24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

INFLACE: Proč za ni nemůže Fialova vláda

Problémy současné inflace nejsou problémem této vlády, respektive tato vláda je nezpůsobila. Příchod inflace byl očekávatelný v létě roku 2020, kdy centrální banky zaplavili trh čerstvě „natištěnými“ penězi v rámci „záchrany ekonomik během Covidu“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Navrátil 16.9.2022 9:16

Pane Nováku (všimněte si prosím jak vás oslovuji) autorova tvrzení by se dala vyvracet nebo upřesňovat bod po bodu. Pokud ovšem jeho naivní názory obhajujete, pak by to byla zbytečná práce. Ale jedno si neodpustím. Autor káže o tom, že by se lidé měli připravovat na horší časy a dávat si peníze bokem pro případ, že se tak dobře mít nebudou. Pokud to tak někdo učinil, tak mu velkou část užrala inflace. Problém tedy není v tom, že občané nešetří, ale v tom, že vlády jedou na splašené inflační vlně.

I. Schlägel 16.9.2022 9:38

A ta vlna vzniká díky tomu, že vlády nešetří. To jsou dilemata.;-D Kdybyste si dal práci například se zjišťováním příčin hyperinflací třeba v takové pokrokové Venezuele nebo v osvícené diktatuře s názvem Zimbabwe, autora byste chválil. Tuším, že je to pro Vás nadlidský úkol.

L. Novák 16.9.2022 9:41

Ano, naivní názor to jistě je, máte pravdu i s tou inflací. Nicméně i v té naivitě je názor, že by člověk měl mít připravené peníze pro případ nenadálého nutného výdaje (na cokoliv) správný. Ty prostě mít musíte, i když vám je žere inflace způsobená ČNB a českými vládami. Pokud ovšem nemáte doma v šuplíku hromadu zlatých mincí, že? ;-)

D. Laurencikova 16.9.2022 7:37

Penize se netisknou az kvuli covidu, tisknou se uz davno, kvuli "zachranovani" Eura - "whatever ist takes" (Mario Draghi). Pred tim se zachranovaly banky... Od roku 2014 se mnozstvi eur zesestinasobilo. Samozrejme, ze to s sebou nese obrovskou inflaci. To nelze svest na Putina. Na rozumne ekonomicke nazory tato EU neslysi a kdo nechce slyset, ten to pociti, jak rikaji moudri lide.

Prebujely stat, cim dal horsi skolstvi, Energiewende, (ktera totalne zkrachovala), zeleny socialismus a gender mainstreaming, prival "uprchliku" do socialnich systemu..., to jsou priority dnesni EU. Jak funguje ekonomika je druhotne. Ideologie vladne nad rozumem. Dovede si nekdo predstavit, ze nemecky ministr hospodarstvi tvrdi, ze firmy nebudou bankrot, ale proste prestanou vyrabet? Prestanou vyrabet, to je vsechno, jakypak bankrot, rika Habeck. Tento autor detskych knizek ve funkci ministra hospodarstvi, nema o nem vlastne ani paru! Ale to je normalni - bohuzel. Na vsechno je potreba kvalififkace, jen na post ministra ne!

J. Herink 16.9.2022 7:48

"Autor dětských knížek ve funkci ministra hospodářství" : mor nekompetentnosti ministrů a politiků se zdaleka netýká je p. Habecka. Taková M.E.Truss byla v podstatě ministryní pro cokoliv, co si vzpomenete a dnes řídí G.B.

R. Langer 16.9.2022 8:11

Tak pozor, autoři dětských knížek nemusí být zdaleka tak nekompetentní, jak by se mohlo zdát. Zářným příkladem je švédská spisovatelka Astrid Lindgrenová a její Pomperipossa ze země Penězománie, která dokonce pomohla na krátké období změnit politický směr celé země doprava. Dnes tuhle povídku už ani na internetu pomalu ani nenajdete.

Ale o takových věcech pan Habeck asi psát nebude... ;-)

L. Novák 16.9.2022 9:15

https://g.cz/astrid-lindgren-bojovala-s-pubertou-i-danovym-systemem-satiricka-pohadka-o-zemi-penezomanii-ovlivnila-svedske-volby/

D. Laurencikova 16.9.2022 9:46

Take neprehledneme toho agilniho, patetickeho pitomce, ktery dnes ridi EU-komisi, Ursulu von der Leyen. A to si clovek myslel, ze po Schulzi a Junckerovi to nemuze byt horsi!

