26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

INFLACE: Proč za ni nemůže Fialova vláda

Problémy současné inflace nejsou problémem této vlády, respektive tato vláda je nezpůsobila. Příchod inflace byl očekávatelný v létě roku 2020, kdy centrální banky zaplavili trh čerstvě „natištěnými“ penězi v rámci „záchrany ekonomik během Covidu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Pávek 16.9.2022 7:00

Stručné, výstižné, jasné pane Olejšku. R^

P. Hák 16.9.2022 6:50

K tomu, čemu rozumím:

"Stát dlouhé roky selhává v reformě školství, která by namísto letopočtů měla děti naučit počítat složené úročení, investice, daně a úspory (...)"

Takže: Školství tohle dlouhé roky dělalo. DĚLALO SE TO ZA KOMUNISTŮ a nějakou dobu i po tom. Pak začali "demokrati" ječet, že matematika dětičky zatěžuje a že mají dělat jen to, co se jim zrovna chce, a že prý svobodááá. Hlavní útok vedli novináři (přátelé pana Fialy) naočkovaní aktivisty (přátelé pana Fialy) podporovaní školským byznysem (přátelé pana Fialy). Že na to populisticky naskočil i Babiš, je pravda, ale vy jste to vymysleli a ještě máte tu drzost dávat to za vinu druhým.

Jo a ta reforma školství, vedená vašimi kamarády z neziskovek a vašimi (zatím dvěma) ministry, směřuje k tomu, aby děti neuměly počítat pokud možno vůbec. jenže vy pak stejně řeknete, že za to mohou Babiš a Putin.

I. Pávek 16.9.2022 7:01

R^

R. Gramblička 16.9.2022 7:14

nevšim jsem si, že by za stav školství obviňoval Putina a pokud jde o Babiše, jeho hnutí bylo ve vládě osm let, za tu dobu se něco udělat dalo

R. Langer 16.9.2022 7:20

Zatím ho neobviňuje, ale počkejte na další článek. Ubozí žáci nemohoucí se chladem soustředit na "správné" vzdělávání, kdopak asi za to bude moct? ;-D

Přesně takhle to bolševici z Brusele budou vysvětlovat. Jo, a v letech před tím se nic dělat nedalo? A teď? :-P

P. Hák 16.9.2022 7:26

Babiše školství nezajímalo, tak jmenoval ministra, který dělal politiku totožnou s tím, co dělají ministři 5K. Obklopil se i stejnými lidmi. Ti lidé tu byli už před Babišem a vesměs fandí TOP09, STAN nebo Pirátům, v minulosti obdobným partám.

Že na to Babiš populisticky naskočil taky, jsme psal. Jediná reforma školství, krerá by k něčemu byla, by byl návrat k rozumu, úplné zvrácení současných trendů. To by ale mohla udělat jedině nějaká vnitřně konzervativní síla, což ANO není.

R. Langer 16.9.2022 7:18

Řekl bych, že sám autor už je přímo produktem takového polistopadového vzdělání, podle všeho. ;-)

P. Hák 16.9.2022 7:28

Tak školství ještě několik let běželo setrvačností, to by mu muselo být okolo třiceti, což asi není. Spíš bych řekl, že věří tomu, co se píše v novinách a říká v televizi :-)

R. Langer 16.9.2022 7:31

Já si myslím, že ten jeho vzhled by na to i odpovídal. Že bude mladší...

Ale jak říkám, mohl nám rovnou napsat, jaké "tristní vzdělávání" vlastně obdržel, podle toho by se dalo ledacos usoudit... ;-)

R. Langer 16.9.2022 8:02

Tak podle jeho vlastního bloqu je mu 40, takže máte pravdu vy. Ale to své vzdělání tam neuvádí, asi pro jistotu... ;-D

P. Hák 16.9.2022 8:03

Asi je to tak lepší ;-D

P. Hák 16.9.2022 8:09

No, ten blog leccos napovídá ;-D

P. Čech 16.9.2022 7:56

Stát dlouhodobě selhává v jakékoliv reformě, ke které politické strany přistoupí. On totiž ten stát neprovádí reformy (změny k lepšímu), ale jen změny. Zejména k horšímu. Z jeho strany totiž jde o záměrné nepochopení pravého významu pojmu reforma

P. Hák 16.9.2022 8:03

Ano. Úředník vykáže činnost.

M. Džmuráň 16.9.2022 6:44

Příčin inflace je více. Je to především nesmyslná politika EU a podpora ukrajinského diktátora. Příčinou vysoké inflace je ovšem jednoznačně Fialova vláda, která ji aktivně podporuje.

R. Vacek 16.9.2022 6:39

Autorovi by stačilo aby se zamyslel, proč máme jedny z nejvyšších cen elektřiny i když jsme v její výrobě z levných zdrojů samostatní a stát je většinovým vlastníkem našeho největšího výrobce.

Tyto ceny se totiž projeví ve všech ostatních cenách jako inflace, kterou máme jako jednu z nejvyšších:

https://tradingeconomics.com/country-list/inflation-rate?continent=europe

A proč právě u nás dochází k reálnému poklesu příjmů, ve kterém nemáme konkurenci:

https://tradingeconomics.com/country-list/wage-growth

Ale samozřejmě - může za to Babiš a Putin.

