17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

ROZPOČET: Je kde ušetřit, ne, že ne…

Vláda se potácí, jak jsme říkali kdysi na Ostravsku, jako „moucha v laterně“. A přitom by stačilo udělat to, co lze formálně považovat za hraběcí rady, ale šetřit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ptáček 24.4.2023 13:22

Stačilo by nahradit neználka Stanjuru třeba takovým Aloisem Rašínem. Jenže taky bychom ho asi zavraždili!

I. Patta 24.4.2023 10:03

Největší problémy jsou u těch největších položek státního rozpočtu. Financování důchodů a zdravotnictví pohltí tři pětiny rozpočtu. Problém je v tom, že ekonomové ať již jako politici, nebo poradci politiků (jako je tomu dnes), nemají uvedené 3/5 výdajů státní pokladny pod kontrolou! Ekonomové nevědí, jak jsou financovány starobní důchody a zdravotní péče! Důkaz: Kapitola Ekonomové a dítě v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si můžete vypůjčit v městské knihovně. Výsledek vlády ekonomů, V. Klausem počínaje, se dá doložit na dvou číslech. Za posledních 31 let nám chybí 1 350 000 dětí do VYROVNANÉ demografické bilance. Státní dluh není 3 biliony korun, ale 7 bilionů korun a překročil 100 % roční HDP Česka. 4 biliony korun státního dluhu se nalézá ve státním důchodovém systému a souvisí s nedostatkem dětí, které by v dospělosti financovaly důchody.

V. Petr 24.4.2023 10:23

Ano, byly to vlády 90 let, které silně omezily prorodinnou politiku, zděděnou po komunistech. Ovšem Slepenerc svou podporou úchyláků a grýndýlu rodinné i hospodářské politice nasadil korunu!

V. Mokrý 24.4.2023 10:34

Důchody jsou svým způsobem nedotknutelné - musí být/průběžný systém, jenom je v tom potřeba udělat pořádek. Kdo má jaký nárok a to i podle odpracovaných let.

Na zdravotnictví je přisáto neuvěřitelné množství různých kamarádíčků, kam jsou odkláněny peníze ( i pojišťovny ).

A hlavně chybí podniky přímo v českých rukách ( TATRA ), vyrábějící výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Ty které byly, po " sametu " prodali novodobí svazáci cizincům a ty dnes vyrábějí převážně komponenty pro výrobky v Německu, atd. ( za " babku " ) !

I. Patta 24.4.2023 11:01

V důchodovém systému udělal nepořádek V. Klaus tím, že prosadil lež do názvu zákonů o sociálním POJIŠTĚNÍ a o důchodovém POJIŠTĚNÍ. Nejde o pojištění, jedná se o DAŇ, protože peníze odvedené jako pojištění obratem končí na kontech a v kapsách dnešních starobních důchodců. Proto, cituji: "udělat pořádek. Kdo má jaký nárok a to i podle odpracovaných let." To je zbytečné, protože se jedná o peníze kdysi dávno vydělané, zdaněné a UTRACENÉ NA DŮCHODY NAŠICH RODIČŮ. Na naše důchody vydělají až naše děti. Proto 4 biliony korun státního dluhu se nalézá ve státním důchodovém systému a souvisí s nedostatkem dětí, které by v dospělosti financovaly důchody.

S těmi rozprodanými podniky máte pravdu. Po roce 1989 začali řídit stát podnikoví účetní, kteří vidí jen peníze, pracovní sílu a jako výslednici uvedených faktorů mají čistý zisk. V. Klaus to předvedl dokonale. Rozprodal přímo i nepřímo naši průmyslovou základnu (Kožený).

J. Farda 24.4.2023 12:16

A to jen o pár dní nestihl torpédovat prodej Škody MB Němcům, ovšem kladenská Poldovka, plzeňská Škodovka či kopřivnická Tatra byly privatizovány úspěšně! :-/

P. Brich 24.4.2023 12:36

A tím zajistil Volkswagenu vysoké zisky, ve kterých se v Německu válíR^

V. Mokrý 24.4.2023 12:43

JO,

POLDI Kladno skončila - přitom jedna ze 3oceláren na světě, která dokázala vyrobit požadovanou ocel nejvyšší kvality.

Škoda Plzeň asi funguje/majitel ?

