26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

ROZHOVOR: Metan uniká při těžbě plynu...

Při výrobě zemního plynu frakováním unikne až osm procent plynu, při klasické těžbě až šest procent. V rozhovoru na to upozorňuje Milan Smrž, předseda české sekce sdružení Eurosolar.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Novotný 30.1.2021 9:31

Pane Rado, neberte si geologickou vědu do úst! To je další obor, o kterém víte prd. Bylo by prospěšnější, alespoň pro lidi používající selský rozum a vědomosti, které vystudovali (nemyslím vyčetli z nějakých rádoby vědeckých publikací), kdybyste se přestal exhibovat v těchto diskuzích. Stejně jste všem pro smích.

J. Berka 28.1.2021 21:26

Tohle stojí za přečtení - v následujícím článku se pojednává o výrobě bezuhlíkového metanu CH4 (tedy že něco takového existuje, není zde návod):

https://www.blisty.cz/art/102448-blackout-uhli-jadro-a-udrzitelne-zdroje-energie.html

Nejsem chemik, ale co když stejní vědci najdou recept na výrobu bezuhlíkového CO2?

L. Novák 28.1.2021 11:56

Na magory tvého rozměru žádná slušnost neplatí. Běž se léčit!

P. Rada 28.1.2021 2:54

Hulvát kádrovák Novák předvádí to na co má.

L. Novák 27.1.2021 23:37

Ty žádnou budocnost nemáš, dementní dědku "Rado", magore komunistický!

P. Rada 27.1.2021 22:47

Bonmoty jsou pro pobavení - Fermiho paradox je k zamyšlení.

Tvrdím, že geologicky doložitelně se člověk už stal srovnatelně významný jak přírodní síly měnící geologické epochy.

P. Rada 27.1.2021 22:28

Pane Vintr Vy vnímáte/říkáte všechno? Máte snad za to, že člověk nikdy neovlivnoval a do budoucna nemůže negativně ovlivnit životní prostředí hned několika různými způsoby a nehrozí mu proto ani do budoucna nic vážného?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

P. Milan 27.1.2021 21:35

Pokud by vaše klimatizace makala jen když svítí slunce, nic proti tomu.

Ale melouni na ní a podobných nestálých zdrojích chtějí postavit většinu energetiky a to už nefunguje

V. Mertan 27.1.2021 20:25

Teraz nás strašia, že príde teplé obdobie a život v Grécku, Taliansku, Egypte.......nebude možný. V minulosti v teplých obdobích civilizace vzkvétali, ako píšete.

J. Vintr 27.1.2021 20:19

Ti, kdo propagují "bezuhlíkovou a bezmetanovou energetiku" neříkají všechno. Cílem je zřejmě tak devadesátiprocentní redukce lidstva a návrat toho zbytku do životního stylu, který tady byl tak před dvěma sty lety....

L. Novák 27.1.2021 18:42

Aktivisté Greenpeace dostali za poškození věže elektrárny peněžité tresty až padesáti tisíc

Pět aktivistů ekologické organizace Greenpeace dostalo ve středu za poškození chladicí věže elektrárny Chvaletice peněžité tresty od 28 000 do 49 000 korun. Soud jejich jednání kvalifikoval jako přečiny poškození cizí věci a poškození a omezení provozu obecně prospěšného zařízení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce, zmocněnec elektrárny i všichni obžalovaní si ponechali lhůtu na odvolání.

Aktivisté v říjnu 2016 od 3. do 5. října obsadili chladicí věž elektrárny na protest proti povolení její modernizace a tím prodloužení provozu do roku 2030. Za pomoci horolezecké techniky se z věže spustili a navrtali do opláštění kolem stovky děr, poté na ni ukotvili a rozvinuli transparenty. Uvnitř chladicí věže odpálili několik dýmovnic, aby vizuálně znázornili exhalace z elektrárny. Podle elektrárny tím věž znečistili.

Zdroj: ČTK / Aktualne.cz ;-)

L. Novák 27.1.2021 18:40

Žvaníš ;-O nesmysly, greténe hloupý!

