2.5.2024 | Svátek má Zikmund


Diskuse k článku

NADĚJE: Bulharsko nakupuje levnější plyn z USA než z Ruska

Je to jeden z pozitivních příkladů, jak čelit ruskému vydírání ropou a plynem. Nebude to jednoduché, nicméně cesty existují. Proto i my hledejme nové spolehlivé dodavatele surovin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Podracký 21.7.2022 21:05

Myslím, že současné ceny plynu jsou tak vysoké,, že i USA dovedou dodat relativně levný plyn. je ovšem otázkou, kdo ho technologicky laciněji vyrobí. Pokud by měla cena plynu zůstat, tak se plyn postupně přestane používat, proto by bylo dobré předpokládat, že stabilnější jsou asi dodávky od dodavatele, který plyn technologicky dovede vyrobit laciněji.

J. Sládeček 21.7.2022 16:32

To je dobrý fór. 😁

I. Širůček 21.7.2022 15:32

To nenasere, to přijde líto ...

J. Vintr 21.7.2022 10:33

Francouzi prý "znárodní" menšinové akciové podíly hlavního výrobce elektřiny tak, že od akcionářů nuceně vykoupí jejich akcie za 1.5 násobek aktuální tržní ceny. Fialu určitě nic takového ani ve snu nenapadne...

J. Černý 21.7.2022 18:36

Nemůže, když polovinu minoritních akcionářů ČEZ tvoří americké fondy. Ty by ho srovnaly do latě.

J. Vintr 21.7.2022 19:05

Ale může, jenže to by nesměl být panák, který skáče jak jiní pískají.

M. Hoblík 21.7.2022 8:03

Kdo nevěří... je nepřítel západní demokracie.

J. Černý 20.7.2022 21:50

Ziegler jede.

J. Kostelanský 20.7.2022 20:22

Velice zajímavý v této plynové taškařici je postoj Ukrajiny. Zelenskij si hraje na ředitele zeměkoule a úkoluje kde-koho, že nemá odebírat ruský plyn, Maďarsku dokonce vyhrožoval, že dodávky plynu do Maďarska přes Ukrajinu zcela zastaví.

To Ukrajině ale vůbec nebrání v tom, aby sama odebírala ruský plyn přímo z Ruska a taky za něj platila. :-) Tohle má být ten nový, skvělý člen EU, kvůli kterému tento blázinec vznikl? Vždyť myslí - jako ostatně vždycky - jen a jen na sebe. Anebo - vodu káže, ale víno pije.

L. Novák 21.7.2022 0:06

Blbej nebo hrdlořezem Putinem placenej?

V. Novak 21.7.2022 14:20

Blbej nebo blbej, příjmenovče?

I. Kučerová 21.7.2022 0:11

Ukrajina taky zvýšila o 50% cenu za tranzit plynu z Ruska do EU

V. Novak 21.7.2022 14:19

Maďarsku jsou Zelenské výhrůžky u... lhostejné, protože Maďarsko dostává plyn jižní cestou přes TS, Turecko, Bulharsko a Srbsko.

L. Novák 20.7.2022 19:34

„Hlavním viníkem české plynové krize je Německo“

Jisté je, že Kreml používá evropskou závislost na jeho plynu jako zbraň a snaží se kontinent přimět k ústupkům ohledně ukrajinské krize. Salonu Echa se zúčastnili Pavel Janeček, bývalý předseda představenstva Pražské plynárenské a současně konzultant, a Jiří Gavor, majitel konzultační firmy ENA a ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií.

https://echo24.cz/a/Ss7Ri/plynova-krize-odstavka-plynovodu-nord-stream-1-hlavni-vinik-nemecko

F. Kusák 21.7.2022 9:03

Tak nevím, kdo je víc vinen, jestli ten, kdo chomout nastaví nebo ten, kdo tam dobrovolně strčí hlavu. Ono to tak jednoduché není, a hlavně bych řekl, že si za to můžeme sami, tak to nesvádějme na Němce. Když to fungovalo mručeli jsme blahem, teď, když se to posra...., může za to někdo jiný. Tak to bylo s Mnichovem i Vítězným únorem, že.

