8.5.2024 | Den vítězství


Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Ganaur 26.3.2024 9:42

Rychle se blíží doba, kdy se bude říkat: "Blbej jako klimatolog!".;-D;-D;-D

Z. Lapil 26.3.2024 9:20

Obávám se, že se o tom nemluví zejména proto, že se to stalo nevhodným. Ne že by to někdo vysloveně zakazoval, ale protože je to dogma. Bůh existuje, Alláh je všeslitovný a Green Deal zvládneme. Máš snad něco proti tomu? A víš, co ve středověku dělali s kacíři?

Ono stačí, co se dělo s kacíři za normalizace (kotelna, sem tam domovní prohlídka nebo rok dva vězení... Ne každý na to má nervy).

J. Ganaur 26.3.2024 9:43

R^R^R^

P. Nedělník 26.3.2024 7:41

Když si hrajete na vládce nemůžete připustit pochybnosti, to by byl začátek pochybností o vaší schopnosti vládnout . Naopak jakoukoliv pochybnost je nutno potírat. Je to tak zv. Fuhrer princip na kolektivní úrovni. Díky represím tak Stalin umřel v posteli i Hitler a Severní Korea je živým příkladem . Kolik bude mrtvých na tom nezáleží.

P. Čech 26.3.2024 7:38

Tak, tak! Je-li kdekoliv nějaký plán A, který je prosazován a hlavně protlačován vládnoucí vrstvou, měl by samozřejmě existovat plán B pro případ, že ten plán A nevyjde. Bohužel v EU, ale ani u nás, nejenže neexistuje žádný plán B, on v podstatě neexistuje ani plán A. Celý způsob vládnutí naprosto všech koaličních seskupení je zcela chaotický a vyznačuje se obvykle neúčinnou snahou řešit pouze nastálé problémy. Problémy, jichž je tolik, že na tvorbu plánu A ani nezbývá čas. Celé "řízení"státu lze nazvat pouze zmatkem a chaosem, který ovšem není příčinou stavu, ale důsledkem vlády a moci politických uskupení a zejména volebního systému podle zásad poměrného zastoupení. Systému, v němž nejsou občany přímo voleni jejich zástupci v moci zákonodárné, ale zástupci politických stran a hnutí. Takový systém ovšem rozumní občané nikdy nevezmou za svůj a nepodporují jej. Důsledkem je potom ten zmatek a naprostá nefunkčnost celého systému. A přesně to je ukazatelem našeho systému, ale i socanského systému EU.

F. Navrátil 26.3.2024 7:33

Green Deal samozřejmě selže. Ostatně nebyl zaveden kvůli zelené planetě, ale kvůli dotacím. Výsledkem je vysávání financí od občanů a nekontrolovatelný nárůst moci nevolené byrokratické kasty.

P. Rada 26.3.2024 9:29

"Zřejmé" je rozhodně to, že zelená fotosyntéza byla odjakživa motorem života na Zemi. Lidstvu do četnosti ještě cca 1miliardy rozvojově vyhovovala. Efektivita transformace sluneční energie do rostlin přitom činí sotva 1%.

Nadějí trochu je, že dnešní FV dokáže cca 15% a tepelný solár zhruba 80%. Větrníky cca 30%, vodní cca 60%? Podstatnější je ale parametr EROEI který se podle lokality, konstrukce... výramě mění.

G.D. je v evropě vzniklou ideou "údělem?" který se novými technologiemi snaží navázat na udržitelnost v minulosti.

Udržet dosavadní energetický komfort postavený na využívání ba spíše rabování energie naakumulované za stomiliony let do fosilů se zřejmě pro absenci náhrady nepodaří. Nejspíše a nejdříve pak u těch, kteří už dnes vykazují nejnižší efektivity využívání energií:

https://www.ncp40.cz/aktuality/ceskou-energetiku-ceka-rychly-prechod-k-ekologii

O. Vašíček 26.3.2024 10:42

Rabování uložené fosilní energie se prodlužuje díky přechodu na nedostatečně efektivní zdroje. Nejsou technologicky dostatečně zvládnuty. Je sice pěkné, že "zdarma" přemění všudypřítomnou a "nekonečnou" energii na elektrickou s tak vysokou účinností. Ale nedostatečně koncentrovanou a nestabilní. Tzn., hůře využitelnou. Aby to bylo dostatečné pro "udržitelnou" společnost, tak by ta společnost musela být velikostí i náročností na zdroje někde u počátku feudalismu.