V. Kolman 27.1.2021 18:38

Inu, ani ne tak chlácholivě potlachal pane Rado, jako spíš naznačil, že z hlediska vesmíru a plynutí času miliard let jsme my LIDÉ jenom nevýznamnou epizodou - mžiknutím oka. Kdosi vývoj Země a života na Zemi připodobnil k filmu, který trval nepřetržitě 24 hodin. Člověk se v tomto filmu mihnul až pár vteřin před koncem filmu!

Že je na Zemi lidí nadbytek a že lidé beznadějně zabordelovávají planetu svým odpadem, to mi (podobně jako vám) silně vadí. Vlivu lidí na produkci CO2 a vlivu tohoto plynu na MOMENTÁLNÍ klimatické změny - na to mám na rozdíl od vás jiný názor. Asi tak.

Výstižně vyjádřeno bonmotem: "Člověk si myslí, že je gigant, a zatím jsi kamaráde úplný h**no!"

P.S.-To tykání je součást bonmotu - netýká se vás;-D

O. Istvanfy 27.1.2021 18:25

Pri koncentrácii metánu 2 PPM je ho 20T na každý km2. Pri polčase rozpadu 7 rokov sa ho ročne rozloží asi 2T/km2. Pre celú zem je to asi miliarda ton ročne. Myslím, že pri ťažbe a spracovaní ho unikne ďaleko menej. Takže s Vami súhlasím.

P. Rada 27.1.2021 18:24

Panu kádrovákovi Novákovi jde zřejmě předně o politizující "řeči" - mě jde předně o důsledky faktických škod od rostoucích koncentrací skleníkových plynů, které právě i jeho zastírání faktů způsobuje.

V. Kolman 27.1.2021 18:21

Jestliže ale pane Brichu VŮBEC!!! nevyužijete dopadající sluneční energii a energii větru, pak je účinnost 0%!!!

Vstupní energie je u slunce i větru zadarmo a nižší účinnost proto tolik nevadí, jako u klasických elektráren. Využití FV na příklad pro "pohon" klimatizace v parném létě (a ohřevu vody v bojleru) považuji za rozumné zužitkování této "nestálé" elektrické energie.

P. Rada 27.1.2021 18:18

Barevné brýle - které připomínáte - si diplomaticky či v nouzi rád nasazuje kde kdo. Např. ale i od lékaře může být etické, některým nemocným neříkat "nepříjemnou pravdu" o stavu a vyhlídkách léčby.

To co jsem uvedl bylo určené spíše těm, kteří chtějí žít co možná v pravdě. Proto se po informacích pídí, případně mají co dodat či se nebojí přijít s připomínkou...

Vy pane Kolmane by jste ale raději jen clácholivě potlachal - že?

L. Novák 27.1.2021 17:59

Nevystupuje ten zelený magor Milan Smrž, předseda české sekce sdružení Eurosolar - na NP pod nickem "Rada"? Ty bláboly co šíří a očkuje do zelených hlav, by tomu odpovídaly. :-P

L. Novák 27.1.2021 17:54

Rudozelený magor jsi ty, pomatenče"Rado". O takových je řeč. :-P

P. Rada 27.1.2021 17:47

Magoři jsou lidé s omezeným/zúženým pohledem na svět. To se třeba projevuje tak, že sice popíší přírodní proces... "příroda sama si generuje"... - ale neuvedou kvantifikaci několikařádově zásadnějších změn oproti minulosti dnes působené člověkem.

Dnešní imise skleníkových plynů takto antropogenně totiž např průměrno sopečnou činnost převyšují více jak 100x a koncentrace CO2 i CH4 rostou proto v atmosféře planety tempem jak nikdy za posledních 65milionů let!!!

"Bojovat" by proto snad mohlo mít smysl proti takovýmto desinformacím - nikoliv proti existenci jakékoli sloučeniny - jak je demagogicky lživě podsouváno:

..." "boj proti nim" je jeden velký nesmysl, na němž se pokouší parazitovat a přiživovat různí "zelení" podfukáři"....

J. Jurax 27.1.2021 17:25

No, autor ... autorem článku je pan Souček.

