4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
MiroslavJosef 3.1.2007 15:02

Re: Ono běží především o to, zda se nevyhazují miliardy. Jak to vlastně s mýtem je?

Jenže onen slavný družicový systém Galileo bude spuštěn na svatého Dyndy a vůbec není jisté, že to bude v roce 2012 (což je mimochodem za 6 let ).  Budování drahého družicového systému by byl hazard s penězi daňových poplatníků.  Krom toho k tomu lze také mít i tu výhradu, že družicový systém bude vlastně hlídat veškerý pohyb vozidel po zemském povrchu a upřímně řečeno mi není vůbec po chuti, aby kdokoliv mohl libovolně sledovat jakéjoliv vozidlo kdekoliv v Evropě - existuje také cosi, co bych nazval právo na svobodu pohybu a právo na soukromí, vůbec nevím, co je státu do toho, kde se já zdrovna pohybuji se svým autem. Takže pozor na policejní stát !!  Po autech mohou přijít osobní satelitní náramky na cokoliv dalšího, třeba každému občanu hezky pod kůži ....

Pavel Jirka 17.3.2006 18:17

Re: To mluví za vše

Docela mě fascinuje, když se někdo cítí popuzen prostým doržováním platných zákonů. Mně se některé pasáže zákona o veřejných zakázkách (a nejen jeho) taky nelíbí, ale dokud platí, nezbývá mně nic jiného než své klienty nabádat k jeho respektování. Troufám si však tvrdit, že na rozdíl od Vás, jsem se alespoň pokusil, byť neúspěšně, v době schvalování zákona na špatné pasáže upozornit poslance, senátory i prezidenta... Udělal jste Vy někdy něco podobného?!
Pavel 17.3.2006 16:43

To mluví za vše

Nikoho nezajímalo technické řešení a jeho porovnání včetně ceny!!!!!!!
Ideální prostor pro úředníka a jeho kapsu. Zadávací podmínky a jejich soulad.V této fázi vyřadí koho potřebuje a zbyde ten "jediný pravý".Opakuje se stejná praxe jako všude na úřadech .
"Pravdou ovšem je, že v rámci posuzování nabídek nedocházelo k porovnávání cen resp. technického řešení mezi jednotlivými uchazeči, protože jak již bylo řečeno výše, ve fázi posouzení nabídek se posuzuje pouze soulad jednotlivých nabídek se zadávacími podmínkami"
Pavel Jirka 15.3.2006 13:38

hotovo

A je hotovo. Podle verdiktu ÚOHS se zdá, že zase takový lump nejsem :-)
jonáš 15.3.2006 11:07

Dobojováno

http://aktualne.centrum.cz/ekonomika/cesko-a-ekonomika/clanek.phtml?id=103741
kirsha 14.3.2006 14:42

Re: Ono běží především o to, zda se nevyhazují miliardy. Jak to vlastně s mýtem je?

Jde tady ovšem ještě o jednu věc. Družicový systém pevné brány taky potřebuje. Nejsou-li, nebo jich je málo (třeba z důvodu snížení ceny a vyhrání státní zakázky) dochází k únikům. V německu se úniky v současnosti pohybují kolem 30%. Oproti 3% mikrovlny v rakousku. Satelitům určitě patří budoucnost. Ale ta je ještě pár roků před námi. Do té doby se mikrovlna zaplatí. A infrastruktura se použije pro nový systém.
Mysch 14.3.2006 11:52

je opravdu otazkou,

zada to pro soucasnych 500 km dalnic ma smysl. i kdyz se dalnicni sit v pristich 20 letech zdvojnasobi, nebude to asi ono. ale treba se tu vyskytne opravdu nejakej odbornik, kterej vi vic.
Martin Ciprys 14.3.2006 4:51

