banky se do toho stavu dostaly až po zásahu demokrata Clintona, kdy zrušil Glass-Steagall act.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Glass-Steagall%C5%AFv_z%C3%A1kon

P. Vaňura 1.11.2013 15:18

A co Spojené státy před první

světovou válkou??? Jaká centralizace, jaký superstát. Mimochodem, ani president Wilson neměl ještě po válce právo na státní důchod a žil po odchodu z funkce z apanáže, kterou mu o své vůli platil J. P. Morgan.

Ale on je tu ještě další bod, který tržně vyřešit skoro nejde, a to je armáda. Na základě čeho ji postavíte. To lze jedině na základě nějaké sounáležitosti, nejlépe k národu či náboženství. O Britech se říkalo, že po demobilizaci a válečných hrůzách WW1 se zase vrátili na své bezvýznamné pozice a pracovali za pár šupů, jako předtím. To ale v Itálii a Německu nebyla pravda. Bojovníci, kteří čtyři roky nesli kůži na trh, včetně jistého Hitlera, z jehož pluku přežila snad třetina měli pocit, že mají po tom, co odvedli, nárok na víc, než postavení nádeníka. Ti pak vytvořili základ, na kterém vznikla totalita.

P. Vítek 1.11.2013 21:13

Re: Dobré myšlenky ze špatné premisy

Soukr firma ziskava bohatstvi a moc kvalitou a cenou svych sluzeb.Stat drzosti svych danovych uredniku a silnou armadou.

V. Němec 1.11.2013 8:10

Hřebík, hlavička

a přesný zásah!

A. Bocek 1.11.2013 7:16

Roste počet oborů

které bez dotací nepřežijou. Mimo zemědělství, bankovnictví, energetiku to začíná i ve stavebnictví (zelená úsporám), automobilismu (šrotovné) ,  lesnictví (dotace na zalesnění), průmyslu (kotlíková dotace)..... STPNĚTE DOTACE bude líp !

M. Prokop 1.11.2013 9:02

Re: Roste počet oborů

Ad dotace: Viditelný Macek

K. Frauknecht 1.11.2013 7:08

Moc pěkný, díky :-).

Kontrrrolní otázka: Proč bude změna stávajícího stavu obtížná?

I. Schlägel 1.11.2013 7:47

Re: Moc pěkný, díky :-).

Protože ovce chtějí každý den žrát a ovčáci chtějí každý den organizovat krmení. Co tam máte dalšího?

J. Mrázek 1.11.2013 7:59

Krásně zodpovězeno :-).

Jenže jak udělat ovce samostatné a ovčáky vypráskat ?

I. Schlägel 1.11.2013 8:10

Re: Krásně zodpovězeno :-).

To přijde samo. Systém se zhroutí a hladové ovce v návalu pudu sebezáchovy začnou lovit. Lovnou zvěří se v první řadě stanou ovčáci, majitelé luk a salaší a dodavatelé krmiva. A po čase, když budeme mít štěstí a přežijí ti správní lidé, zase začne kapitalismus. A po nějaké době se to zase zopakuje.

P. Lenc 1.11.2013 8:56

Re: Krásně zodpovězeno :-).

Krásně řečeno.Lidstvo je stále stejně "chytré", chléb a hry v jiných kostýmech.

R. Langer 1.11.2013 11:00

Re: Krásně zodpovězeno :-).

Lidstvo takové vždycky bylo, je a bude. A žádní inženýři lidských duší to nikdy nezmění.

V. Ondys 1.11.2013 9:01

:)))))))))))))))))))))) Schopni všeho s neschopnými

proti samostatným a schopným!

K. Frauknecht 1.11.2013 9:28

Jo,

je to o té samostatnosti (svobodě a odpovědnosti).

Dnešní ovčan raději sebou nechá smýkat, nechá se okrádat a regulovat, protože nic nemusí, stát se postará.

