10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

POLEMIKA: Prognózování není o jasnozřivosti

Pavel Kohout ve svém článku Meteorologové z centrální banky (NP 18.12.2013) zpochybnil schopnost ČNB prognózovat vývoj ekonomiky. Podle něj by centrální banka "na základě předpovědí velmi chatrných kvalit" neměla podnikat zásadní kroky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 19.12.2013 20:30

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Prosperující firmy nejsou v Česku žádné výjimky. Jejich výhodou je, že mají své know-how a tradici i postavení ve svém oboru. Prodávají do celého světa, ne jenom do Německa nebo jenom do EU. Slušně platí své zaměstnance a vytvářejí jim slušné podmínky. Mají ale problém jako všichni ostatní. Nadměrná ochrana zaměstnanců v trvalém pracovním poměru zákoníkem práce a k tomu ještě odborovou organizací, pokud u firmy existuje. Nedivím se, že zvláště zahraniční firmy dělají všechno proto, aby se jim odborářští paraziti ve firmě neusídlili. Slyšel jsem u jedné firmy o takové snaze založit odbory, i jak skončila. Přiletěl majitel firmy z USA a zaměstnancům dal jasně najevo, že pokud se v jeho podniku usadí odboráři, zruší svou pobočku v ČR a přestěhuje ji jinam. :-) Odbory tam nejsou, ale viděl jsem tam ve vývěsce OS Kovo plakát "stop vládě!"... 

Firmy za těchto podmínek mají strach přijímat zaměstnance a poznal jsem to na vlastní kůži, když jsem potřeboval sehnat práci v oboru, který jsem před čtvrtstoletím opustil...

Další šílenosti, které socialistický stát za posledních 20 let vytvořil a stále je nikdo nehodlá zrušit, a to ani vlády koalic ODS, jsem poznal jako OSVČ. Dnes mi připadá, že "největší blbost", kterou jsem udělal, že jsem si ve své naivitě a svobodě roku 1990 vyběhal "živnostenský list". Pak už jsem postupně přestával stíhat sledovat, co si zase stát vymýšlí za blbosti a obratem za jejich nedodržení neváhá nekompormisně trestat (i za relativní prkotiny). Asi jsem nebyl sám, když je po posledních volbách ODS "na odpis"... :-P

A tohle žádná centrální banka devalvací koruny nevyřeší.

J. Vyhnalík 19.12.2013 20:53

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Já s Vámi v tomto souhlasím, ale jak tohleto všechno souvisí s původním tématem?

Já osobně si myslím, že pro intervenci měla ČNB velmi dobré a rozumné důvody, ale přesto si nejsem jistý, jestli byla opravdu intervence nutná. Nemám zdaleka ty informace, které měla k dispozici ČNB a proto jsem v tomto směru opatrný.

Na druhou stranu jsme v situaci, kdy k intervenci došlo a největší chybou, kterou by šlo v této chvíli udělat, by bylo se snažit vše vracet zpět.

Jedná se o složité problémy, které si zasluhují kvalifikovanou debatu. Platí, že ke každému složitému problému existuje nejméně jedno jednoduché řešení. Zároveň ale platí, že skutečně složité problémy, žádné jednoduché a dobré řešení nemají.

L. Novák 19.12.2013 21:00

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Problém je v tom, že jistá si evidentně není ani ČNB. :-) A to je právě stav, kdy je rozumnější nechat trhu volný prostor a nestrkat mu do něj další proměnné navíc. To přenechejme spekulantům na burzách, ti riskují svůj vlastní majetek, ne peněženky, úspory a koupěschopnost milionů občanů.

J. Vyhnalík 19.12.2013 21:20

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Ale ČNB si jistá je. To, že rozhodování nebylo jednomyslné neznamená, že teď nejsou bankéři jednotní pokud jde o to, že kurz je třeba držet. Jak jsem se pokoušel vysvětlit, ani ti, kteří nehlasovali pro intervenci to neměli 100/0, ale třeba 60/40. Podstatné je to, že se jedná o rozhodnutí, které nelze brát zpět.

To, že intervence nese sebou mírný a to, velmi mírný nárůst inflace, je nezbytná cena za zlepšení exportní pozice našich firem.

Volný prostor pro trh by mohl dobře fungovat, pokud by se takhle chovala i ECB a eurozóna byla ekonomicky homogenní. Protože tomu tak není, tak by nečinnost vedla krátkodobě k laciným dovozům a zároveň zpomalení vývozů. Uvědomte si prosím, že ČNB tímto směrem intervenuje už roky. Dosud to dělala snižováním úrokových sazeb, které jsou už na technické nule, a protože ani to nestačí, tak sáhli k měnové intervenci. To odpovídá i na Vaši pochybnost ohledně nejednotnosti bankovní rady. Její členové se neliší ani tak v názoru na to, zda tlačit kurz dolu, ale pouze v tom, nakolik silné nástroje proto mají použít.

