17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

MARX: Může špatný člověk stvořit dobrý systém? Bezpochyby.

Titulek je přizpůsoben názvu článku pana Spurného zde na Psu, jehož tématem jsou charakterové vlastnosti Karla Marxe tak, jak je pan Spurný převzal z knihy Intelektuálové nedávno zesnulého historika Paula Johnsona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Církva 10.2.2023 22:35

Blbovina! Charakterově špatný člověk může dobře počítat účetnictví, dokonce i řešit fyzikální a matematické úlohy na jedničku.

Jenže tady jde vážený o ideologii. Vlastně náboženství bez boha. Marx moralizoval, ale nechoval se podle toho. A o tom byl článek na který se autor odkazuje.

Navíc, Marxovy knížky byly napsány tak aby potvrdily blbé předpoklady Marxe. byly založeny na špatných předpokladech. Marx není jediný filozof, kterému se to stalo, nicméně na základě Marxova díla se dělaly revoluce a lidé mezi sebou nenáviděli.

Každý inteligentnější člověk co musel za totáče dělat na VŠ zkoušku z marxismu si všiml že tam byly zamotané mraky teorie, aby to vypadalo vědecky, jenže tam bylo spoustu špatných předpkladů. Aneb velká teorie postavená na vodě.

I. Širůček 12.2.2023 11:37

Marxismus, komunismus, to vše je jen další náboženství, které má umožnit hajzlíkům žít na účet "oveček". Rozdíl by byl jen menší než malý, nebýt jednoho podstatného rozdílu: po křesťanech nám zbyla spousta uměleckých děl nevyčíslitelné hodnoty, po komančích jen portréty Lenina a pod.

P. Sura 10.2.2023 20:50

A na tohle - " ....Pro vyloučení všech pochybností bezodkladně sděluji, že neexistuje žádná příčinná souvislost (cizím slovem kauzalita) mezi osobními vlastnostmi autora a jím vytvořeným systémem (teorií)..... "

jste autore přišel JAK? A hlavně - čím to máte podložené? Že jste o tom přesvědčen? Srovnáváte-li "charakterové vlastnosti" jednoho (příživník, opilec, samorost, ....) s "charakterovými" vlastnostmi druhého (Angličan, Žid, buržoa, ....) Jste zdá se poněkud mimo mísu.

V. Braun 10.2.2023 18:48

Zákon komparativních výhod, no proč ne, jen škoda, že to pan autor objevu daného zákona nějak zapomněl spojit s řízením rizik. Nemuseli jsme být třeba tak závislí na Číně.

L. Novák 10.2.2023 19:02

Do Číny vyhnali energeticky náročné výroby zelení magoři umělým zvyšováním nákladů výroby v EU. Tak vypadá jejich "cesta k uhlíkové neutralitě"... :-P

H. Rybnická 10.2.2023 13:52

Vynikající úvahy pane autore.

L. Novák 10.2.2023 13:46

:-) R^ Pěkně formulováno!

K. Křivan 10.2.2023 10:14

Přečetl jsem si článek pana Spurného, je skvělý ! Nemorální člověk (Marx) nemůže stvořit nic lidem prospěšného.

R. Gramblička 10.2.2023 11:44

A můžete to zdůvodnit? Pan Spurný to bohužel neudělal

H. Rybnická 10.2.2023 14:02

Nemorální byli všechny mužské významné osobnosti minulých staletí. Už tím, že považovali ženy za méněcenné, ani nepřemýšleli a přenechání volebního práva a samozřejmě očekávali, že se paní manželky postarají o domácnost, vyjdou s nepatrným platem, porodí a vychovají nemalou řadu dětí, vyperou špinavé plenky a zapocené prádlo pana manžela, uvaří chutné jídlo z ničeho a poskytnou další řadu bezplatných služeb. Stačí přečíst deníky jen na příklad Karla Hynka Máchy, dnes oslavovaného národního spisovatele a básníka, jak zacházel se svojí Lori.

J. Jurax 10.2.2023 16:52

S prominutím velmi pozoruhodně blbý názor. Ale progresivní, arciť v nejhorším výkladu onoho slova.

H. Rybnická 10.2.2023 17:45

Pane Juraxi nelze než obdivovat Vaše vybrané konverzační schopnosti. Bezmála na aristokratické úrovni. Pokud byste zamýšlel založit Ústav pro výchovu budoucích diplomatů a diplomatek ráda budu doporučovat klientelu.

J. Jurax 10.2.2023 18:52

Děkuji ... :-)))

L. Novák 10.2.2023 19:03

Německá zelená aktivistka se nezapře. :-)

I. Širůček 10.2.2023 21:55

Faktem jistě je, že to hanebné chování mužů k ženám má kořeny ve výchově. Často stojí za zamyšlení, jak se tchyně chovají ke svým snachám ...

I. Lyčka 10.2.2023 17:24

A že se ty chudery tak moc chtěly vdát, když je čekal tak krutý osud.

H. Rybnická 10.2.2023 17:36

Moudrá to Lyčka. A jak by asi ženy přežily bez možnosti mít zaměstnání nebo nějakou - slušnou - obživu?

H. Lukešová 10.2.2023 18:11

No ženy ve středověku nebo ještě v 19. století, které neměly otce či manžela, který by je živil, mohly buď žebrat a nebo provozovat to opovrhované "nejstarší řemeslo", bohužel.