Jo jasně, do Kolbenky jdu, ale potom na pivko, tam to proberem - Sobotka, Bílek, Klaus.. furt pryč, pak si ji vodvedu domů a zejtra nanovo :-)). Že je podpora almužna, že platim u felčara i v lékárně, a to přestože celej život státu cáluju třetinu z výdělku? Lepší vrabec v hrsti, ale bez starostí, proč něco měnit?

V. Ondys 1.11.2013 9:42

:))))))))))))))))))))))) Třetinu z výdělku bych ještě bral

místo socialistického kapesného za práci jako šanci na pouhé živoření v tom současném proletářském ghettě s pokleslou morálkou společensky příkladných :)))))))))))))) pacholků! Nejviditelnější je ten společenský úpadek patrný na státních :)))))))))) zaměstnancích, kteří by bez jejich nestydatého předstírání mnohem méně zkazili.

V. Novák 1.11.2013 10:01

Do Kolbenky?!? Naivo!

Místo Kolbenky je bleší trh. Zato největší v republice...

V. Novák 1.11.2013 9:58

Tomu, co popisujete, se říká revoluce.

Po revoluci nikdy nepřišlo to, co bylo před ní. Těžko tomu bude jinak v budoucnu.

V. Ondys 1.11.2013 6:07

:))))))))))) Život je stálý boj o přežití

a už odnepaměti si ho jedni snaží usnadnit na úkor druhých, ale v údajně lidumilným provedení se jejich nejpokleslejší snažení dostává do těch nejzáludnějších forem se společensky příkladnými postoji za všemi, kteří jsou prvními v rámci boje o přežití určeni pro ránu do zad vždy a jenom v zájmu vlastního pro nejsnadnější provedení. :))))))))) Je surově komické, když nemilosrdný parazit zoufale naříká nad svým krizovým údělem a blížícím se trpkým osudem v těle vysíleného nositele, kterého svou sociální nenažraností připravil o zdraví a naprosto zdecimoval. Kapitalismus, inženýři lidských duší a sociální stát.

J. Schwarz 1.11.2013 5:08

Tentokrát bych se

s panem Drápalem shodl. Mimochodem na fakt, že se levičáci / především socialisté / s nadnárodními firmami snadno shodnou a krásně se doplňují jsem mnohokrát upozorňoval. Nadnárodní firmy, zvláš ty co produkují zboží masové spotřeby už nemohou zvyšovat svou sílu / a zisky / jinak než zvětšováním počtu zákazníků Ty jim  přihrává levice svou politikou  přerozdělování, minimálních mezd a nejrůznějších sociálních dávek a "příspěvků" na cokoli. Všechno pak platí střední třída, kterou levice nálepkuje jako boháče - takže člověk, který dokáže vlastní prací a nápady vydělat řekněme deset tisíc euro měsíčně je bohatec, kterého třeba obrat, ale spolumajitel nadnárodní firmy je zřejmě chuďas který musí dostat zdarma infrastrukturu a desetileté daňové prázdniny. Aby se "vytvořilo pracovní místo" které stálo daňové poplatníky pět milionů. Bohatec je člověk, který vlastně na druhých nezávisí - všechny problem může přesunout na své okolí. Třeba monopolista - zvýší se daně, on zvýší ceny. Sem patří taky politici - ti si svoje příjmy " odhlasují " /kdo to má?"/ hlavně že se pořád falešně berou za "prostého člověka" a předhazují mu údajné "bohatce" co nejsou dost "solidární". A jak být solidární s někým, kdo na vás pořvává s ksichtem zkřiveným nenávistí naočkovanou manipulujícími "médii" a machiavelistickými politiky? To je věru těžké, takže není divu že se "společnost polarizuje".

R. Langer 1.11.2013 11:03

Re: Tentokrát bych se

On je to v podstatě takový oboustranně výhodný levicový korporátní fašismus. Taková soft verze.