2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Sch.glosátor 25.4.2006 16:21

Problém je v tom, že stát jako systém funguje tak, že utratí všechno co vybere.

Bez horního limitu. Kdyby na daních vybral desetkrát tolik, nezbyl by ani haléř. Naopak, stále by bylo slyšet reptání, že není na to či ono, že kohoutky nejsou dostatečně pozlacené.

Tomas 25.4.2006 16:18

Diskuse o daňové zátěži je zatížena fatální chybou - poplatníci neví, kolik platí...

To je skutečně kardinální problém. Zeptejte se lidí ve svém okolí - kolik zaplatili v loňském (nebo jiném) roce na daních. Pokud nejde o OSVČ, sotva se dočkáte nějaké rozumné odpovědi. Znám jinak inteligentní a schopné, kteří o množství peněz zaplacených eráru nemají "ani páru". A ještě horší je, že to většinu z nich ani netrápí.

Dokud nebude výběr daní transparentní, nebude prostě výše daní pro většinu pracující populace tématem č.1. V této souvislosti je třeba poznamenat, že Tlustého "superhrubá" mzda je dobrý první krok.

Pro všechny zaměstnance bych pak měl takový drobný návod, jak získat k daním správný vztah: Budete potřebovat 1ks papírové krabice(od bot), lepící pásku, kancelářský papír nastřihaný na proužky a několik čistých obálek.

Postup: přilepte páskou víko ke krabici a do víka vyřízněte otvor. Vždy, když přinesete výplatu, napište na kus papíru částku ve výši všech daní a odvodů vč. těch, které za vás tzv. platí zaměstnavatel (je to zdanění vaší práce, kdo říká něco jiného - kecá) a vhoďte papír do krabice.. Na čisté obálky napište, co byste si přáli - např. dovolenou u moře, televizor, atd., atd., včetně částky, kterou vaše přání běžně stojí. Na konci roku (nejlépe o vánocích) vyndejte z krabice papíry se svými daněmi a odvody a vložte je do obálek ve výši částek na obálkách uvedených. Pak obálky se svými přáními naházejte do koše. Po vánocích se pak můžete sejít s panem Vízkem a pokecat si na téma "nízké" složené daňové kvóty - nebo o jiných nesmyslech.

Sch.glosátor 25.4.2006 16:09

Jsou na tom plné tři čtvrtiny Evropy hůře než Česko ?

No a ? To je univerzální oblíbený argument, že jednonohý si nemá na co naříkat, protože beznohý je na tom hůř.

RicPic 25.4.2006 15:34

Volby ?....VOLBY !!!!!

Panebože, nejdříve by si mohl pan autor ujasnit, co vlastě obsahuje složená daňová kvóta.Pak by mu  - možná  - došlo, že je úplně jiná (mnohem vyšší).

Ale to je vlastně jedno, autorovi viditelně nešlo o nic jiného, než o stranické bodování. Takže - proč se starat o takové nesmysly, jako jsou hodnověrné údaje... Vždyť jde jen o zapůsobení na "hloupé" publikum.

Vlali 25.4.2006 15:16

Ladislave

Přestože s Vámi většinou souhlasím (ne nutně vždy) nemáte tak úplně pravdu. Rozjezd ekonomiky něco stojí a ekonomika skutečně jede. Osobně považuji při poklesu kursu EUR a USD růst exportu v řádu desítek procent za velkou věc. Takže serioznější by bylo napsat část dluhu pohltil rozjezd ekonomiky ale zadlužení by mohlo být (například) poloviční kdyby se socani nebáli reforem (důchodová, zdravotnictví apod.). Napsat BEZ VIDITELNÉHO EFEKTU považuji za neseriózní. Venku je tak krásně.

Vlali 25.4.2006 15:06

studium je třeba

petře, chcete-li se vyjadřovat k daním přečtěte si aspoň odkazy od Ladislava než začnete psát ptákoviny. Ne každý má příjem ze mzdy a tudíž zatížený 35% odvodem sociálního a zdravotního pojištění odváděného zaměstnavatelem a svých 13,5% odváděného přímo. Jen namátkou milý sedláku OSVČ důchodci, rentiéři je skupina, která má jinou výši zatížení daní. Právě proto je vytvářena složená daňová kvóta aby se dal posoudit celek bez vytrhávání z kontextu. Výši prosím nezpochybňujte stačí, když se vyjádříte k použití či vývoji.

