16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Diskuse k článku

SVĚT: Krize kapitalismu

Kapitalismus je v krizi. Pokusím se vysvětlit, co tím míním, ale nejprve chci říci, co tím nemíním. Je-li naše ekonomika v krizi, pak v ní není vinou kapitalismu, ale naopak vinou jeho omezování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Vítek 1.11.2013 20:38

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Ale pan Bartak nestavi proti sobe prvni a druhou cast prispevku(?)

B. Brousková 1.11.2013 19:10

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Tak tohle před nějakou dobou tvrdil jeden s patkou do čela."Člověk je součást přírody a nemůže tedy ignorovat její zákony Základním zákonem přírody je , že přežívají jen ti nejsilnější a nejschopnější. Pokud omezíme možnost regulace podřadných jedinců a dokonce dovolíme aby se dále rozmnožovali apředávali svoje vady a nemoci svým potomků dopouštíme se zločinu na budoucích generacích" A proto došel k závěru, že "nemocní a postižení by se měli vrátit do lůna přírody odkud vzešli" Přoloženo do srozumitelné češtiny je potřebné je vyvraždit. Pak do těch "postižených" zahrnul pololidi a polozvířata (to byli Židi a černoši) a podřadné rasy jako byli Slovani. Daleko to,ten s patkou ovšem nedotáhl, protože se mu to nějak počase vymklo z ruky.

P. Vítek 1.11.2013 20:39

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

To byl cistokrevny socialista.

P. Vítek 1.11.2013 20:24

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Taky jsem chtel jednou udelat socialismus mezi zviraty-ten outsajdr,ktereho jsem vypiplal,se mi za to vys.al do uhli.Strachy ze silneho.

P. Vaňura 1.11.2013 15:24

Podobný nesmysl, o antagonismu

prodávajícího a kupujícího žvanil dokonce Václav Bělohradský, vyznamenaný v pondělí presidentem Zemanem.

Ono je to ale tak, že to může platit, když se obchod uskuteční nahodile a jednou. V opačném případě prodávající i kupující vědí, že se navzájem potřebují a usilují o oboustrannou spokojenost.

Mimochodem, mnohé rysy v chování Cikánů jsou právě důsledkem kočovnické mentality, kdy neočekávají, že někoho, kromě vlastní skupiny, ještě někdy potkají.

J. Kanioková 1.11.2013 19:24

No... jak působí zdejší ovzduší na Bělohradského...

Bělohradský - kdysi po sametu, ještě bez dlouhodobých osobních kontaktů s našimi P&L, napsal -

„Patří k naší české modernosti jistý protiliberální rys; politika musí být NĚCO VÍC, než jen politika;  musí být programem národní existence, náboženskou a mravní reformou, NÁPRAVOU LIDSTVA....

Česká modernost se vyznačuje odmítáním liberalismu ve jménu VYŠŠÍHO KULTURNÍHO SMYSLU našeho národního obrození. Komunistický stát jako stát duchovní odpovídal v očích našich intelektuálů touhám našim národním více než liberální stát západní, "tento výron civilizace spěchajících trhovců".“

Tehdy to byl jeho odsudek zdejších intelektuálů a zajímala by mě jeho reakce, když tohle tehdy hlásal, kdybych mu toto dnes připomněla. S jeho tehdejším soudem souhlasím.. ale dnes se chová přesně jako ti, o kterých to tehdy napsal..

Proklatí filozofové!  -  http://jdem.cz/zjna9 -  „Pochmurná desetiletí a bojovné ideologie 20. století vytvořily druh člověka, který si říká „filozof“, někdy také cudně politolog. Kdysi se lidé s přebujelým egem, trpící maniakálními sklony, potýkali se svými utkvělými představami v poklidném prostředí psychiatrického oddělení, kde tiše snili o tom, jak jediným škrtnutím sirky vzplane celý svět. Dnes motají páté přes deváté v křížové palbě kamer a na předních stránkách světových listů a řeční na mezinárodních fórech jako „filozofové“. Mají dojem, že musejí mít vždycky na vše názor, a všechny věčně poučovat. Mají své historické poslání.

V. Vaclavik 3.11.2013 11:10

Re: No... jak působí zdejší ovzduší na Bělohradského...

