5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Metan uniká při těžbě plynu...

Při výrobě zemního plynu frakováním unikne až osm procent plynu, při klasické těžbě až šest procent. V rozhovoru na to upozorňuje Milan Smrž, předseda české sekce sdružení Eurosolar.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Nevrkla 27.1.2021 11:55

To snad dá rozum. Nicméně informace, že před 2500 nebyly v Evropě ledovce, pro mě byla nová. Že to tu vedlo k rozkvětu, bylo pochopitelné.

P. Rada 27.1.2021 13:02

Pokud by jste se živil rybařením - ba dokonce velrybařením? - vyhledával by jste naopak oblasti kde končí ledový příkrov. Tropická moře jsou a vždy byla s rybolovně výživového hlediska lidstva prakticky jalová.

I jen jako zemědělec by jste sotva rád z jara vyhlížel urychlení nástupu letních veder - že? Městského obyvatelstva ale přibývá nejvíce, jeho ekonomické síli tuplovaně, poptávky po exotice rovněž... a tak žijí fantazie a realita stále více odděleně.

"Pochopitelné" pro četnějšího spotřebitele už celá desetiletí stále více odtrženého od příčinného vzniku potravinových zdrojů prostě je, že pod pojmem "rozkvět" vnímá naplněné regály supermarketu + všechny možnosti co bezuzdná reklama nabízí. To nezávisle narealitě a udržitelnosti situace.

Rozum - který nadhazujete úvodem - naopak hovoří o tom, že už půlstoletí nejsme v českém dolíku potravinově zcela soběstační a to je nepříjemné tuplovaně za situace, kdy se pro COVID... ztěžuje transfer přes hranice i třeba jen do sousedního Německa.

P. Rada 27.1.2021 12:11

Pane Šejno větou ..."Civilazace opravdu vzkvéta v teplých obdobích. " ... klamete okolí a nejspíše i sám sebe a to zatvrzele navzdory faktům, na která opakovaně upozornuji. Životaschopnost má vzhledem k teplotě OPTIMUM!

Nejtepleji bylo přeci na už životem oseté planetě v období třetihor! Právě po extrémním nasycení atmosféry CO2 a oteplením až o cca 8C však vymřelo kde co. Archeologicky doložitelně všechno těžší jak 23kg. Trvalo pak desetimiliony let, než koncentrace CO2 poklesly až tak, že se začalo objevovat polární zalednění. Ustálenost polárního zalednění poté navodila ustálenost vzdušného proudění nad větší částí pevnin a tak ustálenost podnebí vedoucí k růstu dlouhověkých - tím k nárůstu půdní vrstvy, ustálení pozic a rozloh delt řek... a obecně k optimálnějším podmínkám pro intenzivnější biosférický metabolismus. Kolísání teploty kolem nuly znovu zintenzivnilo uvolnování minerálů s hornin....

Civilizace ve smyslu pevných osídlení, kdy se člověk mohl na dostatečně úrodné půdě trvale usídlit a začít se tak specializovat, vznikly na planetě nezávisle na sobě ale prokazatelně prakticky ve stejnou dobu zhruba před 5tis. let a to přesto, že geneticky totožní hominidé už zde existovali v podobě kočovných tlup celé desetitisíce let dříve. Dynamika podnebí jim ale do klimatického optima neumožnila zbudovat pevná sídla a poté se rozvinout v civilizaci.

Dnes i když je lidem někde pocitově oteplení příjemné o pevnou půdu pod nohama zas přicházejí tempem jak sotva kdy dříve s tím o šance na setrvání civilizačního i biologického rozvoje. Mementem je mimo jiné i druhová rozmanitost - ztráty specializovanosti... (jako projev nekrofilního růstu entropie) která dnes klesá jak nikdy v lidské historii.

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcosc.2020.615419/full

V. Mertan 27.1.2021 20:25

Teraz nás strašia, že príde teplé obdobie a život v Grécku, Taliansku, Egypte.......nebude možný. V minulosti v teplých obdobích civilizace vzkvétali, ako píšete.

