16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

SVĚT: Krize kapitalismu

Kapitalismus je v krizi. Pokusím se vysvětlit, co tím míním, ale nejprve chci říci, co tím nemíním. Je-li naše ekonomika v krizi, pak v ní není vinou kapitalismu, ale naopak vinou jeho omezování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Petrovič 1.11.2013 22:58

Re: Že už kapitalismus NIKDE NENÍ !

Voľný trh = totálne zničenie konkurenta v krátkom čase. Vygenerovanie jeinej silnej spoločnosti a následná monopolizácia odvetvia. Väčšinou si to ani nevšimnete, že to čo malo konkurenta je už monopolné.

Mimochodom: Marx a Hayek sú 2 protipóly - dva extrémy, jeden horší ako druhý. Aj totálna dominancia štátu aj totálna dominancia trhu je extrém, ktorý škodí.

M. Prokop 1.11.2013 22:44

Re: Bože, bože..... kams to duši dal... ?

Je-li to duše, tak do vola.

Já bych to tipoval na příručky mladých komunistů, kdepak duše.

J. Jurax 1.11.2013 23:19

Re: KAPITALIZMUS - PARAZIT, KTORÝ UMIERA SPOLU SO SVOJÍM HOSTITEĽOM

No a vidíte - to co popisujete je kapitalismus kurwený levičáky a pachateli dobra :-)

P. Vítek 1.11.2013 19:45

Po prvni pulce clanku

Spravne-zdanlivy paradox-cim vetsi firma,tim vic ji vyhovuje socialismus(tj centralni moc nymandu).Pomuze snizit moc statnich uredniku a majetek statu.Lidi,kteri v tom nemaji SVE  prachy,nesmime nechat rozhodovat ekonomicke veci.Ti za uplatek ochrani soukrome velke firmy pred konkurenci(velke,protoze male maji jen na male uplatky),dostanou statni zakazky a rostou jako Budulinci.(A pritelkyne tovarniku uz jen provokuji vsechny ty zavistive ulicni drbny...a revoluce je tady).Kdyby se do to stat nes.al,tak se firmy budou mezi sebou mydlit a my vsichni z toho budem tezit.Zaver-ruce statu pryc od prachu-nebat se!priroda to zvladne-funguje i bez nas.Nejhorsi jsou treti cesty-neco mezi kapitalismem a socialismem.A hlavne prodejny novinare,kteri to vsechno mlzi,kopat primo do r.ti

D. Švik 1.11.2013 19:29

Autor má pravdu,

jen dodám, že ekonomický systém ve kterém se nacházíme, se jmenuje korporátní socialismus.

V. Vaclavik 1.11.2013 13:52

Co presne znamena, ze ''rozhoduje trh''

Autor spravne pise, ze kapitalismus rovna se ''kdyz rozhoduje trh'' - "z energetiky jsme už tedy kapitalismus "úspešne" odstranili. Podobne byl odstranen ze zemedelství. Tam už trh nerozhoduje vubec – je to Evropská komise, která v posledku rozhoduje o tom, co budou zemedelci pestovat – a zda vubec."

V zaveru ale sklouzne do nelogickeho zaveru, ze je treba zavest pevna pravidla hry, ktera se nebudou (casto) menit, tedy stabilni ekonomicke prostredi. Autor je zrejme smireny s pravidly hry jak jsou dnes nastavena, jen by si pral, aby se prestala tak casto menit.

Kdyz se rekne, ze ma ''rozhodovat trh'', znamena to, ze ucastnici trhu maji rozhodovat kazdy sam za sebe, tedy nema za ne, prostrednictvim regulace trhu, rozhodovat nekdo jiny. Tady ale bude mit autor problem se svym krestanstvim, protoze co jineho je to rozhodovani kazdy sam za sebe, o svem, nez sobectvi, tedy nectnost, kterou ma krestanstvi ve sve ustave na seznamu lidskych vlastnosti, ktere je treba eliminovat, zneskodnit, nebo aspon potlacit. Mozna proto autor dale na to rozhodovani trhu netlaci a sklouzne, byt nelogicky, do toho udrzovaciho modu - aby veci, regulace, byly aspon stabilni, tolik se nemenily.

