25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

SVĚT: Konec kapitalismu?

Už jste slyšeli tu fámu, že kapitalismus nefunguje a je třeba ho změnit? Já ji v posledních týdnech slyším snad každý den. Co se stalo, že si najednou lidé myslí, že dosud nejvyšší vývojový stupeň společnosti přestal fungovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Brzák 13.7.2020 9:31

jaká cena je přiměřená? a kdo ji určí? Nejsou to snad právě Poláci, kteří si ho zvolili, společně s těmi, kteří ho nevolili ? Jestliže většina vyhodnotí, že je Duda přínosem (tedy, cena je přiměřená), pak menšina, která bude mít opačný názor, jeho uvažovaný přínos nezmenší přes hranici "nepřiměřenosti" - ledaže by ba jejich názoru záleželo více, než na názoru jejich oponentů...

R. Brzák 13.7.2020 9:35

že by na jejich...

P. Staronový 13.7.2020 9:18

"Především: PILÍŘE DEMOKRACIE se musí u nás dát do pořádku."

Dejte se do práce! Nikdo jiný zde na to totiž není.

J. Vintr 13.7.2020 9:00

Problémem bude hlavně to, že univerzitní školství místo inteligentních lidí, kteří by měli řídit společnost, produkuje ve velké většině pitomce, kteří si nevidí na špičku nosu a ve vymytých mozcích mají nalitou marxistickou propagandu.

P. Černý 13.7.2020 8:47

Rádoby sarkastická poznámka k chování západních elit.

Není snad současný ostentativně projevovaný nezájem západních finančních a politických elit o vlastní ekonomiky, projevem problému, na který poukázal už Karel Marx?

Nebude rostoucí odcizení a nezájem na ekonomické podstatě našich životů nakonec tím hlavním důvodem konce kapitalismu u nás?

Než styl vládnutí, který v Německu vedl k rozhodnutí současně zastavit provoz funkčních jaderných i uhelných elektráren, není nakonec pro ekonomiku zdravější státní vlastnictví strategických podniků, centrální plánování a řízený nedostatek zboží?

R. Tesařík 13.7.2020 8:49

Není.

P. Černý 13.7.2020 8:56

Jste si jist, že to nakonec nepovede k témuž? Jen s většími sociálními otřesy? Nebyl by socialismus nedostatku sociálně bezpečnější než socialismus nadbytku, kterého jsme nyní svědky? Nic nenavrhuji. Jen uvažuji.

Co se stane s Evropou s desítkami ekonomických imigrantů z BV a Afriky, až (dejme tomu) za dvacet let zbankrotuje a zchudne?

P. Černý 13.7.2020 8:58

při té představě mi vypadlo slovo: miliónů

P. Staronový 13.7.2020 9:26

" Nebyl by socialismus nedostatku sociálně bezpečnější než socialismus nadbytku, kterého jsme nyní svědky?"

Nebyl. Probatum est!

P. Černý 13.7.2020 9:41

Probatum est?

Obávám se, že styl socialismu, jehož jsme svědky, jsme ještě nepoznali. Ten si musíme teprve vyzkoušet.

I paní Šichtařová v článku upozorňuje na problém nové, často i ekonomicky úspěšné, generace, která nikdy nezažila nedostatek a v důsledku toho se podporována novými technologiemi kompletně přestěhovala do uzavřených bublin kdesi ve virtuálních realitách.

Dokonce i branou povinnost jsme zrušili, abychom mladé nevytrhli z jejich světa a nezavedli je někam, kde se nedá ani nabít mobil.

Tuto generaci čeká jednou probuzení. A možná bude hodně děsivé.

P. Černý 13.7.2020 10:09

brannou povinnost, samozřejmě

Z. Lapil 13.7.2020 9:10

Nebude. Jsme v situaci pilota, který tvrdí, že mu na motorech až tak nesejde, protože umí plachtit. Vlastně má i pravdu, pokud mu nevadí, že až mu dojdou baterie, přestanou fungovat budíky a kormidla a i kdyby dřív přistál, už nikdy neodletí.

Jistě, Kašpar taky neletěl do Chuchle podle GPS, ale podle trati, dnes od letadla přeci jen očekáváme víc.

P. Černý 13.7.2020 9:50

Skvělé a velmi ilustrativní zhodnocení. Pokud ovšem nejde o pilota za kniplem leteckého simulátoru v PC.

Z. Lapil 13.7.2020 10:00

Což je ještě lepší analogie: cestujícím lze tvrdit, že případnou katastrofu odvrátí dotace.

P. Černý 13.7.2020 8:28

Jedna poznámka k levnému financování.

Pro podfinancovaného ztrátového podnikatele je dostupnost daleko důležitějším parametrem financování než cena.

Firmy přežívající díky levnému financování patrně nebudou největším problémem ekonomiky. (Zvlášť v době zpomaleného růstu nebo recese.) Společnosti, které ještě zajímá úroková míra, stále mohou být ekonomicky životaschopné.

Větším problémem pro stabilitu a konkurenceschopnost ekonomiky patrně budou podnikatelé přežívající jen díky dostupným úvěrům a dotacím.

V této souvislosti člověka, který se (jak píše autorka) někdy otřel o ekonomii, spíše zajímá, jak je možné, že se cena peněz nepromítá v objemu investic a v růstu.

