23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

INFLACE: Proč za ni nemůže Fialova vláda

Problémy současné inflace nejsou problémem této vlády, respektive tato vláda je nezpůsobila. Příchod inflace byl očekávatelný v létě roku 2020, kdy centrální banky zaplavili trh čerstvě „natištěnými“ penězi v rámci „záchrany ekonomik během Covidu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Novák 16.9.2022 14:42

Kolikrát ten nesmysl, že ČEZ vyrábí elektřinu za 35 hal/kWh budete ještě opakovat? Rv 8-o

T. Novy 16.9.2022 17:37

Už jsem na tu kravinu tady na psu reagoval několikrát.

Je to asi hoax z FB.

L. Žaloudek 16.9.2022 20:16

No ale o moc víc než kolem koruny to v neplynovych elektrárnách nebude, když nezapočteme emisní povolenku.

V. Petr 16.9.2022 16:20

R^R^R^R^R^R^R^

F. Kusák 16.9.2022 12:40

Podobné programy, jako je tzv. Green Deal najdete všude. Mají je Čína, Japonsko, USA, ale i řada afrických či jihoamerických států. To problém není. Hloupost ovšem je, když se z toho udělá ideologie, prosta jakéhokoliv racionálního uvažování, hnaná pouze vírou v "něco". Projekty se přijímají bez řádné oponentury a nesmyslně jsou likvidovány způsoby a metody klasické. A to vše vytváří systém, takže stojíte-li mimo, máte velkou smůlu. Nebaví se s Vámi ani ratlik, natož, aby Vám někdo poskytl úvěr. To platí i pro politiky. Proto je ten unijní Green Deal tak extrémně nebezpečný.

L. Novák 16.9.2022 14:49

Problém je v samotném Green Dealu, protože to není projekt racionálního myšlení a plánování, ale fantasmagorie zelených magorů začínající u globalistické Greenpeace, která se jako komunistický mor snaží ovládnout celý svět. A příležitosti se chytají obchodní šíbři, kteří se na zeleném klimatickém šílenství snaží trhnout peníze, protože tak snadné astronomické a státem zaručené zisky na volném konkurenčním trhu nedokáží získat. Proto taky spousta zákazů, státem udělovaných certifikátů, nařízení, povinného zavádění do praxe a podobných nesmyslů, klimatický byznys podporovaný hloupými nebo zkorumpovanými politiky a masívními dotacemi, které schvalují na kdejakou kravinu.

V. Pavelka 16.9.2022 16:19

Kdyby to s Polským premiérem a Madarským Orbánem ,nepodepsal Dvořáku ?Nebyly by manipulační dotace trdlo makovýEUEU:-) ?

J. Janotová 16.9.2022 18:38

Nejen to. Když byla současná vláda ještě opozicí, tak veeelmi silně volala "podporujte ještě daleko víc a silněji všechny, kteří se dostali do potíží s Covidem"....A dneska minulou vládu viní z toho, že moc rozhazovala.... To si opravdu myslí, že lidi mají tak krátkou paměť?

Co mi vadí ještě víc je, že se vláda sice začíná poomaaloučku starat o obyvatelstvo (lekla se tisíců na Václaváku?) ,ale asi naprosto nedovede pochopit, že když podniky už začínají krachovat, tak lidi budou bez práce, podniky bez zisku...a státní kasa bez daní. Pak nebude nejen na nákupy F35, pomoc Ukrajině...., "příspěvky na bydlení", ..provoz škol..., ale ani peníze na policii....(asi si myslí, že posledním vrtulníkem prchnou do Bruselu?). To opravdu nechápou, že kdyz bude v chodu hospodářství, nebudou muset "vyhazovat" peníze za socdávky???? Žijeme v zemi kde je" všechno naopak" jak v té pohádce....Opravdu po vládě nechci, aby mi umetala cestičku" jak se státi sockou", ale aby nastavením zákonů umožnila podnikům i lidem normálně fungovat A zejména by to měla dělat vláda, která si říká pravicová

J. Jurax 16.9.2022 11:25

Ehm ... zejména pak myslím na základní školu, nedělá prakticky nic proto, aby děti pochopili ..., psáno v článku.

Nuže, souhlas - v případě autora neučinila škola prakticky nic pro to, aby jej poučila o shodě podmětu s přísudkem.

K faktickému obsahu článku se raději, nejsa ekonom, nevyjadřuji. Nicméně mám laicky za to, že jakkoliv ušlechtile zdůvodňované sypání statky nepodložených peněz do ekonomiky nemůže nevést k inflaci.

