8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

SVĚT: Jak Putin může dobýt Evropu

Staré burzovní pořekadlo praví, že cenné papíry je nejlépe nakupovat, když na ulicích teče krev. Pořekadlo pochází z doby povstání Pařížské komuny a zřejmě na něm něco bude.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kostelanský 8.3.2014 12:46

Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

Dlho (od polovice 80. rokov) som mal podobný názor, že Rusko (aj keď neskôr u nekomunistické) predstavuje pre USA a EÚ hrozbu, zatiaľ čo opačná hrozba pre Rusko neexistuje. V posledných rokoch to vidím trochu inak.

Západný svet (politici, novinári, občania) má voči Rusku na prvý pohľad veľmi logickú stratégiu. Na prvý pohľad. Ale pre Rusko samozrejme neprijateľnú. Tá stratégia je jednoduchá:

"Môžeme byť s vami (teda s Rusmi) tí najlepší kamaráti, stačí na to "maličkosť": budeme sa riadiť (Západ aj Rusko) rovnakými pravidlami. To znamená našimi pravidlami, tými západnými. Keď my na Západe povieme, že je niečo správne, vy v Rusku musíte povedať to isté. A naopak. Pretože my (na Západe) sme vždy boli a sme vyspelejší, my sme boli vždy vpredu a vy Rusi ste takí zaostalci, čo len nedávno prestali bývať v zemľankách. Navyše vy ste boli kedysi komunisti a my sme komunisti nikdy neboli-a preto jednoducho pravda VŽDY MUSÍ byť na našej strane."

Je to napísane trochu expresívne, ale podstatu vníma Rusko (a aj ja) asi takto. Predstava USA a EÚ je taká, že Rusko bude dodávateľom surovín a odberateľom západných sofistikovaných výrobkov a ruskí politici budú loutky na špagátikoch. Keď v Bruseli či vo Washingtone niečo povedia, tak ruskí politici by mali sklopiť uši a poslušne všetko vykonať. Keďže Rusko odmieta prijať tento model "vzájomne výhodnej spolupráce", tak sa proti nemu neustále vedia protiruská kampaň v médiách - stačí si spomenúť za Olympiádu v Soči, kde propaganda bola ako vystrihnutá z 80.rokov-tú dobu si veľmi dobre pamätám.

Najlepšie to asi vidieť na "rockerkách" Pussy Riot a kritike "homofóbnych" ruských zákonov. Západ používa na Rusko úplne iný meter ako na Čínu či amerických spojencov-Saudskú Arábiu či Katar. V týchto štátoch je za homosexuálny styk smrť, v Rusku je zakázaná akurát jeho propagácia. V Katare by ženy, ktoré by urobili v mešite čosi podobné ako Pussy Riot, namieste ukameňovali. Ale to vôbec nebráni tomu, aby v Katare boli v roku 2022 futbalové MS.

Š. Hašek 8.3.2014 12:00

Dobrý článek.

Nemusíme to brát doslova (tu invazi skutečně Putin vůbec nepotřebuje, jemu stačí jen sledovat "hospodaření" EU).

Teď ještě zbývá podobná zamyšlení/rozbory, jako napsal např pan Kohout či Václav Klaus, považovat za eurozbíječská, podporující imperialismus Ruska, pavědecká - zkrátka "společensky" škodlivá. A vydat patřičnou směrnici (vyřizuje Šabatová).

Putinovi opravdu (krom Krymu) stačí jen sedět a čekat a "budovat zemi", po staru. A bruseláci budou jen psát vzteklé nóty. A hledat, koho ještě oškubou na své plány. A kupovat barvy do tiskáren (peněz).

Nic nekončí, ale začíná. A nenechme se mýlit tím, že podle mnohých měřítek je Rusko rozvojová země. Skutečně je, ale ne zas tak moc, rozvojová země by už škemrala u bruselských bran. Někde je chyba bruselští vejtahové. Netěší mě to.

R. Hroza 8.3.2014 11:42

Re: Velká pravda.

Ty vole, a co budes delat s tim dalsim pul milionem nezamestnanych, kteri z toho vzniknout. Ty musi stat stejne nejak zivit. Jen se to prelije z jedne kolonky do jine kolonky mandatornich vydaju. To neni zadne reseni.