F. Kusák 21.7.2022 9:13

Ruský režim nesnáším, zpravodajce Putina s ním, ale když tvrdí, že si EU šlápla na hrábě, pak je to doslova docela trefné. Nevím, kdo nepovolil NS 2, zastavil Jamal nebo snížil kapacitu plynovodu Bratrství. Spekuluji, jaká by byla cena plynu, kdyby tyto roury fungovaly tak, jak bylo s Gazpromem nasmlouváno? Nebo jinak, pokud chceme ukazovat svaly, musíme na to mít. Putin se na válku se Západem připravoval mnoho let, co jsme, kromě halasné propagandy dělali my?

J. Kostelanský 20.7.2022 19:33

Možná to někoho bude zajímat, zde je aktuální, dnešní 10-minutové video, ve kterém Putin mluví o plynové krizi na Západě a uvádí taky její příčiny.

Video je doprovázené skvělým tlumočením v češtině.

https://www.youtube.com/watch?v=Bcb_pL6O5DI

L. Novák 20.7.2022 19:37

Cpát sem odkazy na Putinovy rusácké nehorázné lži může jenom totální *****. Teď už jen zbývá odpovědět na otázku, zda to systematicky dělá z blbosti a nebo za peníze. Rv

J. Kostelanský 20.7.2022 20:10

Kdyby jste byl k čemu, tak se nebojíte se kouknut na to, co hovoří druhá strana. Ale lidé jako vy na to nemají koule, oni dovedou jen papouškovat, co řeknou západněji od českých hranic.

Tak stručně shrnu, co je v tom videu. Podle všeho Rusko odeslalo Siemensu více těch turbín, zatím se vrátila jedna, ale jen, jak řekl Voloďa, "železo" bez dokladů.

Na té trase potřebují 4 nebo 5, aktuálně jich mají 2 nebo 3, ale už i další turbína potřebuje opravu - Siemens, co dělá jejich servis, to prý může potvrdit.

A jak to je tím zastavením plynu? Ukrajina před časem zastavila jednu větev plynovodu, co jde přes její území (bylo v i našich mediích). Prý proto, že stanice plynovodu je v rukou separatistů. Ta je ale v jejich rukou už několik měsíců, ale Ukrajina v tom nalezla problém až teď.

Další plynovod uzavřelo před časem Polsko. Tekl přes něj plynovod do Německa. Jenže Poláci si uvědomili, že (mimochodem kvůli nařízením z Bruselu) je plyn, co teče přímo z Ruska, velice drahý - prý aktuálně stojí 1700 EUR za 1000 krychlových metrů, před 2 lety to bylo 100 eur za 1000 krychlových metrů. Přes Polsko na Západ neteče nic, ale naopak ze Západu teče do Polska ruský plyn z Německa. :-) Logicky je levnější, Němci se přes nařízení Bruselu zařídili po svém, a tak mají pořád levný plyn. Ale jelikož ho "solidárně" (tedy s pekným ziskem, ale pořád levněji než jsou aktuální světové ceny), dodávají kde-komu - Polákům, ale i České republice, tak je zcela přirozené, že ho mají málo. Své udělalo zastavení jedné roury ze strany Ukrajiny a druhé roury ze strany Polska, přes Nord Stream 2 nemůže proudit plyn naplno, protože Západ uvalil na potřebné součástky sankce. A dokončený plynovod Nord Stream 2 Evropská unie kvůli tlaku ze strany USA odmítá zprovoznit. Kde v tom někdo může vidět vinu a obstrukce Ruska?

J. Kostelanský 20.7.2022 20:10

Putin se ptal německého kancléře, co s Nord Stream 2 dělat, protože Rusko nemůže donekonečna čekat, jak se Západ rozhodne. A ten řekl, že teď mají v Německu jiné priority 😀 Polovinu z plánovaného objemu plynu, který byl určen pro Nord Stream 2 (polovina z 55 miliard kubíků ročně), už tedy Gazprom rezervoval jinde. Takže i kdyby si Západ najednou usmyslel, že Nord Stream 2 zprovozní, bude fungovat jen na polovinu své kapacity.

Moje poznámka na závěr: Tohle je "geniální" práce Bruselu a Evropské unie. Co krok, to ještě větší ponoření se do močálu problémů, co si sami způsobili. Kdyby Rusko mělo podplaceny všechny členy Evropské komise a polovinu europoslanců, tak by nemohli dělat lepší prácu ve prospěch Ruska... :-)

V. Braun 20.7.2022 21:04

Tak turbíny nejsou a proto neprodí plyn? A jak se ten plyn poháněl ještě před pár týdny? To ty turbímy vymontovali teprve nedávno? Nedejte se vysmát, takto se opravy neplánují. Pokud tomu věříte jste ještě naivnější, než Putin doufal.