Prani, aby rozhodoval trh, nikoli jeho regulovcici - kteri svymi regulacemi pokrivuji rozhodnuti ucastniku trhu, usmernuji je ku obrazu svemu - je prani, aby svobodne rozhodoval kazdy ucastnik trhu sam za sebe, dle sveho rozumu, jakkoli nedokonaleho nejen z pohledu tech regulovciku lidskych zivotu, ale treba opravdu nedokonaleho. Je treba ponechat lidem svobodu chovat se trzne hloupe, protoze to zaroven dava sanci tem chytrejsim, chovat se trzne chytre a nebyt pri tom plosne svazani nejakym regulovcikem, ktery ve verejnem zajmu presmerovava sobecke dobro jednotlivych ucastniku trhu na dobro verejne.

V. Vaclavik 1.11.2013 13:54

Re: Co presne znamena, ze ''''rozhoduje trh''''

Prani, aby rozhodoval trh je tedy pranim, aby lidem nikdo nenarizoval jak a co maji delat, ale aby byli volni konat dle sveho rozumu, jakkoli tento muze byt pripadne omezeny, nedokonaly.

Arogantnimu komunistickemu planovani usporadani spolecnosti se mnozi vysmivali, rikali ze chteji ''poroucet vetru a desti'', tedy ze chteji predelat prirozeny a odveky rad veci, a ze to nemuze fungovat. Ale mnozi z techto posmevacku nepochopili to rceni do sveho logickeho dusledku - ze v posledku neni radno poroucet lidskemu rozumu, protoze to nemuze fungovat. A to je presne to, co delaji dnesni regulovcici - jejich regulace trhu jsou v posledku regulaci rozumu kazdeho z ucastniku trhu, coz jsme my vsichni v pracovnim veku, bez rozdilu jsme-li zamestnavatele, nebo zamestnanci.

Ta obdobi, kdy jak pan Drapal pise, ze "kapitalismus kvetl a všichni bohatli" byla ta obdobi, kdy po nejakem tom rozpadnuti a znovu-usporadani dosavadniho spolecenskeho radu (treba skrze valecny rozvrat rezimu) regulovcici jeste nedostali sanci udusit tu prirozenou trzni iniciativu jednotlivcu, racionalne konajicich jak jim vlastni sobecky rozum velil.

Zatim jsme si my rozumejsi vzdy nechali temi regulovciky nasadit obojek regulaci, protoze jsme jim vzdy skocili na tu lest, ze prece neni mozne, aby si lidi delali co chteji, ze ''nejake'' regulace jsou potreba... s tim, ze vsechno pak postupne vzdy slo s kopce az do pristi patove, krizove situace. Zadne regulace totiz nejsou treba, jedine co je potrebne je chranit zakladni pravo kazdeho jedince spolecnosti, nebyt svymi spoluobcany regulacemi znasilnovany ve svem nezlocinnem, produktivnim rozhodovani, to jest chranit pravo kazdeho obcana nejen na svobodne vyjadrovani, ale take na svobodne konani! Bez svobodneho konani je totiz tomu svobodnemu vyjadrovani souzeno zustat jen planym placanim.

M. Prokop 1.11.2013 14:04

Re: Co presne znamena, ze ''''''''rozhoduje trh''''''''

Předpokládám, že jste volil SSO ........ ta je tomu totiž zde nejblíže.

V. Vaclavik 1.11.2013 14:54

Re: Co presne znamena, ze ''''''''''''''''rozhoduje trh''''''''''''''''

Volil, ale nijak nadseny z nich nejsem, spis z nich mam smisene pocity a to rikam az moc charitativne. Vubec se tomu smutnemu volebnimu vysledku nedivim. Ale alternativa byla nejit k volbam vubec.

