8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

SVĚT: Jak Putin může dobýt Evropu

Staré burzovní pořekadlo praví, že cenné papíry je nejlépe nakupovat, když na ulicích teče krev. Pořekadlo pochází z doby povstání Pařížské komuny a zřejmě na něm něco bude.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Šimek 9.3.2014 7:13

Re: Dobrý článek.

Já se nepovyšuju, ale brát si Rusko do huby k osočení euroatlantické civilizace, to jste fakt přehnal a důrazně s tím nesouhlasím.

To my, které oslovujete, jako bruselské vejtahy, máme na to se rozhodnout. Rusko může leda tak sedět a čekat, jak píšete. V ruce má jen produkty rabování nerostného bohatství, za které od nás, vejtahů, potřebuje peníze na to, aby stěží zemi udrželo na úrovni rozvojového státu s pozlátkem pro pár vyvolených.

A. Aichou 9.3.2014 2:59

Re: Rusko chce pouze své území.

Opravdu? Tak to by taky měli rychle obsadit zbytek Ukrajiny, Bělorusko a vůbec ty státy okolo a Alijašku.

J. Cerny 9.3.2014 0:57

Omyl

Konflikty nevyhravaji zeme se zdravejsimi financemi, ale zeme s vykonejsi ekonomikou.Pokud dojde ke konfliktu, kdy jde o vlastni byti chovaji se obcani racionalne a vedome souhlasi s "oddluzenim statu" treba inflaci. Ale to co rozhoduje je, kolik a jak kvalitne muze dana zeme vyrobit, jestli ma jidlo a obleceni pro sve vojaky..... A Rusko, byt nezadluzene , ale s hospodarstvim a financema zavislymi na exportu surovin by to mela sakra tezke.

Š. Hašek 9.3.2014 0:53

Re: Základní podmínkou úspěch je likvidace rudozelených

Obávám se, že i nepatrný "krok zpět" je momentálně nemožný. Aspoň u bruselských.

Ti míří "kupředu". Za každou cenu (dřív se říkalo přes mrtvoly).

Š. Hašek 9.3.2014 0:50

Re: Dobrý článek.

Také tam jezdím. Rus byla jiná a zůstává jinou než Evropa/Brusel.

Negeneralizuji.

Jen zkrátka nemám rád, když to hlavní proud vidí černobíle a pyšně se povyšuje.

J. Sládeček 8.3.2014 22:38

Re: Cely konflikt pripomina spory Srbov a Chorvatov

Ty budeš asi blboň demokratický.

J. Sládeček 8.3.2014 22:37

Rusko chce pouze své území.

Krym byl, je a bude ruský.

J. Schwarz 8.3.2014 20:55

Co to tak vzít

jako výzvu k opravdovému omezení energetické závislosti Evropy na Rusku? Pak by měly určitý smysl zvýšené náklady na energie, samozřejmě ne na podporu zeleného šílenství a spasitelského šílenství / boj proti klimatickým změnám / ale na snahu najít energetické zdroje zde v Evropě / břidlicový plyn, uhlí, jaderná energie / a zvýšení efektivity jejich využívání. Taky pokud jde o imigraci by si Evropa neměla  hrát na zachránce trpících a brát kohokoli kdo odněkud "prchá" ale jenom naše přátele prchající před našimi nepřáteli. Z idiotsky chápaného "milosrtenství" jsme si sem už natahali nepřátel dost..."Ochránci práv" a lidskoprávní aktivisté by se měli vykašlat  na apely na státy, aby páchaly dobro podle jejich představ ale měli by si založit nějaký ten "Řád milosrdných bratří" a páchat si "Dobro" za svoje. Takoví jimi živení "trpící" by mohli v Evropě pobývat, byli by však stále občany svých domovských zemí a nezatěžovali by zdejší rozpočty. Pokud by se projevili jako náboženští fanatici nebo nepřátelé, pak by museli zvednout kotvy...

K. Krbálek 8.3.2014 19:50

vize

porazit Putina bude trvat dlouho a bude to stát hodně peněz, ale může se to obejít bez krve. Postavme konečně plynovod Nabucco, začněme těžit břidlicový plyn, vymysleme náhradu za ropu a ono se to vyrovnané hospodaření ruského státu zhroutí.

J. Vintr 8.3.2014 19:42

Re: Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

Bláboly. Autor zřejmě absolvoval VUML nebo podobný typ ideologického školení.

J. Šimek 8.3.2014 19:38

Re: Velká pravda.

Problém je, že ti státní úředníci jsou volební elektorát levice. Divíte se, že se nedají zrušit :o)

J. Šimek 8.3.2014 19:36

Re: Cely konflikt pripomina spory Srbov a Chorvatov

Jak, proboha, na základě Ruské propagandy čerpající z Hitlerovské argumentace před anexí našich Sudet ?