P. Hák 16.9.2022 8:05

Tomuhle popisu reality se nedá dát palec nahoru, to by vypadalo, jako že z toho mám radost...

P. Čech 16.9.2022 7:29

Plácáte nesmysly, jako správný novinář, Astone. Za inflaci jako takovou může jediné. Současný ekonomický systém, založený na tištění a vydávání ničím nekrytých peněz. Je totiž zajímavé, a to velmi, že v době, kdy na světě platil t.zv. zlatý standard, kdy peníze byly plně kryty zlatem, žádná inflace se nekonala Jakmile banky začaly od zlatého standardu odcházet s cílem vydělávání rychlých peněz, šup a inflace byla tady. A co může za inflaci současnou? Socanská politika. Nic jiného. Politika Německa, Francie a ev. Itálie v EU, systém stojící na vydávání všelijakých přídavků, dávek, dotací a pobídek, který nic nepřináší, jen přerozděluje. Typický socialismus. A navíc v ČR za to může podlézavá politika vládnoucích politických stran a iniciativní zavádění všelijakých protiruských sankcí, které v konečném důsledku působí proti občanům ČR. To jsou pravé příčiny inflace, Astone.

P. Čech 16.9.2022 7:32

Omlouvám se, ale oslovení v příspěvku není myšleno na Astona, ale na pana Vavrouška. Chybička se vloudila.

D. Laurencikova 16.9.2022 7:44

Ano, chybicka se vloudila, nenapsal to Aston. Ale ve veci mate naprostou pravdu. R^

J. Vorlický 16.9.2022 12:52

Co se týče zlatého standardu a inflace.

Jistě nemůže být pravda, že když na světě platil zlatý standard, ZS, že se žádná inflace nekonala. ZS znamenal jen to, že za každou peněžní jednotku, Kč, Marku, Libru atd, jejich vydavatel (stát) dal jím uváděné množství zlata. Bylo tedy možné přesně uvádět jaký byl poměr třeba mezi anglickou librou a německou markou.

Nikde, hádám, ale nebylo uvedeno, kolik tun pšenice, kolik krav, jak velký pozemek, nebo kvalitní meč si někdo za množství zlata mohl pořídit.

Pak vydavatelé peněz (státy) začaly podvádět a podvádět je snazší s papírem než s kusy zlata. To by ale nebyl důvod pro zrušení zlatého standardu. Zlatý standard bránil rozvoji.

P. Čech 16.9.2022 16:34

Chcete snad říci, že za dobu desetitisíc let, kdy zlatý standard platil nedocházelo k rozvoji? Ale docházelo, ba dokonce ke smysluplnému rozvoji. . Dnešní ekonomický systém však vede od deseti k pěti. Od jedné krize přes krátká období konjunktury k další krizi, vyvolané inflací.

L. Žaloudek 16.9.2022 20:05

Ano, zlatý standard účinně omezuje inflaci, ale zato se dějí jiné nepěkné katastrofy. Podle některých ekonomů dokonce brání růstu, což je ten největší ekonomický hřích.

M. Šejna 16.9.2022 7:13

Tak tenhle lidský materiál volil dříve ANO a teď podporuje Péti-koalici. ;-D

A dnes nám vysvětluje, že za inflaci nemůže Fialová vláda, ale Andy a Alenka. ;-D

P. Čech 16.9.2022 7:33

Je to nemyslící člověk, který si plete pojmy a netuší o čem píše.

T. Diblík 16.9.2022 7:39

Je to renesanční člověk, jak se můžete přesvědčit na jeho blogu.

https://www.premysl-vavrousek.cz/kdo-jsem

P. Čech 16.9.2022 7:53

Žádné blogy nečtu. tsak hluboko jsem neklesl, abych podporoval lidi, kterým se nechce smysluplně pracovat nebo podnikat.

L. Novák 16.9.2022 8:54

A proto plácáte nesmysly zadarmo po diskusníc fórech... ;-D

P. Čech 16.9.2022 11:17

Máte možnost, jako oststně kdokoliv jiný mi pomocíkonkrétních důkazů prokázat, že se mýlím. To bych ovšem asi po Vás chtěl mnoho.