L. Novák 19.12.2013 21:49

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Nechejme ČNB a její bankovní radu svému osudu, protože už se těžko můžeme dozvědět, jak by to dopadlo, kdyby intervenci neprovedla, A když se situace zlepší, tak to samozřejmě bude "zásluhou zásahu ČNB". Jak jinak. :-)

Mimochodem, roční sazba ČNB 0,05% p.a. je nazývána "technickou nulou".

A teď skočím jinam: Sazba, kterou český stát účtuje OSVČ za nedoplatek na sociální dani, který třeba ani není člověk momentálně nemá z čeho zaplatit, je taky 0,05%, DENNĚ! Je to tedy 365x víc, než činí sazba ČNB. (!) Už chápete, proč tento stát nazývám zlodějským?

J. Vyhnalík 19.12.2013 22:41

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Nechci se Vás dotknout, ale neumíte počítat. Je to 1235× víc! Ta procenta se kumulují!

Na druhou stranu je logický rozdíl mezi sankčním úrokem a úrokovou sazbou centrální banky. Sankční úrok je trest za nesplnění zákonné povinnosti. Více mi vadí dosud nesplněný slib o daňovém přiznání na jednu A4 a to, že pravidla se mění tak často, že běžný živnostník nemá šanci si udržet přehled.

L. Novák 19.12.2013 23:23

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Nedíval jsem se do zákona, jak je to v něm přesně definováno, takže jsem napsal hodnotu, kterou si pamatuju z výpisu penále. Možná je v tom složené úrokování. Ona totiž Česká správa sociálního zabezpečení vydává účty, které nejsou snadno zkontrolovatelné, protože není na první pohled zřejmý postup výpočtu. Taková je úroveň "služby státu", který kontroluje účetnictví a jeho správnost OSVČ i společností...

H. Grúbr 19.12.2013 7:14

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

uvědomte si, že inflace z růstu se týká i zvyšování příjmů domácností, nejen cen. Obvykle je cenová inflace tažená poptávkou v době konjunktury a v podstatě ji generuje trh (poptávková křivka - známe všichni). Tady se docílila inflace administrativním opatřením před vánocemi, když skutečně každý víc utrácí, to ale s trhem nemá nic společného, je to sprostá krádež za bílého dne, kdy banka ukradne věřitelům (například těm, co si koupili dluhopisy) a vrazí to do chřtánu dlužníkům - EU, vláda atp.

P. Vaňura 19.12.2013 10:31

Přečtěte si toho Rohrbacha

On tam analyzuje následky přilití "natištěných" peněz do ekonomiky. VŽDYCKY na to doplatí lidé, zavislí na mzdě či důchodu a drobní střádalové.

J. Vyhnalík 19.12.2013 14:49

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Zatím je na hodnocení dopadů brzo, podle současných statistik, je nárůst inflace okolo jednoho procenta. To je opravdu tak strašlivá cena za zvýšení růstu ekonomiky do budoucna?

ČR se pohybuje už poměrně dlouho v recesi tento trend se prohluboval, to měla ČNB čekat, až krize propukne a reagovat až ve chvíli, kdy by zvrácení negativního vývoje stálo řádově více peněz a postihlo lidi daleko více?

Pak by se vyrojily kritiky toho, že ČNB nereagovala na zhoršující se ukazatele včas a diskuse by plnily "kvalifikované" odsudky toho, že ČNB včas měnu neoslabila.

L. Novák 19.12.2013 16:15

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Ale jestli je recese způsobena nízkou konkurenceschopností domácího průmyslu a vysokými výrobními náklady včetně nákladů na přebujelou českou i EU byrokracii a náklady na "sociální jistoty", které pracující v rozvíjejících se ekonomikách nemají, tak devalvací Kč tyto příčiny nijak nezměníte. Naopak, zkomplikujete domácím výrobcům život, protože jim skokově zdražíte dovážené vstupy.

Pamatuju se na Klausova "dovozní depozita", která měla omezit dovoz... Nakonec se ukázalo, že na nich zbohatly jen banky, které si za půjčky na dovozní depozita nechaly platit předem a měly 100% zajištění své provize z vládou nařízeného nesmyslu. Obchod pod státníé ochranou s tučným ziskem a nulovým rizikem. Dnes bych to nazval malým bankovním "tunelem OZE"... :-P

S. Ševeček 19.12.2013 9:01

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

"Inflace bohužel k ekonomice patří"

... stejně jako zlevňování zboží a služeb.

ČNB předvádí měnovou pederastii.

J. Vyhnalík 19.12.2013 14:50

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Hmmm, pádné argumenty! A co takhle něco k věci?

P. Vaňura 19.12.2013 10:23

U měny, kryté zlatem je inflace

minimální (USA 1870-1910). Inflaci provádí stát, aby okradl lidi bez dluhů o peníze, které si předtím rozebraly regimenty zlodějů, přisátých na veřejné rozpočty.

