11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

PENZE: Různé způsoby penzijní reformy

Wikipedie definuje reformu takto: „Reforma je přeměna, změna, úprava, zlepšení v jakékoliv oblasti života, které nemá vliv na funkční základ oné oblasti.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. M. 15.2.2023 19:56

Jen technická: posunutí věku nároku na důchod jednak zmenšuje počet pobírajících, jednak zvětšuje počet přispívajících (na každý ubraný ročník starobních důchodců připadne jeden ročník ještě-ne-důchodců).

Naskýtá se však otázka, co s těmi, co budou mít tělo zhuntované už v šestapadesáti.

J. Machotka 15.2.2023 23:28

Je to v článku: příspěvek bude zanedbatelný a ostatní skončí nejspíš na jiných dávkách, které budou menší, čímž se jim následně zmenší i penze, pokud se jí dožijí.

I. Patta 15.2.2023 17:04

Všechno je jinak. Cituji: "Chce-li někdo najít řešení příčin způsobující nerovnováhu penzijního systému, měl by se tedy začít dívat směrem vzdělávání a pracovní a majetkové právo." To doporučení autora vypadá pěkně, ale je to slepá ulička. Kde je hlavní problém? Přece v dostatku plátců odvodů sociální daně (nesprávně pojištění). Hlavní problém je v tom, že ekonomové nemají dítě ve svém myšlenkovém portfóliu a proto vidí až dospělého plátce daní. Realita je zcela jiná, než si představují ekonomové z Národní ekonomické rady vlády. Důchodové účty u ČSSZ jsou virtuální, tj. výše odvodů sociálního pojištění je zaznamenána za účelem výpočtu výše důchodu. Vybrané peníze jdou přímo důchodcům. Důkaz: pokud dnes zastavíme výběr sociálního pojištění, tak zítra nevyplatíme současným důchodcům ani jednu korunu. Proto přímá spojitost mezi tím, co člověk celoživotně do povinného důchodového systému zaplatí v penězích a co ze systému jako starobní důchodce získá je veškerá žádná!". Více v kapitole Ekonomové a dítě v knize Ekonomům to myslí černobíle (knihu si můžete vypůjčit v městské knihovně). Ministr Jurečka, přes opakovaná písemná upozornění na zásadní účetní vadu ve státním důchodovém systému, vydal jen v roce 2022 ne méně 59,9 miliard korun. Vydal na základě vadné účetní metodiky, tj. vyhodil z okna! Ty peníze by bezmála pokryly celý schodek státního důchodového systému v roce 2022.

P. Sura 15.2.2023 17:25

Zatím všechny realizované "investice do vzdělání" byly vzdy jen nástrojem vlád k odložení problémů.

I. Patta 15.2.2023 17:34

Dovolím si Vaši poznámko rozvést. Za prvé, plnili jsme směrnice EU, které nám v 90. letech předepisovaly počty středo a vysokoškoláků, bez ohledu na IQ v populaci. Za druhé, hromadným rušením učňovských škol, často úzce provázaných s výrobními podniky, jsme si zadělali na nedostatek kvalifikovaných pracovníků v dělnických a řemeslných profesích.

P. Sura 15.2.2023 17:49

Souhlasím z Vámi ..... O to horší je, že veškeré investice do vzdělání a proběhlé školské reformy tyhle dá se říct nejpalčivější problémy ani nezačaly řešit.

V. Mokrý 15.2.2023 17:59

A ti, co těmi učňáky prošli, byli posláni mezi lidi 2.kategorie !!

I. Patta 15.2.2023 19:02

Jistě, poté, kdy skončila vedoucí role dělnické třídy. Jak ji alespoň komunisté prezentovali. Já jsem zase za minulého režimu slyšel něco v tom smyslu, že jsem vystudoval za dělnické peníze. Současnost je ale poněkud jiná, což jste patrně nezaznamenal. Kvalifikovaný řemeslník si, pokud je skutečně šikovný, vydělá mnohem více než vysokoškoláci. Těch je dnes v řadě neproduktivních oborů daleko více než potřebujeme. Proto asi ten nápor na zvyšování počtu úředníků.