Doufam taky, ze to co tu v diskuzich pisu, nezni tak suse, jako ty prednasky pana Macha.

M. Prokop 1.11.2013 17:44

Re: Co presne znamena, ze ''''''''''''''''''''''''''''''''rozhoduje trh''''''''''''''''''''''''''''''''

No jo, do Sulíka Machovi ledacos chybí.

Ale jak píšete, alternativa byla nejít a to já nerad.

P. Vítek 1.11.2013 21:41

Re: Co presne znamena, ze ''''''''''''''''''''''''''''''''rozhoduje trh''''''''''''''''''''''''''''''''

Co mate proti Machum?

V. Vaclavik 1.11.2013 14:46

Re: Co presne znamena, ze ''''''''rozhoduje trh''''''''

Jestlize nebudeme v teto veci delat nic, tak nejspis bude jeste nejakou tu stovku let trvat, nez ''to dojde'' nejake pocetnejsi casti spolecnosti a pak uz nebude treba cekat na post-obdobi nejakych spolecenskych prevratu, abychom zakusili aspon nakratko svobodu, jak ma byt, tedy kdy o nasich myslenkach nebudeme jen smet volne mluvit jako dnes, ale take na jejich zaklade svobodne konat, bez toho, aniz bychom byli zotroceni v nasem konani svymi bliznimi, nasimi spoluobcany, jako je tomu nyni.

Ale muzeme pro to neco udelat, aspon aby po nejakem tom dalsim prevratu jsme si tu volnost konani zase nenechali vzit temi parazitickymi regulovciky mezi nami. K tomu by ovsem bylo zapotrebi, abychom vedeli co mame, az to nekdy zase mit budeme, protoze odveka moudrost pravi, ze jestlize mame neco cemu nerozumime, jako kdyz nam svoboda dejinnymi udalostmi sama spadne do klina, tak o to dozajista, driv nebo pozdeji, vzdy prijdeme.

Americane, jako jeden z nejslavnejsich historickych prikladu toho moudra, takhle prosustrovali odkaz svych Otcu zakladatelu. A prosustrovali ho navzdory tomu, ze jeho puvodni, intelektualne nedokonala forma byla pred vice jak pul stoletim vypilovana k dokonalosti A. Randovou. Nikdo totiz neni tak slepy jako ten, kdo videt nechce. Muzu k tomu rict jedine, ze seznameni se s jeji praci dluzime kazdy sam sobe.

B. Brousková 1.11.2013 18:39

Re: Co presne znamena, ze ''''''''rozhoduje trh''''''''

"Poručíme věru dešti, kdy má pršet a kdy vát" , není žádná vymyšlená pomluva, ale doslovný citát z písně, která v padesátých letech vyřvávala každodenně z rádia. Kromě "Frantíka co šel podle zahrádky", či  hlásání  jak "zítra se bude tančit všude, až naše vítězné vlajky rudé na stožáry světa vyletí!" Asi nejkrásnější ovšem bylo tvrzení "všichni jsme mladí, všichni jsme mladí, mladý je každý komunista" !!

P. Vítek 1.11.2013 20:11

Re: Co presne znamena, ze ''''''''rozhoduje trh''''''''

Ano.Zadnou vladu nepotrebujeme.To jen neschopni,ale ambiciozni lide se taky chteji vozit v Mercedesech.Existuje vyborny hodinovy dokument o stavbe noveho hongkongskeho letiste.Tak obrovska stavba (vcetne mostu a umeleho ostrova) byla vytvorena tisici drobnych soukromych firem,ktere se mezi sebou dokonale domluvili.Ridili se obycejnou ziskuchtivosti,ze ktere vzniklo dokonale dilo pro nas vsechny.ZE ZDOLA si vse zorganizovali,vcetne koordinatora.Letecky provoz se behem jedne noci hladce presunul na nove letiste

