27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

SVĚT: Konec kapitalismu?

Už jste slyšeli tu fámu, že kapitalismus nefunguje a je třeba ho změnit? Já ji v posledních týdnech slyším snad každý den. Co se stalo, že si najednou lidé myslí, že dosud nejvyšší vývojový stupeň společnosti přestal fungovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 13.7.2020 9:20

Jiný socialismus, než pokroucený, sebezničující, nevýkonný, neexistuje. Leda snad v malém, třeba v kibucu.

P. Kubáč 13.7.2020 9:13

Klaus, Zenman, Komárek, Dluhý a mnoho dalších ekonomů těsně po revoluci naznačovalo, že "reálný socialismus" nebyl tak úplně socialismus dle Marxe, Engelse a Lenina, ale že "dodavatelsko odběratelské vztahy" byly bojem firem na život a na smrt v pokřiveném prostředí. Jediné jak na to člověk v "osmdesátkách" mohl reagovat je doufat v každou další výplatu a mezitím plevat mrkvičku na zahrádce.

Obávám se, že dneska nám poněkud jiné "pokřivené prostředí", které nás na generace může uvrhnout do bídy roste před očima a co může jednotlivec dělat ?- Doufat v každou výplatu - plakat nad výší odvodů a mezitím plevat mrkvičku.

L. Novák 13.7.2020 17:26

To pokřivené prostředí vypadalo v dodavatelsko-odběratelských (dnes obchodních) vztazích socialismu tak, že ti, co chtěli nakoupit, museli uplácet ty, co nechtěli (neměli co) prodat. Takže "referent odbytu" (dnes obchodní zástupce) sbíral pozornosti i velké úplatky za to, že dokázal zákazníkovi zajistit poptávaný materiál. 8-o Takový Absurdistán si nikdo, kdo to nezažil, a vyrostl v tržním hospodářství s jeho nekonečnou nabídkou zboží a služeb, nedokáže představit... :-P

M. Valenta 13.7.2020 9:07

Kam chcete ještě růst paní Šichtařová. Ten chaos zmatky co popisujete má z velké části na svědomí populační exploze. A rozvoj ? Ten přece může klidně pokračovat a mnohem lépe než dosud i při negativním růstu, který nás stejně nemine.

P. Staronový 13.7.2020 9:16

Negativní růst znamená, že se zítra budete mít hůře než dnes. Jestli je to "mnohem lépe", těžko říci. Občanstvo to asi moc nenadchne. Jsem ochoten se s tím smířit, ale ne v případě, že je to způsobeno zelenou fantasmagorií, určenou pro obohacení vyvolených.

Nekontrolovaný a nekontrolovatelný přírůstek obyvatelstva v končinách neschopných je uživit je taky realita.

P. Černý 13.7.2020 10:02

Negativního růstu lze do jisté míry dosáhnout i omezením zbytné, nadbytečné či dokonce škodlivé spotřeby.

Nekontrolovatelný populační růst v zaostalých zemích je jedním z hlavních důsledků jejich zaostalosti.

P. Staronový 13.7.2020 10:13

A která spotřeba je zbytná, nadbytečná či dokonce škodlivá, to budete rozhodovat vy, melouni, komouši, ..., kdo?

P. Černý 13.7.2020 10:21

Nouze naučila Dalibora housti a, což je pro budoucnost podstatnější, naučila i mládež chovat se ekonomicky.

A mírněte se. Toto je ekonomická polemika. Politiku do toho netahejte. Podle vašich měřítek by i zarytá liberálka Šichtařová musela být melounkou.

P. Staronový 13.7.2020 10:37

Ekonomika bez politiky neexistuje.

A pokud by se do ekonomiky nemíchala politika či ideologie, rozhoduje o tom, která spotřeba je zbytná, nadbytečná či dokonce škodlivá, pouze cena.

Dle mých měřítek je paní Šichtařová liberálka ve starém významu slova.

P. Staronový 13.7.2020 10:54

A i do ceny se míchá politika a ideologie, viz třeba spotřební daň.

R. Brzák 13.7.2020 10:25

zbytnost či nadbytečnost (ta je vždy škodlivá) spotřeby se dá určit jediným způsobem - na volném trhu. Prostě a jednoduše projekt , který spotřebovává zdroje, aniž by produkoval zboží, které si lidé dobroovolně z vlastní kapsy zaplatí, ten zkrachuje - jediný důkaz zbytečnosti.

Jenže tomu stát brání - a dělá to pro to, že by si lidé neplatili ani jeho "zboží", pokud by k tomu nebyli nuceni pohrůžkou moci státu...

P. Černý 13.7.2020 10:42

Stát brání prosazení tržních mechanismů, které se projevují mimo jiné ekonomickými recesemi, hlavně tím, že vytváří umělou koupěschopnost. Tuto cestu už před více než stoletím naznačila Rosa Luxemburgová následovaná Keynesem a dalšími.

V poslední době se zdá, že tento nástroj došel větší obliby. Cílem už není jen kontrola recesí. Manipulace s koupěschoností jsou realizovány v takovém rozsahu, jako by byly svého druhu moderní PC hrou.

