17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

NADĚJE: Bulharsko nakupuje levnější plyn z USA než z Ruska

Je to jeden z pozitivních příkladů, jak čelit ruskému vydírání ropou a plynem. Nebude to jednoduché, nicméně cesty existují. Proto i my hledejme nové spolehlivé dodavatele surovin.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 20.7.2022 11:38

Zkapalnění plynu, jeho doprava lodí a znovupřevedení do plynného stavu musí nutně něco stát a nemůže to konkurovat ceně dopravy potrubím, jehož pořizovací cena už je dávno umořena...

P. Hák 20.7.2022 19:15

Vy na něj jdete s fyzikou? Šmankotepano... ;-D

P. Hatina 20.7.2022 4:09

Tak ono jistě, a jak praví antické přísloví "Hic Rhodus, hic salta!".

Jinak řečeno ono tak nejde o to "že je možné se .., , nebo "dalším řešením může být".. ale zda to ta česká vláda dohodne a zařídí a to rychle, ANO nebo NE.

Takže, a že se dá poměrně dobře odhadnout že nezařídí, tak je možná větší problém že máme špatnou a neschopnou Fialovou vládu, než cokoliv jiného

J. Vávra 20.7.2022 4:39

Jistě, být ve vládě mikromanažer ad hoc řešení a hrdina tiskovek, tak máme prázdné zásobníky, byli rozhádaní s Poláky a nejspíš by žebral u Pútina, aby něco pustil. Nedokázal ani udržet kontrakt s Nory. Síkela už od jara plní zásobníky, Fiala se Síkelou vyjednali v Nizozemí podíl na terminálu zkapalnělého plynu a zajistili 1/3 roční spotřeby plynu, domluvili navýšení kapacit ropovodu z jihu, je rozjednané připojení na polskou síť, jehož vybudování ovšem nebude hned. Diplomatická aktivita je na úplně jiné úrovni než za toho zloděje. Tato zima bude těžká, ale jestli Rusové neobnoví dodávky, tak na to v příštích letech doplatí, odběratele jako EU jen tak nenajdou

P. Hatina 20.7.2022 5:05

Tak pokud chcete vidět nějaký rozdíl, (já o Babišovi nepsal), tak v tpm že Babiš byl aspoň hrdina tiskovek, čiže aspoň na ty tiskovky chodil. V případě Fialy nám úspěchy sděluje ve svých projevech, na které ano novináře nezve..

Nicméně k tomu druhému, ony zásobníky u nás se plnily každý rok, jen si z ho politici nedělali vlastní zásluhu. A v případě toho podílu na tom terminálu , doufám že jste správně pochopil že jde skutečně a jen podíl na tom terminálu. To dodání plynu do něj a pro naši spotřebu v nějakém objemu se bude muset dohodnout zvlášt..:))

No a za třetí, možná že Babiš by ".. nejspíš by žebral u Pútina, aby něco pustil. Nejen aby se v republice v zimě topilo, ale aby taky byla energie pro podniky a nemusely se zastavit.

Tak nevím, zda a pro koho je lepší Fialova strategie, "žebrat nebude, ale upozorní lidi, že v zimě budou mrznout. a ty fabriky už bude muset možná vypínat za pár dní"..??

Jasně, Fialu to zase bolet nemusí, v Kramářově vile mu určitě zatopí, a vládní autíčko mu určitě taky vždycky přistaví jak bude potřebovat...

R. Tichý 20.7.2022 7:28

Tak se zda, ze byste se tulil i k hovnu, kdyby bylo navonene.

V. Novak 20.7.2022 8:22

To je váš jediný "argument", Tichý?

V tom případě byste lépe učinil, kdybyste zůstal potichu...

R. Langer 20.7.2022 9:41

K tomu se budete tulit vy, soudruzi, až budete v zimě klepat kosu. :-P

G. Onion 20.7.2022 8:08

Zeptejte se Sikeli jak ten plyn z toho terminálu dostane do ČR.

K. Machala 20.7.2022 4:00

Skvělá zpráva, díky.

K. Pavlik 20.7.2022 1:49

Nelze nez Bulharsku gratulovat. Preji jim hodne stesti, bude je asi potrebovat.

Napriklad Kadhafi veril americkym slibum, budiz mu zeme lehka.

R. Tichý 20.7.2022 7:29

Bulhari organizuji teroristicke utoky proti USA a jejich spojencum? Nehlede na to, ze Kadafi odpravili Francie a Britanie!

R. Langer 20.7.2022 11:51

A co třeba Srbové, ti proti USA podnikali nějaké teroristické útoky? 8-o

R. Tichý 20.7.2022 13:09

Ne, Ti jen zacali vrazdit sve spoluobcany ve velkem.

Oni jim USA neco slibovaly?

V. Pavelka 20.7.2022 14:18

USA nějak mírově ukončovali životy nepohodlných po celém světě ?!desítky let?

J. Kostelanský 20.7.2022 0:42

Klasická zieglerovina:

"Ruský Gazprom se už v minulosti projevil jako nesolidní firma, která neplní své závazky vůči svým zákazníkům."