"Proklatí filozofové!  -  http://jdem.cz/zjna9 "

Belohradsky me nebere (clanek se taky moc zabyva tepanim do filozofu, kterymi uz teprve nema cenu se zabyvat),urcite by se stejne ze vseho nejak vymluvil, ale jsou tam pekne clanky o francouzskem prezidentovi Hollandovi.

P. Vítek 1.11.2013 20:42

Re: Podobný nesmysl, o antagonismu

Dobre

V. Vaclavik 1.11.2013 16:29

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Kapitalismus a jeho volny trh je ten nejlidstejsi system, jaky kdy lidstvo poznalo. Naopak kolektivismus (komunismus, socialismus) je system nelidsky. V kolektivismu jsou lide na sebe jako zvirata (protiklad, ale jen zdanlivy), kdezto v kapitalismu se chovaji jeden k druhemu jako lidi, tedy nevalci, ale obchoduji spolu. Amerika dokud tam prevladal kapitalismus, pred nejakymi sto az stopadesati lety, byla zvana tavici kotlik, protoze tam v miru zily a obchodovaly spolu ruzne narodnosti ktere se jinak v zemich sveho puvodu vyvrazdovaly. Kapitalismus je pretavil na nove, lepsi lidi, udelal z nich ze vsech jeden narod, Americany. Dnes je to ovsem uplne jinak, protoze kapitalismu uz v Americe neni dovoleno fungovat.

B. Brousková 1.11.2013 18:58

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Kapitalismus je přirozeným produktem demokracie. Demokracie bez kapitalismu není a ani nemůže být demokracií. Jenže demokracie je zároveň něco jako hřiště. Jaké hry a podle jakých pravidel se tam odehrávajía hlavně budou odehrávat i v budoucnosti,  je jen na tamějších hráčích. Proto úroveň každé společnosti která si zvolí demokracii je neodmyslitelně závislá na urovni většiny hráčů a jejich požadavcích na spravedlnost a kupodivu i na sociálním cítění.Proto také sebedemokratičtější volby v zaostalé společnosti zákonitě nemůže vyhrát nikdo jiný než brutální a bezohledný demagogický tyran, který v zápětí demokracii zničí. Mezi kanibaly zákonitě vyhraje demokratické volby kanibal nejhorší. "Demokracii bychom měli, teď ještě ty demokraty" TGM Proto také demokracie mezi primitivy nikdy nemůže fungovat.Chybí tam  demokrati Primitiv a demokrat se totiž navzájem vylučuje. Je to něco jako studený oheň.

P. Vítek 1.11.2013 20:55

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Nejlepsi clen demokracie je ekonomicky nezavisly(sebevedomy) clovek.Soukromnik vznikly nejprve v anarchokapitalismu,ktery se rozjede,az se to tady zakonite podela.A pak jejich deti budou zase demograti

V. Vaclavik 3.11.2013 19:47

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

"Kapitalismus je přirozeným produktem demokracie. Demokracie bez kapitalismu není a ani nemůže být demokracií."

Demokracie je vlada lidu, je to system spravy spolecnosti vselidovym hlasovanim, nic vice, nic mene. Demokraticka spolecnost muze byt prave tak nesvobodna, jako svobodna - kolektivisticka nebo individualisticka (kapitalisticka). Svobodna demokracie je omezena pravy cloveka, nesvobodna je omezena jen libovuli lidu.

Demokracie je tak predstupen svobody a kdyz je omezena pravy cloveka, stava se svobodnou demokracii, cili kapitalismem.

P. Vítek 1.11.2013 20:46

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Nekdo,kdo uz nestaci tempu Ameriky,jim tam nasadil socialismus is Obamou.Kdo to asi je?

P. Vítek 1.11.2013 20:20

Re: kapitalismus je derivátem zákona přirozeného výběru

Vy si taky prectete Michaela Nowaka.Nebo aspon Friedmana-staci "Kapitalismus a svoboda"-tenoucka knizecka-ziva voda!! K smrti ji nenavidi statni urednici-tim mate jistotu,ze je to pravda pravdouci

M. Hoblík 1.11.2013 11:54

Takové úvahy jsou na draka!

Stačí pozorně prostudovat Kapitál od Marxe a netřeba meditovat a vynalézat znova. Jen to musíte dělat tajně, aby Vás někdo nenařkl z podněcování!