J. Majzlík 15.2.2023 22:53

R^!

P. Khail 16.2.2023 12:42

Ono spoustu těch výrobních podniků (a ne malých, na př. SONP, ŠKODA, Liaz atd.) skončilo a s nimi i jejich provázaná učiliště. ;-)

I. Patta 16.2.2023 13:03

To je pravda. Víte ale kde je příčina likvidace našeho průmyslu i zemědělství? Za prvé dali jsme to všechno v šanc podnikovým účetním, kteří jdou, stejně jako ve firmách, jen za okamžitým ziskem. Navíc rozprodávání národního majetku za hubičku bylo velkou investiční příležitostí nejen pro zahraniční firmy, ale také pro finanční trhy. Nejsme první ani poslední. Problém je v nelidské ekonomii. Výsledek? Absolventi vysokých ekonomických škol v nás vidí jen pracovní sílu. Pracovní sílu, ze které je třeby vytřískat co nejvíce peněz.

P. Kozelský 15.2.2023 16:14

Ono se ukazuje, že je pravdou, to, že ekonomiky bývalých středoevropských satelitů Sovětského svazu jsou rabovány jako Africká území "vyspělým" západem. Nelze tak činit do nekonečna a důsledkem může být sociální nestabilita celého regionu s možným příklonem k Rusku. To zase ponese politické následky pro západ. Je tedy třeba regulovat vývoz kapitálu z těchto zemí, respektive nastavit taková pravidla, která umožní přežít oběma stranám bez sociálně politického kolapsu. Bohužel západ se chová stejně jako před rokem 1938 a zavírá před realitou oči. V tom případě možná bude nutné jej mezi oči udeřit kladivem, jinak se nic nezmění.[>-]

J. Kratochvíl 15.2.2023 12:13

V jiných zemích stát vlastní penzijní fondy, které přinášejí do systému prostředky na zvýšenou výplatu důchodů. Proč např. naš státní podnik Transgas byl zprivatizován Německým a Finským státním penzijním fondem a naši chudí důchodci v platbách za plyn ještě přispívají německým a finským důchodcům na jejich důchody a přitom tito důchodci mají trojnásobně vyšší důchody než mají naši důchodci a do důchodů chodějí v průměru jako naši důchodci. To by mě osobně velmi zajímalo.

V. Mokrý 15.2.2023 13:38

JÓ,

" zlatá " privatizace !

L. Novák 15.2.2023 13:50

Komouši jsou za všeobecné zestátnění výrobních prostředků a zavedení principu "Všichni mají stejné žaludky, ta musí mít i stejné důchody!" ;-D

P. Sura 15.2.2023 17:23

Transgaz privatizoval významný ekonom Zeman. A další stamiliardy chtěl utopit v Kanálu...... Ještě ze ty Boží mlejny zasáhly.

K. Potoček 15.2.2023 11:30

Pokud se, prostředky z daní, rozhrabávají na vše zbytné, zejména na války chtivé "spojence", tak nezbývá na potřebné.

L. Novák 15.2.2023 13:52

Na GREEN DEAL a elektromobilitu, na nesmyslné fotovoltaiky na každou střechu!

V. Petr 15.2.2023 14:38

R^R^R^

P. Sura 15.2.2023 11:11

Největším žroutem peněz SR, kterými by bylo možné sanovat důchodový účet jsou nejrůznější "Zelené úsporám" a podobné dotační tituly. Sice pomáhají lidem realizovat různé bohulibé projekty, často skutečně vedoucí ke snížení spotřeby energií, jenže POUZE těm, kteří na ty investice sami mají. Dotace do ekologoprojektů sice pokryjí až 1/3 investičních nákladů, z čehož 1/6 spotřebuje nová ekobyrokracie a druhou 1/6 požerou zvýšené ceny potřebných materiálů - zvýšené z titulu "to vám pokryjí státní dotace ....". Přitom deficit důchodového účtu je +/- stejný jako roční část SR na ekodotace uvolněná.