P. Čech 8.3.2014 19:31

Re: :)))

Dáte-li, pane kosejku nějaký svůj názor všanc demokratické diskusi, o jakou se zde zatím stále ještě jedná, nemůžete zároveň vyhlásit, že někdo se té diskuse nesmí zúčastnit. V diskusi nelze říci "fuj, fuj, nehrám", když mi dojdou argumenty.

P. Čech 8.3.2014 19:25

Re: Velká pravda.

Přesně tak. Ti zbyteční státní úředníci, kteří netvoří žádné hodnoty, pouze vyrábějí problémy, které potom následně "řeší" by měli možnost, stejně jako jiní "nezaměstnaní" se živit tím, co umí. Tedy, pokud vůbec něco umí. Pokud nic neumí, mají smůlu. Stát zde není od toho, aby vytvářel pacovní místa pro ty, co neumí nic. Je to vůbec nějaké divné. Na jedné straně máme armádu "nezaměstnaných" a na straně druhé nedostatek živnostníků ve službách obecně. Ti t.zv. nezaměstnaní však nechtějí být živnostníky, chtějí být zaměsnáváni. Mám za to, že v případě, že nebudou žádné dávky v nezaměstnanosti a žádné dávky v t.zv. nouzi, rychle by se počet živnostníků rapidně zvýšil.  Točíme se totiž stále kolem jednoho a tohotéž. Pokud se mi oplatí sedět doma na zadku na t.zv. dávkách a nehledat si práci (práci, nikoliv zaměstnání) potud bude stát fungovat jen stěží a s problémy. Socialistický stát, jakým je ČR, snad jen stříknutý anarchií, kdy si někteří lidé mohou dělat, co se jim zlíbí (jedná se zejména o politiky a t.zv. lobbyisty).

P. Čech 8.3.2014 19:13

Re: Velká pravda.

Když tak "Vy vole" pane Hrozo. Husy jsme spolu nepásli.

J. Lukavsky 8.3.2014 19:12

Re: Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

"Rusko bude dodávateľom surovín a odberateľom západných sofistikovaných výrobkov"

Až bude Rusko schopno dodávat i něco lepšího nežli kola Ukrajina nebo okopírovaná auta, pak nebude dodávat jen suroviny. Jistěže mají řadu dobrých výrobků, přesněji měli, vlastně ale nějak ani neregistruji momentálně na trhu nic ruského. Moroženoje - ale to je tradiční, pak vodku... čepice mě nezajímají. Takže zbývá plyn.

J.L.

P. Čech 8.3.2014 19:10

Re: Každý chvilku tahá pilku ad Čech

Máte pravdu, že zde rozhodují mocenské a finanční závazky. Zatím. Tedy mám za to, že zatím.  Pořád si myslím, že je jen otázkou času než lidé přijdou na to, že moc politických stran není to pravé ořechové, že si mohou vládnout sami a nepotřebjí prostředníka k tomu, aby si mohli zvolit své zástupce přímo.

V. Vlach 8.3.2014 19:09

Re: Velká pravda.

To by tady ta armáda lidí, co nic neprodukuje musela jí t a něco začít dělat!

I. Teren 8.3.2014 19:06

Cely konflikt pripomina spory Srbov a Chorvatov

Sledujuc rusku TV, na jednej strane Ukrajinci casto nesuci symboly UPA a na druhej Rusi mavajuci ruskymi a sovietskymi symbolmi. Samozrejme ide o propagandu, ale..

Na internete sa da dostat ruska aj ukrajinska TV, tiez TV z celeho sveta. Najlepsie z 31 kanalov ruskej TV funguje RUSSIA24. Starsia generacia este stale rozumie cosi rusky a svoj nazor si moze kazdy utvorit sam.

http://wwitv.com/

V. Vlach 8.3.2014 19:05

Re: Každý chvilku tahá pilku

Termínu "umírněné USA" se mohu jen smát - či spíše mohu vyprsknout smíchy!

J. Šimek 8.3.2014 18:46

Re: Velká pravda.

Státní úředník stojí platově + příslušenstí (kancl, otop, internet, ...) podle oficiálních údajů zhruba 1 milion korun ročně. Podpora za jejich zrušená místa vyjde bohatě levněji.

J. Šimek 8.3.2014 18:43

Re: Každý chvilku tahá pilku

Vidím to jinak. Bez bohaté EU a USA s dostatečnou kupní sílou na vydrancované nerostné suroviny z Ruska a šmejd z Číny by tyto dvě země utržily těžkou ekonomickou ránu a dobře to ví. Kamarádi v Africe nebo Jižní Americe nemaj love.

J. Šimek 8.3.2014 18:38

Re: Dobrý článek.