L. Novák 16.9.2022 9:58

A proč tedy máme tak vysokou inflaci a tím i pokles reálných příjmů? Dokážete na takovou otázku odpovědět? :-P

R. Vacek 16.9.2022 10:09

Vysokou inflaci máme proto, že naše vláda velmi aktivně pracovala na tom, aby nás odstřihla od levných energií a dělala velmi málo, aby vliv drahých energií na spotřebitele (osoby/firmy) nebyl tak velký.

To mělo vliv na reálné příjmy spolu s tím, že případné kompenzace lide a firmám se odehrávaly ve srovnání s jinými zeměmi EU hlavně ve formě slibů.

L. Novák 16.9.2022 23:16

A že inflace (znehodnocení měny) je způsobena masívním uvolňováním ("tiskem") peněz do oběhu (ČNB + vládní dluhy), nad tím jste nepřemýšlel? :-)

P. Pospisil 16.9.2022 6:24

Ekonomice nerozumím, takže obsahovou stránku nebudu komentovat. Ale co se formy týká: kéž by se pan autor dovzdělal rovněž v české gramatice (stačila by úroveň požadovaná na základní škole), aby se to dalo číst bez pálení v očích.

R. Gramblička 16.9.2022 7:17

...a když nejste schopen porozumět psanému textu, vymluvíte se na gramatiku a pálení v očích.

P. Pospisil 16.9.2022 7:22

Nerozeznáte-li konstatování od výmluvy, jste na tom s pochopením psaného textu ještě o kousek hůře než já.

R. Langer 16.9.2022 7:23

O "tritním vzdělávání" tady mluví především pan autor, takže nevím, co tím článkem tedy chce dokázat. Zřejmě to, že je jeho produktem. ;-D

J. Hudec 16.9.2022 5:58

Fiala za nic nemůže a lidé na padesát jsou zvyklí na socialismus, což je špatně, myslí si autor.

Že je ten "socialismus" ale správný a nezbytný lidi přesvědčuje právě Fiala:

"„Pokud někomu zastropování cen a úsporný tarif nebude stačit a dostane se do problémů, je tu příspěvek na bydlení, o který může požádat, a to nejsou malé částky. Rodina může dostat měsíčně až dvacet tisíc korun. Vláda pomůže opravdu každému, kdo se kvůli cenám energií dostane do problémů,“ slíbil Fiala a připomněl, že dnes se vážná situace týká i lidí, kteří nikdy o žádnou sociální dávku nežádali. „Proto znovu opakuji, aby se nebáli o tu dávku zažádat, ta situace je mimořádná,“ apeloval Fiala.

Tak jsem z toho trochu zmatený. Alenka to podělala (možná opravdu ano, co já můžu vědět?), ale Fiala to dělá srávně...:-/:-P

[>-]

J. Janotová 16.9.2022 10:11

Podle mého názoru je nejhorší, že vláda nemyslí v první řadě na stav hospodářství. padla na zadek před lidmi na Václaváku, které tam přilákala veeelmi nesourodá sbírka organizátorů.... To, že kleká hospodářství, jí začíná docházet poomaaloučku až teď. Pokud nebudou mít lidi práci tak a podniky zisk, ve státní kase už nebude vůbec nic a lidi se opravdu nemusí bát- "Proto znovu opakuji, aby se nebáli o tu dávku zažádat," protože si mohou být jisti, že nedostanou nic;-€.

I. Koubová 16.9.2022 5:55

Jak jste se pletl před pěti lety, tak se pletete i dneska. Stát se nemá o lidi starat, ale současně nemá vytvářet situace, jako je ta dnešní - Green Deal a Fit for 55 a další nejsou neočekávaná vyšší moc. Těch faulu a klišé je v textu moc....

R. Langer 16.9.2022 5:43

Jo, mimochodem, jaké máte vzdělání, pane autore?

R. Langer 16.9.2022 5:41

Všechny ty uvedené body současná vláda, tehdy ještě v opozici, silně podporovala. Pan autor asi trpí nějakou selektivní pamětí, velmi běžnou u bolševiků z Brusele, včetně petikolky. Kromě toho, válku na Ukrajině a Green Deal podporuje hlasitě i dnes, kdy je u vesla, takže opravdu nevím, kdo tedy za tu inflaci může. ;-D

M. Mucha 16.9.2022 6:23

R^

P. Hatina 16.9.2022 5:39

Se obávám že v tomto pan Janoušek jen opakuje nesmyslná klišé, která se sem tam objevují v provládních médiích, aby poskytla alibi neschopné Fialové vládě. Mrkněme se na to.

1) Je snad těžké pochopit že během covidové krize sice státy vydaly ohromné množství peněz, ale vlastně nikdo nedostal ani kačku navíc? Státy všem pouze nahradily jejich finanční ztráty za dobu, kdy z rozkazů vlád byla jejich produkce/práce zakázaná z důvodu ochrany proti covidu. Dokonce je řada ekonomů, kteří říkaji a jsou schopni spočítat, že naopak, spousta subjektů měla hluboké, a sakra hluboké ekonomické ztráty, ze kterých se dodnes nevzpamatovaly. když si uvědomíte že byly dlouhodobě, uzavřeny lázně. stravovací podniky, většina služeb, většina maloobchodu, servisní podniky, bez příjmů byla většina živnostníků, atd..

2) I ta úvaha o vzdělání už ani není klišé, ale spíše jedním z ideovým názorů, které už dvacet let destabilizují naše školství. Tak sakra, co je vlastně mají v těch školách učit?