Petr 25.4.2006 14:51

Daně selským rozumem

Pane, myslím,že se mýlíte. Já to danové zatížení vidím navzdory statistikám jinak.

Příklad -  100 Kč vydělané- odvod podniku 35% - zbýva  74 Kč - z toho soc. a zdr. 13.5% -zbýva  65,2 z toho nejnižší 15% daň- zbývá 56,7 to je čistého -jak začnu utrácet  odhaduji 2% na spotřebnídaň-zbývá 55,6 a s nákupem platím 19%DPH- takže ze 100 Kč mám zboží za  46.7 Kč, takže zdanění je více než 50% a to nepočítám ostatní daně-z nemovitostí, silniční a pod.

Ladislav N. 25.4.2006 14:39

Re: Mirku dík za snahu

Zapomněl jste taky uvést, že (pokud padne vláda ČSSD) bude ZRUŠENA nehorázná socialistická kravina - "minimální daň" pro OSVČ a spousta dalších nesmyslů z "mozkového trustu" ČSSD!!:-/

Ladislav N. 25.4.2006 14:28

Re: Re: Re: Bolku, čistá mzda

Melete nesmysly pořád dokola. To je váš denní sport?

Mirek Šejna 25.4.2006 14:24

Racku,

třu bídu stejně, jako Ty, Racku. Však ten Tvůj domek také nebyl nejlevnější. A tře se mi ta bída docela v pohodě. A víš na co se těším nejvíc? Až po výhře ODS budou ty jejich experimenty zavedeny do praxe. A věř tomu, že největší šok z toho budou mít hurá-modří-komsomolci , kteří neumějí počítat a nedokážou si ten Tlustého experiment dát do souvislostí se vším ostatním.

Ladislav N. 25.4.2006 14:24

Re: Ve skutečnosti ale na denní útratu budu mít méně.

Při výši vaší hypotéky možná ano. ;-D A proč by tomu mělo být jinak?

Pokud se vládních dluhů a deficitů týče, bylo by serióznější poukazovat na ty skutečně vzniklé - viz ZADLUŽENÍ vládami ČSSD BEZ VIDITELNÉHO EFEKTU a nevymýšlet si dluhy, které ještě nevznikly. Na DLUHY jste vy, socialisté, vyhlášení "mistři".  Kdo  je bude splácet, už vás netrápí... (Viz Paroubkovy dluhopisy se splatností 55 let)

Pokud se důchodů týče, jsem pro, aby se každý, kdo na to má, postaral sám. Vy budete mít velký majetek s půjčkou dotovanou daňovými poplatníky, tak nemáte důvod si stěžovat. Proč by chudí měli doplácet na bohaté, jako jste vy? Nebo jste i příjmy závislý na daních ve státním rozpočtu (státní zakázky) ? ;-D

Ladislav N. 25.4.2006 14:13

Re: Re: Re: Modrý ptáku,

Dnes se uvádí (obvykle) hrubé mzdy, ne čisté. V zákoně bude (pro přechodné období, než si lidé zvyknou na novou výši hrubé mzdy) přepočítací koeficient, kterým si každý zaměstnanec jednoduše porovná "staré" mzdové složky s novými. Nic jednoduššího...

Domníváte se snad, že by nová vláda na takovou důležitou "maličkost", jako převedení starých smluv podle data na nový režim, zapomněla dát do zákona? ;-)

jonáš 25.4.2006 14:09

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mlžení

Ani snad nemusim umět všechno :-P

Mirek Šejna 25.4.2006 14:06

Ladislave,

ta mzda vzroste jen proto, že budou zrušeny povinné odvody na nemocenské pojištění a zůstane jen odvod na zdravotní pojištění. Dále se sníží odvod na sociální pojištění o 22%. Díky tomu opravdu vzroste čistá mzda. Ovšem za cenu toho, že některé lékařské úkony budete cálovat ze svého a že stát bude mít na výplatu současných důchodů o 22% méně peněz, tj. výpadek bude asi 68 mld kč ročně. Na ty důchody  a ostatní sociální poplatky si bude muset stát někde půjčit. 