J. Kostelanský 20.7.2022 21:20

Tak nám, pane experte, vysvětlete, jak se opravy plánují. Nedělal jste náhodou náměstka Gerhardu Schröderovi? :-)

Když jste tak chytrý, tak si video poslechněte sám a udělejte si z něho vlastní závěry. Já nejsem expert na plynovody... :-)

Já jen říkám, co jsem slyšel a jak jsem to pochopil. Podle všeho má být na každou větev kromě 4 turbín ještě jedna záložní. Jenže v opravě měli být 2. Ale mohl jsem to pochopit špatně. Tlumočník hovořil cosi o 5 turbínach, ale Putin na prstech ukazoval 4. Takže nevím.

J. Vávra 20.7.2022 21:41

Ten není naivní, ta kremelská hlásná trouba ví dobře, co dělá, kolaborant nebo spíš troll.

V. Novak 21.7.2022 14:30

Ano, von Braune.

Nedejte se vysmát se svým "myšlením" - samozřejmě, že opravy byly plánovány dopředu. Termín každoroční profylaxe by oznámen loni v říjnu a v listopadu o den posunut.

Generální opravy VŠECH kompresorových soustrojí (podle jedněch zdrojů jich je 8, podle jiných 6) byly plánovány už při dodávce před 10+ lety, jak se tak generální opravy obvykle v předstihu plánují. Siemens vymontoval co bylo potřeba, odvezl, turbínu poslal do svého závodu v/u Montrealu k repasi a pokračoval v demontážích podle plánu. Jenže Kanada si vzpomněla, že turbína spadá pod sankce a tři týdny létaly nóty mezi Německem a Kanadou, jak ji vrtit,aby sankce zůstaly živé.

Vy jste živoucí ilustrací rčení "cogito ergo pragma faulon scio" - "mysleti znamená... trus věděti". Prostě "myslet" bez základních znalostí, nevede k dobrým výsledkům.

J. Černý 20.7.2022 21:52

Píše banderovský šváb

M. Josovič 20.7.2022 18:54

Zajímalo by mne, za jakou cenu plyn Bulharsko nakupuje pane Zieglere. Možná, že za cenu, která je nižší než dnešní spotová na trhu. Ta je ale 10x vyšííí než původní cena ruského plynu. To ale neřeknete. Proč asi?

J. Kostelanský 20.7.2022 19:20

To by jste od Zieglera chtěli příliš. On se dlouhodobě specializuje na házení bláta a špíny všeho druhu na Rusko. Ale fakta od něj nečekejte.

J. Farda 20.7.2022 18:25

Vyšší moc úřaduje, Německo je naprosto nezodpovědné! Rv https://echo24.cz/a/SMfZr/plyn-gazprom-gigant-nord-stream-1-dodavka

Turbínu teď Kanada sice poslala, ale podle Putina Gazprom dosud neobdržel „oficiální dokumenty“. Až je obdrží, třeba se objeví něco nového, například že dokumenty nejsou úplné, nebo že na jedné lopatce turbíny je divná skvrna velikosti mouchy a podobně. Možná ano, možná ne. Kreml miluje peníze za plyn, ale stejně tak miluje vyvolávání pocitu nejistoty. R^https://www.forum24.cz/konec-sveta-kvuli-ruskemu-plynu-nebude-diky-novemu-terminalu-muze-jeste-chvili-pect-i-pani-monika

Sláva serioznímu Gazpromu a moudrému Pútinu! ;-)

J. Vintr 20.7.2022 18:33

Jestli si ti politici nepřipadají jako lidské přirození (můžete si vybrat jestli pánské nebo dámské) když na jedné straně vymýšlejí jak Rusko co nejvic "potrestat" a na druhé straně se klepou strachy, že Rusi zavřou kohoutky. V Rusku se tím musí ohromně bavit.

I. Viteker 21.7.2022 12:58

No jestli jste si nevšimnul, tak politici se především snaží z ruského vlivu na energetický trh v Evropě vymanit. Strachy se klepete nejspíš vy.