1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

ROZPOČET: Je kde ušetřit, ne, že ne…

Vláda se potácí, jak jsme říkali kdysi na Ostravsku, jako „moucha v laterně“. A přitom by stačilo udělat to, co lze formálně považovat za hraběcí rady, ale šetřit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Brecík 24.4.2023 23:14

POZOR. Oni sežerou málo, ale pokazí HODNĚ. Kdyby nebyli, nikdo by nevymýšlel a neimplementoval EU 3,14oviny. Vymýšlí tuny práce a zaměstnávají tím tisíce lidí.

P. Brecík 24.4.2023 23:13

R^ Likvidace všeho z důvodů záchrany vlastního. TO byl JEDINÝ důvod, proč nás EU brala. Dotace si nechali, nám sem dovážejí šunt. Namísto zlepšení infrastruktury nám dávají fondy na - školení, rozhledny a cyklotrasy 8-o

O. M. 24.4.2023 20:37

Prdlajs. Baťovy závody (a i další fabriky) zašly proto, že 45 let z velké části žily z podsraty ukradené kapitalistům, neboť pro samý boj za mír a socialismus nezbývaly peníze na jejich průběžnou modernizaci (až na výjimky). No a po 89. nebyly kvalitou schopné konkurovat fabrikám ze západu, a cenou zase fabrikám z Číny, které stejnou kvalitu vyráběly za poloviční cenu.

A "rozprodat do zahraničí" byla bohužel jediná cesta, jak aspoň nějaké podniky zmodernizovat a udržet při životě. V tuzemsku na to ty prachy prostě nebyly, i kdyby si každý včetně nemluvňat a stařen nad hrobem koupil 10 kupónových knížek.

J. Majzlík 24.4.2023 16:42

I kdyby se zde dnes někdo jako Rašín, odvážný, sebevědomý, vzdělaný, schopný zaujmout jemu podobné příznivce objevil, jak dlouho by to trvalo, než by se podařilo našim dozorcům za pomoci jejich pomocníků člověka jeho formátu zlikvidovat?

J. Majzlík 24.4.2023 16:35

Naprostý souhlas.

V. Mokrý 24.4.2023 15:14

JÓ,

NESTLE, Kadlík z Orlíku, atd., ale pod tradičními českými značkami.

P. Brich 24.4.2023 13:31

Rašín, Švehla, Baťa, Preis, atd. vyrůstali v kapitalizmu.

O baťovy továrny se rval syn i z pomocí soudů a vykonstruovaných obvinění proti strýci, který fabriky de fakto zvelebil a podporoval i protinacistický odboj. Pohaněn skončil on a jeho potomci v Argentině. Syn vyhrál a důsledek: konec baťových závodů.

Po plyšáku zde byli de fakto kádry vystudované po vítězství pracujícího lidu na bázi politické ekonomie a vědeckého komunizmu. Někteří z nich (Klaus) studovali i jinou, nedostupnou nebo téměř zakázanou literaturu. Původní myšlenka (včetně vyznavačů pravdy a lásky) po plyšáku byla jen perestrojka. Až Klaus nasměroval ČSSR - ČSFR k normálnímu kapitalizmu.

Ovšem zpětná transformace ze socializmu byla podobná tomu, udělat z rybí polévky akvarium s rybičkami. Takovou příležitost samozřejmě první se snaží využít všelijací šíbři (OKD), namyšlení naivkové (POLDI) i gauneři a nomenklaturní kádry z vedení firem. Ale využilo jí i spousta poctivých podnikatelů. Nezanedbatelná byla i spoluúčast vysokých státních úředníků, kteří do toho úmyslně, nevědomky nebo z blbosti házeli vidle (Ježek, Dlouhý, Komárek).

J. Ptáček 24.4.2023 13:22

Stačilo by nahradit neználka Stanjuru třeba takovým Aloisem Rašínem. Jenže taky bychom ho asi zavraždili!

