23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

SVĚT: Konec kapitalismu?

Už jste slyšeli tu fámu, že kapitalismus nefunguje a je třeba ho změnit? Já ji v posledních týdnech slyším snad každý den. Co se stalo, že si najednou lidé myslí, že dosud nejvyšší vývojový stupeň společnosti přestal fungovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Žůrek 13.7.2020 6:25

VÝCHOVA JE VÍCE NEŽ VZDĚLÁNÍ - na tom je založeno křesťanství! To si dobře uvědomují dobře vzdělaní lidé, kteří nejsou drzí, ale snaží se být spravedliví.

Proč skončil komunismus? Právě proto, že drzost (stalinismus) zklamal a M. S. Gorbačov si to dobře uvědomil. Gorbačov položil komunismus na lopatky, nikdo jiný.

Špatná společnost je NEVYCHOVANÁ společnost. To si musíme již všichni velmi dobře uvědomit.

O tom třeba také jsou prezidentské volby v Polsku. Pořád však ještě neznám výsledek. Proč?

Přeji všem "Dobrý den!" Zdař Bůh!

D. Polanský 13.7.2020 6:40

Gorbačov už jenom asistoval. Žádný společenský systém nepoloží jednotlivec, ale systém se položí sám, neboť jednoduše už to tak dál nejde. Pak stačí malé drcnutí a je to. Pochopitelně systém lze nějakou dobou držet při životě terorem, viz Severní Korea, ale to drcnutí časem přijde. Pochopitelně někdo přitom bude držet prapor revoluce nejvýše, ale tvrdit, že to byl on, kdo to zařídil, by bylo krajně ahistorické.

V. Kučer 13.7.2020 8:58

Po smrti Černěnka došlo v SSSR k výměně generací a jedině příslušníci KGB měli pravdivé informace a proto dosadili k moci Gorbačova aby zachránil co se dá.

F. Žůrek 13.7.2020 6:02

Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr - to je přece VELMI známá věc. Na tom je de facto založen kapitalismus: rozpínavost. Pracujte (ochotně) na nás! ANO, je to také obětavost.

Jenom hlupák pracuje zadarmo - to je opak drzého čela. Dnes však skutečně mnoho lidí odmítá hrát roli hlupáka...

Je to "takový problém" současné doby. Zda je to "konec kapitalismu", tož to nevím, ale vím například, že islám překonává křesťanství a to je potom na POVÁŽENOU...

Z. Lapil 13.7.2020 8:58

Dovolím si zásadně nesouhlasit. Tedy - ne že by drzé čelo nebylo lepší než poplužní dvůr, ale na tom kapitalismus založen není. Ten je založen na svobodném obchodě: ani prodejce ani kupec se vzájemně k ničemu nenutí, buď se dohodnou, nebo se nedohodnou. Něco jako v hospodě: kouknu na cenu a případně jdu pryč. A když si MUSÍM to pivo za stovku dát, protože horko je veliké a cesta daleká, příště si vezmu láhev sodovky. Drahá hospoda buď zkrachuje, nebo přizpůsobí ceny.

Moc se mi líbí Hayekova (?) interpretace. Zhruba: kapitalismus je systém, který lidské sobectví a nenažranost transformuje v péči o druhé. Pokračuju už já: úplně cizí člověk zařídí, aby na vás na kopci čekala hospoda nebo aspoň stánek s pitím a nějakou tou klobásou.

Krásné shrnutí, kupodivu od biologa: "Staráme se jedni o druhé v nesmírně složitém systému, zahrnujícím mimo jiné automaty na coca-colu u benzínových čerpadel".

Ať s tím souhlasíte nebo ne, každopádně si myslím, že by se vám líbila knížka: https://www.databazeknih.cz/knihy/myslenky-pozde-v-noci-60866. Je relativně snadno ke koupi v antikvariátech nebo - někdo nebyl líný naskenovat ji: https://uloz.to/file/izYLVQ6d/lewis-thomas-myslenky-pozde-v-noci-highq-pdf

P. Hatina 13.7.2020 2:58

Naprosto správně, jen že ta odpověď na závěrečnou otázku "..Zachráníme se my, Evropa střední?" je tragická, Nikoliv, pouze nás Západ obětuje jako první..

R. Langer 13.7.2020 5:39

A jak si to obětování představujete?

D. Polanský 13.7.2020 6:45

Obětoval nás již jednou, ale tentokráte to jaksi nejde, chybí Hitler. Můžeme se obětovat jenom sami, tím že se přidáme k blbnutí Západu.

F. Žůrek 13.7.2020 2:09

Kapitalismus má jedinou vadu: že je nespravedlivý. Přelévání kapitálu značí, že "hlupák" pracuje na "chytrého" a to za ZCELA globálního systému přestává fungovat, protože se mnozí již brání být tím "hlupákem. A tak se pojednou začínají přelévat dluhy. Takže, výsledek suma sumárum je takový, že jsou dluhy, ale nikdo je nechce platit! Takže co TEĎ s tím? (TO JE DNES ZÁSADNÍ PROBLÉM CELÉHO KAPITALISMU. "LETADLO" POMALU JIŽ NEFUNGUJE...KOMUNISMUS TAKÉ ZKLAMAL, NIC NEVYŘEŠIL, TAKŽE JAK TEĎ DÁL? ANO...)

