27.6.2024 | Svátek má Ladislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Vorda 13.3.2006 12:46

K čemu tyto obstrukce?

Byl porušen zákon? Nebyl. Pokud ano, měl pan Říman reagovat v zákonných lhůtách.  Hlavní snad je mít konečně zavedené mýtné a dostat se k fiancím na stavbu a rekonstrukce těch našich zoufale roztřískaných silnic, pro jejichž stav prokazatelně příchází ročně o život několik desítek lidí. Věčnými tahanicemi zase vše bude později, pochybuji že ve slíbeném lednu 2007. A tak to nakonec bude nesmyslné, jako zdržení dálnice do Ostravy. Ostudou vlády je, že reaguje na kdejaké připomínky a neřeší pouze soudní rozhodnutí. Zpochybnit a zesměšnit lze úplně všechno, to umí nejen pan Říman. Důležité ovšem je konat...
Ladislav 13.3.2006 12:43

Re: ještě dovětek

Uvítám Vaši reakci na můj příspěvek 13.03.2006 12:41.
Ladislav 13.3.2006 12:41

Kontraproduktivní výsledek "výběrového" řízení

Nikde jsem se nedočetl,jestli ostatní firmy byly vyzvány a odstranění formálních vad ve svých nabídkách. Pokud totiž popsanou praxi připustíme, škody zaplatíme všichni! Nelze přece určovat pořadí nabídek z jediné zbývající. To je sice formálně možné, jak bylo veřejnosti předvedeno, ale připadá mi korektnější, aby v takovém případě byly nedostatky odstraněny a posuzování nabídek proběhlo znovu.
Vorda 13.3.2006 12:02

Re: Re: neuvěřitelné zmatky.

Nevím, proč si zde všichni lámete hlavu, jak to celé je. Pan Říman plácá nesmysly zjevně proto, poněvadž vůbec nezná podstatu nyní platného zákona o veřejných zakázkách. Ten zákon je v souladu se zákony EU a chrání jak zadavatele, tak dodavatele. Jeho páteří jsou termíny a pokud by chtěl pan Říman něco kritizovat, pak může jedno jediné, krok za krokem vyhledat v procesu v daném čase místa, kde byl zákon porušen. Jinak pouze přiblble žvaní. Pokud budeme v nekonečném zpochybňování takto pokračovat, nepostavíme nikdy nic. Viz dálnice do Ostravy, kterou nakonec budeme mít citelně dražší a o hodně později. Pokud jde o úplatky, tak to je třeba řešit jinde, konkrétně v místě, kde vznikají černé, v účtech nedoložené a tedy  nekontrolovatelné "podnikatelské" peníze. Až ty nebudou, vrátí se korupce k lahvinkám a obálečekám, jak to bylo za socíku. 
Jarda Musil 13.3.2006 11:55

to Transalp

V zásadě sice máte pravdu, ale problém je v tom, že ta privatizace by zase byla na základě korupce (jako obvykle)  - tak a teď raďte  ...  mě dojímá, jak se soukromé firmy drží nad vodou jedině díky státním zakázkám
Čumil 13.3.2006 11:32

Nojo, pane autore, jde o moc peněz -

takže poražení budou dělat cambus, jak vždy dělají. že si na něm přihřívá svou partajní plívčičku pan Říman, to přece nemůže překvapit.  :-))
Jack 13.3.2006 10:55

