27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLEMIKA: Prognózování není o jasnozřivosti

Pavel Kohout ve svém článku Meteorologové z centrální banky (NP 18.12.2013) zpochybnil schopnost ČNB prognózovat vývoj ekonomiky. Podle něj by centrální banka "na základě předpovědí velmi chatrných kvalit" neměla podnikat zásadní kroky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 20.12.2013 13:11

Pavel Kohout: Česká národní banka děsí národ zbytečně

Česká národní banka děsí národ zbytečně, říká ekonom Pavel Kohout (20. 12. 2013)

http://finance.idnes.cz/rozhovor-s-ekonomem-pavlem-kohoutem-o-intervenci-cnb-pd0-/viteze.aspx?c=A131217_115720_viteze_zuk

;-)

M. Prokop 19.12.2013 22:10

Prognózování je hlavně něco,

ne "o něčem".

Jak věřit někomu, kdo neumí česky?

D. Streit 19.12.2013 18:50

Další advokát sebe sama

Budu citovat ze svého článku -

http://streit.blog.idnes.cz/c/388376/Lidovcum-nejde-o-zemedelstvi-jen-o-kontrolu-cirkevniho-tunelu.html

Jde o kauzalitu dynamických (irreversibilních asynchronních a nestabilních) indeterministických otevřených (disipativních) nelineárních autokatalytických systémů se zpětnou vazbou a s velkým počtem prvků a vazeb (s vysokou komplexitou). Tyto systémy mají tendenci se samovolně organizovat a do okolí šířit entropii (nepořádek). Vyznačují se tím, že změny jeho chování se mohou dlouhodobě latentně akumulovat, aby pak naráz a neočekávaně u nich došlo ke zvratu (k fázovému přechodu v bifurkačním bodu). Tyto systémy není možné analyticky (algoritmicky, matematicky, numericky, polynomicky, iteračně) modelovat, pouze simulovat (a bez záruky extrapolovat a aproximovat).

Abych to přeložil, u těchto neurčitých systémů, k nimž ekonomika patří, se nelze spolehnout na žádné matematické modely. Ekonomie prostě není přírodní věda. Takže omračování laiků nějakými kvanty dat a sofistikovanými propočty může být na slabší povahy účinné, ale bezcenné.

V. Halašta 19.12.2013 20:12

Vedle jak odkaz tak myšlenka.

Tím, že kýbl myšlenkového odpadku přikryju dalším kýblem cizích slov z toho bič neuděláš.

R. Langer 19.12.2013 11:13

Hm, aha,

takže přesto, že prognózy jsou zatíženy chybami, tak důsledky z nich vyvozené jsou vlastně v pořádku, že? Aha. No kdo by to byl řekl. To se asi používá nějaká podobná metoda zpracování prognóz, jako s tím globálním oteplováním, ne? Sice se ještě v 70 letech globálně ochlazovalo, ale z těch prognóz vzešly nakonec podmětné názory pro dnes rozšířenou "jistotu", že se vlastně otepluje. Tedy, ono se sice otepluje úplně jinak, než by se mělo oteplovat podle prognóz před 10 lety, ale rozhodně jsou opatření přijatá na základě těch prognóz naprosto v pořádku. Tak děkuji, že jste nám tak pěkně osvětlil, pane statistiku, jak děláte svou práci. :-P

L. Novák 19.12.2013 11:39

Re: Hm, aha,

:-)

K. Janyška 19.12.2013 11:08

Kohout má tentokrát pravdu.

Na určování ceny peněz lidský rozum nestačí. To umí jen trhy... Dzp

P. Vaňura 19.12.2013 10:16

To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Např. cena potravin roste přímo RAKETOVĚ o desítky procent a ČNB pořád straší deflací. V USA byla v letech 1870-1910 inflace 0,1% ročně a přesto šla ekonomika nahoru nebývalým tempem!

R. Langer 19.12.2013 11:14

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Přesně tak!

J. Vyhnalík 19.12.2013 15:03

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Nezbývá, než si rychle sbalit věci a odstěhovat se tam!

Kam?

No přece tam, kde mají "nulovou" inflaci, jenom je k tomu potřeba panenská, nikým neobsazená příroda, nějaká ta zlatá horečka na Klondiku a vůbec spousta nevyužívaných a dosud neobjevených surovin.

Takových míst na světě je, stačí si vybrat.