Jako platit párek v rohlíku složenkou

Projekt, který za 10 mld vybere od lidí cca 20 mld (řekněme za 3 roky), aniž by přidal nějakou materiální hodnotu mi připadá jako neuvěřitelný luxus. Je to jako platit párek v rohlíku složenkou - transakční náklady dosahují poloviny výnosu (ne zisku/přidané hodnoty, ale výnosu). Možná ještě přesnější přirovnání je plynoměr, který stojí deset tisíc ročně. Kdo by ho nechtěl? Mimochodem - těch deset miliard zahrnuje jen náklady státu, nebo i soukromých subjektů, kteří budou potřebovat nějaký vysílač za přední sklo? Doufám, že ta druhá možnost. Já ty peníze za rok 2007 naopak považuji za ušetřené. Zůstanou totiž lidem a firmám a nepůjdou na šílené státní projekty, jako je systém mýtného, olympiádu nebo ponorky do Vltavy. Jestli to budou čeští, nebo zahraniční dopravci, to už je čistě otázka nacionalismu. MC
jonáš 13.3.2006 22:47

Re: nedalo mi to,

Pokud vyjetí na silnici považuješ za projekt s nejistou realizovatelností -- no nazdar ;-)
jonáš 13.3.2006 22:45

Re: Re: Re: Proč ten cirkus ?

Taky budou mezitim volby --
Mysch 13.3.2006 22:38

nedalo mi to,

a podival se na povinne ruceni.
pojistna castka 50 000 000 € pauschal odpovida priblizne 1,4 e9 kc.
MD 13.3.2006 22:26

Re: Re: Proč ten cirkus ?

S ohledem na zpoplatnění obou etap se hovoří spíše o výnosu někde mezi 10-15 mld. Kč. Nicméně faktem asi bude, že pro rok 2007 z těhle peněz, s ohledem na průtahy, neuvidíme pravděpodobně nic. On ÚOHS bude ještě chvíli rozhodvat, pak se do toho vmísí EU, pak se řekne, že to vlastně celé nějak smrdí, a tak to raději dáme k ledu. A kamiony tady budou dál ničit zadarmo silnice... no jen tak dál chytráci.
melkor 13.3.2006 21:51

Re: Re: Re: Re: křišťálově čisté úředníky

Boha jeho, vzdyt sedi v cele! To je meli hned a bez soudu pro vystrahu zastrelit?
jonáš 13.3.2006 21:46

Re: Proč ten cirkus ?

MD uvádí cca osm miliard, myslim že maj o frekvenci kamionů větší přehled než někdo v rádiu. A o těch osm za rok 2007 už jsme s největší pravděpodobností díky průtahům přišli, to jen až budete hodnotit "výhodnost" ceny.
jonáš 13.3.2006 21:44

Re: Re: Re: Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

Já vám tady nemůžu dávat základní kursy, jednak neni prostor a druhak mi to nikdo nezaplatí -- o obou technologiích se dá lecos najít, když vás to doopravdy zajímá. Teda, jestli. GPS systém se samozřejmě bez rámů neobejde, jinak totiž nikdo nezjistí, kolik kamionů má OBU a kolik jich jezdí načerno. Může jich mít míň, ale zase má dražší jednotky, protože informace o projeté trase se ukládá do nich a předává jen v kontrolních bodech. Tak na úrovni kombinace GPS přijímače s taxametrem, a určitě se to dá v českých poměrech ošvindlovat nějakym "antiturbem", což je další mínus -- nebo pro někoho plus. Zatímco MW jednotka je skoro jenom pasivní odpovídač, jen trochu lepší než se píchá v obchoďákách na džíny.
Zvědavec 13.3.2006 21:40

Proč ten cirkus ?

Tuhle jsem slyšel v rádiu diskutovat lidi zabývající se silniční dopravou. Říkali, že roční výnos z dálničních známek náklaďáků je nyní asi 1,5 miliardy. Výnos z mýtného se odhaduje na čtyři miliardy. Možná jsem špatně slyšel nebo si to špatně pamatuju, ale pokud si spočítáme, kolik ta sranda Kapsch stojí na pořizovacích a následně provozních  nákladech, za jak dlouho se asi začne vyplácet ? Tuhle ekonomickou rozvahu jsem fakt nikde neviděl a přitom to je prvotní otázka, kterou si každý investor  musí položit - vyplatí se mi to ? Jenomže stát asi není každý investor. V tom je ten problém.
jonáš 13.3.2006 21:36

Re: Re: Re: Ono běží především o to, zda se nevyhazují miliardy. Jak to vlastně s mýtem je?