J. Kanioková 1.11.2013 19:12

To, že se člověk podřídil neosobním silám trhu,

umožnilo v minulosti růst civilizace, která by se jinak nemohla rozvinout. 

Friedrich August von Hayek

K. Luboš 1.11.2013 11:36

Skutečnost, že bohatí vždy bohatnou...

... a chudí jenom chudnou platí obecně. Ke stejnému efektu došlo v antice, ve středověku, v socialismu i v kapitalismu. Vezměte si třeba Řím: nejdříve mnoho drobných svobodných vlastníků půdy a pak kolem roku 400 masa zemědělských nevolníků na jedné straně a pouze několik obrovských latifundistů na straně druhé. Ale revoluce to vždy srovná, takže celý cyklus může začít znovu...

V. Vaclavik 1.11.2013 17:03

Re: Skutečnost, že bohatí vždy bohatnou...

Kdyz nekde kapitalismus muze fungovat, bohatnou vsichni, vcetne tech nejchudsich. Pokud to tak neni, pak zrejme jsme pomyleni v tom, cemu rikame kapitalismus.

Kapitalismus jako spolecensky system ma minimalne jednu vzacnou ctnost, a tou je, ze chrani majetek vsech, vcetne tech nejchudsich. To je neco, co by se nemelo podcenovat. Naopak v kolektivismu nejakeho druhu, zpravidla socialismu nejakeho typu, jsou ti nejchudsi nejvice okradanymi, aniz si to tito vubec uvedomuji. Ta obrovska bohatstvi relativne nepocetnych jednotlivcu v castecne svobodne spolecnosti se totiz skladaji z milionu malych casti bohatstvi podvodne uzmuteho vsem obcanum spolecnosti a ti nejchudsi se na tech stestenach podili nejvic prave svou pocetnosti. Tady totiz plati to lidove, ze nemusi prset, staci kdyz kape... a ten kolektivisticky podvod se nazyva menova inflace a trzni regulace. 

Protoze kapitalismus definicne znamena neinflacni, tvrdou menu, znamena to, ze penize i kdyz je mate ve strozoku, se zhodnocuji, v pomeru k produktivite spolenosti jako celku (budou se zhodnocovat, protoze ceny vseho budou klesat umerne zvyseni produktivity - a zvysovani produktivity je ve svobodne ekonomice temer garantovane). A pokud sve uspory investujete a neprijdete o ne, zhodnoti se vam mnohonasobne vic. A navic to co mate vam nezkonfiskuje (jako dnes) vecne hladovy stat. Naopak mnohem mocnejsi policie nez dnes bude chranit bezpeci vase a vaseho majetku.

Pokud nekdo odmita pravy kapitalismus, je to hlupak, a cim chudsi odmitac, tim vetsi hlupak, protoze nevidi, ze kapitalismus je pritel uplne vsech, nejen tech bohatych, a ze ti nejchudsi zdanlive paradoxne v nem bezpracne ziskavaji vubec nejvice. Ale to prave ti chudi nikdy nepochopi a jsou snadnou lovnou zveri kolektivistu slibujicich zarne zitrky, v pristi petiletce, a pak zase v te pristi, a chudy na to jde, jako osel jde za mrkvi kyvajici se na udicce porad jen kousek pred jeho nosem.

J. Kanioková 1.11.2013 18:22

Přesně !

P. Vítek 1.11.2013 21:02

Re: Skutečnost, že bohatí vždy bohatnou...

Krasa!Vy byste mel nekde ucit.Pekne bez cizich,intelektualskych slov.Prednasky pro chude.

.

V. Vaclavik 2.11.2013 14:45

Re: Skutečnost, že bohatí vždy bohatnou...

Dekuji vam i pani Kaniokove.

Uz dlouho jsem se zamyslel nad tim, jak pravice, konzervativci, liberalove a dokonce i priznivci Randove (Objektiviste) opakuji porad dokola ty same ''obehrane poucky'' a jak to nikam nevede, ackoliv ty ideje jsou jinak spravne, logicke a to vsechno. Ale jdou na vec ze spatneho uhlu, neni to jen vec moc velke intelektualnosti podani tech ideji, i kdyz i to tam hraje roli.

