26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

PROBLÉM: Pár poznámek k penzím po 11 letech – naposled

Část komentátorů vyjádřila přesvědčení, že schodek průběžného penzijního systému ve výši 62,5 mld. Kč2 je řešitelný rozpočtovými škrty. Konkrétně v agendě s lidovým názvem Green Deal a v agendě zvané politické neziskovky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Fišer 2.3.2023 22:07

A ještě připomínka. Další peníze vyděláme dalšími investicemi, zvýšenou produktivitou práce, hledáním konkurenčních výhod atd. Prostě aktivně se poperme s problémem, protože jsme dobří. Nebo se máme jen tupě uškrtat? Jenže to chce vzdělání, ne humanitní blábolení. No, když nás Fialenko zařízl se servilním schválení GreanDeath, pak asi nezbývá, než škrtat, že? Jenže zákon o zachování energie tyhle nedovzdělané týpky dříve, či později dožene. A nás, bohužel, s nimi. Proto pořád tvrdím, že to chce hospodáře a podnikatele, ne tupého účetního.;-D

P. Diviš 2.3.2023 22:57

Tak to asi o nějakém hospodáři a podnikateli víte. Prozradíte, kdo to je?

V. Mokrý 2.3.2023 23:37

Stačí se podívat, po úspěšných fabrikách i když i ti, co je vedou, mají do Bati asi trochu daleko.

P. Diviš 2.3.2023 23:44

Baťa nebyl politik.

V. Mokrý 2.3.2023 23:52

Starosta Zlína je málo ?

Tak máme ještě Švehlu - ten by na ně vzal bič.

V. Mokrý 2.3.2023 23:34

To byl i V. Klaus.

J. Fišer 2.3.2023 22:00

Je zřejmé, že situace nemá jednoduchá řešení. Za současného stavu informací se to však jeví tak, že zkrátíme důchodce a vše ostatní bude v pohodě. Než nás zaříznete, tak řekněte, jak dojde i na ostatní, včetně politiků a v článku jmenovaných a dalších dojičů státu. A pak se můžeme bavit. Nyní se to však jeví jako hon na důchodce. Asi proto, že premiérem je polyblafolog, co vysílá zmatené signály.

P. Diviš 2.3.2023 22:59

Vše ostatní v pohodě nebude, nahromaděných problémů je příliš. Důchodci jsou je nejaktuálnější.

P. Zdeněk 2.3.2023 18:32

Vážený Modrý ptáku,

obyčejně vaše články jakžtakž skousnu, dnes jste ale prokázal účelovou naivitu nebo účelovou slepotu. K nákladům 22 mld na Grýndýl (nebo Grindýl?) je třeba připočíst >40 mld v ceně elektřiny (které platíme 2x), dále likvidace autoprůmyslu tlakem na elektroauta (zatím přímé náklady platí kupci fosilních aut, i když eauta jsou též fosilní, a tudíž i my spotřebitelé). Ještě bych jmenoval lipskou burzu a mohl bych pokračovat dále.

J. Jurax 2.3.2023 19:38

Případná připomínka, byť níže v diskuzi již uvedená.

V. Petr 2.3.2023 18:13

No když se podívám na EU je to vydestilované ZLO! Podpora migrace, multi kulti, grýndýl, 41 pohlaví. Jediné co sem tam udělá dobře jsou naproté marginálie.

P. Zahrádka 2.3.2023 18:56

Zasvěceně zde hovoříte o podpoře 41 pohlaví, budete je umět vyjmenovat?

V. Petr 2.3.2023 19:04

Opravdu nedokáži vyjmenovat 41 pohlaví ale ro číslo jsem četl tuším na MF dnes. Bylo to snad i v televizi. Dokonce i náš nový president se vyjádřil že "pohlaví jsou dvě, ale genderů je více." Možná byste se mohl obrátit na něho.

P. Zahrádka 2.3.2023 20:22

Proč o tom hoříte, když o tom nic nevíte? Něco jste načal a teď utíkáte jako malej Jarda. Takhle je to téměř vždy se všemi kritiky EU, kteří kdesi cosi četli neví kdy neví kde a .........