V. Venc 8.3.2014 11:19

Re: Každý chvilku tahá pilku ad Čech

Hluboce se mýlíte! "Vůle obyvatel", ta je ku ničemu! Rozhodují mocenské, tedy finanční vazby a závazky.

P. Vaňura 8.3.2014 11:15

Bude li se Evropa vymezovat proti USA, zkrachue

daleko rychleji, protože její vojenská síla je k smíchu!

P. Vaňura 8.3.2014 11:14

Základní podmínkou úspěch je likvidace rudozelených

magorů, to ostatní přijde samo. On je totiž ten ruský plyn docela drahý, v USA ho mají třikrát levnější!

A v nejhorším lze plyn dokonce nahradit uhlím, také to vyjde levněji!

P. Čech 8.3.2014 11:08

Re: :)))

Díky za názor, pane Brzáku. Toto však pan Kosejk nikdy nepochopí. Dosáhnete jedině toho, že Vás  požádá, abyste na jeho příspěvky nereagoval. Když ovšem jeho žádost budete v rámci demokratické diskuse ignorovat (k jeho příspěvkům obvykle nelze mlčet), bude vyskakovat jako čertík z krabičky. On totiž asi nesnese oponenty a diskusní příspěvky jiných si představuje jako : "Máte pravdu, pane Kosejk".

M. Kosejk 8.3.2014 10:59

Re: :)))

Já prostě si prostě nechci psát s panem Čechem. Nemám o to zájem. Myslím, že na toto mám právo. A je otázkou, zda-li není sprostější a arogantnější, když dotyčný pan Čech na mé opakovné prosby o ignoranci mé osoby  kašle.

R. Brzák 8.3.2014 10:52

Re: :)))

Pane Kosejk,

přestože s Vámi uváděnými náhledy zčásti souhlasím, Vy je svým arogantním postojem k oponentním znevažujete. Toto místo je určeno k diskuzi, není Vaše, ale kohokoliv, kdo se dokáže smířit s tím, že jeho názor nebude brán jako svatý - odměnou mu může být, že v rámci diskuze podrobí svůj názor srovnání, ze kterého může vyjít jako silnější, přesnější, argumentačně lépe podložený. I vulgarity zde padají, máte pravdu - kdo se jich dopouští, má své vlastní důvody, které mi nepřísluší hodnotit - ale jistě nijak nenapomohou tomu, o co v diskuzi jde - tříbení názorů. Pokud svůj názor "tříbit" nechcete, nezbude Vám, než si na svůj dům dát transparent - "Já mám pravdu". Tak dosáhnete zhruba toho, co svým přístupem zde.

M. Kosejk 8.3.2014 10:49

Re: :)))

Asi ani ten text nečtete - viz vaše první reakce, která vypadá, jako byste nic z mého textu nepochopil.

P. Čech 8.3.2014 10:43

Re: :)))

Víte čím to asi bude? Už jsem na to přišel. Já totiž reaguji na příspěvky, nikoliv na jejich autory. U příspěvku si přečtu nadpis a text. Ne tak již jméno jeho autora. V tom to asi vězí.

M. Kosejk 8.3.2014 10:42

Re: Kohout --- nula, nic, věštec z kávové sedliny,

a) Pitomost? Nejsem si jistý. b) Kohout radil tohle klientům, i když mohl vědět, co se bude dít. Ale asi nevěděl, proto je vůl. Já i to očekával a zařídil jsem se podle toho - ČNB o tom hovořila už dlouho.

P. Čech 8.3.2014 10:38

Re: Každý chvilku tahá pilku

Nesouhlasím. Evropská unie nikdy nebyla symptomem globálně dominující velmoci. To bylo a je jen zbožným přáním Francie , Německa a Velké Británie v době, kdy dnešní EU tvořily. Eu není ničím jiným, než nefungujícím konglomerátem vzpírajících se národních států, který nemůže fungovat jinak než formou socialistických administrativních příkazů a dotací proti zájmům a proti vůli většiny obyvatel  těchto států.  Právě a jen proto také vedení EU nechce připustit obecné referendum jakožto prostředek ke zjišťování a nastolování obecné většinové vůle občanů jednotlivých zemí. V EU je to stejné jako v ČR, kde zatím téměř všechny politické strany zákonu o obecném referendu bránily a to jen pro drze naduté přesvědčení, že jen ony jsou vyvoleny k tomu, aby občanům vládly. Občanům, nikoliv ve jménu občanů. A o tom to je.

