1.6.2024 | Svátek má Laura


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Konečný 17.4.2024 7:30

Za posledních 5 let jsem četl minimálně deset takových oznámení ohledně nových převratných všeposkytujících bateriích. Kupodivu na trhu žádná taková není.

J. Kostelanský 17.4.2024 7:02

Já bych ty velké výrobce mikrovýrobce elektřiny přirovnal k firmám, které i u nás realizovaly některé činnosti přes velké sálové počítače - např. mzdy. Systém byl takový, že podnik, který neměl velký sálový počítač, si na nějakou dobu pronajal výkon počítače i s jeho obsluhou. A zpět pak dostal zpracovaný a vytisknutý soubor - např. mzdy.

Tento systém byl postupně nahrazen systémem osobních počítačů a notebooků. V nich má každá jednotka svůj vlastní počítač. Je to komfortnější, rychlejší a levnější než ten původní systém.

J. Kostelanský 17.4.2024 6:56

Kombinace levné fotovoltaiky a levných baterií umožní menším subjektům alespoň půl roku v roce být ve výrobě elektřiny soběstačnými. Nadbytečnou elektřinu vyrobenou přes den si uskladní do baterie, aby i v noci subjekt měl dostatek elektřiny. Při správně určené velikosti baterie si subjekt vystačí s elektřinou i při horším počasí přes den a bude mít elektřinu i pro provoz svých elektrovozů.

Nákup elektřiny zvenčí, tedy od velkovýrobců pak bude jen doplňkovým řešením.

Na závět opět zdůrazním, že OZE nejsou o filosofii "buď veškerou energii vyrábět z OZE, a to hned, bez ohledu na náklady". Podstatou OZE je vyrábět energii primárně v místech spotřeby, a jen ten rozdíl mezi výrobou a spotřebou dorovnávat pomocí fosilních a jaderných paliv.

J. Kostelanský 17.4.2024 6:55

Dotace do elektrovozů a obnovitelných zdrojů jsou teď již zbytečné a kontraproduktivní. Zbytečně deformují ceny a a paradoxně udržují vysoké ceny vstupů. Zkušenosti totiž ukazují (v Číně, Německu), že odstraněním dotací se zostří konkurenční boj, což ústí do ceny nižších než byly předtím po zohlednění dotací.

S čím souhlasit v článku ale nemohu, je přirovnávat mikrozdroje OZE vs. velcí výrobci energie k drobným ševcům vs. Baťa. Je to nesmysl, protože ti ševci vyráběli boty primárně proto, aby je mohli někomu prodávat, byl to jejich byznys. Naproti tomu mikrozdroje OZE (zejména na střechách domů, fabrik, farem atd.) slouží primárně k částečnému pokrytí vlastních potřeb elektřiny. U mikrozdrojů je elektřina oproštěna od poplatků za distribuci elektřiny, není v ní zahrnut zisk velkovýrobce elektřiny a některé další položky. Proto je efektivnost a rentabilita u mikrovýrobců elektřiny zcela jinde než u firem provozujících velké solární farmy za účelem dalšího prodeje elektřiny. Mikrovýrobci elektřiny pro vlastní spotřebu jsou zkrátka mnohem efektivnější než její velkovýrobci. I proto by dotace na velké solární farmy měli být zcela zrušeny. Když se někdo rozhodne vydělávat peníze tímhle způsobem, tak ať to delá bez státní podpory.

Podpoře mikrovýrobců elektřiny v nějaké omezené formě bych se ale nebránil. Nemusely by to být právě přímé dotace na pořízení technologie nebo dotování výkupních cen. Jsou i jiné formy - znížení DPH pro nepodnikatele, rychlejší možnost odpisů u firem nebo poskytování státních záruk, což by přispělo k snížení úrokových sazeb.

Mikrovýrobci elektřiny jsou budoucností energetiky. Zvláště v kombinaci s příštími generacemi levných baterií. Každý týden se v tomhle směru dějí věci: minulý týden firma BYD or CATL (nevím přesně která z nich, ale to je nepodstatné, obě patří mezi největší výrobce baterií) ohlásila baterii, která zvládne až 15 000 nabíjech a vybíjecích cyklů a v průběhu prvních 5 let výrobce garantuje nulový pokles její kapacity.

M. Pecina 17.4.2024 6:34

Spíš u zdi.

J. Novák 17.4.2024 6:28

Bývalý kremelský a současný bruselský bolševik jedno a to samé jest. Jediným jejich zájmem je činit dobro sobě, svým slouhům a svým řídicím pracovníkům (těm, co jim šéfují) na úkor občanů.

R. Langer 17.4.2024 5:36

Proto se tak všichni vládní bolševici bojí referenda. ;-)

V. Mokrý 17.4.2024 5:35

Tak ten trvá už dost dlouho a ti jmenovaní, by měli končit v " teplákách " !

R. Langer 17.4.2024 5:35

R^ [>-]

V. Mokrý 17.4.2024 5:33

:-)

V. Kolman 17.4.2024 0:22

VŠECHNY DOTACE JSOU NEMRAVNÉ!!!!!!

Proč mají všichni (státní kasa) přispívat na "něco" jen "někomu"? Přitom občané nerozhodují ani o tom KOMU, ale ani o VÝŠI DOTACÍ.

J. Nevrkla 17.4.2024 0:17

Řekl bych obří průser na obzoru. Hodně lidí bude muset opustit politické a manažerské funkce, jsou jim vinni.