P. Černý 13.7.2020 10:45

Vlastně už Karel IV.

O. Zuckerová 13.7.2020 13:25

Produkt, který spotřebovává zdroje, aniž by produkoval zboží, to jsou výborně placené organizace, vyrábějící proklamace, konference, semináře, brožurky, televizní výstupy a publikování článků o tom, jak poručit větru dešti a jak cenzurovat "nevhodné" názory na internetu. Jejich autoři, mající (nevím od koho) za úkol sypat písek do soukolí normálního života a ještě přitom parazitovat, by měli radši uklízet veřejné prostory nebo se vyučit pořádnému řemeslu.

M. Valenta 13.7.2020 10:38

Podle mne neznamená. Jistě znáte i z vlastní zkušenosti, že jste s něčím přestal a nic se nestalo, naopak.

P. Kubáč 13.7.2020 9:17

Rozvoj při negativním růstu = "bez koruny ( penze, výplaty, soc. podpory ) v kapse přemýšlím, kde se stala chyba ???"

M. Valenta 13.7.2020 10:40

proč bez koruny?

P. Lenc 13.7.2020 9:18

A kam chcete "růst" vy? Do neomarxistických "lepších zítřků"?Za článek dík.

R. Brzák 13.7.2020 9:34

růst je nejen možný, ale i nutný - bez něj se náš model společnosti zhroutí. A já neříkám, že je dokonalý - ale doposud nemáme žádný jiný, který by se v měnícím se světě osvědčoval lépe...

Prostor pro růst je vždy. Když už ne na planetě Zemi (jejíž meze jsme nedosáhli) , tak do vesmíru.

P. Černý 13.7.2020 10:26

Pokud do vesmíru dostanete nějaké solventní konzumenty, pak jistě.

R. Brzák 13.7.2020 10:39

kumulace kapitálu takové vyprodukuje. Oni pak budou ve vesmíru první, ale protože budou chtít služby od dalších lidí, vytáhnou za sebou i ty, jejichž kapitál nebude stačit na soukromý let, ale budou mít dostatečný osobní kapitál (schopnosti a vědomosti), aby se v novém prostředí uplatnili...

P. Černý 13.7.2020 11:04

A nebylo by možné to, co bude jednou používáno ve vesmíru, vyzkoušet na zemi? Třeba v zaostalé Africe?

R. Brzák 13.7.2020 11:17

ovšemže to možné je - ale pokud je Afrika rozparcelována mezi státy, není investice do rozvoje směrem do vesmíru zas až tak zbytečným podnikem...protože investovat svůj kapitál do prostředí, ve kterém vládnou mocné státy, znamená spoléhat se na to, že nedojde ke znárodnění...

P. Černý 13.7.2020 11:33

Zatímco ve vesmíru je mnohem větší jistota. Protože tam se dostanou jenom velmoci.

M. Valenta 13.7.2020 10:31

S tou expanzí do vesmíru jste mě uklidnil.

R. Brzák 13.7.2020 10:37

jednou k ní dojde - pokud tedy uvolníme ruce kapitalismu...

P. Aron 13.7.2020 12:03

A ta populační exploze je kde ? Na Západě asi ne.

F. Žůrek 13.7.2020 9:03

Dobrý den!

Dnes má svátek MARKÉTA! Takže přeji autorce tohoto textu vše nejlepší! Především dobré zdraví!

Nyní pár slov k ekonomice obecně.

Ekonomika je podřízena státu. Stát je řízen "politickým" systémem. Bohužel, ve velké míře je tomu tak.

A teď: My jsme se do nového politického systému (zřízení demokracie) vrátili z komunismu. A to nám činí pořád veliké problémy. T třeba takový slogan: "Dříve komunisté, dnes kapitalisté" je pro nás v českých zemích dosti pravdivý. To je jedna důležitá věc, protože také společnost má svou "setrvačnost", neboť získaná praxe a vzájemné známosti občanů hrají ve společnosti velkou úlohu.

Naše ekonomika je dnes na způsob "kapitalismu", tj. vlivu peněz, kapitálu. To by ani tak ještě nevadilo, ale co mně vadí, že platí "NE-křesťanské" peníze, tj., že se pořád se uplatňuje velká ne-poctivost, že se "tuneluje" a podobně. Nechováme se uvnitř ekonomického a hospodářského prostředí vůči sobě odpovědně a poctivě.

Demokracie (politicky) je u nás pořád velmi slabá a potažmo také hospodářství a ekonomika tomu podléhá.

Především: PILÍŘE DEMOKRACIE se musí u nás dát do pořádku. A to proto, že poctivost a slušnost platí nejen v politice, ale také v ekonomice!!! To například velmi dobře věděl náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk. A my jsme se od něj velmi vzdálili!

Na závěr chci ještě pogratulovat Polákům, že mají opět v čele svého státu křesťanského prezidenta a to mě velmi těší!

M. Valenta 13.7.2020 9:10

Ovšem Poláci za svého křesťanského prezidenta platí a ještě zaplatí nepřiměřeně vysokou cenu.

P. Staronový 13.7.2020 9:21

A s tím druhým adeptem by to bylo lepší? :-P