J. John 16.9.2022 11:24

Dlouhý text zcela opomíjí příčiny vysoké inflace u nás: je to vlatizrádné jednání zvolených politiků, kteří zastupují zájmy zahraničních korporací a cizích států. Který většinový vlastník by bral ohledy na menšinového vlastníka, jako to dělá Fiala u čezu? Podívejte se , kdo vlastní menšinové podíly čezu. Drahé energie mohou být jen vylepšená metoda podvodů s LTO v 90. letech a projektu „solárních baronů“. ČEZ prodává elektřinu se ziskem na Lipské burze, kde ji za ještě vyšší cenu nakoupí čeští „obchodníci“ a prodají ji se ziskem v ČR. Elektřina přitom neopustí území ČR. Prodej přes burzu není nařízen, je dobrovolný. Předpokládám, že by nebyl velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého, který má dobré styky na politiky a jejich kumpány. U koho končí ty pohádkové zisky, které musí čeští nevolníci financovat? Německé firmy kupují levně plyn na základě dlouhodobých smluv s ruským Gazpromem. České firmy dlouhodobé smlouvy z velké části zrušily. Plyn proto čeští „obchodníci“ kupují na burze za několikanásobně vyšší cenu než na základě dlouhodobých smluv a prodávají ho se ziskem v ČR. Předpokládám, že není velký problém do řetězce překupníků zařadit nějakého s „dobrými styky“ na politiky a jejich kumpány. Kam jdou miliardové zisky se můžeme jen domnívat. Kdyby tomu ta nebylo, tak by vláda jistě dávno zareagovala. Česká vláda odmítla koupit podzemní zásobníky, které nyní prodává RWE. Ty jsou klíčové pro možnost levnějšího nákupu plynu a tím snížení ceny. Ale kapři si nevypustí rybník....

Julia Tymošenko, bývalá ukrajinská premiérka, vydělala na „obchodech“ s plynem miliardy dolarů. Její manžel u nás dostal politický azyl. Neporadil našim politikům, jak vydělat na energiích?

L. Novák 16.9.2022 11:37

Pěkná snůška polopravd a nesmyslů. Tohle obsahuje i váš blog? ;-D

J. John 16.9.2022 11:49

Věcné připomínky nemáte? Proč čtenářům nerozšíříte obzory svými moudry?

L. Novák 16.9.2022 14:52

Už jsem vašim ;-O nesmyslům oponoval opakovaně, nebudu to dělat pokaždé, když ty nesmysly vylepíte znovu. :-P

J. John 16.9.2022 17:07

Smích i ve formě emotikonů používají i, kterým buď chybí argumenty, mají nízké IQ a také děti předtím, než se naučí psát a frmulovat myšlenky.

L. Novák 17.9.2022 10:39

Emotikony jsem tam vložil kvůli vám. Pro lepší pochopení. ;-)

J. John 17.9.2022 12:18

Hodnotíte ostatní podle svého mentálního stavu.Ten není zrovna k chlubení...

F. Kusák 16.9.2022 11:59

Máte pravdu. Kdysi, hluboko před krymskou krizí, jsem spolupracoval s jedním Ukrajincem na dovozech z jihovýchodní Asie. On se tehdy smál a říkal, že na Ukrajině není politik, není poslanec, který by nedostával úplatky z obchodu s ropou a plynem. Jak jsem koupil, tak prodávám. A jinak by mě zajímalo, jak dopadla společná investice států RVHP při výstavbě úpravny rud na Ukrajině (Kryvyj Rih, Krivoj Rog) Pokud vím, před současnou válkou byly naše železárny velkým odběratele upravené rudy.

Z. Lapil 16.9.2022 13:05

Nevím, jak na Ukrajině (počítám, že v tomhle to bude podobné Rusku), ale v Rusku je - někdo to počítal, ale neptejte se mě, jak - extrémně mnoho majetku soustředěno v rukou extrémně málo lidí (svět; Rusko je první, USA tuším sedmé). Zároveň je Rusko mezi zeměmi BRIC zemí, kde největší část takto bohatých lidí přišla ke svému majetku politickými kontakty (dále: možné dědictví - v Rusku pochopitelně skoro nula; skrze vynález - Gates, skrze finančnictví a snad skrze podnikání. V detailech možná kecám, ručím za princip sdělení "v Rusku je nejvíc majetku soustředěno v rukou (cituji) Putinových spolužáků a příbuzných".