Ten ''spatny uhel'' pristupu k idejim liberalismu vseobecne je zpusobeny dvoutisiciletym dedictvim krestanske, protestantske moralky, z ktereho se jen tak nevymanime prectenim praci nejakych liberalnich ekonomu - oni sami se z toho dedictvi kolikrat taky nevymanili a jejich prace na poli liberalni ekonomie jsou tim poznamenane. To dedictvi v nas (uvedomuji si to i u sebe) dal podprahove pusobi a vysledkem pak je, ze na tech liberalnich myslenkach zduraznujeme spis tu jejich asketickou, prisnou stranku, nez tu bohemskou, povolnou (nenapadaji me ted jine vyrazy). Mluvime hlavne o zodpovednosti, povinnostech, namisto o pozitivnich strankach svobody a myslim ze je treba to zmenit.

Krome toho se do diskuzi a argumentaci pokousim vnest moralni uhel pohledu, v kontrastu s uhlem utilitarnim (uzitkovym, ekonomickym) - to je hlavni rozdil mezi praci Randove a praci ekonomu liberalni, rakouske ekonomicke skoly. Je jasne, ze ciste ekonomicka argumentace nikam nevede, ze je treba tomu kapitalismu dat taky nejakou zivotnost. Co ted pravicovi intelektualove potrebuji je seznamit se s pracemi Randove a hlavne je patricne zazit, coz ovsem bude vyzadovat delsi cas. A nakonec ani v tom nelezi nejaka spasa, protoze Randova je moc intelektualni i v tech svych romanech, ve kterych zpracovala, dalo by se rici ozivotnila, sve ideje, jak by vypadaly v praxi. Jenze ty romany se moc soustredi na hrdiny, na hybatele spolecnosti, a nikoli na zivot obycejneho radoveho obcana, a je to logicke. Ale uvadeni te ideologie do praxe vyzaduje prave ilustraci na prikladech zivotu beznych lidi.

P. Vítek 1.11.2013 21:03

Re: Skutečnost, že bohatí vždy bohatnou...

dnes uz jsme jinde,dnes muzete z postele pres int vydelat majlant.I bez pozemku

P. Vítek 1.11.2013 21:06

Re: Skutečnost, že bohatí vždy bohatnou...

A muze vydelavat doma-a to diky kapitalismu.Jinak bychom tady jeste pocitali na slusovickych kompech,ktere se chladily vodou.

R. Langer 1.11.2013 10:53

Tohle jste popsal moc dobře,

pane Drápale. Jenom co teď už s tím...

V. Venc 1.11.2013 10:13

Dobrý a podnětný článek

Je vhodné poznamenat, že koncentrace státní moci znamená omezování svobody občanů a zvyšování jejich závislosti na státu. Stát se stává modlou, která se o všechno postará a zajistí lidu sociální spravedlnost a blahobyt.

S. Ševeček 1.11.2013 10:10

"Jsme svědky neustále se zvyšující koncentrace moci a bohatství"

A u koho to je? - žeby Číňaňi?

M. Stuchlik 1.11.2013 10:12

Re: "Jsme svědky neustále se zvyšující koncentrace moci a bohatství"

U nás spíše různí Kelleři, Babiši a jiní nepostradatelní odborníci z StB.

P. Vítek 1.11.2013 21:08

Re: "Jsme svědky neustále se zvyšující koncentrace moci a bohatství"

Kellneri.Keller je ten,co zije z nenavisti k nemu.

E. Tocháček 1.11.2013 10:04

Velký souhlas.

Můj pohled je, že není v silách člověka ( myšleno pochopitelně spíše skupiny lidí ) úspěšně řídit ( pozitivně směřovat ) něco tak komplikovaného a v čase se neustále dynamicky měnícího, jako je  lidské společenství. Všechny dosavadní pokusy končí vždy stejně. Lhaním si do vlastní kapsy, vedoucímu nakonec až k žárlivému střežením informací o skutečném stavu spravovaného prostoru. Tyto pokusy jsou vždy nakonec převálcovány přirozenou touhou jednotlivců chovat svobodně a hledat si vzájemně výhodné podoby spolupráce.

M. Prokop 1.11.2013 9:00

Ano

(ne ANO), je příliš mnoho státu a ten nahrává bohatým a silným.

A hloupá Jourová by chtěla, aby tak činil ještě více.