28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Diskuse k článku

SOLÁRY: Obří tunel na obzoru

Solární elektrárny se od 2022 díky dotačním miliardám dostaly opět na výsluní. Nyní ČEZ a další chtějí stavět opět velké FVE.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kolman 17.4.2024 9:06

Považuji vás pane Kando za rozumného a přemýšlivého člověka. Máte moje sympatie:-):-):-)

V. Kolman 17.4.2024 9:02

Skeptik si říká: "Zaplať pán Bůh za to oteplování. Jestli je to pravda, ušetřím nemalý peníz za topení v zimě"!!!!!!

M. Kanda 17.4.2024 8:56

Nemluvil jsem o dodavateli, ale o odběrateli. Ve chvíli, kdy slunce nesvítí můžete odebírat od firmy A a když slunce vysvitne, tak prodávat firmě B.

A já jsem si musel sehnat firmu B.

A mimochodem, A i B může (ale nemusí) být tatáž firma.

V. Petr 17.4.2024 8:53

A přesto je tu spousta idiotů, kteří volí piráty, co i v televizi straší, jak se všichni UVAŘÍME! (DOSLOVA)

M. Šejna 17.4.2024 8:52

;-D.

Myslím, že ten akumulátor by vyšel levněji. ;-)

M. Šejna 17.4.2024 8:51

Co myslíte tím, že jste si musel sehnat dodavatele sám? Domluvil jste se s vašim sousedem?

V. Kolman 17.4.2024 8:50

Vlastní hospoda se štamgasty je lepší;-D;-D;-D;-D;-D

P. Holub 17.4.2024 8:49

A co se vrátit na stromy? A nepotřebujeme FV vůbec...

V. Kolman 17.4.2024 8:49

Při všech nevýhodách e-mobilů (které nechci vyvracet), svezení v elektromobilu je příjemným zážitkem:-):-):-)

M. Kanda 17.4.2024 8:47

Pane vy lžete. Též mám FVE na střeše (9,4kWp) a stát ode mě nic neodebírá a ani mi neučinil žádnou nabídku odkupu.

Přebytečnou energii ukládám primárně do baterie a teprve pokud je plná, jdou přebytky do sítě. A odběratele jsem si musel sehnat sám.

A teď mi řekněte, přehlédl jsem něco v zákonech? Přehlédl jsem nějaký paragraf, který by státu přikazoval vykoupit ode mě přebytky?

V. Kolman 17.4.2024 8:33

Dotace mi silně připomínají legendární výrok učitele, jdoucího se školní třídou do zoologické zahrady, z povídky pánů Šimka a Grossmana: "UDĚLEJTE MI SLEVU - NECHCI TI ZADARMO;-D;-D;-D".

M. Šejna 17.4.2024 8:30

Přikupte si k tomu akumulátor.

L. Žaloudek 17.4.2024 8:27

Mikrozdroje sice znamenají obrovské náklady na systémovou zmenu infrastruktury, ale budiž. Co však je tragédie, je zaručený výkup, respektive dokonce náhrada za nevýkup. To už se fakt všichni zbláznili? Nejdřív jim zaplatíme dotace na výstavbu OZE a pak za to, že jejich elektřinu nikdo nechce?

V. Kolman 17.4.2024 8:25

Ono to není p. Genaure tak křišťálově jednoduché, jak se vám to jeví. "Soukromníci" by s vhodně navrženou a postavenou FV, nebo "větrníkem", (nebo obojím) (+střídačem+akumulátorem), vyfutrovanou elektrocentálou (s kogenerací!), mohli (dle mého názoru) existovat v "ostrovním" systému,

V letní části dne je velká spotřeba (=výkon v jednotkách kW) = vaření (pokud nevaří na plynu), praní prádla v aut. pračce.....

V noci pak 95% lidí spí a stačí jim pár wattů (z akumulátoru) na provoz úsporné TV (50W) a jednotky W pro LEDky (nebo baterka), aby se ve tmě nepřerazili, když jdou na WC.

u průmyslu by to s vysokou pravděpodobností možné nebylo.

L. Žaloudek 17.4.2024 8:18

Co myslíte tou návratností? Budete muset pivo chladit víc let, než jste plánoval?

L. Hančar 17.4.2024 8:15

Zdá se, že není nutné nechat zajít systém až do hořkého konce. Já a mí známí například pokládáme řidiče elektroaut za hyeny, tahající dotační peníze z našich kapes. Jede kolem elektroauto a s chutí si odplivnem. Představujeme si, že za volantem sedí Jourová nebo Fiala. A funguje to. 3 roky mám pivovarskou hospodu a zatím přijela jen jedna hyena. To auto byla škodovka a měla holandskou značku. A pán se červenal: to není moje, to je služební......

L. Hančar 17.4.2024 8:06

Druhým rokem provozuji na koleně udělanou maličkou solární elektrárničku ( 2,5kW peak). Jsem spokojený. V největších vedrech mi spolehlivě chladí pivo v mém minipivovaru. Ale za tento kratičký zkušební provoz jsem odhalil největší slabinu solárního systému: pokud není kam elektřinu dávat, solární systém automaticky omezí výkon a návratnost systému jde do kytek. Stát to řeší dotací: z našich daní jakoby odebírá od solárníků plný instalovaný výkon. Je to dokonalý tunel. Z našich kapes.