TATRA Kopřivnice - po dlouhých letech nakonec zachráněna v poslední chvíli českým majitelem !!

P. Brich 24.4.2023 12:58

TATRA i letecký průmysl koupen z USA (myslím Boeing) za účelem jejich likvidace - jejich záchrana na poslední chvíli; od předchozích majitelů řádně oškubané. Hůře dopadly cukrovary koupené a zlikvidované Holanďany, za což od EU dostali ještě prémii. A další zemědělsko-potravinářský průmysl. ORION - MILKA, jejíž čokoláda se nedá jíst, Becherovka, atd., atp.

V. Mokrý 24.4.2023 15:14

JÓ,

NESTLE, Kadlík z Orlíku, atd., ale pod tradičními českými značkami.

P. Brecík 24.4.2023 23:13

R^ Likvidace všeho z důvodů záchrany vlastního. TO byl JEDINÝ důvod, proč nás EU brala. Dotace si nechali, nám sem dovážejí šunt. Namísto zlepšení infrastruktury nám dávají fondy na - školení, rozhledny a cyklotrasy 8-o

P. Brich 24.4.2023 12:34

Nejste jeden z těch, co šli po jistotě desetinásobku a teď spílají Koženému a Klausovi, že Vás okradli?

Co se týká dětí, měli bychom se poučit jakou prorodinnou politiku dělají ve státech, kde se množí jak myši.

V. Mokrý 24.4.2023 12:45

Účetní a teoretikové !!

Žádný hospodáři - což byli / Rašín, Švehla, Baťa.

P. Brich 24.4.2023 13:31

Rašín, Švehla, Baťa, Preis, atd. vyrůstali v kapitalizmu.

O baťovy továrny se rval syn i z pomocí soudů a vykonstruovaných obvinění proti strýci, který fabriky de fakto zvelebil a podporoval i protinacistický odboj. Pohaněn skončil on a jeho potomci v Argentině. Syn vyhrál a důsledek: konec baťových závodů.

Po plyšáku zde byli de fakto kádry vystudované po vítězství pracujícího lidu na bázi politické ekonomie a vědeckého komunizmu. Někteří z nich (Klaus) studovali i jinou, nedostupnou nebo téměř zakázanou literaturu. Původní myšlenka (včetně vyznavačů pravdy a lásky) po plyšáku byla jen perestrojka. Až Klaus nasměroval ČSSR - ČSFR k normálnímu kapitalizmu.

Ovšem zpětná transformace ze socializmu byla podobná tomu, udělat z rybí polévky akvarium s rybičkami. Takovou příležitost samozřejmě první se snaží využít všelijací šíbři (OKD), namyšlení naivkové (POLDI) i gauneři a nomenklaturní kádry z vedení firem. Ale využilo jí i spousta poctivých podnikatelů. Nezanedbatelná byla i spoluúčast vysokých státních úředníků, kteří do toho úmyslně, nevědomky nebo z blbosti házeli vidle (Ježek, Dlouhý, Komárek).

J. Majzlík 24.4.2023 16:35

Naprostý souhlas.

O. M. 24.4.2023 20:37

Prdlajs. Baťovy závody (a i další fabriky) zašly proto, že 45 let z velké části žily z podsraty ukradené kapitalistům, neboť pro samý boj za mír a socialismus nezbývaly peníze na jejich průběžnou modernizaci (až na výjimky). No a po 89. nebyly kvalitou schopné konkurovat fabrikám ze západu, a cenou zase fabrikám z Číny, které stejnou kvalitu vyráběly za poloviční cenu.

A "rozprodat do zahraničí" byla bohužel jediná cesta, jak aspoň nějaké podniky zmodernizovat a udržet při životě. V tuzemsku na to ty prachy prostě nebyly, i kdyby si každý včetně nemluvňat a stařen nad hrobem koupil 10 kupónových knížek.

F. Kusák 24.4.2023 9:23

A zase jsme u toho. Kdyby byl náš stát řízen jako firma, nemohl by mít tak nesmyslnou a komplikovanou řídící strukturu. A dodávám, že stát má i jiná poslání než podnikatelský subjekt. To aby mně hned někdo nenapadl. Ale ještě k té struktuře. To už se vylepšit nedá, dílčí zásahy to jen zhorší. Kdybych mohl, tak to vše zbourám a začnu znovu, od Ústavy až po jednotlivé ústavní zákony. Jenže to se nestane, tak jdu dělat něco, co má smysl.

