24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

PENZE: Různé způsoby penzijní reformy

Wikipedie definuje reformu takto: „Reforma je přeměna, změna, úprava, zlepšení v jakékoliv oblasti života, které nemá vliv na funkční základ oné oblasti.“

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Patta 15.2.2023 19:53

Tak to prr Novák. Za komančů jsme byli potravinově zcela soběstační. Měli jsme obilí plná sila a stát platil ZNZ za skladování rezervy pro případ neúrody. Na druhou stranu jsem se v té době doslechl, že jsme vyváželi do Sovětského svazu pětikilové konzervy s etiketou Znojemské okurky na povrchu a uvnitř plné masa. Každé spojenectví, pokud není rovného s rovným, něco toho slabšího stojí. A to platí v každé době.

K. A. 15.2.2023 9:07

Věc je celkem triviální. Náš přerozdělovací systém je nejlepší možný a jde jen o správné nastavení parametrů. Ve skutečnosti je však neustále napadán a problematizován novináři a politiky. Proč? Protože je tu velký balík peněz, který by šlo povinně přesměrovat do soukromých penzijních fondů. Takže je dost lidí, kteří si na ty peníze brousí zuby. Hlavní výhoda přerozdělovacího systému je, že nemůže udělat bankrot, že v hypotéční krizi ty peníze nezmizí ze světa.

Autor nakonec uvažuje o systému celkem racionálně, ale přebírá narativ o tom, že ten systém je špatný.

V. Mokrý 15.2.2023 9:48

Tak jest - brousí si zuby !

J. Machotka 15.2.2023 11:21

Dobro a zlo patří do etiky.

Já pouze upozorňuji na to, že díky především demografickému vývoji přestává systém plnit svůj účel.

J. Jurax 15.2.2023 12:56

Ano náš přerozdělovací systém je - řekněme - nejlepší možný, ale přestává zvládat svůj úkol.

A ano - jde jen o správné nastavení parametrů. Jenže je-li dnes průměrný starobní důchod 19 000, pak vzhledem k poměru pracujících pojistné platících a důchodců, jenž se blíží 2:1, každý pracující musí - v průměru - měsíčně platit pojistného cca 10 000, protože jsou ještě důchody sirotčí, invalidní a vdovské. Tady se toho moc nastavit nedá - leda zvýšit pojistné nebo snížit počet vyplácených důchodů (což lze leda tak zvýšením věkové hranice odchodu do penze) nebo snížením důchodů. To vše je ale výsostné a velice výbušné politikum, jež v dotčených budí silnou nevůli. Nebo - ale to je už mi o nastavení parametrů - dotovat systém zvenku.

I. Patta 15.2.2023 19:42

Náš státní důchodový systém, stejně jako systémy všech tzv. vyspělých sociálních států, je z pohledu dobrého účetnictví vadný. Jen v roce 2022 byl náš důchodový systém tunelován, díky vadné účetní metodice používané ČSSZ, ve výši 60 miliard korun. Jinak s tím velkým a díky tomu lákavým balíkem peněz máte naprostou pravdu. Popsal jsem to v kapitolách Finanční chrti na startovní čáře I - III v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si můžete vypůjčit v městské knihovně.

L. Caslavka 15.2.2023 8:13

A taky si vzpomente na ty chytraky, co v minulosti spilali VK, ze prebytky z duchodoveho systemu pouzil do rozpoctu /dalnice/ a zduvodnil to faktem, ze kazda vlada ma garantovat za vsech okolnosti vyplaceni duchodu a se vzniklymi okolnostmi v case pocitat... :-)

V. Mokrý 15.2.2023 8:12

Penze/důchody

zatím stále neřeší, kde na ně sehnat peníze - dost peněz a kdo může/má mít nárok.

Stále je dost těch, kteří toho společnosti moc nepřinesli/nic nepřinesli i když jsou práce schopní a nakonec dostávají nejenom důchod, ale i všelijaké dávky !