P. Rada 27.1.2021 11:45

Obecně se informace netají - ba naopak. Je jich ale stále více, leckdy naléhavějších... a dokonce si je lidé ještě tajeměnší rádi dělají - jen aby unikli tenzím. Viz beletrie, scifi... Odborná literatura, kterou je třeby se prokousávat, žel není tolik v kurzu jak laciné výkřiky na NP....

Faktiky bylo "klimatické optimum" globální po celý Holocén. Globální teplota se po 10tis let nezměnila o více jak +-0,5C. To je už dnes epocha minulosti. S období nerovnováhy nastává Antropocén:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5f/All_palaeotemps.svg

https://www.databazeknih.cz/knihy/vek-nerovnovahy-411202

Růst či pokles rozlohy konkrétního zalednění je složitý proces v čase. Místně byly a jsou změny vždy větší a novinářské interpretace mohou rozsah dál zkreslovat. Ledovce jsou několika typů v různých lokalitách.... O celkovém postupu GW však nejadekvátněji vypovídá změna zalednění severní polární čepičky. O teplotě na planetě s 95% totiž vypovídá změna tepelné akumulace v oceánech. Na růst hladin oceánů má však dnes zhruba stejně velký vliv změna kontinenálního zalednění a změna tepelné roztažnosti vodstva. ... A tak mohou ledovce a jejich vývoj být interpretovány různě.

Toto vše jsou navíc nově procesy které planeta dynamikou nepamatuje cca 65milionů let - tak se zas tolik nedivím, že se laikům zahleděným do prožívání aktuálního společenského ruchu často jeví neuvěřitelně.

P. Rada 27.1.2021 10:13

Na dnešek kdosi s redakce NP pikantně zavelel převzít z webu iUhlí i s propagací pěstování biopaliv:

..."Rekultivaci výsypek hnědouhelných dolů lze doplnit pěstováním energeticky využitelných směsných květných luk. Byliny lze sklízet postupně a uskladnit je jako siláž."...

Pochybuji, že dotyčný těžbou opuštěné kamenité lokality bývalých lomů navštívil a hlavně, že kdy zkusil vyčíslit energetickou efektivitu a další dopady takovýchto procesů.

Ruderální společenstva a tedy i některé "byliny" tam ale spatřit lze. Pochybuji, že to spatření "sklidí" i úspěch při omezování imisí skleníkových plynů - které přitom jsou hlavním předmětem.

L. Novák 27.1.2021 17:15

Hehehe, magore zelenorudý, ty nesmysly hlásá tvůj soudruh v boji, Milan Smrž (eurosolar.cz) představený v rozhovoru.

Ale děkujeme za odhalení... ;-D

A. Hrbek 27.1.2021 9:23

Vážený pana na Součku!

Byl jsem delší dobou na povrchovém hnědém uhlí. Napsal pan Souček o všechny možná nejrůznější? Na přece všech místech uhlí jsou odpady pevné i plynné. Počínaje "letnou" přes těžením uhlí, všechno vše předávání a převání, až po elektriky domu.

T. Zlesa 27.1.2021 9:35

Při psaní do klávesnice je třeba si rozsvítit...

M. Šejna 27.1.2021 11:13

;-D;-D;-D

Taky jsem to nebyl schopen komentář pana Hrbka přeložit do češtiny.

M. Bechyně 27.1.2021 7:25

Mně zase z rozhovoru vyplývá, že by bylo nanejvýš vhodné se ještě zamyslet nad rychlou a zbrklou náhradou instalovaného výkonu v uhelných elektrárnách a teplárnách zemním plynem. Reálně to tak totiž dopadne, protože jádro je investičně drahé a v v podmínkách byrokratického Česka v nedohlednu...