Kam, s uvedeným směrováním společnosti, úspěšně míříme.

J. Ganaur 26.3.2024 9:52

Samozřejmě, že selže.A bude to stát mnoho životů a devastace životního prostředí!;-€;-€;-€

J. Novotny 26.3.2024 10:32

Green Deal nemá šanci, protože jiné koncepty jsou ekonomicky řádově efektivnější a tak EU nemá šance ve světové konkurenci přežít. Ještě chvíli bude projídat budoucnost dalších generací a pak zkolabuje.

L. Hančar 26.3.2024 7:00

A proč mít nějaký plán B, když spolehlivě vychází plán A. Totiž dostat sebe a svou rodinu na několik generací za vodu. Naprostá většina elit jede v tomto módu Po nás potopa a skvěle jim to vychází. Stačí prostě jen začít jmenovat: Fiala, Prymula, Pavel, Gros -zde píšu korektně pouze jedno S, Vojtěch, Babiš, Středulala, Benda, ............ O centrálních Lejnech je to podobně, jen nejde o zabezpečení na několik generací, ale o ráj nafurt.

P. Čech 26.3.2024 7:47

Babiš? ten to nemá zapotřebí. Ten, a celá jeho rodina, je totiž "za vodou" na mnoho generací. Jinak máte pravdu. Bylo by zde možno doplňovat mnoho dalších jmen a to těch lidí, kteří se živí politikou jako např. Jurečka, Pekarová Adamová, Bartoš, Rakušan, Stanjura, Havlíček,Richterová, Michálek, Farský a mnoho a mnoho dalších, zástupců politických stran a hnutí . Tady je zakopaný pes nefunkčnosti celého našeho politického systému.

Z. Lapil 26.3.2024 9:31

No počkejte, politika JE práce na plný úvazek.

P. Čech 26.3.2024 9:53

Politika není žádná práce, alespoň u nás. Je o pouhé, obvykle hloupé žvanění a skutek utek. Příkladem budiž "náš" pan premiér Petr Fiala. Ten sice umí žvanit spisovně česky, to je tak asi vše. Jak říkám, skutek utek. A takových lidí je u nás v politice cca 99,98%.

R. Dubravský 26.3.2024 7:55

Ono k nim totiž ještě nedorazilo poznání dávných králů, že zbídačení poddaných nakonec dopadne i na panstvo.

J. Ganaur 26.3.2024 9:46

R^:-)

J. Novotny 26.3.2024 6:56

CR nema ani plan A.

J. Gottlieb 26.3.2024 7:08

R^

R. Vacek 26.3.2024 6:33

Naši politici zajisté mají plán "B".

Takže až se jednou probudíme do zimy a tmy bez elektřiny, tak nám budou naši skvělí politici mávat odněkud z daleké ciziny.

Z. Žabička 26.3.2024 5:50

Už roky se ptám, jak chce rudozelená klika (včetně všech zbabělců v ostatních stranách a bývalý bankéř zvlášť) zajistit suroviny a pracovní síly pro ten zeleně se tvářící blábol.

P. Čech 26.3.2024 7:51

Ono nejde jen o ten "zeleně se tvářící blábol". Ono jde o celý systém a bláboly všechny, které vzcházejí z EU. Jediné, co by mohlo snad nastartovat cestu k něčemu lepšímu je zrušení Lisabonské smlouvy a to bez náhrady.

Z. Lapil 26.3.2024 9:52

Nám? ZAJISTIT???

Nejlíp svět funguje, když se každý stará sám o sebe. Neboli starejte se, ideálně poctivou prací ( I obchod je prace; i šéfovaní je práce), sám o sebe, například o to, abyste měl za co koupit tu elektřinu v zásuvce. Pak vám bude stačit, aby stát nezažil klacky pod nohy tomu, kdo je ochotný a schopný tu elektřinu do vaší zásuvky dotlačit.