Publikuje v něm arciť názory nikoliv své, nýbrž pana Smrže, s nímž vede rozhovor.

J. Jurax 27.1.2021 17:21

No, autorem článku je pan Souček. Názory v něm publikované jsou pana Smrže.

M. Bechyně 27.1.2021 17:20

Pane Rado máte zde na NP spousty příspěvků k energetice. Chtěl bych se zeptat, jestli máte nějaké vzdělání a dlouhodobé, celoživotní zkušenosti z tohoto oboru? A k té "zbrklé" náhradě. Lidé Vaší krevní skupiny (tedy zelené) požadují zákaz používání uhlí jako energetického zdroje co možná nejdříve. A používají k tomu kromě politických nástrojů i velmi silné ekonomické - emisní povolenky, dotace apod. Máte ale technickou představu co se v energetice odehraje až se vám to za pár let podaří? To bude kolosálně větší průšvih, než např. povinné přimíchávání biopaliv...

L. Novák 27.1.2021 17:15

Hehehe, magore zelenorudý, ty nesmysly hlásá tvůj soudruh v boji, Milan Smrž (eurosolar.cz) představený v rozhovoru.

Ale děkujeme za odhalení... ;-D

J. John 27.1.2021 16:33

Další fantasmagorie ekoteroristů. Doufejme, že se tyto "projekty" budou uskutečňovat pouze v laboratorním měřítku a k masové produkci dojde až bude technologie tak zralá, že nebude potřebovat "dotace".

Tuší autor, že solárně termické elektrárny nemají příliš valnou budoucnost? V Kalifornii největší solárně termickou elektrárnu zavřeli po cca roce provozu, protože nebyla schopna konkurovat solárním panelům.

P. Brich 27.1.2021 15:55

Problémem je, že je třeba zajistit, aby stabilní a dostatečný zdroj energie byl k dispozici v kteroukoliv dobu. To nemůže zajistit ani "druhý život" tepelných elektráren, ani bioplynky (lány energetických surovin na výsypkách budou spáleny za chvíli), natož soláry a větrníky - všechno to je využitelné maximálně jako dodatečný špičkový zdroj. Základem stabilní a dostatečné energetiky budou jen jaderné elektrárny a elektrárny na fosilní paliva.

A při fantazírování o eko zdrojích a akumulacích je třeba mít na paměti, že jakákoliv přeměna nebo akumulace energie má účinnost menší než 1. Mnohdy mnohem menší než jedna.:-/

L. Novák 27.1.2021 14:52

Tak to jsem zvědav... ;-D To asi bude dobrý obchod pro firmu Linde (dříve Technoplyn), která zkapalňuje vzduch a odděluje jednotlivé složky... a prodává.

Teď to od nich bude vykupovat česká vláda a jiná firma tlačit pod zem? :-P Dobrý kšeft!

V. Kolman 27.1.2021 14:31

Podívejte se na celý problém trochu jinou optikou pane Rado.

Ledovce na Zemi byly, jsou a budou i v časech příštích. Tu, i onde, lokality jejich výskytu se budou různě nahodile měnit.

V časech příštích - kdy tu už dávno nebude "člověk moudrý";-D.

L. Novák 27.1.2021 13:52

Metan běžně a ve velkém množství produkuje sama příroda v rozkladných biochemických procesech probíhajících anoxicky a anaerobně. Podobně třeba i sirovodík, ale v podstatně menším množství. Takže příroda sama si generuje známé "bahenní plyny" a "boj proti nim" je jeden velký nesmysl, na němž se pokouší parazitovat a přiživovat různí "zelení" podfukáři. Víc asi k představené osobě zeleného magora a celému okruhu těch, kteří jej tlačí do funkcí v EU, nemá smysl psát. Rv :-/

L. Novák 27.1.2021 13:32

Problém, Šejno, je v tom, že ty píšeš o autorovi rozhovoru, což je Přemysl Souček, zatímco já o Milanu Smržovi, s nímž je rozhovor veden.

Ale to už jsme zase u té tvé neschopnosti psát k věci a o demagogii, s níž tady už tradičně 10 let exhibuješ. :-P