Jinak já už teď počítám s tím, že tu 22% úsporu na sociálním pojištění, která mi zůstane na výplatní pásce, pošlu obratem do nějaké penzijní pojišťovny, abych si tak udržel důchodový standard, který mi dnes zaručuje stát. Takže rozhodně ty prachy nehodlám narozdíl od většiny idiotů, kteří nemyslí na stáří, utratit. Opticky tedy budu mít na pásce víc. Ve skutečnosti ale na denní útratu budu mít méně.

Divím se, že Vám tohle ještě nedocvaklo. Vlastně se nedivím.

Antonín Hrbek 25.4.2006 14:05

Re: Re: Modrý ptáku,

Efekt kalkulačky závisí na  tom, zda "stát" každému zaměstnanci do 30.000 platu doplatí či nedoplatí měsíčně 3.600 Kč. Stejně pak si musí zaměstnanec připlácet na sociální a zdravotní pojištění pokud chce mít zaručenu stejnou kvalitu. Abyste se mohl do mne, jako Vámi deklarovaného ekonomického blbce, trefovat, uvedu pro Vás znovu jednoduchý model daně z příjmů fyzických osob.  Pokud to skusíte, tak zjistíte, že čistý příjem zaměstnance i ostatní parametry vycházejí díky zaokruhlení o něco málo lépe než v kalkulačce. Je to totiž jen "kalkulačka" přeloženýá do "češtiny".

Odvod sociální    = 0,250 * Hrubá mzda;  Daň z příjmu       = 0,175 * Hrubá mzda;   Odvod zdravotní = 0,125 * Hrubá mzda; Zaručený příjem  = 3.600 Kč

 

Tento model je naprosto „rovný“, není zatížen ideologií a jasně odděluje co je povinností zaměstnavatele, zaměstnance i státu. Odstraňuje zpětné toky, kdy stát zaměstnanci něco dává a pak mu z toho hned něco bere. Pracuje se současnou Hrubou mzdou, takže není nutné měnit 3  mil. platových dekretů. Zaměstnavatel zaplatí jako parafiskál Odvod sociální, takže se mu o 10% Hrubé mzdy sníží náklady na zaměstnance. Zaměstnanec dostane „na ruku“ celou Hrubou mzdu a je povinen uhradit Daň z příjmů a Odvod zdravotní. Zbude mu Čistá mzda ve výši 70 % Hrubé mzdy. Stát pak zaplatí každému zaměstnanci Zaručený příjem 3.600 Kč. Tento model pracuje spolehlivě v rozmezí 6.000 až 30.000 Kč Hrubé mzdy, ale nic, kromě ideologie,  nebrání jeho použití i pro vyšší příjmové skupiny.

S pozdravem hezkého slunečného dne

ZEPOP 25.4.2006 14:03

Re: Re: Modrý ptáku,

Heleďte, Ladislave, a kde mám garanci, že tu "superhrubou mzdu" mi bude zaměstanavatel vypúlácet, když smlouva a paltové výměry jsou dnes na tu "čistou"? 8-o

jonáš 25.4.2006 14:03

Re: jonasi

Čísla najdete v té kalkulačce -- a 20 * 87 je opravdu míň než 15 * 135 ;-)

Ladislav N. 25.4.2006 14:02

Re: tak úplný nesmysl

Mýlíte se, žádní "hlavní hráči na trhu" (restaurace apod.) nejsou. Na ceny působilo současně několik různých faktorů (směrem ke zvýšení i snížení), ne pouze změna DPH. Jenom namátkově - nutnost zavádění opatření nařízených vládou - viz vybavení zázemí restaurací, vyšší odvody OSVČ, ceny energií atd.

Proto je naprostým nesmyslem očekávat, že v tržním prostředí druhý den po platnosti nových sazeb DPH všichni skokem změní ceny. Po určité době v konkurenčním prostředí a současně i ustálené výši nákladů na provoz se přiměřeně ustálí i ceny pro spotřebitele.