V. Kolman 17.4.2024 8:05

Souhlas pane Králi. Navíc s dodatkem, že mám silné podezření, že z dotací "sosají" i na penězovody přisáté pijavice. Že velká část dotací ani nedoputuje k tomu, komu jsou dotace primárně určeny;-(;-(;-(;-(;-(

J. Ganaur 17.4.2024 8:02

A ani nebude!Jen my budeme mít hlad a zimu.;-€

J. Ganaur 17.4.2024 8:01

R^R^R^

V. Kolman 17.4.2024 8:00

Nejsem silnoproudař - to předesílám.

U velkospotřebitelů el. energie v krajině bez husté obytné zástavby by mohly stát elektrárny přímo (poblíž) velkospotřebitele=průmyslu . Snížily by se tím ztráty energie při přenosu na větší vzdálenosti (poplatek za distribuci) a také by kleslo "zadrátování" krajiny.

Kde má tento (laický) nápad (z hlediska fyziky) chybu???

J. Ganaur 17.4.2024 8:00

Ani to ne, protože tenhle příměr zásadně nesedí.Výkon malých PC šel nebetyčně nahoru, pracují kdykoliv a výstup se dá uskladnit!:-)OZE jen jako ostrovní a na vlastní náklady!!!;-€Jediná jejich výhoda je, že je RuSSonáckové všechny najednou nerozmlátí.....:-/

L. Král 17.4.2024 7:58

Friedrich von Hayek :

Když do systému vložíte chybnou myšlenku, systém se časem sám rozpadne.

Heins von Guderian, generál tankových vojsk a vynálezce Blitzkrieg :

Tak dlouho se kupila chybná rozhodnutí a nesmysly, až nastala pomsta reality.

Deformace trhu pomocí dotací je legalizovaná krádež. A deformuje konkurenční prostředí. Podporují se firmy, které by zaniklý a technologie, které by v normálním konkurenci neuspěly. Na konci jsou katastrofální důsledky pro společnost. Obrovské náklady na deformaci trhu, následně společenské dopady kvůli zaostává ní společnosti a další náklady na nápravu.

A tak s hesly o pokroku a inovacích, přichází chudnoucí a zaostávají i společnost. Místo pogroku úpadek.

Je to vidět například na faktu, že nedávno se Fiala chlubil, že by v ČR mohla firma z Taiwanu postavit moderní závod na polovodičové součástky. Nedávno rozvojová země nás dávno předběhla... Nebo EU neustále řeční o svém plánu, akčním, že se EU stane lídrem technologií a inovací a následně klesá počet evropských firem mezi TOP100 lídrů inovací a technologií...

Současné vedení je antipokrokové, antispolečenské, vede společnost do úpadku a chudoby. Jako nakonec vždy...

J. Ganaur 17.4.2024 7:53

Ale z těch byl aspoň nějaký užitek a skončí jako potřebné zásoby vody.OZE jsou jen na dvě věci, ta první je na nic, ta druhá .....;-€;-€;-€

V. Kolman 17.4.2024 7:50

V 99% s vašimi názory p. Kostelanský nesouhlasím. Tento příspěvek je 1% výjimkou:-):-):-)

J. Nevrkla 17.4.2024 7:47

To můžete aplikovat možná na individuální spotřebitele, kteří doma koukají na televizi a vaří si kafe. Ale pak je tu průmysl a velkospotřebitelé, kteří s drahými energiemi nejsou konkurenceschopní a budou krachovat, lide ztratí obživu a upadnou do bídy. To je zásadní problém. Ideologie, které nepočítají a neřeší efektivnost, jsou odsouzený ke zkáze.

M. Kocián 17.4.2024 7:46

Vzhledem k tomu, že velká část poplatků za elektřinu jsou konstantní náklady, tedy nezávislé na odběru, zase tolik neušetří. Zvlášť při dost velkých investicí do toho, co popisujete.

V. Kolman 17.4.2024 7:46

S tím "zasviňováním krajiny fotovoltaikou" p. Navrátile opatrně.

Dýmající ony obří jámy povrchových dolů po vytěženém uhlí, "omamně" vonící sírou a výsypky popela z elektráren-uhelek také kráse krajiny moc nepřidají;-D;-D;-D

V. Kolman 17.4.2024 7:41

V zimě a mrazu, když nesluní svítíčko - zkus elektrocentrálu milá Lízo!!

Zkus elektrocentrálu - nóóóóóó!!;-D;-D;-D

(a místo do chladiče hnát ohřátý fridex ze spalovacího motoru do etážového topení = kogenerace)

F. Navrátil 17.4.2024 7:40

Solární mafie, ve kterých se prolínají podvodníci s politiky takovým způsobem, že nelze rozeznat, kdo je kdo, nejen vysává stovky miliard z kapes občanů. Plochy fotovoltaických pouští zasvinily krajinu, jak je vidět na nejúrodnější půdě na Hané. Rozsáhlé oplocené areály brání volnému pohybu zvěře a chemické ošetřování kontaminuje plochy na celá desetiletí.