20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

SVĚT: Jak Putin může dobýt Evropu

Staré burzovní pořekadlo praví, že cenné papíry je nejlépe nakupovat, když na ulicích teče krev. Pořekadlo pochází z doby povstání Pařížské komuny a zřejmě na něm něco bude.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Venc 8.3.2014 17:57

Re: Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

Ad Kostelanský

Výborný komentář, nelze než souhlasit.

J. Vintr 8.3.2014 19:42

Re: Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

Bláboly. Autor zřejmě absolvoval VUML nebo podobný typ ideologického školení.

J. Lukavsky 8.3.2014 19:12

Re: Západ nevie a nechce pochopiť Rusko

"Rusko bude dodávateľom surovín a odberateľom západných sofistikovaných výrobkov"

Až bude Rusko schopno dodávat i něco lepšího nežli kola Ukrajina nebo okopírovaná auta, pak nebude dodávat jen suroviny. Jistěže mají řadu dobrých výrobků, přesněji měli, vlastně ale nějak ani neregistruji momentálně na trhu nic ruského. Moroženoje - ale to je tradiční, pak vodku... čepice mě nezajímají. Takže zbývá plyn.

J.L.

Š. Hašek 8.3.2014 12:00

Dobrý článek.

Nemusíme to brát doslova (tu invazi skutečně Putin vůbec nepotřebuje, jemu stačí jen sledovat "hospodaření" EU).

Teď ještě zbývá podobná zamyšlení/rozbory, jako napsal např pan Kohout či Václav Klaus, považovat za eurozbíječská, podporující imperialismus Ruska, pavědecká - zkrátka "společensky" škodlivá. A vydat patřičnou směrnici (vyřizuje Šabatová).

Putinovi opravdu (krom Krymu) stačí jen sedět a čekat a "budovat zemi", po staru. A bruseláci budou jen psát vzteklé nóty. A hledat, koho ještě oškubou na své plány. A kupovat barvy do tiskáren (peněz).

Nic nekončí, ale začíná. A nenechme se mýlit tím, že podle mnohých měřítek je Rusko rozvojová země. Skutečně je, ale ne zas tak moc, rozvojová země by už škemrala u bruselských bran. Někde je chyba bruselští vejtahové. Netěší mě to.

J. Šimek 8.3.2014 18:38

Re: Dobrý článek.

Jezdím služebně i do Ruska posledních 23 let a tak si mohu dovolit tvrdit, že Rusko je rozvojová země, protože například úroveň zdravotní a sociální péče mimo hlavní regiony je na úrovni afrických rozvojových států. To co se tam děje nezná ani ten nejchudší region nejchudšího státu EU.

Zvolil jste takovou generalizaci stavu v Rusku, že Vám z toho vypadlo to nejdůležitější, konkrétní Rus.

Š. Hašek 9.3.2014 0:50

Re: Dobrý článek.

Také tam jezdím. Rus byla jiná a zůstává jinou než Evropa/Brusel.

Negeneralizuji.

Jen zkrátka nemám rád, když to hlavní proud vidí černobíle a pyšně se povyšuje.

J. Šimek 9.3.2014 7:13

Re: Dobrý článek.

Já se nepovyšuju, ale brát si Rusko do huby k osočení euroatlantické civilizace, to jste fakt přehnal a důrazně s tím nesouhlasím.

To my, které oslovujete, jako bruselské vejtahy, máme na to se rozhodnout. Rusko může leda tak sedět a čekat, jak píšete. V ruce má jen produkty rabování nerostného bohatství, za které od nás, vejtahů, potřebuje peníze na to, aby stěží zemi udrželo na úrovni rozvojového státu s pozlátkem pro pár vyvolených.

P. Vaňura 8.3.2014 11:14

Základní podmínkou úspěch je likvidace rudozelených

magorů, to ostatní přijde samo. On je totiž ten ruský plyn docela drahý, v USA ho mají třikrát levnější!

A v nejhorším lze plyn dokonce nahradit uhlím, také to vyjde levněji!

Š. Hašek 9.3.2014 0:53

Re: Základní podmínkou úspěch je likvidace rudozelených

Obávám se, že i nepatrný "krok zpět" je momentálně nemožný. Aspoň u bruselských.

Ti míří "kupředu". Za každou cenu (dřív se říkalo přes mrtvoly).