Re: Jen by mě zajímalo

No koho asi... zase jen Kapsch.
Prétextat 13.3.2006 10:52

Re: Re: Re: Re: Demagogie

Milý pane Kanuku, jak jste přišel na to, že chci předělat lidskou povahu? To vy píšete o svatozáři a pekelném puchu. Já jsem NAOPAK napsal, že jde o to vybrat menší zlo - v mém vyhroceném příkladu (aby i pomalejší pochopili) jeden chtěl vyhladit, druhý nás zavřel "jen" do socialistického skanzenu. A opravdu si myslím že "výměna partaje u vesla" může postupně korupci zlepšit. Po změně je alespoň malá naděje, že takový kakaový bob Kraus a spol. budou potrestáni.
Alternativou je za "odměnu" zvolit znovu. Pak se ale korupce je zvýší, protože si korupčníci budou jisti beztrestností. Pak budeme mít takovou vládu, jakou si zaslouží tupé stádo, které vždy volí svou barvu a přitom bečí že je to stejně jééédno.
S Transalpem, nelze než souhlasit - omezení státních prostředků (tedy těch korumpovatelných) automaticky povede ke snížení korupce. Posílení většinového volebního systému (vítěz bere vše včetně odpovědnosti) by taky pomohlo.
Ale to jsme se dostali dost od původního problému, a to že autorovi by mohem více než působení na ministerstvu u státních zakázek slušelo víceleté angažmá v úplně jiné státní instituci.
jonáš 13.3.2006 10:52

Jen by mě zajímalo

koho by měla Autostráde jako skutečnýho dodavatele systému (techniky) -- v Rakousku to byl totiž Kapsch. Třeba je to celé pomsta vzpurnému subdodavateli, který se cítí na generálního.
Novák 13.3.2006 10:30

Re: Zákon o veřejných zakázkách....

litrový kulatý hranol :-) :-) :-)
Mablung 13.3.2006 10:29

Re: Re: Re: celá diskuse kolem mýtného je dalším potvrzením toho, že ....

Nejde o hledání svatého grálu, který vyřeší veškerou korupci na věky věků. Ano, máte pravdu že jen podle ceny nelze zakázky vybírat.
Ale nemáte pravdu v tom, že pokud by se státní zakázky nemohly schovat pod obchodní tajemství, že by to nepomohlo. Pomohlo a dost. Samozřejmě, ke snížení korupce je potřeba komplexní opatření. Ale jedna část skládačky je právě transparentnost
šimon klein 13.3.2006 10:05

Re: Re: Jak se to dělá - dodatek

no vono jej malilinko podezřelý, když různé materiály MD vypadají jako opsané z fremních materiálů Kapsche. Svého času to byl i jeden z důvodů osobního dopisu kancléře Schroedera na Grosse.
Pavel Jirka 13.3.2006 10:02

ještě dovětek

Já jen napsal pohled z druhé strany, tak jak jsem to vnímal já. Nevím tedy, proč mě za to někteří autoři příspěvků níže uráží. Na druhou stranu souhlasím s tím, že zákon o veřejných zakázkách dobrý není. Já ho ale nenapsal a v době jeho schvalování vytrvale, na rozdíl od řady politiků a nevládních organizací, kritizoval. Dokud ale zákon platí, zřejmě bychom se jím měli bezvýhradně řídit...
jonáš 13.3.2006 9:59

Re: Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

.. ze kterého se pak devadesát procent využije eventuálně pro ten družicovej, kterej je ještě dražší. Vy tomu rozumíte?
jonáš 13.3.2006 9:57

Re: Re: Jak se to dělá - dodatek

Technickou specifikaci psalo samozřejmě MD, protože to je za to zodpovědný. Za zavedení a provoz systému, ne za blafy kolem.
klon 13.3.2006 9:51

veřejné podvazky s.r.o.

Kanuk 13.3.2006 9:41

Re: Re: Re: Demagogie

Prétextate, volte si koho chcete, to je vaše věc. Ale nesnažte se předělat lidskou povahu, resp si myslet, že změnou partaje u vesla se problém korupce vyřeší
Saul 13.3.2006 9:36

Re: V souladu se zákonem to není

Omlouvám se za zavádějící název příspěvku, měl jsem na mysli, že "v souladu se zákonem PROBLÉM není".
Transalp 13.3.2006 9:36

Re: Re: Re: Demagogie

Pro mně je řešení poměrně jednoduché: privatizovat majetek v socialistickém vlastnictví (státní, krajský, obecní) a nechat projekty financovat dobrovolně. O tom, že soukromá dálnice nebo akvapark v krajském městě provozovat lze, diskutovat nemíním. Nevidím důvod, proč by je měli platit všichni a povinně. Ať si každý platí, co uzná za vhodné a to dobrovolně, nebudeme se muset handrkovat o to, zda si majitel subdodavatele na svůj akvapark či dálnici vybral tak či onak.
Stači prostě jen ukončit socialismus a majetek privatizovat. Racionální zdůvodnění nutnosti privatizace na internetu k nmalezení je, pokud vím, tak např. na www.libinst.cz nebo www.petrmach.cz
 
Jester 13.3.2006 9:30

Re: Zákon o veřejných zakázkách....