V. Petr 2.3.2023 20:44

Prosím vás, já jsem ten blábol slyšel v televizi! Úplně stačí, že tento nesmysl někdo vážně tvrdí a dokonce to opaluje eurohujerský PRESIDENT. Opradu mě nezajímá, co je to těch "více genderů," (c) Petr Pavel, mě úplně stačí, když něco takového vypustí z huby. Když bude někdo tvrdit, že je země placatá, také nebudu zkoumat jak přesně to myslel. A pokud jde třeba o "globální oteplování," úplně mě stačí ty katastrofické předpovědi, které už měly nastat a nanastaly. Nebudu se zajímat o kecy, že sice zatím nenastaly, ale v budoucmu jistě nastanou...

P. Zahrádka 2.3.2023 21:22

Váš životní postoj by Vám mnozí mohli závidět, nezkoumáte, nemáte vlastní názor, načnete něco v diskuzi potom se to snažíte hodit na jiné, máte to se sebou těžké, teď nám ještě sdělte kdo |Vás naučil používat výraz eurohujerský PREZIDENT včetně vysvětlení proč prezident velkými pismeny. Možná budete překvapen ale ani EU nemá vícenež dvě pohlaví v nařízeních a prezident se to lidem jako Vy snažil vysvětlit

V. Petr 2.3.2023 21:28

Ještě mě vysvětlete, jaký rozdíl je mezi pojmem pohlaví a gender a jak může být genderů více, než pohlaví!

S. Dedic 3.3.2023 7:47

gender je modni nazev pro spolecensky stereotyp, souhrn roli a vlasnosti puvodne prisuzovany typizovanemu muzi nebo zene.

V poslednich desetiletich vesmes neuzitecni jedinci, kteri touzi byt vzdelani, lec nemaji kapacitu na zpracovani logicky strukturovane a bezesporne a overitelne teorie (jinak receno: "vedecky pracovat") zkoumaji (jinak receno: popisuji subjektivne vnimany svet, a vesmes subjektivni, sporny a neusporadany popis deju a stavu vydavaji za vedu).

Na zaklade uz v zakladu sporne, nebo minimalne neoveritelne teorie se pak vyvozuji zavery - jejichz "pravdivost" je, vzhledem k sporum a nekonzistencim v teorii jako takove - nedefinovatelna.

S. Dedic 3.3.2023 8:05

Ulitl mi konec. Teorie genderu je jeden z takovych popisu, rozpracovany do sporne teorie se zhusta nesmyslnymi zavery - do kterych se zpravidla projektuji vlastni frustrace a nespokojenost s sebeuplatnenim ve spolecnosti: at uz jsou priciny jakekoliv, vzdy je vyhodnejsi hledat pricinu spolecenskeho neuspechu "vne". Tedy napriklad, ze muj gender, stereotyp subjektivnich postoju roli ktere CHCE individuum provozovat spolecnost nechape nebo neprijima - a tudiz individuu skodi.

P. Zahrádka 3.3.2023 16:47

Milý pane zařadíte do svého příspěvku termín nebo termíny, které sám nechápete. EU dle vás rozlišuje X+ pohlaví, potom do toho zatáhnete prezidenta který se to lidem jako Vy snaží vysvětlit, viditelně jste marnej. Takže pohlaví je dáno bilogicky a gender je pojímán socíálně, ale viditelně se to míchá

V. Kučer 2.3.2023 21:37

41 pohlaví ekonomice neškodí, nad tím se můžeme usmívat. Likviduje nás Green Deal a podpora migrace z neevropských států.

J. Jurax 2.3.2023 19:39

A je jich fakt jenom 41?

V. Petr 2.3.2023 20:47

To se prosím Vás obraťte na příslušné odborníky. Já jsem slyšel a četl toto číslo ale názory na přesný počet se mohou různit. Jak bude tato "věda" postupovat, jistě se objeví další upřesnění...

J. Jurax 2.3.2023 23:11

No, měl jsem ještě dodat slova klasika - a není to málo, Antone Pavloviči ... :-)

J. Jurax 2.3.2023 17:45

Nojo, i těch 22 miliard vyhazovaných do WC na občasné zdroje a grýndýl by se dnes šiklo. Bere se důchodcům, není na podporu mladých rodin, ale na podporu zelených kravinií se nikdo neodváží sáhnout.

Máme přece stav nouze - tedy zatím jen legislativní, ta opravdová teprve přijde, pokud se dozelena zblblá eurohujerná vláda včas nevzpamatuje a zelení magoři v bruseli nebudou obloukem razantně vykopáni - tedy pokud to ještě lze, špína je už moc zažraná.