L. Novák 19.12.2013 16:02

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Před zlodějskou státní mafií se dnes už prakticky utéct nedá. Ale to neznamená, že legalizovaná zlodějna přestala být zlodějnou.

J. Vyhnalík 19.12.2013 16:24

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Tak až Vás začne bolet břicho, tak rozhodně nechoďte k doktorovi. Ta zlodějská doktorská mafie by Vám mohla ukrást slepák!

L. Novák 19.12.2013 16:32

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Doktora si můžu vybrat podle zkušenosti, doporučení, vlastní důvěry. Stát a emisní banku si vybrat nemůžu. Mají monopol.  Ale když vidím, co stát a ČNB provádějí s našimi penězi, tak slovo mafie použít můžu. Stačí se podívat do poslanecké sněmovny a na tisková prohlášení vlády, partají, TV zpravodajství...

P. Vaňura 20.12.2013 0:16

Já Vám dodám jiný, patrně mnohem podstatnější údaj

od Marka Twaina. Americký stát v době, o kterou se jedná, hodpodařil se 4% celkového HDP USA.

A také něco z historie. Ještě počátkem 19 století představovali severoafričtí piráti hrozbu pro svobodnou plavbu ve Středozemním moři a dokonce i Velká Británie jim platila výpalné. To platili zprvu i Američané. ALE, vzhledem k množství peněz, které obhospodařoval stát to činilo 10%!! jejich státního rozpočtu. A tak Američané raději šli do války, najděte si "Barbarian War," první byla těsně po r. 1800 a druhá r. 1815, ta se zmiňuje dodnes v "Hymně amerických mariňáků," "Od paláců Montezumy až po hradby Tripolis," to Tripolis je "Second Barbarian War" 1815 a ty "paláce Montezumy" americko mexická válka r. 1846-1848.

J. Vyhnalík 20.12.2013 1:30

Re: Já Vám dodám jiný, patrně mnohem podstatnější údaj

Však jsem psal "panenská, dosud neobsazená příroda". Osadníci patří k přírodě, ale erár to je teprve "civilizace".

J. Šimek 19.12.2013 15:23

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Běžné ceny potravin se od začátku roku zvýšily o 2,3 procenta.

Vaše desítky procent máte z Blesku a snažíte se n@sr@t další lidi, že ?

L. Novák 19.12.2013 15:46

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

No, plato vajec v předvánoční akci v Kauflandu před dvěma roky stálo 39,- Kč / 30 ks. Běžně kolem 60,-. Teď stojí 80,-  a 10 vajec 29,- Kč. A s dalšími základními potravinami je to stejné.

Takže jestli ČSÚ vykazuje čísla v řádu 2-3% meziroční inflace v potravinách, asi mají ouředníci výzkumníci nějaký jiný spotřební koš, než třeba já... :-) A ČNB z toho vyvozuje nesmyslné závěry a  devalvuje Kč.

J. Vyhnalík 19.12.2013 16:14

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Argumentovat akčními cenami je nesmysl.

Mimochodem já jsem právě koupil plato vajec za 59,90 v krámu na rohu.

Pokud jde o spotřební koš, tak je to složitější. V předvánočním úklidu jsem narazil na 17 let starého walkmana Sony, který tehdy stál několik tisíc. Dneska jeho funkci zastane každý lepší mobil. Jak se takový technický posun dá promítnout do spotřebního koše? Obecně se dá říct, že u technologií, nakupujeme v každé další generaci ještě vylepšení funkcí, takže vlastně spotřební koš inflaci nadhodnocuje.

Na druhou stranu jsem si tuhle koupil po letech dvě tatranky. Jednu jsem snědl se sebezapřením (jídlo se nevyhazuje ;-) ), druhou mám pořád schovanou pro zlobivé děti. Takže tady se pod stejným názvem prodává něco o kus horšího, než dříve.

Podstatné je, že ČNB při svém rozhodování nevycházela pouze a ani hlavně míry inflace, ale z desítek parametrů vývoje ekonomiky.

L. Novák 19.12.2013 16:18

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Ale ano, jenomže těch 60,- Kč byla akční cena. Takže srovnání s těmi 40,- Kč před dvěma roky je namístě. Mnohem hůř vychází porovnání cen másla a mléčných výrobků, mouky, cen pečiva  a dalších potravin, třeba masa a výrobků z něj, mořských i sladkovodních ryb...

Zbývá spíš otázka, co nezdraželo v potravinách za posledních 3-5 let o desítky procent?

