19.4.2024 | Svátek má Rostislav


NADĚJE: Bulharsko nakupuje levnější plyn z USA než z Ruska

20.7.2022

Je to jeden z pozitivních příkladů, jak čelit ruskému vydírání ropou a plynem. Nebude to jednoduché, nicméně cesty existují. Proto i my hledejme nové spolehlivé dodavatele surovin.

Ruský Gazprom se už v minulosti projevil jako nesolidní firma, která neplní své závazky vůči svým zákazníkům. Potíž je v tom, že se jedná o státní společnost povyšující ideologii nad obchod. Není to klasický privátní subjekt, kterému jde pouze o prodej a zisk. Gazprom slouží Kremlu také jako nástroj vydírání vůči neposlušným zemím. Tak před časem v rozporu splatnou smlouvou zvýšil o padesát procent cenu plynu Litvě jenom proto, že si dovolila přijmout zákon o protiprávnosti komunismu a zákazu používání komunistických symbolů. Takhle se solidní obchodní partneři nechovají.

Nyní však odborný web oenergetice.cz přinesl zprávu o tom, že Bulharsko už od června odebírá zkapalnělý plyn (LNG) z USA za levnější cenu, než jakou platilo ruskému dodavateli státní firmě Gazprom. Ten už v dubnu zastavil do této země a rovněž do Polska veškeré dodávky plynu. Na příkladu Bulharska je tedy vidět, že ruský plyn nahradit lze, i když to samozřejmě není jednoduché. A také, že americký plyn může být levnější než ten ruský. To jaksi vyvrací dezinformace šířené rusáckými trolly, že americký zkapalnělý plyn bude výrazně dražší než ten ruský. Na bulharském příkladu je vidět, že to není pravda!

Bulharsko tak může být vzorem i pro nás, jak se zbavit závislosti na ruském plynu. Pravda nemáme moře a ani terminály na zkapalnělý plyn. Nicméně je možné se domluvit na vybudování plynovodu z Polska, který by k nám LNG od našich severních sousedů dopravoval. Dalším řešením je obnovení dodávek plynu z Norska, které k nám dodávalo asi čtvrtinu naší jeho roční spotřeby, a jehož dodávky skončily v roce 2017. Moudré lidové přísloví praví, „kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody,“ aneb všechno jde, když se chce. A stejně tak i jde nahradit nespolehlivého ruského dodavatele plynu. Ti, kteří tvrdí, že nikoliv, jsou ve skutečnosti nepřáteli České republiky, kteří se řídí heslem, čím hůře, tím lépe.

Bulharsko bude brát zkapalněný plyn z USA za nižší cenu, než platilo Gazpromu (oenergetice.cz)