P. Rada 27.1.2021 10:31

Zkuste rozlišovat mezi teoretickým potenciálem relativně rychlé výstavby paroplynu - faktem liknavého přístupu motivovaného jistotou zisků - a "zbrklou" náhradou která se spíše děje na úrovni fantazijní.

Za "zbrklou" bych nepovažoval kýženou výstavbu záložního zdroje s plynovou turbínou omezující dopady potenciálu blackoutů, kterou bych spíše nazval zpozdilostí. Ani to se totiž neděje:

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/plyn-elektrina-jadro-obnovitelne-zdroje-energie-elektrarna-cez.A190605_480314_ekonomika_mato

M. Bechyně 27.1.2021 17:20

Pane Rado máte zde na NP spousty příspěvků k energetice. Chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké vzdělání a dlouhodobé, celoživotní zkušenosti z tohoto oboru? A k té "zbrklé" náhradě. Lidé Vaší krevní skupiny (tedy zelené) požadují zákaz používání uhlí jako energetického zdroje co možná nejdříve. A používají k tomu kromě politických nástrojů i velmi silné ekonomické - emisní povolenky, dotace apod. Máte ale technickou představu co se v energetice odehraje až se vám to za pár let podaří? To bude kolosálně větší průšvih, než např. povinné přimíchávání biopaliv...

V. Kolman 27.1.2021 6:37

Metan uniká NEJEN!!! při těžbě plynu...;-D

M. Šejna 27.1.2021 9:15

Ano,

kromě prdění uniká i při důlní těžbě uhlí a občas to i pěkně bouchne.

Ale to se na portálu uhli.cz nesmí psát.

;-D

J. Pankovic 27.1.2021 9:27

...a take termiti Ho vyprodukujî spoustu :-)

P. Rada 27.1.2021 9:55

Tak tu "spoustu" vyčíslete.

Vyjít přitom může jen to, co se v biosféře jen recyklovalo a udržovalo koncentraci CO2 celých předešlých 3milionů let nižší jak dnes kdy Gradien změny nemá geologicky obdobu dokonce 65milionů let.

J. Krásenský 27.1.2021 4:54

Pokrytectví zelených magorů lze nejlépe ukázat na jejich nenávisti ke staletími prověřenému obnovitelnému zdroji paliva, stavebního materiálu a papíru - ke smrku, který dokáže odčerpávat kysličník uhličitý ze vzduchu a chránit půdu i krajinu, poskytovat úkryt zvěři. Místo toho tu máme plantáže "rychle rostoucích dřevin", monokulturní lány řepky a kukuřice, zabetonované louky se solárními panely a větrníky. Inu ekologové.

J. Pokoutný 27.1.2021 8:58

Tedy... ne že bych úplně nesouhlasil, ale nejsou smrčinové monokultury rovněž relativně "rychle rostoucí dřevina", která s sebou přináší značné problémy? Mimochodem, s myšlenkou osévat výsypky a bývalé těžní jámy technickým konopím, které by se pak zpracovávalo, jsem se setkal již v letech 1991-2 z úst amerického odborníka.

L. Novák 27.1.2021 4:16

No a tady si můžete ;-O Smrže prohlédnout a vyslechnout... ;-)

Česko čistě obnovitelné? Rozhovor s Milanem Smržem (sdružení Eurosolar) | Electro Dad #99 - YouTube

https://www.youtube.com/watch?v=oRel2yNcVtc&t=1578s

L. Novák 27.1.2021 4:28

Jeho rozsáhlé aktivity v hnutí zelených magorů lze snadno dohledat Googlem vložením jeho jména a funkce ...