P. Brich 24.4.2023 12:58

TATRA i letecký průmysl koupen z USA (myslím Boeing) za účelem jejich likvidace - jejich záchrana na poslední chvíli; od předchozích majitelů řádně oškubané. Hůře dopadly cukrovary koupené a zlikvidované Holanďany, za což od EU dostali ještě prémii. A další zemědělsko-potravinářský průmysl. ORION - MILKA, jejíž čokoláda se nedá jíst, Becherovka, atd., atp.

P. Brich 24.4.2023 12:47

Tak senát už dlouhodově ukazuje, že zdaleka není pojistkou demokracie už jen tím, že k jeho přehlasování stačí nadpoloviční většina všech poslanců sněmovny.

Původní správní uspořádání bylo vláda - okresy, ale protože bylo moc slimáčků a málo kapustičky, byly vloženy do struktury ještě zcela zbytečné kraje.

V. Mokrý 24.4.2023 12:45

Účetní a teoretikové !!

Žádný hospodáři - což byli / Rašín, Švehla, Baťa.

V. Mokrý 24.4.2023 12:43

JO,

POLDI Kladno skončila - přitom jedna ze 3oceláren na světě, která dokázala vyrobit požadovanou ocel nejvyšší kvality.

Škoda Plzeň asi funguje/majitel ?

TATRA Kopřivnice - po dlouhých letech nakonec zachráněna v poslední chvíli českým majitelem !!

P. Brich 24.4.2023 12:39

!!!!!!R^

P. Brich 24.4.2023 12:36

A tím zajistil Volkswagenu vysoké zisky, ve kterých se v Německu válíR^

P. Brich 24.4.2023 12:34

Nejste jeden z těch, co šli po jistotě desetinásobku a teď spílají Koženému a Klausovi, že Vás okradli?

Co se týká dětí, měli bychom se poučit jakou prorodinnou politiku dělají ve státech, kde se množí jak myši.

J. Farda 24.4.2023 12:16

A to jen o pár dní nestihl torpédovat prodej Škody MB Němcům, ovšem kladenská Poldovka, plzeňská Škodovka či kopřivnická Tatra byly privatizovány úspěšně! :-/

S. Sádovský 24.4.2023 11:11

Záleží na měřítku, pane Jemelíku. Když se odříznete od elektřiny a plynu, tak taky ušetříte hodně. Ale v poměrech státního rozpočtu to je, jako když se prdne do Stromovky. Zrušením Senátu a redukcí Sněmovny na půlku by se ušetřilo cca 600 mil. Kč ročně. Schodek je cca 300 miliard. Takže byste ušetřil hodně. Schodek byste snížil o cca 0,2 %. OC moc podle mě.

I. Patta 24.4.2023 11:01

V důchodovém systému udělal nepořádek V. Klaus tím, že prosadil lež do názvu zákonů o sociálním POJIŠTĚNÍ a o důchodovém POJIŠTĚNÍ. Nejde o pojištění, jedná se o DAŇ, protože peníze odvedené jako pojištění obratem končí na kontech a v kapsách dnešních starobních důchodců. Proto, cituji: "udělat pořádek. Kdo má jaký nárok a to i podle odpracovaných let." To je zbytečné, protože se jedná o peníze kdysi dávno vydělané, zdaněné a UTRACENÉ NA DŮCHODY NAŠICH RODIČŮ. Na naše důchody vydělají až naše děti. Proto 4 biliony korun státního dluhu se nalézá ve státním důchodovém systému a souvisí s nedostatkem dětí, které by v dospělosti financovaly důchody.

S těmi rozprodanými podniky máte pravdu. Po roce 1989 začali řídit stát podnikoví účetní, kteří vidí jen peníze, pracovní sílu a jako výslednici uvedených faktorů mají čistý zisk. V. Klaus to předvedl dokonale. Rozprodal přímo i nepřímo naši průmyslovou základnu (Kožený).

V. Mokrý 24.4.2023 10:36

JO,

Kristova léta republiky, jsou ideální čas, na revizi Ústavy, uspořádání ČR.

V. Mokrý 24.4.2023 10:34

Důchody jsou svým způsobem nedotknutelné - musí být/průběžný systém, jenom je v tom potřeba udělat pořádek. Kdo má jaký nárok a to i podle odpracovaných let.

Na zdravotnictví je přisáto neuvěřitelné množství různých kamarádíčků, kam jsou odkláněny peníze ( i pojišťovny ).