Dnes je to, už zase, tak, že "Pan A usoudí, že pan B něco potřebuje, a příkazem panu C, aby mu to udělal za peníze pána D".

Patos komunismu, totiž že JÁ budu makat, aby se I OSTATNÍ měli dobře, je dávno pryč. Viz Orwell: Farma zvířat.

Zkuste tuhle uvahu: v kapitalismu, takovém tom bez přívlastků, se sobectví (starej se o sebe) projeví snahou o bohatnutí. A nechcete-li zrovna krást, musíte dělat něco, co si od vás ostatní koupí neboli (do)dávat lidem to, co chtějí. V ceně, kterou si mohou dovolit. Ne jako ten pán C, který dodává to, co si někdo myslí, že někdo jiný chce. To drhlo v RVHP a drsné to i v EU.

Ne že by to vysloveně nefungovalo, ale lidi se mají hůř, než by mohli.

J. Kostelanský 26.3.2024 2:19

Řešení pro vypracování plánu "B" je celkem snadné: stačí ho okopírovat od Číňanů. :-)

Čína své současné vyspělosti dosáhla i tím, že Číňané se vůbec nestydí kopírovat cizí myšlenky, nápady nebo dokonce i zboží. Tohle své umění kopírovat dovedli téměř k dokonalosti. Běžně se stává, že než nějaká západní firma "přetaví" návrh svého nového výrobku do jeho výroby, Číňané jej již produkují ve velkém.

Design současných čínských elektrovozů je okopírován od Tesly. Téměř všechny elektrovozy vypadají velice podobně - "ako by ich jedna mater mala".

Je nejvyšší čas zahodit svůj ostych a začít kopírovat od Číňanů vše, co jde. Např. i ten energetický plán "B". :-)

R. Langer 26.3.2024 5:49

Taky jste našim komoušům dřív věřil stejně, jako věříte dnes těm Čínským?

Nedělejte to, jsou úplně stejní, jako ti naši. LŽOU! ;-)

L. Hančar 26.3.2024 7:07

Číňany mám rád. Na rozdíl od anglosasů mi ve firmách nenaznačovali každý den, že jsem Untermensch. Proto se jich zastanu: namísto slova kopírování můžeme použít Komenského eufemismus: učit se, učit se, učit se. Každý patent, copyright nemá za účel povznesení lidstva, ale sobecké obohacení vlastníka nápadu, zpravidla zcela utržené ze řetězu přirozenosti. Jandové a OSA, votomtoje.

J. Roškota 26.3.2024 8:10

Nenechte se mýlit. Číňané jsou největší rasisti na světě a i když Vám to nedávali nijak znát, rozhodně si mysleli že jste "Untermensch" a jejich přesvědčení o nadřazenosti Číny nade všemi ostatními každý rok sílí.

J. Ganaur 26.3.2024 9:55

Komenský?8-o;-D

L. Písařík 26.3.2024 7:31

Pokud vím, Čína je jeden z největších provozovatelů elektráren na uhlí, větší je jen Indie.

F. Kusák 26.3.2024 8:23

No, to je jen část pravdy. Měl byste dodat, že se v Číně masivně investuje i do jiných zdrojů energie. Ano, uhlí je významným zdrojem energie a oni ji potřebují mnoho. Také se staré uhelné elektrárny modernizují nebo nahrazují zcela novými. Jen tak mimochodem, co je na tom špatně?

L. Písařík 26.3.2024 10:32

Špatně? Nic. Špatně je to, že EU devastuje obyvatelstvo povolenkami pro výrobce elektřiny, které nakonec zaplatí odběratelé, zatím co jiné státy povolenky nemají nebo jen v mírnějším stupni. Tragické je to, že zelenáče v EP a EK nelze setřepat s haluze. Což by prospělo všem. Jsem pro snižování exhalací, ale tam kde je to technicky možné a ekonomicky únosné. Ví někdo kam jdou penize za povolenky v EU? Na podporu slunečníku a větrníků? Vždyť to vidím v každé faktuře.