:-D :-D :-D
Kanuk 13.3.2006 9:25

Re: Jak se to dělá - dodatek

O průběhu volby systemu pro výběr mýtného nemám podrobnější informace, protože mne to celkem nezajímá. Ale dle informací sdělěných na Psu, pouze jeden z nabízejících splňoval všechny požadavky poptávky. Na jedné straně to je podezřelé, ale na druhé straně, výběrová komise s tímto výsledkem nemá co dělat. Její napadení je proto zcela bezdůvodné. Mohlo by však být zajímavé zjistit, kdo psal technickou specifikaci poptávky a kdo je jeho nadřízený.
Saul 13.3.2006 9:24

V souladu se zákonem to není

Obávám se (a četba uvedeného textu mě v tom utvrzuje), že se daří předvést pozornost od věcných k formálním otázkám. Nepochybuji o tom, že formální stránku věci páně Jirkova zkušená společnost, která má praxi v oboru výběrových řízení, umí a že dokáže najít formální chyby v každé nabídce, která není žádoucí. Vůbec se nehovoří o tom, kdo a jak (tj. i s ohledem např. na perspektivy dodaného systému) zpracoval zadání, i když to bude pro katastrofální průběh tohoto případu zřejmě velmi důležité. Mám dojem, že by bylo žádoucí celé výběrové řízení zrušit a provést je znovu a pod dohledem (snad parlamentu, možná i veřejnosti).
Kanuk 13.3.2006 9:22

Jak se to dělá.

Nejen v Česku, ale na celém světě. Ve státních ouřadech i soukromých firmách tak velkých, že pan generální ředitel rozhoduje o milionech či miliardách a nezabývá se stotisícovými prkotinami.
Dotyčná organizace chce objednat něco dražšího, tak v těch stotisících (řekněme dolarů, v korunách by to byl pakatel). Konečné rozhodnutí dělá určitá osoba A. Z uvedených důvodů ne generální ředitel či majitel firmy. Osoba A věci rozumí jako koza petrželi, pročež pověří osobu B aby "oťukla" trh, protože tomu více či méně rozumí. Osoba B to provede, a svoje výsledky sdělí osobě A. Ta buď o potenciálních dodavatelů již nějaké kontakty má, nebo si je vytvoří. V této fázi se (ústně) dohodne, kolik "provise" osoba A dostane, řekněme od dodavatele C. Osoba A pak pověří osobu B vypracováním technické specifikace poptávky tak, aby v úvahu přišel jen dodavatel C. Pokud osoba B má zájem o udržení svého místa, "doporučením" svého nadřízeného se řídí, a protože věci poněkud rozumí, specifikace není technicky napadnutelná. Další řízení pak probíhá přesně dle zákona. Až na to, že osoba A po doručení objednávky firmě C costane V HOTOVOSTI sjednanou částku. Jestli někdo ví, jak tento postup lze napadnout právně, rád se nechám poučit. Nejsem právník.
ehad 13.3.2006 9:08

Pane Jirka,

Tak jsem si precetl zmineny notarsky zapis. Souhlasim s panem Rimanem, byla to fraska. Odvedl jste "dobrou" praci, jen co je pravda. Vzhledem k tomu, ze Vas platilo MD (a tedy vsichni obcane), tak bych celkem privital, kdyby po zkoumani formalnich nedostatku, doslo take k hodnoceni podanych nabidek. Ovsem to jste jiz Vy neodhlasoval, ze?
suši 13.3.2006 8:56

Re: Re: celá diskuse kolem mýtného je dalším potvrzením toho, že ....

