1.6.2024 | Svátek má Laura


Diskuse k článku

MARX: Může špatný člověk stvořit dobrý systém? Bezpochyby.

Titulek je přizpůsoben názvu článku pana Spurného zde na Psu, jehož tématem jsou charakterové vlastnosti Karla Marxe tak, jak je pan Spurný převzal z knihy Intelektuálové nedávno zesnulého historika Paula Johnsona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Gramblička 10.2.2023 9:01

Ta zastaralá bigotní etika, vycházející z náboženských dogmat, měla sama na triku miliony mrtvých, akurát své totalitní myšlenky nestihla z podstaty postupného technického vývoje proměnit v tak hrůzné následky, jak se to povedlo vámi zmiňovaným ideologiím. ostatně, dnešní humanistické ideje vycházejí právě ze snahy, vymanit se z té zastaralé bigotní etiky.

Mimochodem, i liberálové mají svou etiku. Neexistuje nic jako ideální morálka/etika. Jde o relativní pojem, který je poplatný své době, převažujícím myšlenkám, kulturním vzorcům a společenským mechanizmům v té které společnosti. vyvíjí se v čase, tak jak se vyvíjí samotná společnost

R. Gramblička 10.2.2023 9:14

Krom toho, má smysl brát přírodní zákony za bernou minci. Jejich střízlivé a nepodjaté zkoumání nám může pomoci vyvarovat se chybných společenských strategií. Z čeho jiného vycházejí současné zpupné představy o řízení klimatu a společnosti, než z ignorance oněch přírodních zákonů a zpupné představy, že člověk je něco víc, výjimečný unikát, na nějž je příroda krátká a má mu sloužit k dosahování jeho cílů. Doporučuji přečíst knížku Matta Ridleyho: Evoluce všeho

J. Krásenský 10.2.2023 13:07

Rozdíl mezi křesťanstvím a liberálními levicovými ideologiemi nacizmem a marxizmem je v tom, že obě lzminene liberální ideologie měli vraždění nepohodlných už ve svém programu jednu z důvodu evolučních, druzí třídních. A své zločiny zdůvodňovali aplikaci ideologie - vědeckého světového názoru.

Křesťanství od počátku do dnešních dnů vyznává, že Hospodin stvořil všechny lidi a všichni jsou před Bohem rovni, miluje je, a - slovy Ježíše Krista "cokoli učiníte i tomu nejmenšímu, mně jste udělali." A formuloval dva příkazy, kterými shrnul celý Starý Zákon: "Milujte Boha celým svým srdcem a mysli a milujte bližního jako sám sebe."

P. Diviš 10.2.2023 9:39

S vaší představou o liberálovi se skutečně nelze domluvit, protože je dokonale mylná.

Liberálové pochopitelně mají i etické myšlení a chování, jen si ho nenechají vnutit od různých pochybných pachatelů dobra i pachatelů zla.

J. Krásenský 10.2.2023 10:16

Jaké, prosím vás, mají liberálové "etické myšlení". Konkrétně.

R. Gramblička 10.2.2023 12:30

pokud jde o klasické liberály, pak jejich etika je budována úctou ke svobodě a soukromému vlastnictví a principem neagrese. Vše ostatní lze od toho odvodit.

Co se tzv. "liberálních demokratů" týče, těžko říct, co se jim za myšlenky honí v hlavě, ale liberální příliš nejsou.

J. Krásenský 10.2.2023 20:13

Prosím vás, jaké konkrétní hodnoty představuje úcta ke svobodě? A jaké k soukromému vlastnictví? A princip neagrese? Znamená to tedy, že jste-li dominantním hráčem na trhu či máte monopol na nezbytné zboží, máte přirozené právo stanovit si cenu i se ziskem tisíc procent? Taková cena ohrožuje svobodu i majetek potřebných. A neagrese je prosím co? Vzpomínáte na vrchní sestru ve "Vyhoďte ho z kola ven"?

V. Braun 10.2.2023 18:56

Co je liberálního na požadavku, aby teorie byly ověřeny bez ohledu na charakterové vlastnosti autora? To jde přece proti tzv Cancel culture jinak nesprávně spojované s liberály. Navíc se to přece nevylučuje s morálním odsouzením, pokud některé ty charakterové vlastnosti jsou zavržení hodné.

L. Novák 10.2.2023 19:07

Ověřování teorií je snad obvyklý vědecký postup. Ne jako praxe zelených magorů rozhodováním aklamací... :-P

R. Gramblička 10.2.2023 6:58

tradičně kvalitní úvaha

P. Hák 10.2.2023 6:26

Velmi dobrá připomínka. Vše platí nejen u vědy, ale i u umění, dokonce mnohem více - tvůrce všech těch slavných a krásných děl bychom asi doma mít nechtěli, tedy většinu.

Druhá myšlenka článku, totiž že příslušné knihy je nutné číst a teorie je nutné podrobit kritickému zkoumání rozumem, neodsuzovat je na základě emocí a osobního vztahu k autorovi, je stále aktuálnější v době, kdy kritické myšlení tak často mlčí a místo něj dominuje fandění.

R. Gramblička 10.2.2023 6:58

ano

J. Brunner 10.2.2023 1:58

R^