A to má něco společnýho s Autostrade?
jonáš 13.3.2006 21:34

Re: Re: Re: Re: Ono běží především o to, zda se nevyhazují miliardy. Jak to vlastně s mýtem je?

Jo to je mi známo, ale nevim jak hodláte mít přehled o CIZÍCH autech. Ono to GPS je pokud vim, jenom jednosměrný a volat mobilem na fízlárnu že veze odpadky asi nikdo hnedtak nebude ...
Karel 13.3.2006 21:07

Re: Re: Re: 105 miliard je míň nez 300 milionů?

Hmmm jenže sis nevšiml, že existuje jistý rozdíl mezi pojištěním odpovědnosti a pojištěním budovaného díla. Dost rozdíl, ale chápu, že takové niance asi neřešíš. Pojištění odpovědnosti na miliardu možná ani nikdo nemá... (resp. to musí být hodně výjimečná věc)
lukas 13.3.2006 20:31

Re: špína

přesně tak
Tomáš Kubín 13.3.2006 20:26

špína

HEZKÝ POKUS UDĚLAT Z ČTENÁŘŮ PITOMCE, pane autore. I kdybyste se ale rozkrájel, dojem hraničící s jistotou, že jste VŘ vedl předem určeným směrem, ten nenapravíte. Osobně si myslím, že jde o korupci.
spaldings 13.3.2006 20:22

Re: Re: Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

Fakt, jo ? 90 procent ? A co je na tom družicovým tak drahýho ? GPS přijímač ? Nebo co ? A k čemu jsou nějaký rámy přes silnici pro družicový systém ? Poučte nás, zřejmě to víte. Mne nic nenapadá, ale možná proto, že tomu nerozumím. Že to bude drahý pro cizí kamiony ? Tak ať jezdí tudy, kde to mají levnější.
spaldings 13.3.2006 20:13

Re: Zaplaťpánbůh za názory přímo od pramene, jak se říkávalo.

U čeho ? Myslíte u rozkrádání státních peněz ? Nebo něco jemnějšího ?
spaldings 13.3.2006 20:09

Re: Re: Jak se to dělá - dodatek

No ten, kdo pak vybíral vybírající firmu pana Jirky. To je tak průhledné, až to bolí. Fascinující je, jak si účastíci myslí, že do toho není vidět, když naplácají jánevímkoi stránek textu.
spaldings 13.3.2006 20:03

Re: Pana římana

Pravidla sem nepleťte, to je produkt tlupy psychotiků, parazitujících na tomhle národě, vědomých šiřitelů korupce.
spaldings 13.3.2006 20:00

Re: Re: Ono běží především o to, zda se nevyhazují miliardy. Jak to vlastně s mýtem je?

Pendolino. Co Vám říci na ten rádobysofistikovaný text.
spaldings 13.3.2006 19:59

Re: Re: Re: Re: Ono běží především o to, zda se nevyhazují miliardy. Jak to vlastně s mýtem je?

No nevím, ale jestli je ten mikrovlnný systém tak moderní a perspektivní, tak je s podivem, že Němci ho nesekají jako Baťa cvičky na každém rohu a pouštějí se do nevýnosných experimentů. Ale jak znám Němce, tak to asi bude naopak. Navíc, co se bude kde zpoplatňovat, budou v EU spíše určovat Němci než Rakušané nebo my.
spaldings 13.3.2006 19:54

Re: Re: Re: Ono běží především o to, zda se nevyhazují miliardy. Jak to vlastně s mýtem je?

Je Ti známo, jonáši, že některé firmy mají okamžitý přehled o svých autech už leta ? A via GPS ? Dokonce to šlo bez rakušáků už dávno, dávno. Nějakej Čuba, i když to neměl ze satelitů.
spaldings 13.3.2006 19:51

Re: Re: Re: křišťálově čisté úředníky

Přesně. A že kradli tak je vyločí ze strany. To je úplně nezajímavé, když kradli tak je mají zavřít a nevylučovat.
spaldings 13.3.2006 19:49

Re: Re: přečtěte si všichni ten zápis

No u takových asi nebyl, o tom to je.