Takže?

L. Novák 2.3.2023 18:20

Solární Eldorado 2

Nechvalně známé sousloví solární tunel zná v Česku skoro každý. Aby ne, když za něj všichni úplně zbytečně zaplatíme stovky miliard korun. Po několikaleté odmlce chytli solární baroni i lobbisté druhý dech. A bohužel znovu používají „osvědčené metody“. ... EU 8-o

https://iuhli.cz/ceska-solarni-fraska-pokracuje/

K. Kubů 2.3.2023 15:54

Mě to přijde celé jako záměrně vytvářená krize, kterou se snaží všichni zamlžit co nejvíce děsivými informacemi, aby vzniklo co nejlepší prostředí pro zakrytí nějaké pěkné čuňárny.

Retroaktivní snížení vzniklého nároku na valorizace je samozřejmě prasárna. Na druhou stranu není potřeba hned demagogicky protahovat nárůst do budoucna, když je tady prostor provést úpravu pravidel valorizace a dosáhnout tak zmírnění progrese a tím eliminovat hrůzné dopady v budoucnosti prezentované vládou.

Rovněž je potřeba pravdivěji informovat o demografii. Často se prezentují katastrofické scénáře, kdy zanedlouho bude jeden pracující živit dva důchodce. Pravda je ale taková, že počet důchodců klesá už tři roky za sebou(respektive klesal by nebýt té paniky na konci minulého roku) a z úmrtnostních tabulek vyplývá, že za deset let by měl počet lidí v důchodovém věku klesnout o dalších 200 tisíc. Je-li dnes poměr lidí v produktivním věku vůči důchodcům 1,95, za 25 let to bude 1,9. Pokud vláda nepočítá s masovou nezaměstnaností, tak nevidím nikde prostor tragický zvrat poměrů.

Průběžný systém s konstantním poměrem průměrného důchodu k průměrné mzdě a valorizovaný o inflaci je samozřejmě problematický. Rovněž je u průběžného systému těžké mluvit o zásluhovosti, protože zde jaksi chybí přímá ekonomická vazba mezi příspěvky zaplacenými v minulosti a schopností systému plnit nároky v budoucnosti. Ale pokud nedojde k dramatickým změnám poměru platících/čerpajících, měly by stačit v podstatě kosmetické změny parametrů průběžného systému a jeho valorizace, aby se dosáhlo vyrovnaného účtu.

Dnešní panika pouze vytváří nové příkopy ve společnosti a nahání další klienty do chřtánu finančních eskamotérů, kteří slibují hory i s horákama, ale při bližším a realistickém pohledu na možnost našetření si na penzi zjistíte, že si na víc než na almužnu nenašetř1íte. Tedy kromě těch nacházejících se v horním 1% příjmové pyramidy.

J. Jurax 2.3.2023 17:54

Ano.

Tedy při průměrném důchodu dvacet tisíc každý, kdo musí platit sociální pojištění, typicky zaměstnanci, co si nemohou vybrat, průměrně měsíčně zaplatí deset tisíc.

Jo, pánové a dámy, kdo z Vás to má? Resp. na to má? Ještě že díky hře s čísly, díky níž se plná platba neobjeví na výplatní pásce, neboť něco platí zaměstnavatel, si někteří naši spoluobčané s inteligenčním deficitem myslí, že na to nemusí taky vydělat, že to zaměstnavatel za ně platí ze svého.

V. Petr 2.3.2023 17:58

R^R^R^

A. Teply 2.3.2023 13:05

Takto "mechanicky" to vypadá dobře, jenže všechny vlivy Green Deal touto metodou v rozpočtu nenajdete.

Green Deal se projevuje i sekundárně - a v mnohem "zajímavějších částkách". Např.:

- ceny energií (platí stát, samospráva, dotace energií)

- náklady na nové budouvy (musí být nízkoenergetické)

- náklady na nová vozidla (Euro 6 apod.)

- náklady na PHM (přimíchávání řepky a etanolu)

- emisní povolenky (už cca 100 EUR)

- ochrana proti přetoku el. energie z Němec (ČEPS)

Tyto legrácky nefungují jen napřímo - ale razantně zvyšují inflaci - a tím i platy státních zaměstnanců, důchody - a to už nejsou malé částky.

Kdyby Green Deal odpadl, stát by ušetřil řádově stovky mld Kč.