M. Kosejk 8.3.2014 10:37

Re: :)))

Když nerozumíte, co píšu, tak nereagujte. Jasně jsem se k tomuto vyjádřil. A hlavně jsem vás opakovaně žádal, ať už na mne nereagujete. A prdíte na to, vtěrko neslušná... Jak už Vám jinak tohle říci? Zkoušel jsem to slušně, zkoušel jsem to vulgárně, ale furt se mi s těmi vašemi žvásty vtíráte.

M. Stuchlik 8.3.2014 10:36

Re: Velká pravda. ad Čech

Nevyhnije "to", vyhnijeme my po prohraném konfliktu. Nevím jak jiní, ale já si nepřeji zkončit jako otrok ruskočeských mafiánů ve vlastní zemi.

M. Stuchlik 8.3.2014 10:34

Re: Každý chvilku tahá pilku

Raději ať dominují umírněné USA než komunistickofašistické rusko a čína

V. Venc 8.3.2014 10:34

Re: Velká pravda. ad Čech

Naprosto správný komentář, je nutno souhlasit. Ovšem s poznámkou, že nikde se nenalezne impuls, který by inicioval zeslabení úlohy státu, tedy úloh politiků, ať eurohujerů či euroskeptiků.

Musí to všechno jenom postupně "vyhnít" nebo "odkonfliktovat". Bohužel!

M. Stuchlik 8.3.2014 10:34

Rusko zničí západ podporou

mediální podporou větrníků a solárů za pomoci našich totálně zkorumpovaných a bezcharakterních politiků a nenažraných tunelářů. Jestli se chceme ubránit rusku musíme nejdříve zlikvidovat tuneláře a šiřitele jejich šílených eko-multikulti ideologií

M. Stuchlik 8.3.2014 10:30

Re: Kohout --- nula, nic, věštec z kávové sedliny,

jenže tu pitomost udělala ČNB, ne Kohout.

P. Čech 8.3.2014 10:28

Re: :)))

Až na první odstavec sice máte pravdu, ale. Ale ostatní Evropa je na tom přírodním bohatství, dováženém z Ruska, docela závislá. A zejména je na něm závislé rozcapené obyvatelstvo ostatní Evropy. Zatímco Rusové jsou na nízkou životní úroveň zvyklí, obyvatelé zemí západní Evropy by si na ni zvykat dozajista nechtěli. Zásadně však je to všechno jen o tom, že Rusko je země zcela soběstačná zatímco Evropa ne.

V. Venc 8.3.2014 10:28

Každý chvilku tahá pilku

Do nedávna byly USA i EU symptomem globálně dominujících velmocí. Nyní je tomu jinak, Rusko i Čína si vymezují svá vlivová území a euroatlantická aliance nervózně přihlíží.

Je však možné pozorovat i pohyb v protisměru, kdy se EU začíná vymezovat vůči USA. Konečně si uvědomila, při událostech na Ukrajině, velmi nízkou kompatibilitu své politiky s americkou. Signifikantní je rovněž její zájem o Kubu.

Nedomnívám se, že p. Kohout to vidí správně.

P. Čech 8.3.2014 10:22

Velká pravda.

Socialistický systém , zavedený nejen v EU vychází ze zcela nesmyslného předpokladu. Ze vzývané nutnosti a neměnnosti směrem dolů u t.zv. mandatorních výdajů. Z obecné rozcapenosti států, kde tyto mandatorní výdaje stále rostou a jejich růst je vydáván za zákonitý. To je však právě ten obrovský omyl, který vede ke stavu, který je nazýván mylně krizí. Ony mandatorní výdaje lze razantně snižovat a to zejména v případě t.zv. sociálních dávek a výdajů. Zde nemám na mysli důchody. Dále je možno v mnoha státech snižovat tyto výdaje zásadní reformou státní správy, což je ten největší moloch , živící se penězi ze státních rozpočtů. Jen v případě ČR je možno racionální reformou státní správy  redukcí počtu ministerstev a mnoha (ne všech) jejich přímo řízených organizací ušetřit v prvním roce cca 160 miliard Kč a cca 60-80 miliard v letech následujících. Pro příklad nemusíme chodit daleko, takový příklad v Evropě existuje, ovšem mimo EU. Jako další příklad může posloužit Nový Zéland - viz http://www.mises.cz/clanky/zmensovanie-ulohy-statu-lekcie-z-noveho-zelandu-328.aspx.