A jaká inflace o 1%. Střádlalové přišli o 7 % peněz! A stačí se podívat na ceny v hypermarketech a prorovnat je s cenami před rokem!

J. Vyhnalík 19.12.2013 14:57

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Vy spoříte v CZK a nakupujete v EUR?

Meziroční míra inflace za listopad je 1,9 %.

Samozřejmě, že je "rozumnější" si úspory držet ve zlatu. Právě dneska se propadla hodnota zlata cca o 3 % a za poslední rok o 40 %. Pokud máte úspory "kryté zlatem", tak Vám gratuluji k Vaší stabilitě.

L. Novák 19.12.2013 15:54

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

No, když máte kilo zlata, tak i po deseti letech astronomické inflace máte pořád kilo zlata. Když máte milion v papírových nebo na účtu, tak po stejné době z něj máte jen hromádku bezcenných papírů nebo čísel. :-) Co byste volil vy jako prostředek k bezpečnému uložení vlastního majetku? Zlato nebo Kč?

J. Šimek 19.12.2013 19:11

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Pokud je kritériem bezpečí váha, pak máte pravdu. Ale tak to, pro vás jistě překvapivě, není. :o) :o) :o)

L. Novák 19.12.2013 19:45

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Vzácnost. U zlata je to spolehlivá vlastnost. Na rozdíl od vašich papírků, kterých si stát "natiskne", kolik bude chtít.  ;-)

J. Šimek 19.12.2013 20:09

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Tqak si to rozmyslete, protože nejdřív jste argumentoval kilem, které je stále kilem, brepto.

L. Novák 19.12.2013 20:32

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Ono toho zlata (vzácného kovu) stále kilo zůstalo, troubo.

J. Vyhnalík 19.12.2013 20:37

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Pokud zlato nejíte, tak si za to kilo dneska koupíte o 30 % méně než před rokem. U zlata je problém v tom, že vedle cennosti funguje i jako technický kov a surovina. To si opravdu myslíte, že by bylo chytré vázat měnu na komoditu, jejíž hodnotu může rozkymácet nějaký parciální technologický objev?

L. Novák 19.12.2013 20:50

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Zlato si nebudu kupovat, když budu peníze potřebovat mít pohotově po ruce a zisk z rychlého přesunu bude větší, než dlouhodobé riziko znehodnocení měny. Zlato si koupím, když budu potřebovat na dlouhou dobu zajistit část svého majetku ochranou před znehodnocením měny apod. Zlata je omezené množství a "technologický objev" určitě nezahltí trh nadbytkem zlata... :-) Mám kdesi na skladě tabule AlMg plechu koupené snad ještě za bolševika, a jejich cena od té doby stoupla několikanásobně. Nemusí nutně jít jen o zlato, může to být třeba i měď nebo hliník, nebo třeba hromada starých olověných baterií... :-P

J. Vyhnalík 19.12.2013 20:59

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Ale Vy jste tady vyzdvihoval měnu opřenou o zlatý standard.

L. Novák 19.12.2013 21:12

Re: U měny, kryté zlatem je inflace

Zlato jsem zmínil jako "tvrdé" uložení hodnoty, jejíž dlouhodobá stabilita je dostatečně spolehlivá. V porovnání s papírovými penězi. Mám schovanou halířovou minci, byla hliníková, dnes už pomalu ani koruna česká nemá hodnotu kovu, z něhož je vyrobena. Není to dostatečné potvrzení stability měny "kryté zlatem" a v nouzi třeba i tím hliníkem? :-P

V. Vaclavik 19.12.2013 20:09

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Pane Vyhnaliku, potvrzujete tu pravidlo, ze pravicaci jsou zakukleni levicaci, vseobecne kolektiviste.

J. Vyhnalík 19.12.2013 20:38

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

A Vy zase potvrzujete pravidlo, že ať je diskuse k jakémukoliv tématu, Vy jste zásadně proti, ať už to znamená cokoliv.

K. Pavlik 19.12.2013 2:29

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Asi si lide v Cesku budou muset zvyknout na to ze se investuje tez do neceho jineho nez do penez sedicich v bance. Holt kdo si nechal penize pred prvni i druhou svetovou valkou tak o ne prisel.

P. Khail 19.12.2013 5:18

Re: Lidem jsou fuk prognózy ČNB. Obrali jste je o peníze.

Lidé v Česku už si na to zvykli, bohužel mnohokrát přišli i o peníze které investovali jiným způsobem.

J. Mrázek 19.12.2013 8:28

Obrali jste je o peníze? Znovu :

EU chystá vznik nových záchranných fondů. Tuzemské banky do nich budou

muset odvést 17 miliard korun. Tipněte si, komu je asi vezmou?

P. Khail 19.12.2013 10:17

Re: Obrali jste je o peníze? Znovu :

Asi jste to chtěl napsat někomu jinému. Nevím jak to souvisí s mou poznámkou a tipovat nepotřebuji, já to vím naprosto jistě.