L. Novák 19.12.2013 16:22

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Elektoniku vynechte, analogový videorekordér před 15-18 lety za 13 tisíc už dnes nestojí ani korunu. Ale já jsem si od té doby žádný videorekordér nekoupil, takže v mém spotřebním koši je deflace podílu elektroniky v domácnosti naprosto zanedbatelnou položkou. Díky dlouhé době života a relativní láci.

J. Vyhnalík 19.12.2013 16:34

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

To byl jenom příklad. To samé platí pro auta, TV, počítače, mobily atd. Právě PC a internet dnes většině lidí nahrazuje videorekordér. Ani mne nenapadne si TV pořady nahrávat, když si je mohu kdykoliv přehrát na PC.

To podstatné je, že i spotřební koš a váha jednotlivých jeho složek se postupně vyvíjí. Jestli má něco vliv na růst MO cen, tak je to postupný odchod řetězců a tím snižování konkurence. Stejně tak kvalitu potravin tlačí dolů tlak silných řetězců na dodavatelské ceny.

Díky socialistickému EU a eurozóně v kombinaci s hloupými voliči, kteří opakovaně volí ty, kdo jim zajistí lepší ceny pro předvánoční nákupy za cenu dlouhodobého zadlužování, prožíváme EKONOMICKOU KRIZI. Všiml jste si? Kroky ČNB mají za cíl proti této krizi bojovat a medicína není vždycky jenom sladká.

L. Novák 19.12.2013 16:54

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Ano, jenomže PC mám 11 let staré, a protože tehdy bylo docela "nadupané" a z kvalitních dílů, tak po nenáročné údržbě stále slouží. Ve spotřebním koši ale figuruje cena elektřiny, a ta má za posledních 12 let v souhrnu nesrovnatelně vyšší podíl, než PC nebo elektronika sama. Takže je dobré srovnávat srovnatelné. Přece nepoběžím jako vůl nakupovat elektroniku před Vánocemi, kdy obchodníci už tradičně "vyprodávají sklady", aby mohli nakoupit modernější typy. "Na povel" z ČNB... :-D

Auto jsem letos nechal sešrotovat, protože po likvidaci své živnosti s přispěním českého státu už je nutně nepotřebuji a na pohyb po městě bez převážení nákladu je jen přítěží. Hromadná doprava je státem dotovaná, a pro mě výhodná. :-) Chovat se úsporně jde docela snadno, a omezil jsem příležitosti státu, jak mě okrást na minimum.

Že z toho mají vládní úředníci a paraziti z partají kopřivku, to chápu. Dobře jim tak! ;-)

K. Pavlik 19.12.2013 18:52

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Problem je v tom ze spotrebni kos je delan pro bohatsi lidi nez jstem vy. Takze vajicka ktera jsou dulezita pro vas asi nejsou dulezita pro lidi kteri jsou duleziti pro ten spotrebni kos.

J e to blbe byt chudy? Jak se rika v me nove zemi -welcome to the club.

L. Novák 19.12.2013 19:24

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Vajíčka v mém spotřebním koši roli nehrají. :) To byl jenom typický příklad, jak rostly ceny potzravin v posledních letech. Když stát zarazil dovoz vajec z Polska kvůli klecovým chovům (!), stoopla jejich cena na českém trhu na dvoj až trojnásobek. A držela se tak půl roku. Dnes už se cena víceméně ustálila - ale na vyšší úrovni, než před zásahem státu. A o cenách a inflaci se bavíme v souvislosti s "bojem ČNB proti deflaci". :-P

J. Šimek 19.12.2013 19:07

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Jasně, všichni jsou blbci a nárůst cen potravin se stanovuje na platu vajec. Fakt se blbem diskutovat nedá.

L. Novák 19.12.2013 19:29

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Jasně. Ceny potravin nerostou... :-D

J. Šimek 19.12.2013 20:06

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Ceny potravin rostou o 2,4 procenta a ne o vaše desítky procent, brepto.

L. Novák 19.12.2013 20:53

Re: To celé je SNŮŠKA ŽVÁSTŮ

Jasně, to je ta nebezpečná deflace, proti které je nutno nastoupit s devalvací... :-D

S. Ševeček 19.12.2013 9:00

Pane šiditeli,

děkuji za pokus.

J. Mrázek 19.12.2013 8:25

17 miliard střadatelů na cestě do EU

EU chystá vznik nových záchranných fondů. Tuzemské banky do nich budou

muset odvést 17 miliard korun. Tipněte si, komu je asi vezmou?