P. Vítek 9.3.2014 15:29

Re: Základní podmínkou úspěch je likvidace rudozelených

Nebo bridlicovy plyn z Ukrajiny

M. Stuchlik 8.3.2014 10:34

Rusko zničí západ podporou

mediální podporou větrníků a solárů za pomoci našich totálně zkorumpovaných a bezcharakterních politiků a nenažraných tunelářů. Jestli se chceme ubránit rusku musíme nejdříve zlikvidovat tuneláře a šiřitele jejich šílených eko-multikulti ideologií

V. Venc 8.3.2014 10:28

Každý chvilku tahá pilku

Do nedávna byly USA i EU symptomem globálně dominujících velmocí. Nyní je tomu jinak, Rusko i Čína si vymezují svá vlivová území a euroatlantická aliance nervózně přihlíží.

Je však možné pozorovat i pohyb v protisměru, kdy se EU začíná vymezovat vůči USA. Konečně si uvědomila, při událostech na Ukrajině, velmi nízkou kompatibilitu své politiky s americkou. Signifikantní je rovněž její zájem o Kubu.

Nedomnívám se, že p. Kohout to vidí správně.

M. Stuchlik 8.3.2014 10:34

Re: Každý chvilku tahá pilku

Raději ať dominují umírněné USA než komunistickofašistické rusko a čína

V. Vlach 8.3.2014 19:05

Re: Každý chvilku tahá pilku

Termínu "umírněné USA" se mohu jen smát - či spíše mohu vyprsknout smíchy!

P. Čech 8.3.2014 10:38

Re: Každý chvilku tahá pilku

Nesouhlasím. Evropská unie nikdy nebyla symptomem globálně dominující velmoci. To bylo a je jen zbožným přáním Francie , Německa a Velké Británie v době, kdy dnešní EU tvořily. Eu není ničím jiným, než nefungujícím konglomerátem vzpírajících se národních států, který nemůže fungovat jinak než formou socialistických administrativních příkazů a dotací proti zájmům a proti vůli většiny obyvatel  těchto států.  Právě a jen proto také vedení EU nechce připustit obecné referendum jakožto prostředek ke zjišťování a nastolování obecné většinové vůle občanů jednotlivých zemí. V EU je to stejné jako v ČR, kde zatím téměř všechny politické strany zákonu o obecném referendu bránily a to jen pro drze naduté přesvědčení, že jen ony jsou vyvoleny k tomu, aby občanům vládly. Občanům, nikoliv ve jménu občanů. A o tom to je.

V. Venc 8.3.2014 11:19

Re: Každý chvilku tahá pilku ad Čech

Hluboce se mýlíte! "Vůle obyvatel", ta je ku ničemu! Rozhodují mocenské, tedy finanční vazby a závazky.

P. Čech 8.3.2014 19:10

Re: Každý chvilku tahá pilku ad Čech

Máte pravdu, že zde rozhodují mocenské a finanční závazky. Zatím. Tedy mám za to, že zatím.  Pořád si myslím, že je jen otázkou času než lidé přijdou na to, že moc politických stran není to pravé ořechové, že si mohou vládnout sami a nepotřebjí prostředníka k tomu, aby si mohli zvolit své zástupce přímo.

P. Vaňura 8.3.2014 11:15

Bude li se Evropa vymezovat proti USA, zkrachue

daleko rychleji, protože její vojenská síla je k smíchu!

V. Vlach 9.3.2014 11:54

Re: Bude li se Evropa vymezovat proti USA, zkrachue

a přitom stačí tak málo a USA zkrachuje, jako domeček z karet.

J. Šimek 8.3.2014 18:43

Re: Každý chvilku tahá pilku

Vidím to jinak. Bez bohaté EU a USA s dostatečnou kupní sílou na vydrancované nerostné suroviny z Ruska a šmejd z Číny by tyto dvě země utržily těžkou ekonomickou ránu a dobře to ví. Kamarádi v Africe nebo Jižní Americe nemaj love.

P. Čech 8.3.2014 10:22

Velká pravda.