Jezdím služebně i do Ruska posledních 23 let a tak si mohu dovolit tvrdit, že Rusko je rozvojová země, protože například úroveň zdravotní a sociální péče mimo hlavní regiony je na úrovni afrických rozvojových států. To co se tam děje nezná ani ten nejchudší region nejchudšího státu EU.

Zvolil jste takovou generalizaci stavu v Rusku, že Vám z toho vypadlo to nejdůležitější, konkrétní Rus.

J. Šimek 8.3.2014 18:28

S autorovou teorijí by dnes na hranicích s Polskem

stála čínská armáda.

V. Venc 8.3.2014 17:57

Re: Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

Ad Kostelanský

Výborný komentář, nelze než souhlasit.

V. Stejskal 8.3.2014 17:15

buffer státy

Rusko i USA jsou velmoci, ktere jsou schopny nanest jeden druhemu "nenapravitelnou skodu" - znicit celou Moskvu, cely New York atp. Kdyby ale melo dojit ke konfliktu, tak to odnese nejdrive nektera ze zemi NATO, bude znicen Londyn, Pariz ci Berlin. Pak zacnou velmoci vyjednavat. Takze byt v NATO neni vyhodne, nebot NATO staty jsou buffer (naraznikove) staty. Tak tomu bylo i pred padem zelezne opony.

J. Vyhnalík 8.3.2014 15:53

Re: Kohout --- nula, nic, věštec z kávové sedliny,

ČNB pouze logicky reagovala na dlouhodobou nestabilitu napříč eurozónou, kdy je kurz eura určován průměrnými inflačními tlaky za celou eurozónu, ale náš zahraniční obchod se odehrává převážně s Německem, které je i v rámci eurozóny kritizováno za "příliš velkou konkurenceschopnost", kterou likviduje jižní ekonomiky. Pokud by ČNB nezasáhla, následovali bychom osud jižního křídla eurozóny, ČNB nám naopak umožnila přežít vedle silného Německa, pro které je kurz eura silně podhodnocený.

M. Kosejk 8.3.2014 14:31

Re: :)))

Pochopte, že mám problém přímo s Vámi a s Vaší bájnou žvanivostí. A ano, lidi, co se takhle chovají, nesnesu. A proč bych to neřekl, když si to myslím?! Téhle politické korektnosti mám plné zuby. Nejsme tady v nějakém diskusním společenském klubu z 19. století.

L. Orlita 8.3.2014 14:00

anebo bude západ muset začít jinak

přemýšlet a pak podle toho jednat. Tahle alternativa je bolestivá, pomalá, ale také možná. Z jihu nebezpečí Islámu, z východu nebezpečí Ruska. Nebo západ padne. Z pohledu tisíců let lidské historie nic překvapivého. Nás jednotlivce to může velmi bolet, chvílku můžeme nadávat na diskuzích, ale nakonec budeme muset situaci přijmout s pokorou. A hleda ti jistoty někde jinde. :)

J. Kostelanský 8.3.2014 12:58

Re: Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

Nemožno sa potom Rusku čudovať, že sa cíti ohrozené. Západný svet mu chce vnútiť svoju ideológiu a svoj pohľad na svet. Ak si Rusko chce zachovať svoju kultúrnu suverenitu, tak mu neostáva nič iné, len hľadať spôsoby na upevňovanie si svojho vplyvu. To isté robia EÚ či USA, ale napríklad v rámci EÚ aj Francúzsko. To doteraz považuje strednú Afriku za sféru svojho vplyvu. Keď sú tam nejaké konflikty alebo len ich náznak, okamžite tam vyšle svoje jednotky.

Dôvod pre obsadenie Krymu zo strany Ruska vidím asi takto: Keď Ukrajina prejde pod vplyv USA, EÚ a Medzinárodného menového fondu, bude musieť tancovať tak, ako tieto krajiny a inštitúcie budú pískať. Ukrajine dajú veľké pôžičky, ale stanovia si aj podmienky (žijeme už dosť dlho v kapitalizme, aby sme vedeli, že nikto nerobí nič len tak-zadarmo). Medzi prvými bude zrušenie zmluvy o ruskom prenájme námornej základne v Sevastopole. Následne si z tejto základne urobia Amíci svoju základňu. Jej poloha v tomto regióne nenahraditeľná. Rusi tak prídu o základňu aj o svoj vplyv na Kryme.

Čo teda urobí Rusko, aby sa tomuto scenáru vyhlo? Presne v duchu vojenskej doktríny USA, ktorú použili v Iraku - preventívny útok. Kto sa skôr zorientuje, ten bude mať lepšie vyjednávacie postavenie.

Pochopiť Rusko sa dá, aj keď to jednoduché nie je. Človek sa pritom vôbec nemusí stať rusofilom. Ale vcítenie sa do pozície iných ľudí nepatrí do mentálne výbavy individualistickej západnej filozofie. Tam je vždy na prvom mieste MOJE VLASTNÉ EGO.