A to bylo kdy? V roce 2009, když Ukrajina vydírala současně Rusko a Západ tím, že neplatila za plyn a ještě ho i kradla?

Vždyť právě proto vznikl Nord Stream 1 a pak i dvojka, protože Německo i Rusko pochopili, že plynovod přes Ukrajinu a také přes Polsko je velice riskantní. Nikdy si nemůžete být jisti, kdy Ukrajina začne opět vydírat, což je její nejčastější forma komunikace se zahraničními partnery. A Poláci se v minulosti rovněž nejednou vyjádřili, jak rádi by ruský plyn přes své území zavřeli.

Anebo teď se Gazprom projevil jako nespolehlivý partner, protože nebyl schopen v plánovaném termínu obnovit dodávky plynu, protože mu Západ jednoduše nechtěl vrátit klíčovou součástku?

Na to, jak se Západ chová v posledních letech k Rusku, tak Rusko coby dodavatel ropy a plynu působí vůči Západu jako mimořádně spolehlivý partner. Kdyby ty role byli opačně, Západ by už dávno přestal dodávat plyn a ropu do Ruska. A s velikou radostí.

Lidem jako Ziegler ovšem nikdy v ničem nevyhovíte. Když na jaře Rusko zvýšilo dodávky plynu do západní Evropy, protože ta měla velmi malé zásoby plynu, tak to samozřejmě Rusové udělali kvůli tomu, aby měli dostatek peněz na válku. A teď, když kvůli obstrukcím Západu není z technických důvodu možno plně zprovoznit plynovod, tak to již Rusku peníze na válku nechybí? Vždyť válka je teď nesrovnatelně intensivnější než na jaře - takže Rusové by přirozeně měli ten plyn tlačit do EU za každou cenu... Ale oni ne, asi peníze nepotřebují, už asi vydělali dost. Ale proč se potom píše, že Rusku docházejí peníze? :-)

Jednání i myšlení Západu postrádá jakoukoli logiku. Vlastně něco logického se v tom dá najít: Vždy hledej důvod svých problémů u někoho jiného, jen ne u sebe...

J. Vintr 20.7.2022 1:13

Dávno před událostmi na Ukrajině EU schválně rušila dlouhodobé výhodné smlouvy na dodávky energetických surovin z Ruska jako přípravu na GD. Teď, když se projevují následky, ti šmejdi porytecky ječí, že za to může Rusko....

T. Novy 20.7.2022 4:55

A Костелянский už zase trolí.

Pokud možno, ne příliš vydařená den do Petrohradu.

J. Kostelanský 20.7.2022 7:21

K věci něco nemáte? Protože trolling je přesně to, co děláte vy. Žádné myšlenky, žádné názory, jen zaplevelujete diskusi pitominkami na úrovni dětí mateřské školky... Zkuste si vygooglit definici trollingu, jestli to umíte.

Jak se to říká? Ten, kdo to hovoří, ten to i je. :-):-)

J. Kostelanský 20.7.2022 7:26

Dávám do pozornosti definici trollingu, resp. trolla. Možná vám to bude nějak povědomé. Ta definice na vás padne jako ulitá - každičkým slůvkem. :-)

"Troll je v internetovém slangu účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který začíná hádky, provokuje čtenáře na internetu a rozsévá neshody tím, že zveřejňuje záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní příspěvky k citlivým tématům."

V. Novak 20.7.2022 8:24

K věci nic, v hlavě hic, Tichý.

J. Uher 20.7.2022 8:27

Jseš trapnej trolle.

T. Novy 20.7.2022 4:56

Tak teď ať mi Šejna se Ševečkem vysvětlí, jak přišli na to, že plyn z USA bude třikrát dražší než ten z ruSSka. ;-D

R. Langer 20.7.2022 7:05

Já bych zase rád konkrétně viděl, kde je levnější. ;-)

V. Pavelka 20.7.2022 15:15

Pronájem Tankeru s Osádkou , plavební poplatky, pojistka lodi i nákladu Přístavní poplatky a provoz ?

L. Patka 20.7.2022 6:36

Souhlas. Napsal bych to stejně.

M. Šejna 20.7.2022 0:25

To je zvláštní, že na panem Zieglerem uvedeném webu se jím uváděná informace nedá najít.

Možná by bylo vhodné, kdyby sem dal přesný odkaz, tedy pokud vůbec ten odkaz existuje.

V. Patrik 20.7.2022 3:47

https://oenergetice.cz/zahranicni/bulharsko-bude-brat-zkapalneny-plyn-z-usa-za-nizsi-cenu-nez-platilo-gazpromu

J. Krásenský 20.7.2022 4:45

Zajímavé, "bez dalších podrobností", tedy neuvádí, jestli cena plynu je včetně dopravy, zkapalnění a opětovného zplynění nakoupené suroviny.

R. Langer 20.7.2022 7:06

Sliby se slibují, a blázni se radují... ;-D