P. Hák 16.9.2022 6:53

Co se týká inflace: u nás je jedna z nejhorších. To musí mít nějaké příčiny. Kdyby to bylo předchozí vládou, inflace by klesala, resp. by zpomalovala vůči okolním zemím. Ona ale roste.

Jste u moci třičtvrtě roku, za tu dobu by finanční sektor už zareagoval, objevily by se trendy zlepšení. Realita je opak.

Vy za tu válku musíte potají na kolenou děkovat, jinak byste se už vůbec neměli na co vymlouvat.

R. Gramblička 16.9.2022 7:11

spousta dějů má svou setrvačnost a 3/4roku je dost krátká doba. Nicméně, je pravda, že současná garnitura se v tom bezradně plácá a taky jí lze vyčíst hurá aktivismus ve vztahu k Ukrajině

P. Hák 16.9.2022 7:18

Já chápu, že by se všechno nevyřešilo, ale nějaké náznaky se objeví relativně rychle. Nálada ve společnosti sama o sobě dělá dost, lidé se chovají podle toho, jaký očekávají vývoj ekonomiky. Jenže to by ve vládě museli něco dělat k lepšímu a ne na to jen koukat.

R. Langer 16.9.2022 7:21

3/4roku je dost krátká doba. To je fakt. Později to bude mnohem horší. :-/

P. Čech 16.9.2022 7:37

Už jste byl svědkem čí dokonce účastníkem v nějaké době, kdy se ve všem politické strany neplácaly? Já tedy ne. Zejména od roku 1993 se tyto plácají ve všem kde se dostanou k moci a je zcela nedůležité které to jsou. Politické strany totiž od roku 1920 jasně prokazují, že stát řídit neumí a tudíž ani nemají. Stát mají řídit jeho občané přímo a nebo aspoň mít tu možnost, jako je tomu např. ve Švýcarsku.

P. Pospisil 16.9.2022 9:26

Myslíte, že by dav, jehož inteligence se rovná inteligenci jeho nejméně inteligentního člena, by dokázal vyprodukovat lepší rozhodnutí než zástupci volení týmž davem?

Myslíte, že by dav dal odpověď na otázky mnohdy vyžadující hlubší studium problematiky než politici sice neschopní nebo zkorumpovaní (nebo obojí současně), ale mající k ruce alespoň nějakého poradce, v ideálním případě věci rozumějícícho? Poradcem drtivé většiny (čest výjimkám) členů davu by byl další člen téhož davu se stejně mizivým povědomím o problematice.

Reálný výsledek by byl ten, že by se dav nechal zmanipulovat tím, kdo by měl na své straně největší mediální sílu.

Možná by bylo řešením udělit hlasovací/volební právo jenom těm, u kterých je možné doufat, že mají alespoň nějaké minimální morální i intelektuální předpoklady dojít k nějakému smysluplnému rozhodnutí (čistý trestní rejstřík, konto nad nulou, příjem jiný než ze sociálních dávek, vzdělání alespoň na nějaké úrovni, možná i vyšší věková hranice než je ta současná atp), ale to je samozřejmě neprůchozí.

P. Čech 16.9.2022 11:28

Občané a voliči nesou žádný dav, panePospisile. Na jeho většinové vůli je postaven politický systém zastupitelské demokracie. Je sice pravdou, že v jakékoliv množině občanů se najde 20-30% lidí hloupých, nicméně v demokracii rozhoduje vždy většina a ta hloupá není nikdy. Ve vašem případě asi rozhoduje skutečnost, že jste nepřítelem demokracie a příznivcem diktatury menšiny. Potom ovšem nemá žádný smysl s Vámi o věci diskutovat.

P. Pospisil 16.9.2022 11:40

Ale vůbec ne, možná jsem se špatně vyjádřil a tak došlo k nepochopení. Nejsem nepřítelem demokracie jako takové. Jsem pouze velmi, velmi skeptický k demokracii přímé a zastánce demokracie zastupitelské.

J. Ošlejšek 16.9.2022 6:51

Tolik slov a tolik pomatených závěrů a navzájem si odporujících vyjádření. Jestli to má sloužit jako příloha k žádosti o členství v fialovvém klubu nebo snaha prosadit se v ČT O9 tak prosím. Ale jinak ztráta času.