V. Vlach 8.3.2014 10:13

Re: Jak Putin může dobýt Evropu

hehehe,odject vlakem na Bajkal.Teplou vodu ohřeješ nad ohýnkem a spát můžeš v chaloupce, kteru si sám uděláš....možná budeš 1000krát spokojenější než se stresovat bez vyhlídky v nějakém městě

J. Chaloupka 8.3.2014 10:00

Ale ten přístup k tvoření státního rozpočtu by stálo za to

od Ruska převzít. Jen tak se naše finance časem (a to dost dlouhým) vzpamatují. Žádná rodina si nemůže podobný přístup k rozpočtu dovolit, nebo jen za cenu exekučního zabavení a osobního bankrotu. Ty státy, co tohle zadlužování nezastaví, jednoho dne do bankrotu spadnou a s nimi všichni, co jsou na ten stát přisátí, ať už formou dotací, nebo dávek.

L. David 8.3.2014 9:27

Copak jste si nevšimli, že Putin tohle už dávno nastartoval?

Přes svoji hlavní buňku KGB z Brusele !

T. Kočí 8.3.2014 8:49

Jak Putin může dobýt Evropu

Základní výhoda Putina je v tom, že rusáci spolknou všechno.Jim stačí mávat imperiální vlajkou a žrát shnilé brambory. Zajímalo by mně kolik % lidí má teplou vodu a kolik rodin žije v jednom bytě. V 80-tých letech zcela běžné.

Stačí trocha vodky a pocit velmocenství.

T. Kohout 8.3.2014 4:29

prostá logika

Ta základní logika je daleko prostší: když má stát určitou sílu, tak jí prostě používá. Když Bush vtrhl do Iráku, měl pro to daleko méně důvodů (vlastně reálně žádné), než když Rusy obývaný Krym chce k Rusku, notabene když ho kdysi /ale nedávno/ jeden z šílených vůdců jakoby daroval někomu jinému.

M. Mařák 8.3.2014 1:01

Kohout...

:-O

M. Kosejk 8.3.2014 0:47

Re: Kohout --- nula, nic, věštec z kávové sedliny,

A před očekávanou intervencí ČNB radil klientům nákup korun, "génius" jeden... :)))

M. Kosejk 8.3.2014 0:43

:)))

Na programu Prima Zoom běží pseudodokumentární seriál "Vetřelci dávnověku". Autoři tohoto seriálu si vytkli za cíl demagogicky poskládat dílčí pravdy s mýty za účelem interpretovat téměř vše v dějinách jako dílo mimozemšťanů. Tuto metodu demagogickou používá i pan Kohout, když chce něco "dokázat".

Rusko může být tak bezohledné, protože téměř nic neprodukuje a prd vytváží (a na Západ skoro úplné kulové). Jediné, na čem to zbídačené hospodářství Ruska stojí, je vývoz nerostných surovin - a tady u toho Rusku odběratelé nemohou jen tak vypovědět smlouvy. Kreml se tedy moc nemusí zabývat názorem západních obchodních partnerů.

Ale Kreml se může taky pěkně přepočítat. Břidličný plyn a nové metody přepravy zkapalněného zem. plynu můžou udělat Kremlu pěknou čáru přes rozpočet. A i tu ropu lze odebírat i jinde než v Rusku. Pokud se Rusko bude takhle chovat dále, může uspíšit už tak probíhající proces, kdy se Západ pokouší omezit energetickou závislost na Rusku - a nové plynovody a ropovody Rusko na východ nepostaví ze dne na den a jen tak rychle tam na východě nesežene nové odběratele, kteří by nahradili ty solventní západní odběratele. A Rusko fakt neumí nic jiného než vyvážet nerostné suroviny a vydírat jimi.