D. Drápal 1.11.2013 17:10

Re: Co presne znamena, ze ''''rozhoduje trh''''

Vážený pane Václavíku, nejsem smířený s pravidly, jak jsou nyní nastavena. Ale nepopirám, že pravidla považuji za nezbytná. Kupříkladu zákony (třeba o tom, že je nutno platit faktury) jsou také pravidla, a to nezbytná. Rovněž tak považuji za užitečné antimonopolní zákony. Stručně řečeno, soudím, že vše, co lze, by se mělo nechat na trhu. Hřiště by mělo být co největší a pravidel co nejméně. Zrušíte-li ale všechna pravidla, "vyhrají" lotři.

M. Prokop 1.11.2013 17:48

"Zrušíte-li ale všechna pravidla, "vyhrají" lotři. "

To je zajímavé, tvrdí vlastně vůbec někdo, že mají být zrušena všechna pravidla?

Obvykle z toho liberály obviňují ti, kteří by rádi ještě nějaká pravidla přidali.

J. Kanioková 1.11.2013 18:07

Myslím, pane Drápale,

že tady NIKDO nikdy netvrdil, že VŠECHNA pravidla.  Základem “právního státu” by měly být tyto zásady a v optimální míře:

1.zákonodárná moc by měla být vázána zákony, které schválila a měla by je umět vymáhat

2.platné právo, pokud je uznáno za špatné, by mělo být  co nejdříve změněno, nikoliv obcházeno

3.právní řád by měl být  S T R U Č N Ý,  jasný, nezaplevelený

4.vysoké právní vědomí občanů

V. Vaclavik 2.11.2013 2:11

Re: Co presne znamena, ze ''''''''rozhoduje trh''''''''

Dekuji za odpoved. Kdyz jsem to po sobe cetl, tak jsem si rikal, jestli jsem trefil ten spravny vyznam toho, co jste napsal, a po opetovnem precteni bych to trochu upravil.

"je nacase pokusit se formulovat takovou hospodárskou politiku, která by kapitalismus vrátila do hry. Která by se snažila vytýcit hrište, na nemž se budou dodržovat pravidla, jež se nebudou neustále menit."

Kvuli tomuhle odstavci jsem ziskal dojem, ze rezignujete na zmenu, tedy ze jste se smiril se soucasnym dosazenym spatnym stavem, i kdyz ho pokladate za spatny. Napriklad ten vyraz ''formulovat  hospodárskou politiku'' me prijde, jako kdybyste ocekaval, ze staci stavajici stav nejakymi stavajicimi nebo moznymi budoucimi politiky (dnes uplne jedno jake existujici strany, vcetne SSO bohuzel) jen nejak upravit, s oblibou tomu rikam perestrojkovat, aby byl nastoleny ten kapitalismus, coz pokladam za utopicke ocekavani.

Nejspis se asi lisime v tom, co povazujeme za kapitalismus, protoze i jen pocatecni pomale obraceni te narodni lodi, za ucelem nabrani spravneho kursu smerem ke kapitalismu bych povazoval za naprosto revolucni zmenu. A to se snazim nebyt nejak moc radikalni, ale naopak hodne umirneny. "Formulovat hospodárskou politiku" by znamenalo jen mazani medu kolem ust temi, kteri nikdy nemini nejaky kapitalismus ani zvazit, zni to tak Dubcekovsky.

Stejne jako musela komunisticka strana v osmdesatem devatem jit od vesel moci, aby byla mozna aspon ta zmena, ktere bylo dosazeno, tak dnes by nejaka skutecna zmena vyzadovala odstaveni vsech stran ktere jsou nejak u moci, protoze by se jednalo o jeste vetsi zmenu kursu, nez byla ta zmena v tom osmdesatem devatem. Nejake pouhe nove ''formulovani hospodarske politiky'' by to dozajista nespravilo. Jde totiz o zmenu, ktera byva nazyvana zmenou paradigmatu, tedy uplne noveho nahledu na vec, a to se od stavajicich politickych stran naprosto neda ocekavat, stejne jako neslo ocekavat od KSC, ze by udelala nejake takove reformy, ktere pak v r. 89 probehly.