A zvláště ti, co mají odpracováno a platili si i více než 40let, jsou státem vlastně odrbáváni.

F. Navrátil 15.2.2023 7:20

Autor klade rovnítko mezi udržitelností důchodového systému a demografickou situací. Není tomu tak úplně. Když se zvýší počet obyvatel, kteří nepracují, ale čerpají peníze ze státního rozpočtu, zbývá méně peněz jak na starobní důchody, tak na sociální záležitosti. Možnost vyplácení starobních důchodů závisí především na ekonomické properitě a výběru daní a pojištění. Bohužel fialová vláda dělá všechno pro utlumení ekonomiky, rozvrat státních financí a vyhazuje peníze pro stále rostoucí skupiny sociálních parazitů, kam patří také politici, zbyteční byrokraté a aktivisté podvodných neziskovek.

P. Hatina 15.2.2023 6:40

Tak ona správná odpověď je je v chápání toho pojmu "..Stát, jako poskytovatel služby" - ale to není tak, že by to byla "nějaká nadstandardní služba" která se nabízí na trhu, a ten "dobrák stát" jí poskytuje, i když by nemusel. Zajištění živobytí lidem ve starobním věku, je jedna ze zásadních složek současného civilizovaného státu , a stát jí poskytovat musí, jinak by - a nutno to opakovat, se ani nemohl počítat mezi civilizované státy.

Takže tak to je nutné chápat, je to vláda, která musí - a to v celkovém rozpočtu státu, svých pravomocí ale taky politické zodpovědnosti. hledat řešení jak ty důchody v potřebné výši vyplácet. A že těch strategií je jistě hodně, i třeba v otázce zda se soustředit na to, jak je vyplácet letos a nebo za 30 let. Ono totiž, že o tom mluvíme, jestli se ty výsledky projeví řekněme za 30 let, tak ale lze zjistit že před 30 lety byly ve vládě dvě strany co jsou tam i dnes, ODS a KDU ČSL, takže jistě nám její dnešní zástupci ve vládě vysvětlí, proč už tu potřebnou reformu (pokud je potřeba) neudělali už tenkrát..

J. Majzlík 15.2.2023 23:13

Protože jim do přípravy přijatelného projektu sypala písek opozice i jejich potenciální spojenci. Navíc - nedostatek financí na důchody je způsoben do jisté míry nízkou porodností, ale dle mého odhadu převažuje relativně nízký počet přispívajících, jejichž pracovní činnost v zaměstnání, ať již je jakékoliv, přináší do systému prokazatelné, nikoliv virtuální hodnoty.

A. Skrivanek 15.2.2023 2:29

Myslim ze by se melo zmenit nazvoslovi. Tento clanek je o naroku na starobni duchod a ne o odchodu do duchodu. Kdy prestanete pracovat zalezi na vas, nikdo vam to neurcuje. Muj bratr uz asi dva roky nechodi do zamestnani a tudiz zije z uspor do te doby nez mu narok na starobni duchod nabehne. Je to o tom investovat a nasporit dost na to byt panem sveho zivota. Je mu 57 let.

L. Harvánek 15.2.2023 7:54

Ale ne každý si může dovolit spořit tak vysoké částky, aby mohl přestat pracovat a žít z úspor než mu vznikne nárok na důchod. To jsou spíš výjimky a jejich počet je statisticky bezvýznamný.

P. Vychodil 15.2.2023 11:58

jo,

přiznám se, že jako nepracující důchodce již více jak 12 let nemám tušení, jak dnešní "pracující třída" dokáže šetřit, nehledě na fakt, že tzv "šetření" v bance či v jakýchkoliv fondech je v dnešní inflační době naprostý nesmysl...a kupovat si pozemek postupně po m2 také nejde, možná tak zlato po gramech...

K. Pavlik 15.2.2023 2:27

No to je vsechno pekne. Ale pokud se jede z kopce do zdi tak obcas brzdeni nepomuze (nebot je pozde) - timto nerikam ze tento cas jiz nastal.