Výběrové řízení není ani u menších zakázek triviální. Je zde mnoho úskalí, od technického a obchodního zadání, nastavení hodnotících kritérií, sestavení výběrové komise, hodnocení nabídek apod. Dle mého názoru podloženého dlouhou praxí, žádný sebelepší zákon situaci nevyřeší, řešením není ani samotné úplné zveřejnění nabídek. Existuje dlouhá řada případů, kde Vaše rovnice XYZ působí nepoužitelně a  až směšně, protože nejste schopen předem definovat ani X ani Y a Z může být stanoveno pouze s vysokým stupněm nepřesnosti. Chci jenom říci, že ani tady neexistuje jedno jednoduché řešení a jenom doufám, že se k ideálu budeme v následujících letech alespoň blížit např. postupnou změnou zákonů, ekonomického prostředí, veřejné morálky a to vše je dle mého názoru mj. podmíněno rychlou obměnou politické reprezentace. Prostě švindlování se nesmí vyplácet, vždyť problémů je i při čestném jednání dostatek.  A proto podporujte svého šerifa! 
občan z kraje města 13.3.2006 8:48

dobrá reference to není

Chápu, že se pan Jirka brání, protože teď o jeho služby as nebude valný zájem. Dle mých zkušeností však jsou firmy, které jsou závislé na veřejném sektoru nekonkurenceschopné v soukromém a těží pouze z osobních vztahů. Jsem si téměř jist, že všech těch 150 výběrových řízení získal pan Jirka na základě "domluvy" se "zákazníkem". Je to v souladu se zákonem, protože to je jistě pod limitem. Tento postup "výběru bez výběru" je vcelku oblíbený, když se náhodou nepovede vybrat, toho "vhodného", výběr se zruší a dělá se znovu. Vzpomeňme například na INDOŠ s Autocontem. Z více uchazečů se vybírá pouze tehdy, mají-li to ti uchazeči, jak se říká "zokruhované". Velice mne pobavil pan Kalousek v diskusním pořadu, když moderátor shrnul v úvodu kritické názory p. kalouska na vládu a omylem jmenoval i mýtné. S kalouskem to škubloa ihned dodal "proti mýtnému níc nemám, to je v pořádku". Ano je to stejně v pořádku jako svého času dodávka telefonních ústředem pro armádu. Volební kampaň se holt z něčeho platit musí, naštěstí nejsou všichni takoví amatéři jako ČSSD a "zokruhují" to bezpečně v souladu se zákonem.
Barclay 13.3.2006 8:40

Re: Bohuzel opet cela zalezitost je dukazem stupidity medii a nevkusnych pokusu o zviditelneni se ruznymi individui

Ale je drahé a družicový systém skýtá do budoucnosti větší možnosti (a to nemluvím o tom, že se na něj stejně přecházet bude, jen prostě teď se dají prachy do sice funkčního, ale zastaralého systému ... jaksi navíc).
fukybub 13.3.2006 8:27

Re: Oni poslední nábídku

a víte co to znamená "neporovnávat"? To neni to samý jako "nehodnotit".
Prétextat 13.3.2006 8:20

Re: Re: Demagogie

Já jsem nespadl z Marsu, ale vy na hlavu. Co vlastně navrhujete vy? Volit zloděje, nebo nevolit vůbec? Anebo házet do Vltavy? Pro mě je demokracie nejlepší známý sestém. A pokud bych měl na výběr mezi třeba Hitlerem a Husákem, tak já k volbám půjdu.
Em 13.3.2006 8:06

Zaplaťpánbůh za názory přímo od pramene, jak se říkávalo.

Názory už si udělá každý sám. Na rozdíl od Římana, který neodhadl ani situaci po povodních na Moravě a o jeho aktivitách okolo nemocnice v Italské ani nemluvě. Asi mu hlavně vadí  , že jak se říká -není u toho.