I. Patta 15.2.2023 19:21

Já bych řekl (a mohu to písemně doložit), že největším žroutem peněz ze státního rozpočtu byl v roce 2022 ministr práce M. Jurečka. Dvakrát jsem ho vloni varoval, že utratí na základě vadné účetní metodiky, tj. vyhodí oknem, 60 miliard korun ze státního důchodového systému. Výsledek? Za prvé, přes písemná varování to ministr práce udělal. Za druhé, podal jsem na Vrchním státním zastupitelství 2. 2. 2023 trestní oznámení na M. Jurečku. Snad si s tím tým vedený paní doktorkou Bradáčovou poradí.

P. Sura 16.2.2023 10:03

K těmto informacím nemám přístup, ale to by bylo tedy ještě navíc .... :-)

F. De Winter 15.2.2023 10:25

68 let odchodu do důchodu je nesmysl. Lidé se sice dožívají vyššího věku, ale ne ve zdraví. Takže nějakých 65 je strop.

Dostat více lidí do skupiny, která přispívá je chvályhodný nápad, ale musí se hledat jinde. Tak třeba státní zaměstnanci nepřispívají nic a s výjimkou lékařů a učitelů žádné hodnoty netvoří. V lepším případě, jako policisté a hasiči, chrání hodnoty vytvořené někým jiným a v horším případě ještě škodí. Také není bez zajímavosti, že např. když já jsem byl kluk, tak lidé, až na výjimky, nastupovali do práce v nějakých 18 letech. Dnes si často "prodlužují mládí" studiem všelijakých obskurních oborů, po jejichž skončení jdou stejně dělat práci, kterou by mohl dělat bez problémů středoškolák. Tito mladí, zdraví, práceschopní lidé na trhu práce pak chybí a žádní staří je nenahradí.

Krom toho, pokud chceme aby lidé odváděli, musí mít z čeho. Bude-li náš průmysl zničen Green Dealem a lidé budou na pracáku nebo budou mít žebrácké mzdy, tak se stejně nevybere. A to je jádro pudla. Chceme-li mít na důchody, ale nejen na ně, musí ekonomika fungovat. Průmysl musí fungovat! Službami žádné bohatství nevzniká.

L. Písařík 15.2.2023 11:19

Uskutečníme GD a co dál_ ? Mnoho lidí pozbude zaměstnání, třeba jen v oblasti výroby pohonných hmot a jejich distribuci, mnoho ve výrobě - nebude mnoho těch, kteří budou mít na auta s cenou přes milion. A jak to bude s nákladní a osobní hromadnou dopravou ? Ticho, jediní Hjundíci ukázali auto na vodík, nikoliv nákladní. A jak to bude s výrobou vodíku, opět třeba elektřinu. Zdá se, že se ti projektanti čisté budoucnosti plácají v problému jako jako žába v třešňové omáčce. Jen ty třešně visí stále vejš a vejš.8-o

V. Novak 15.2.2023 12:49

Bude možné je zapřáhnout do žentouru na výrobu bioelektřiny...

I. Patta 15.2.2023 19:31

V té Vaší poznámce je bohužel mnoho pravdy. Stačí si přečíst knihu Agenda 21 od Glenna Becka. V knize je to vypodobněno přímo realisticky, včetně vzpoury v závěru knihy. Doufejme, že to nedojde tak daleko.

V. Kolman 16.2.2023 4:53

Kdo z dnešních mladých lidí ví, co to byl "žentour"???;-D;-D;-D

P. Vychodil 15.2.2023 12:11

a náš průmysl je kde , bruselští soudruzi ? no přece v peeerdeli ! I jako montovna brzy půjdeme tamtéž...

a naše zemědělství a potravinová soběstačnost je kde, bruselští komouši ? ano, správně, v peeerdeli !

Možná by skutečně bylo nejlepší stát se 17. "Bundesländer" "Böhmen und Mähren"...

L. Novák 15.2.2023 13:56

Žádná potravinová soběstačnost tady nikdy nebyla, leda hladový komunizmus nebo primitivní zemědělská výroba v předprůmyslovém věku! !!

V. Petr 15.2.2023 14:41

Husákův komunismus nebyl hladový! K hladu vede zemi Slepenec!