P. Vítek 1.11.2013 19:55

Re: Co presne znamena, ze ''''rozhoduje trh''''

Znam krestanskeho teologa,ktery se s tim vyrovnal brilantne!-Michael Nowak prisel bezcitnou logikou na to,ze kapitalsmus(svoboda)je stejne tak ucinny pro vychovu slusneho,pracoviteho cloveka,jako nabozenstvi.Stejne tak Hayekova "Osudova domyslivost"ma taky s timto tematem co do cineni.Pry to mame echat na prirode(jejich Bohu)To je taky for,jak to skloubit ne?

V. Podracký 1.11.2013 13:24

kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

je to přirozený mechanismus, který tvrdě funguje. Pokus o jeho zlidštění obvykle vede k jeho omezení. To se dělo odjakživa, dělali to králové a faraonové. Museli totiž zajistit nějakou sounáležitost mezi lidmi, aby stát fungoval. Trh vlastně lidi staví proti sobě a společnost založená jen na trhu a s omezeným státem se vždy spíše rozkládala. Pokud měla společnost být soudržná, lidé věrní principům a králi, musel být kapitalismus omezen. Kompromis mezi soutěží a občanskou sounáležitostí je stálým námětem všech politik. Dnes potřebujeme spíše tu občanskou sounáležitost, aby stát fungoval. Není ohrožen trh, ale stát. Tím nemyslím, že by to musel být stát socialistický, ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem.

M. Prokop 1.11.2013 14:06

"ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem."

Proboha, kdy to bylo?

P. Sulc 1.11.2013 21:14

Re: "ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem."

Treba R-U. Ono vyraz "dobre fungujici spravedlnost a urednictvo" naprosto neznamena neomylne, 100% dokonale a zcela bez jedine chybycky ci omylu. Ono treba "fungujici spravedlnost " znamena, za cikan, co krade kone, dostane pul roku vezeni. Ten co dostane par let za to ze podobneho cikana ci jinde cernocha zmlati se zcela jiste dobre fungujici spravedlnosti nedockal.

M. Prokop 1.11.2013 21:27

Re: "ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem."

R-U liberálním státem, to jste mne tedy pobavil.

Uznávám, že cikány drželi trochu více v kázni, to ano, ale k dobře fungující spravedlnosti je třeba přece jen trochu více.

P. Sulc 1.11.2013 21:48

Re: "ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem."

Ono to chce si precist o dejinach konstitucni monarchie R-U neco vice, nez jen ty skolni dejiny.Asi vas prekvapi, ze prvni socialni zakony v RU ale i vedle v Risi nedelali vlady liberalni, ale naopak ty konservativni. V Risi s tim zacal Bismarck. Problem je v tom, ze naprosta vetsina Cehccku nechce vybocit z vyjetych koleji, ktere jim implantovala spolecnost skolnimi dejinami, ktere se od tech skutecnych dosti lisi. V dospelem zivote se pak ale nedokazi utrhnout od fotbalu ci TV a tyto bludy v nich pretrvavaji. Vsichni treba vedi, jak spravedlivy boj vedl Zizka pro viru, kolik jic=h vi, ze nechal vyvrazdit upalenim vekere obyvatelstvo Chomutova, az asi na 20 lidi. Upalenych skoro 3000. Kolik jich dnes srovnava, ze za urazku cisare byly 2-3 mesice a za urazku delnickeho presidenta 10 let.?

B. Brousková 1.11.2013 22:25

Re: "ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem."