A hlavně chybí podniky přímo v českých rukách ( TATRA ), vyrábějící výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Ty které byly, po " sametu " prodali novodobí svazáci cizincům a ty dnes vyrábějí převážně komponenty pro výrobky v Německu, atd. ( za " babku " ) !

V. Petr 24.4.2023 10:28

Největší a zároveň nejnesmyslnější výdaj je grýndýl!

V. Petr 24.4.2023 10:25

Ty škrty by úplně nahradilo zrušení nesmyslné "dekarbonizace," která nás stojí 200 miliard ročně!

V. Petr 24.4.2023 10:23

Ano, byly to vlády 90 let, které silně omezily prorodinnou politiku, zděděnou po komunistech. Ovšem Slepenerc svou podporou úchyláků a grýndýlu rodinné i hospodářské politice nasadil korunu!

I. Patta 24.4.2023 10:03

Největší problémy jsou u těch největších položek státního rozpočtu. Financování důchodů a zdravotnictví pohltí tři pětiny rozpočtu. Problém je v tom, že ekonomové ať již jako politici, nebo poradci politiků (jako je tomu dnes), nemají uvedené 3/5 výdajů státní pokladny pod kontrolou! Ekonomové nevědí, jak jsou financovány starobní důchody a zdravotní péče! Důkaz: Kapitola Ekonomové a dítě v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si můžete vypůjčit v městské knihovně. Výsledek vlády ekonomů, V. Klausem počínaje, se dá doložit na dvou číslech. Za posledních 31 let nám chybí 1 350 000 dětí do VYROVNANÉ demografické bilance. Státní dluh není 3 biliony korun, ale 7 bilionů korun a překročil 100 % roční HDP Česka. 4 biliony korun státního dluhu se nalézá ve státním důchodovém systému a souvisí s nedostatkem dětí, které by v dospělosti financovaly důchody.

F. Kusák 24.4.2023 9:23

A zase jsme u toho. Kdyby byl náš stát řízen jako firma, nemohl by mít tak nesmyslnou a komplikovanou řídící strukturu. A dodávám, že stát má i jiná poslání než podnikatelský subjekt. To aby mně hned někdo nenapadl. Ale ještě k té struktuře. To už se vylepšit nedá, dílčí zásahy to jen zhorší. Kdybych mohl, tak to vše zbourám a začnu znovu, od Ústavy až po jednotlivé ústavní zákony. Jenže to se nestane, tak jdu dělat něco, co má smysl.

L. Harvánek 24.4.2023 9:22

Je to tak, jak jsem předpokládal. Nepochopil jste, že i ta sebemenší kapička je součástí velkého celku.

M. Kanda 24.4.2023 8:57

Hrníček borůvek vás možná nasytí, ale jen když rostou. Avšak nasbírat jich tolik, aby to nějak výrazně pomohlo státnímu rozpočtu je mimo vaše možnosti. I kdybyste sbíral nepřetržitě celý život, nepomůže to.

Pokud nesnížíte ty největší výdaje, je každá snaha marná.

F. Navrátil 24.4.2023 8:07

Chybou první republiky nebylo, že měla špatné vztahy se svými sousedy. Základní chybou bylo, že se spoléhala na pomoc Francie. A velmoci, jak známe z historie i současnosti, nemají přátele, ale pouze své zájmy. Celý ten nesourodý úvodní oslí můstek, který nesouvisí z dalším textem, byl zbytečný. Pokud ovšem autor považuje Lipavského za diplomatického obra zastiňujícího Beneše.

T. Diblík 24.4.2023 8:06

Kdybych hospodařil jako ČR jsem dávno plajte.

I. Schlägel 24.4.2023 7:54

Tak není důvod nešetřit v drobných položkách. To ovšem rozpočet pro výkrm státního Otesánka nezachrání. Mimochodem, až bude poslanecká sněmovna plná odpovědných, svobodomyslných českých vlastenců se schopností neodklánět, i bez toho Senátu bychom se časem obešli. V tom případě bychom se tu ovšem jistě nebavili o dramatickém stavu českého rozpočtu.