Zdroj: Michal Romancov, youtube. Viz https://youtu.be/dBSzZSkVzyk?t=3437 (o chvilku později tam bude to, co jsem psal).

F. Kusák 16.9.2022 13:59

Tak to není nic zvláštního mění-li se takto skokově struktura vlastnictví. Trochu to srovnávám třeba s dobou pobělohorskou. I když to srovnání kulhá. Jenže jak jinak to mohlo dopadnout? To by ten rozpad musela řídit nějaká mnohem vyspělejší třetí strana. Z feudalismu do "beztřídní" společnosti a pak do kapitalismu, kde výraz ranný je hodně diplomatický.

L. Novák 16.9.2022 15:01

rozdíl mezi RANÝ a RANNÝ a RANNÍ

https://www.doucuji.eu/otazky/1797-rozdil-mezi-rany-a-ranny-a-ranni

F. Kusák 16.9.2022 16:48

No jo, no, je to tak, ale doufám, že jste pochopil smysl. A nebojte se, já Vám hrubky opravovat nehodlám, je mi to fuk.

L. Novák 16.9.2022 22:47

Já jen, že se tady někteří pustili do autora kvůli neshodě podmětu s přísudkem...;-)

Z. Lapil 16.9.2022 15:10

Nooo... U nás bylo za socialismu asi podobně jako v Rusku/SSSR, a že by 1% lidí vlastnilo 84% národního bohatství... Hlavně se mě neptejte, co přesně je "národní bohatství".

P. Hák 16.9.2022 15:59

Gini Index, zdroj CIA (čím větší, tím větší koncentrace příjmů v rukou malého počtu lidí):

USA 41,1

Rusko 37,5

https://www.cia.gov/the-world-factbook/field/gini-index-coefficient-distribution-of-family-income/country-comparison

Z. Lapil 16.9.2022 16:22

Díky. Další střípek informace.

Na první pohled podotýkám, že Romancov mluví o majetku, vy o příjmech. A určitě je mnoho stupňů volnosti v oceňování chaty u jezera v USA a v Rusku, přičemž zrovna CIA bych byl ochoten přiznat jistou sebestřednost ve smyslu "co je v USA, to je drahé".

P. Hák 16.9.2022 20:05

A jste si jist, že ten Romancov je objektivnější?

Je to o POMĚRU v rozdělení bohatství, takže absolutní úroveň cen nehraje roli. No a podle toho, co je nám předkládáno, jsou řadoví Američané docela bohatí, zatímco řadoví Rusové žijí v bídě. Poměr by měl být naopak vyšší v Rusku.

Abychom nedošli nakonec k tomu, že CIA jsou "proruští trollové" :-D

Tady jsou novější data, ale hodně podobná.

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/wealth-inequality-by-country

Z. Lapil 16.9.2022 23:37

Jsem si jist jedině tím, že věřím pouze statistice, kterou jsem si sám zfalšoval. Aneb klidně věřím tomu, že obě ty statistiky platí zároveň, i když to tak nevypadá. Prostě nevím, a taky proto jsem zmiňoval "střípek informace".

V. Petr 16.9.2022 12:15

R^R^R^

Z. Lapil 16.9.2022 12:21

Ještě mi prozraďte, proč by JAKÝKOLIV vlastník prodával levně, když může prodávat draze, zvlášť když mu hrozí mnohaleté vláčení po soudech a stránkách novin, pokud by prodal levně a zanedbal tak povinnosti dobrého hospodáře nebo jak ten zákon zní.

J. John 16.9.2022 14:44

Je to jednoduché:

1) čez prodává na burze elektřinu za několikanásobně nižší cenu, než ji kupují čeští spotřebitelé. Zisk překupníků jde bůhvíkam, možná do daňových rájů, možná na financování "zahraniční pomoci", o které Fiala odmítl poskytnout konkrétní info...

2) stát vlastní 70% čezu. Stát má tedy majoritu. Stát má na základě společenské smlouvy jednat ve prospěch občanů. Proto si stát platí. Vláda a parlament by tedy, pokud by jednaly ve prospěch obyvatel, zajistila na základě jednání valné hromady čezu, že se elektřina nebude prodávat přes burzu, ale přímo spotřebitelům. Jako to udělali Maďaři.

"Naše" vláda zastropovala cenu energií na daleko vyšších částkách, než to udělali v sousedních státech. Nicméně zastropování zase zaplatí lidé buď z daní nebo vláda inflačními penězi. Jen na ten nekalý byznys, který jede dál, nebude tak vidět.