Ostatně, "skrytým" zvýšením daní bylo např. přeřazení většiny zboží a služeb ze sazby 5% do 22%, resp. 19% k 1.5.2004.

A že takový Šejna a spol. neprotestovali? Proč? Asi z těch daní čerpají své důchody...;-)

Andy 25.4.2006 13:55

Re: To jste si dovolil dost

hovořit o kozách by vám jistě šlo lépe, tak proč se furt trápíte s tím, jestli nááhodou nebue méně peněz pro stát a více pro lidi ?

ČSSD nefalšuje statistiky ( na to má statistický úřad), ale vykládá si je po svém, stejně jako každý jiný.

Jdi pást.

Ladislav N. 25.4.2006 13:45

Re: při maržích výrobců potravin tam žádné rezervy na tržní hrátky už nejsou

Což ovšem neplatí pro ceny v potravinářských obchodech. Např. MO cena 1 kg cukru byla v rozpětí  od 13,90  do  zhruba 25,- Kč podle místa nákupu a času (cca od srpna 2005). Podobně to bylo i s jinými potravinami. (Kampak se na ně hrabou lékárníci se svými bídnými +18% k ceně výrobce!) ;-)

ZEPOP 25.4.2006 13:39

Re: Re: Logiku

Tak  nám, Karle, jmenujte někoho, kdo rád platí daně. Pokud někoho najdete, tak se na něj bude hodit ten vtip z Knatorkova "Domácího lékaře", cituji: "Tak vypracujete u lisu, máte plat 800,- korun a práce Vás těší. No to je vážné". ;-D

janoryna 25.4.2006 13:37

Re: Re: Bolku, čistá mzda

 proč by měla růst. povinností zaměstnavatele není dát ušetřené odvody zaměstnanci, nejsem blázen, klidně si je ponechám. Dyť dostane čistá ruka to co dřív. do mejch odvodů mu nic není ! nejsem charita !

Ladislav N. 25.4.2006 13:36

Re: Re: Re: Re: Re: Mlžení

Možná jenom neumíte číst příspěvky seřazené podle data vložení... ;-P

Jan Daniel 25.4.2006 13:36

Re: Re: Jen naivkové

Těžko o tomhle diskutovat s normálním člověkem, když tyhle nesmysly šíří i ministr financí.

hmmm 25.4.2006 13:33

Re: hodně ne Rathe

Šejna nám názorně ukázal proč volit ODS - nebudeme muset dotovat jeho hypotéku a životní připojištění.

Ladislav N. 25.4.2006 13:29

Re: A neni to spravedlivejsi? proc maji byt bohati jeste bohatsi a chudu jeste chudsi?

Porazit protivníka jeho vlastními zbraněmi! ;-DR^

hodne neRath 25.4.2006 13:27

jonasi

nevsiml jste si ze v Doktorove argumentaci chybi jedine cislo?

Presto mu tak hezky verite....

Ladislav N. 25.4.2006 13:26

Re: Modrý ptáku,

Šejno, vy neustále (a systematicky zde na NP) mlžíte, překrucujete, uvádíte chybné nebo chybně interpretované údaje. Zamlčujete např. skutečnost (totéž Hrbek a spol.), že po zavedení rovné daňové sazby a změně daňového základu na dnešní tzv. "superhrubou mzdu" (dnešní "hrubá mzda" zvýšená o odvody zaměstnavatele za zaměstnance) vzroste zaměstnanci čistá mzda, aniž by mu zaměstnavatel cokoli přidal navíc (jeho náklady zůstanou stejné).

Můžete takovou "filtraci" důležitých informací vysvětlit? 8-o

hodne neRath 25.4.2006 13:26

Re: ne Rathe

n a neni to spravedlivejsi? proc maji byt bohati jeste bohatsi a chudu jeste chudsi?

jonáš 25.4.2006 13:22

Re: Modrý ptáku,

No já bych je nepodceňoval, třeba je tam zatim jen nějaká falešná, co vyjadřuje toliko osobní názory kolegy Tlustého, a tu pravou odtajněj až den před volbama :-D