V. Mokrý 24.4.2023 10:36

JO,

Kristova léta republiky, jsou ideální čas, na revizi Ústavy, uspořádání ČR.

F. Navrátil 24.4.2023 8:07

Chybou první republiky nebylo, že měla špatné vztahy se svými sousedy. Základní chybou bylo, že se spoléhala na pomoc Francie. A velmoci, jak známe z historie i současnosti, nemají přátele, ale pouze své zájmy. Celý ten nesourodý úvodní oslí můstek, který nesouvisí z dalším textem, byl zbytečný. Pokud ovšem autor považuje Lipavského za diplomatického obra zastiňujícího Beneše.

T. Diblík 24.4.2023 8:06

Kdybych hospodařil jako ČR jsem dávno plajte.

I. Schlägel 24.4.2023 7:54

Tak není důvod nešetřit v drobných položkách. To ovšem rozpočet pro výkrm státního Otesánka nezachrání. Mimochodem, až bude poslanecká sněmovna plná odpovědných, svobodomyslných českých vlastenců se schopností neodklánět, i bez toho Senátu bychom se časem obešli. V tom případě bychom se tu ovšem jistě nebavili o dramatickém stavu českého rozpočtu.

R. Tichý 24.4.2023 7:47

Kdyz ono to pujcovani se jmenuje daně a jsou vymahany zakony. To uz zbyva jen revoluce a od dob husitskych je daleko, zleniveli jsme.

J. Hrdlička 24.4.2023 6:57

S Rakouskem a Německem jsem měli vztahy vcelku dobré, změnilo se to až s nástupem nacismu. I s Polskem se ve dvacátých letech vycházelo dobře.

P. Neubauer 24.4.2023 6:41

To co navrhuje autor je sice symbolicky hezké ale nic neřeší. Za současné situace pomohou už pouze plošné škrty všem o 10-15 %. Pak lze těšit systémově nějaké úpravy a změny. V řádu let.

V. Petr 24.4.2023 10:25

Ty škrty by úplně nahradilo zrušení nesmyslné "dekarbonizace," která nás stojí 200 miliard ročně!

P. Brich 24.4.2023 12:39

!!!!!!R^

V. Mokrý 24.4.2023 6:36

Jo, sousedy máme dobré, jenom však pro mnohé z nich je ČR dojnou krávou.

A když už, tak se vrátit k zemskému uspořádání ČR v historických hranicích - viz 1.republika/3země + Praha. A z nich do 100poslanců a když senát, tak maximálně poloviční, 7ministerstev jako ve Švýcarsku a možná i ten jejich systém střídajícího se prezidenta.

Tím by začínali úspory státních výdajů a na to by navazovaly další - 1/3stáních úředníků a to od shora až do poslední radnice ve státě, atd. !

M. Kanda 24.4.2023 6:22

Hraběcí rady jsou ty vaše. Počet poslanců a existence Senátu jsou zakotvené v Ústavě. Jak chcete dosáhnout toho, aby bylo možné změnit Ústavu?

Navíc, rušit Senát je blbost. Asi stejná, jako kdybyste chtěl ušetřit na brzdách auta a místo dvouokruhových montovat pouze jednookruhové.

A snížení počtu poslanců přinese úspory v desítkách miliónů, zatímco v rozpočtu chybí stovky miliard. Potažmo bilióny, pokud byste chtěl splatit státní dluh. To je částka vyšší o pět řádů. I když by to možná mělo nějakou symboliku, praktický význam je opravdu zanedbatelný. Aby to mělo význam opravdový, musel byste těch poslanců zrušit asi tak 500000 a tolik jich u nás fakt nemáme.

V. Mokrý 24.4.2023 6:27

Jo,

hraběcí rady. Ale když se chce, tak všechno jde, jen chtít. To by však museli voliči zvolit ty a tolik jich, kteří potřebné věci k úsporám provedli a měli i ústavní většinu, že.

M. Kanda 24.4.2023 6:32

Jenže právě to se určitě nestane. Já např. takovou volbu určitě neplánuji a pokud vím, ani nikdo v mém okolí. Kde chcete vzít takové voliče v dostatečném množství?