Dvoudílný Rebel Talk s Milanem Smržem | Extinction Rebellion Česká republika

https://www.extinctionrebellion.cz/aktuality/2021/01/14/dvoudilny-rebel-talk-s-milanem-smrzem/

https://www.extinctionrebellion.cz

L. Novák 27.1.2021 4:06

Autor už asi zešílel, když v článku vážně píše a diskutuje o "ukládání CO2"... ??? Nebo je to snad důsledek toho, že je veden rozhovor se zástupcem slunečních tunelářů? Mně ty jeho řeči připadají jako známé žvásty zelených magorů typu "Rada" a rudo-zelené spol.s.r.o. To nám šílenci této kategorie budou žvanit o ukládání CO2 pod zem a štěpení metanu na vodík a uhlík z něhož získáme uhlíkový prášek? Vždyť tem Milan Smrž, předseda české sekce sdružení Eurosolar, je obyčejný zelený magor!

"Autor je chemik, vynálezce a publicista a autor desítek původních sdělení, vědeckých článků a patentů. Působil jako asistent na Katedře energetiky VŠCHT Praha. Od roku 2000 je předsedou národní sekce a 2003 byl zvolen viceprezidentem evropské asociace EUROSOLAR pro obnovitelnou energii."

A tady je jeho/jejich hlásná trouba. Posuďte sami! http://www.eurosolar.cz/

8-o

J. Kalina 27.1.2021 8:37

máte pravdu, ale také zpoždění. Kdysi jsem zachytil nápad jednoho magora (to jsem si tehdy myslel) z university - myslím, že v Belgické Lovani?? Že by se mohl CO2 mrazit a ukládat pod zem. To bylo tak absurdní. Asi v roce 2017 jsem se probudil v noci u puštěné televize, kde senátoři diskutovali přijetí tohoto zákona, poslaného ze sněmovny. V podstatě jeden za druhým říkali, že je to blbost, ale co se dá dělat, přišlo to z "EU". Nakonec odhlasovali přijetí a využili největší možný odklad zavedení, tedy do ROKU 2022!!! Takže to máme za dveřmi.

L. Novák 27.1.2021 14:52

Tak to jsem zvědav... ;-D To asi bude dobrý obchod pro firmu Linde (dříve Technoplyn), která zkapalňuje vzduch a odděluje jednotlivé složky... a prodává.

Teď to od nich bude vykupovat česká vláda a jiná firma tlačit pod zem? :-P Dobrý kšeft!

J. Berka 28.1.2021 21:26

Tohle stojí za přečtení - v následujícím článku se pojednává o výrobě bezuhlíkového metanu CH4 (tedy že něco takového existuje, není zde návod):

https://www.blisty.cz/art/102448-blackout-uhli-jadro-a-udrzitelne-zdroje-energie.html

Nejsem chemik, ale co když stejní vědci najdou recept na výrobu bezuhlíkového CO2?

M. Šejna 27.1.2021 9:12

To jste zas něco pochopil, jako obvykle, až po delší době, tykající hulváte Nováku.

Rozdíl mezi námi dvěma je ten, že já jsem ty nelogičnosti a alarmismus u autora pochopil po prvním přečtení, zatímco vám to musel někdo asi několikrát vysvětlit, než vám to došlo

;-D;-D

L. Novák 27.1.2021 13:32

Problém, Šejno, je v tom, že ty píšeš o autorovi rozhovoru, což je Přemysl Souček, zatímco já o Milanu Smržovi, s nímž je rozhovor veden.

Ale to už jsme zase u té tvé neschopnosti psát k věci a o demagogii, s níž tady už tradičně 10 let exhibuješ. :-P

M. Šejna 27.1.2021 1:26

Mám dojem, ze autor rozhovoru si ten svůj text po sobě nepřecetl. Je tam několik nelogických výroků, které nedávají smysl a odporují si navzájem.

Z textu ale nakonec vyznělo, že CO2 i metan jsou opravdu skleníkové plyny, což doposud portál Uhli.cz odmítal.

Takže ten článek je vlastně alarmistický.

;-)

L. Novák 27.1.2021 3:31

Třeba jsi jenom něco nepochopil. Jako obvykle... :-P

J. Jurax 27.1.2021 17:21

No, autorem článku je pan Souček. Názory v něm publikované jsou pana Smrže.