Socialistický systém , zavedený nejen v EU vychází ze zcela nesmyslného předpokladu. Ze vzývané nutnosti a neměnnosti směrem dolů u t.zv. mandatorních výdajů. Z obecné rozcapenosti států, kde tyto mandatorní výdaje stále rostou a jejich růst je vydáván za zákonitý. To je však právě ten obrovský omyl, který vede ke stavu, který je nazýván mylně krizí. Ony mandatorní výdaje lze razantně snižovat a to zejména v případě t.zv. sociálních dávek a výdajů. Zde nemám na mysli důchody. Dále je možno v mnoha státech snižovat tyto výdaje zásadní reformou státní správy, což je ten největší moloch , živící se penězi ze státních rozpočtů. Jen v případě ČR je možno racionální reformou státní správy  redukcí počtu ministerstev a mnoha (ne všech) jejich přímo řízených organizací ušetřit v prvním roce cca 160 miliard Kč a cca 60-80 miliard v letech následujících. Pro příklad nemusíme chodit daleko, takový příklad v Evropě existuje, ovšem mimo EU. Jako další příklad může posloužit Nový Zéland - viz http://www.mises.cz/clanky/zmensovanie-ulohy-statu-lekcie-z-noveho-zelandu-328.aspx.

V. Venc 8.3.2014 10:34

Re: Velká pravda. ad Čech

Naprosto správný komentář, je nutno souhlasit. Ovšem s poznámkou, že nikde se nenalezne impuls, který by inicioval zeslabení úlohy státu, tedy úloh politiků, ať eurohujerů či euroskeptiků.

Musí to všechno jenom postupně "vyhnít" nebo "odkonfliktovat". Bohužel!

M. Stuchlik 8.3.2014 10:36

Re: Velká pravda. ad Čech

Nevyhnije "to", vyhnijeme my po prohraném konfliktu. Nevím jak jiní, ale já si nepřeji zkončit jako otrok ruskočeských mafiánů ve vlastní zemi.

R. Hroza 8.3.2014 11:42

Re: Velká pravda.

Ty vole, a co budes delat s tim dalsim pul milionem nezamestnanych, kteri z toho vzniknout. Ty musi stat stejne nejak zivit. Jen se to prelije z jedne kolonky do jine kolonky mandatornich vydaju. To neni zadne reseni.

J. Šimek 8.3.2014 18:46

Re: Velká pravda.

Státní úředník stojí platově + příslušenstí (kancl, otop, internet, ...) podle oficiálních údajů zhruba 1 milion korun ročně. Podpora za jejich zrušená místa vyjde bohatě levněji.

P. Čech 8.3.2014 19:13

Re: Velká pravda.

Když tak "Vy vole" pane Hrozo. Husy jsme spolu nepásli.

P. Vítek 9.3.2014 15:43

Re: Velká pravda.

Proctete si program Svobodnych-ti uz maji vymysleno,co zrusit a spocitany dopady

V. Vlach 8.3.2014 19:09

Re: Velká pravda.

To by tady ta armáda lidí, co nic neprodukuje musela jí t a něco začít dělat!

P. Čech 8.3.2014 19:25

Re: Velká pravda.

Přesně tak. Ti zbyteční státní úředníci, kteří netvoří žádné hodnoty, pouze vyrábějí problémy, které potom následně "řeší" by měli možnost, stejně jako jiní "nezaměstnaní" se živit tím, co umí. Tedy, pokud vůbec něco umí. Pokud nic neumí, mají smůlu. Stát zde není od toho, aby vytvářel pacovní místa pro ty, co neumí nic. Je to vůbec nějaké divné. Na jedné straně máme armádu "nezaměstnaných" a na straně druhé nedostatek živnostníků ve službách obecně. Ti t.zv. nezaměstnaní však nechtějí být živnostníky, chtějí být zaměsnáváni. Mám za to, že v případě, že nebudou žádné dávky v nezaměstnanosti a žádné dávky v t.zv. nouzi, rychle by se počet živnostníků rapidně zvýšil.  Točíme se totiž stále kolem jednoho a tohotéž. Pokud se mi oplatí sedět doma na zadku na t.zv. dávkách a nehledat si práci (práci, nikoliv zaměstnání) potud bude stát fungovat jen stěží a s problémy. Socialistický stát, jakým je ČR, snad jen stříknutý anarchií, kdy si někteří lidé mohou dělat, co se jim zlíbí (jedná se zejména o politiky a t.zv. lobbyisty).

J. Šimek 8.3.2014 19:38

Re: Velká pravda.

Problém je, že ti státní úředníci jsou volební elektorát levice. Divíte se, že se nedají zrušit :o)