Ovšem v židovských dějinách sehrály ženy významnou úlohu, pramatky Sára, Rebeka, Ráchel a Lea se zasloužily o přežití svého národa. Sára rozeznala zlo v Hagar a Ismaelovi a vyhnala je do pouště, Rebeka poznala jisté zlo v prvorozeném synovi Ezauovi a poradila druhorozenému Jákobovi, aby šel za otcem Izákem, oděl se jako Ezau a získal požehnání.... atd.atd.A takových velkých židovských žen bylo...

Judaismus si váží žen, připisuje jim důležitou úlohu, samozřejmě je pro židovskou ženu velkou ctností, když má hodně dětí, avšak nebrání jim ve studiu Tóry a jiných svatých textů či v jiné seberealizaci v ohledu na rodinu. Jistěže, některé funkce jsou dané jenom mužům, ale to přece také u katolíků nemohou být ženy v pozicích kněží, farářů, biskupů, kardinálů a papežů.

I. Širůček 12.2.2023 11:32

Zdá se, že máte mezery ve vzdělání. Už i u katolíků existují "farářky" - tajně vysvěcené i ještě za komančů!

I. Lyčka 10.2.2023 18:31

Vzpomeňte na Maryčku Magdonovou. Ta se utopila.

J. Jurax 10.2.2023 19:19

Inu, možnosti zaměstnání i relativně slušné (mravné) obživy byly. Ty nemravné samozřejmě taky.

Služky, děvečky, markytánky, lazebnice, porodní báby, kuchařky, sklepnice, později tovární dělnice, živnostnice, ty vzdělanější placené společnice (myslím dam), komediantky a umělkyně, vychovatelky, později učitelky, stenotypistky ... no a taky jeptišky (ošetřovatelky ve špitálech bývaly téměř výhradně řeholnice) ...

A jistě - nebo taky to nejstarší řemeslo až bordelmamá ... :-)

A obecně ženy bez manžela i neurozené disponující nějakým majetkem bývaly relativně nezávislé již ve středověku.

Počtěte si třeba Vondrušku, Život ve staletích, ne jen feministické pamflety.

H. Lukešová 10.2.2023 19:28

Díky za velmi zajímavé info...

I. Širůček 12.2.2023 11:38

Tak to jsem netušil, že třeba s Kleopatrou nebo Marií Terezií bylo tak hanebně zacházeno ...

D. Polanský 10.2.2023 9:07

Těch lumpů již bylo a ještě bude, co vygenerují geniální teorie či praktické objevy, které lidem pomohou, a moralisté přesto budou hodnotit jejich dílo skrze jejich negativní osobní vlastnosti. Tací již jsme.

P. Diviš 10.2.2023 9:34

Jo, může se stát a občas i stane. Jen je víc případů, kdy lump vyplodí lumpárnu.

Nebo chytrý člověk pitomost.

To zkoumání charakterových vlastností může napovědět, zda jde o pitomost nebo lumpárnu.

F. Navrátil 10.2.2023 8:19

Marx nebyl ekonom, ale sociolog. Proto jeho teorie v ekonomice nefungují, ale ve společnosti stále oscilují. Nejnověji v Bruselu. Občas někteří zaostalí propagandisté kladou rovnítko mezi marxismus a leninismus. Na rozdíl od Marxe byl Lenin klasický politolog fascinovaný násilím, kterého skutečné události vždy překvapovaly, protože k nim podle jeho učení nemělo dojít. A ekonomice nejenže nerozuměl, ale ani na ni nebral ohled, prostě na ni kašlal.

P. Diviš 10.2.2023 9:36

Lenin (Stalin, Chruščov, Brežněv, Putin, ...) prostě byli formováni hlavně ruským prostředím a ruskými zvyklostmi. Podle toho vypadal jejich socialismus, komunismus, kapitalismus ...

R. Gramblička 10.2.2023 12:25

A co Mao a PolPot? Taky formováni ruským prostředím?

L. Novák 10.2.2023 13:45

To byli "ekologičtí aktivisté"... Návrat k přírodě. :-P

J. Krásenský 10.2.2023 8:04

Odpověď typická pro liberála. Něžná etiku, opovrhuje ji, protože jej omezuje a klade překážky k dosažení jeho osobních cílů. Těžko se pak s liberálem na čemkoli domluvit, protože společenské zákony klade na úroveň zákonů přírodních, což je omyl. Jenže právě sjednoceni zákonů přírodních a společenských vyřazuje ze společnosti etiku, umožňuje obhájit i zločiny proti lidskosti, když je zdůvodní platnými společenskými zákony, vývojem společnosti. To jsme zažili ve XX. století několikrát - nacismus vycházel z eugeniky jež aplikovala darwinovu teorii na lidskou společnost a marxizmus, který vycházel z Marxových ekonomických a společenských domněnek. Jen tyto dvě stály životy stamiliony nevinných lidí jen proto, že se lidmi vytvořený vědecký podložený společenský systém vypořádal se zastaralou bigotní etikou.

Liberal nedokáže systém hodnotit jinak, než z hlediska efektivity. A i v této oblasti Marxův systém spolehlivě zkrachoval ve všech zemích, kde jej aplikovali (Čína převrátila marxizmus už jen tím, že umožnila soukromé vlastnictví výrobních prostředků a tím i vykořisťování)

A dejte si pozor na liberály! Poslední léta je u nich velmi populární Y. N. Harari, který ve svých knihách opět oživuje eugeniku.