F. Žůrek 13.7.2020 2:26

Ještě bych snad dodal, vážená Markéto Šichtařová, takovou věc.

Albert Einstein prohlásil: "Pokud nebude 21. 21. století křesťanské, tak nebude vůbec."

R. Langer 13.7.2020 5:35

Nemám zájem ani o století islámské, ani o století křesťanské, ani o století komunistické či ekilogistické. Všechna tato náboženství se v praxi, na rozdíl od kapitalismu, nikde dlouhodobě nesvědčila. :-P

R. Brzák 13.7.2020 8:17

A.Einstein se nemýlil - jen my se mýlíme, když považujeme kapitalismus za nekřesťanský. Jenže Ježíš pravil - "jako SEBE SAMÉHO miluj i bližní své". A to je odkaz na zohlednění vlastního zájmu, začínajícího u sebe, zájmu sobeckého a vůči sobě odpovědného - a protože jsme bytosti společenské, potom i vůči dalším jedincům vstřícného - ale stále odpovědnost vyžadujícího. A to se v dnešní době neděje.

J. Pavelka 13.7.2020 9:02

Obávám se, že to bylo myšleno přece jen trochu jinak..."sobecký zájem" v tom určitě obsažen není

R. Brzák 13.7.2020 9:37

jak jsem řekl, nechápeme... Sobectví je obsaženo v "miluj sebe samého", bez kterého nelze poznat, co je to zodpovědnost. A bez té není ani lásky k druhému - protože milovanému přeji to nejlepší, proto jej nemohu ovlivňovat (milovat) bez zodpovědnosti - tedy, i svého bližního svým chováním (láskou) k odpovědnosti vést...

R. Langer 13.7.2020 5:38

Hm, to s těmi dluhy jste ale popsal socialismus, v kapitalismu se totiž nic takového neděje. A v komunismu se takovéto dluhy platí tak, že se okradou všichni. Naposledy tento experiment provedli ve Venezuele. Chtěl byste tam bydlet? :-P

J. Pavelka 13.7.2020 8:03

Ono to ve Venezuele bylo trochu jinak....Žít by tam ale dnes nikdo nechtěl, za to ale sopousta lidí teskní po časech za Husáka a myslí si, že to tam tenkrát fungovalo...A byť je to dosti naivní iluze, přece jen to nebyla Venezuela ani Severní Korea...

J. Pavelka 13.7.2020 8:03

Ono to ve Venezuele bylo trochu jinak....Žít by tam ale dnes nikdo nechtěl, za to ale sopousta lidí teskní po časech za Husáka a myslí si, že to tam tenkrát fungovalo...A byť je to dosti naivní iluze, přece jen to nebyla Venezuela ani Severní Korea...

R. Langer 13.7.2020 8:47

Nebylo to tam jinak, bylo to přesně tak, jak jsem to napsal.

J. Pavelka 13.7.2020 9:05

Nikoli, ty plány byly původně (vcelku) reálné ....ale když to přestalo vycházet (z různých důvodů, cena ropy apod....), Chávez místo aby "šlápnul na brzdu" přitvrdil a začal prosazovat vše v daleko větší míře a hlava nehlava....pak už to šlo z kopce...

S. Pavuk 13.7.2020 1:33

Úroky sú na nule. Systém v ktorom peniaze nemajú cenu nie je kapitalizmus.

R. Langer 13.7.2020 5:36

Ano.

M. Šejna 13.7.2020 8:28

Kde jste si půjčil s ,nulovým úrokem?

L. Novák 13.7.2020 17:44

Ptejte se: Komu jste půjčil s nulovým úrokem? :-P

M. Šejna 13.7.2020 1:11

A ještě mě napadla otázka pro madam Šichtařovou:

"ve které bance mi půjčí na záporný úrok?"

R. Tichý 13.7.2020 6:34

Nedelejte ze sebe hlupaka. Dobre vite, ze komercni banky si u centralnich bank "pujcuji hotovost" se zapornym urokem. Zrovna tak velci hraci kupuji "kvalitni" statni dluhopisy se zapornym urokem.

R. Langer 13.7.2020 8:44

On to nedělá... ;-)

M. Šejna 13.7.2020 1:07

Z hlediska makroekonomie nelze článku madam Šichtařové nic vytknout. Z hlediska financování provozu firem ale ano.

Paní Šichtařová neuznává půjčky. Mysli si, že firmy by si na provoz neměly půjčovat. Jenže bez provozního úvěru se často vyrábět nedá.

V poradenskych firmach provozní úvěr skoro nepotřebujete, takže chápu, že madam Šichtařová se s ním v praxi nesetkala a nepochopila jeho význam

R. Langer 13.7.2020 5:41

Jsem si jistý, že na rozdíl od vás paní Šichtařová ekonomice rozumí velmi dobře. ;-D

J. Pavelka 13.7.2020 8:05

Ale bez půjček se opravdu dnes podnikat nedá...A zákaz úvěru mimochodem dostal islámské státz tam, kde jsou dnes...