Pak je tu jedna primitivní makroekonomická otázka. Kam je ještě možné růst?

Do spotřeby podporované metodami kvantitativního uvolňování? Tam už zjevně narážíme na limity, které popisuje autorka komentáře.

Do Asie? Prostřednictvím vývozů zboží a investic do asijských států bylo možné růst dlouho, dokud jsme nedospěli do stavu, kdy asijské země zvládly nejdůležitější technologie na špičkové úrovni a převzaly většinu hlavní výrob.

Do Afriky? Ano, industrializace tohoto kontinentu by mohla být obrovským prostorem pro investice a růst. Moderní technologie a infrastruktura by navíc nepochybně pomohly vyřešit palčivé problémy tohoto kontinentu, jako jsou důsledky klimatické změny, populační exploze a masová migrace obyvatelstva.

To vše je nesporné. Je spíš otázka, zda Afrika už dnes není pro Evropu příliš velké sousto. a zda jí není spíš souzeno snášet důsledky africké zaostalosti, jako je příliv ekonomických a válečných uprchlíků, a zda do Afriky neporostou místo ní jiní.

P. Sme 13.7.2020 8:08

Moc hezký článek, plně souhlasím s autorkou, že svět přichází o tradiční hodnoty , hloupne a řítí se do neznáma. Těším se na další články.

D. Mach 13.7.2020 7:57

To, co začíná jako slušná a věcná analýza sklouzne k soukromým názorům bez ohledu na to, co je v úvodu popisováno, jako fakta. Škoda, mohl to být po dlouhé době slušný článek. Ale asi nejsem typický vzorek z toho, z čeho paní Šichtařová vychází. Věřím tomu, že musíme změnit své chování a své způsoby, protože negativní klimatické změny jsou neoddiskutovatelné, věřím v zelenou ekonomiku, a věřím v sílu kapitalismu, že si s tímto poradí. pravdou ovšem je, že nevěřím tomu, že se celý bankovní systém chová logicky a ekonomicky. Nejsem v tom sám. To je ale parketa paní Šichtařové. Ta by mohla analyzovat, proč velká část společnosti bankéřům nevěří.

R. Brzák 13.7.2020 8:13

Pokud byste věřil v sílu kapitalismu, musel byste odmítnout jakékoliv snahy politikou ovlivnit klimatické změny. Protože jakýkoliv zásah do tržních procesů (které jsou podstatou kapitalismu) kapitalismus ruší.

A já s Vámi souhlasím - kapitalismus si dokáže poradit s jakýmikoliv (zde klimatickými) změnami. Protože kapitalismus umožňuje přizpůsobení se miliard jednotlivců jejich konkrétním podmínkám - a na trhu se prokáže, které takové přizpůsobení se je nejefektivnější - a to se pak přirozeně rozšíří (ty neefektivní řešení zkrachují). Jenže tento proces dnes neprobíhá - jak popisuje autorka.

J. Pavelka 13.7.2020 8:45

A popravdě řečeno...takhle to přesně nikde a nikdy nefungovalo...

R. Brzák 13.7.2020 8:50

hm, a kde jste kdy viděl kapitalismus - tedy systém, ve kterém se vláda neplete lidem do života a jejich vzájemné volnotržní výměny?

Bavíme se tedy čistě teoreticky - kdekoliv existuje stát, neexistuje kapitalismus.

F. Brnušák 13.7.2020 8:56

Fungovalo to cca 4,5 miliard let. Az ted nekteri poslednich 100 let to zpochybnuji.

V. Kučer 13.7.2020 9:06

Až se objeví asteroid a díky zeleným nebude lidstvo schopno jej zlikvidovat, dopadne jak s dinosauři.

V. Kučer 13.7.2020 12:04

Oprava: jak dinosauři.

J. Anděl 13.7.2020 7:38

Stavět chápání toho konfliktu na věku se mi úplně nezdá. Jsou známí mladí řekněme konzervativci. A jsou známi progresivisté, kteří zažili nedostatek.

Dostatečně majetní lidé odedávna tíhli k touze a snaze ohýbat lidský svět podle svých představ a ideálů, stejně jako ohýbat kapitalismus a volnou soutěž.

P. Dvořák 13.7.2020 7:04

Amerika s téměř třicetiletým zpožděním dohání Českou republiku devadesátých let:

"Zejména v Americe se najednou objevilo dost mladých lidí, kteří bez většího úsilí vybudovali velké firmy a zbohatli."

Snad jen s tím rozdílem, že u nás klidně můžeme vynechat slova: "vybudovali velké firmy".

B. Lukáš 13.7.2020 7:29

R^R^R^

B. Lukáš 13.7.2020 7:41

A dodávám, že se nadále pilně učí, jak se dá bohatnout, aniž se musí usilovně pracovat a produkovat materiální nebo duchovní užitné hodnoty. A daří se jim to.

D. Polanský 13.7.2020 6:35

Evropa bývala velmocí, když měla kolonie, viz jenom britské impérium a francouzské kolonie.

P. Dvořák 13.7.2020 7:05

Zapomněl jste dodat, že i ty kolonie si určitě ekonomicky i společensky vedly líp.

V. Kučer 13.7.2020 9:00

Kolonie byly prodělečná záležitost a proto jim tak ochotně dali nezávislost.