Jenomže ten kdo urazil císaře, (alespoň tak to bylo v Rakousku), dostal 2-3 měsíce, ale hlavně statut politického vězně. To v praxi znamenalo, že nesměl být zamykán na cele , ale mohl se volně pohybovat v prostorách věznice, mohl nosit občanský oděv a ne vězeňský mundůr. Nemusel pracovat , měl právo na oslovování "pane" , pokud si to mohl dovolit museli mu nosit jídlo z restaurací a měl právo odebírat  denní tisk. To se to tenkrát úpělo! Mimochodem stejně na tom byl i Áda Hitler při svém odsouzení po  nezdařeném pivním puči v Mnichově. Ten tenkrát tak trpěl, že v kriminále dokonce vypotil svou bibli Mein Kampf a na cele pravidelně pořádal dýchánky se spoluvězni při kterých se i fotografovalo.

M. Prokop 1.11.2013 22:48

Re: "ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem."

Nechte Žižku Žižkou a dějiny dějinami a řekněte či napište, co v R-U bylo liberální. Ekonomicky i politicky.

Já R - U nesrovnávám se socíkem, ten byl ještě horší, to souhlasím. Já tvrdím, že liberální stát to nebyl. Ve srovnání s USA, třeba.

P. Sulc 2.11.2013 1:31

Re: "ale liberální stát, který známe z minulosti, tedy s dobře fungující spravedlností a úřednictvem."

Vlada se nepletla do kseftu, podnikani ani do ekonomie, ale ani do rodinneho zivota. Nenarizovali vam, ze uz nebudete svitit plynem ale zarovkou, kantor nemusil spachat sebevrazdu, protoze dal par facek zakovy, Vetsina Cechu umela slusne nemecky, ti z gymplu i francouzky a latinsky.  Co chcete vedet? Co vy mate neliberalniho?  Treba buseranti nemeli vzlastni prava, nemohli se "zenit". Vam od malicka vtloukali do hlavy, jaka ze to bya hruza, to RU a vy jste nikdy nedokazal se zajimat o skutecnost.To take vetsina Cechacku nedela.

T. Petřek 1.11.2013 14:32

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Trh lidi staví proti sobě? Kde jste na tu perlu přišel? Naopak, obchod lidi sbližuje, překonává kulturní rozdíly a vzdálenosti. Středověká evropa poznala orient díky trhu(obchodu), viz. Marco Polo - benátský kupec. Nebo když je podnikatel úspěšný, zaměstná lidi, tak ty lidi tím postaví proti sobě?

M. Bartak 1.11.2013 14:43

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Staci se porozhlednou v prirode. Staletimi proverene chovani kachen v rybnice je nazornou ukazkou, jak ma kolektiv fungovat - hodte jim rohlik a budou se o nej prat. Naji se ta, ktera se k nemu dostane nejdrive, popripade ktera ho dokaze sebrat druhe kachne.

..

Kdyby se kachny dohodly, ze nejprve dostanou najist nemocna mladata nemocnych kachen, pak nemocne kachny, pak zdrava mladata nemocnych kachen, pak stare kachny, a pak teprve zdravi jedinci (samozrejme prvni se musi najist ta kachna, ktera bude hlidat poradnik), tak tu za par generaci mame hejno linych, slabych a nemocnych kachen, ktere budou cekat, kdo jim uz sakra prinese ten kus rohliku..

T. Petřek 1.11.2013 15:21

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

To přirovnání poněkud kulhá. Oba případy jsou socialismus, jen je tam rozdílné přerozdělení potravy. Kromě toho tu potravu musí kachny nějak získat. Ty nejzdatnější si opatří potravy nejvíc, ty nemocné zdechnou hlady, sežere je predátor.... - to je přirozený výběr. Socialisticky by to bylo tak, že si úlovek dají na společnou hromadu a nějak si jej rozděli (buď se u toho poperou nebo se rozdělí poctivě každý stejným dílem, nebo cokoliv mezi tím). Každopádně ty nejzdatnější kachny ztratí motivaci k opatřování co největšího množství potravy a ty nejslabší zároveň ztratí motivaci ke svému zlepšení.

Já osobně nestojím o anarchokapitalismus, ani o socialismus či ordoliberalismus.