5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

GLOSA: Potřebujeme realismus v energetice

Zdá se, že na začátku roku 2021 se energetičtí aktivisté někde ukryli. Jako by na ně dopadl covidový lockdown. Možná to má ale ještě další příčinu. Počasí v prvních dvou týdnech ledna způsobilo, že v Evropě došlo několikrát málem k blackoutu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 25.1.2021 9:41

Považte oproti údajným "nesmyslům" i smysl toho, že daleko proslulejší "komunikační koordinátor superbohatých..." - MUSK - se nechal slyšet, že vyplatí 100milionů dolarů:

https://zahranicni.ihned.cz/c1-66872880-musk-slibil-100-milionu-dolaru-za-nejlepsi-technologii-zachycujici-emise-oxidu-uhliciteho

Z. Lapil 25.1.2021 9:37

Ale to je přesně ono: zakažte alkohol, máte prohibici. Zakažte kokain, máte mafii. Uvalte daň na cigarety, máte pašeráky. A uvalte daň na alkohol, máte mrtvé (metanolová aféra).

Nemůžu si pomoct, ale příliš tvrdá regulace až zákaz vede k tomu, že si lidi cestičku najdou.

Nechci tvrdit, že zákaz lumpárny je špatný od samého počátku, tvrdím jen, že elektřinu neukecáš, ani když bouchneš do stolu a řekneš "a bude po mém". Tedy pravda - bouchá-li člověk dostatečně intenzivně, docela se při tom zahřeje.

P. Rada 25.1.2021 9:35

Boha a dokonce moderního potřebujete k argumentaci Vy!

Konkrétněji se četnost výskytu klimatických jevů - např tornád, vln veder.... posouvá spolu s posunem podnebních pásem k severu a obecněji k růstu extrémností.

Taková Praha v této souvislosti visí jaksi ve vzduchu jen na několika drátcích.

V. Novák 25.1.2021 9:33

Voda při vypnuté elektřině teče jen do té doby, než se vyrázdní vodojemy na kopcích. Což budou spíše jednotky hodin, než desítky až dny.

Nejdůležitější spotřebitelé dostanou cisterny a budou běhat s kýblema, ti ostatní, tedy my, si budou muset vystačit s nadějí, že to někdo zase zapne...

J. Hajský 25.1.2021 9:31

V pátečních LN Michaela Pixová, komunikační koordinátorka Klimatické koalice (to je teda funkce) rozvedla myšlenku, že klimatická krize vyžaduje při hledání řešení podobný celosvětový postup jako u koronavirové pandemie. To by nebylo nic neobvyklého, takovéto myšlenky jsou zřejmě v pracovní náplni členů Klimatické koalice.

V pracovní náplni KKKK je zřejmě také strašení nedozírnými následky, které lidstvo čekají, nebude-li se podle návrhů Klimatické koalice řídit. A tady tomu opravdu dala KKKK korunu. Napsala, že kvůli dopadům klimatické krize může během příštích třiceti let klesnout globální HDP o celou čtvrtinu. Nevím, kde k těmto číslům přišla, snad na radu pana Rady. Zatím se třicet let píše, že globální teplota katastroficky stoupá, a ejhle stoupá (vynecháme-li propad způsobený koronakrizí) i globální HDP. Inu Římský klub také v roce 1972 prognózoval, že do dvaceti či kolika let dojde ropa a další důležité suroviny.

Já bych trochu poupravil prognózu KKKK. HDP opravdu během příštích třiceti let klesne o čtvrtinu a možná i o více. Ale bude to pouze HDP států EU, bude-li přijat Green deal a ostatní zelené nesmysly a EU úplně ztratí světovou konkurenceschopnost a upadne do nicoty.

P. Rada 25.1.2021 9:29

Slastnost principu kolektivní viny tkví v tom, že není třeba nic "chápat" at je kdo na jakékoli straně barikády.

Z. Lapil 25.1.2021 9:28

Ano, kapitálu je zakopávající město lhostejné, ale není mu lhostejný on sám. Takže třeba v mlékárnách - fabrikách (včetně výroby sýrů a tak), ne v krámě na rohu, jsou záložní diesely odedávna. Jednoduše proto, že vypnout elektřinu v mlékárně znamená nechat mléko ve strojích, dost možná zahřáté, a tam se rychle změní na tvaroh a ten se z trubek a míchadel blbě dostává ven. O filtrech nemluvě.

Podobně mobilové základnové stanice mají bateriovou zálohu a k tomu zásuvku na připojení externího dieselu.

Proto taky, když mu dáte dotace na FV elektrárny, tak vám ochotně velké širé rodné lány přebuduje na zdroje energie, kvůli spolehlivosti doplněné akumulátory, a je mu úplně fuk, že při té příležitosti zaser... zasviní planetu olovem, lithiem a podobnými svinstvy.

P. Rada 25.1.2021 9:27

Ano Praha soběstačnější za totality byla už pro existenci elektráren uvnitř města. Otázkou jsou další souvislosti a fakt, že jen odsunem mimo se vše nevyřešilo. Vždyt za studené války byly stavěny i automobily co musely mít vyvedené osy motorů pro potřeby generátorů...

Např. Střešovická nemocnice jakožto primárně vojenská, má proto dodnes záložní plynový zdroj....

Optimálnější ale bývá zdrojovost co možná nenárokovat. Např celé pražské metro vzhledem ke své rozsáhlosti prakticky celoročně nepotřebuje energie na vytápění - vystačí jen s ventilací tam a zpět.

Energeticky pasivní domy tak spíše dnes jak v minulosti ustojí vedra i chlad i bez kamen.

O. M. 25.1.2021 9:26

Zelení a Duhatci tohle nikdy nepochopí.

MMCH, když jsem na Novinkách četl titulek, že Rakušani museli "použít jádro a uhlí", lekl jsem se, že spustili Zwentendorf :-)

T. Zlesa 25.1.2021 9:23

Nepřipadá. Je to podobné jako v mnoha jiných oborech. Když je něco obecně poznáno jako škodlivé zdraví či bezpečí, a je to levné, tedy nejde to rukou trhu omezit, pak přichází zákaz. Viz alkohol, tabák, hazard atd. Že je to dražší je nevýhoda, ovšem z dlouhodobého hlediska to přináší užitek. Jedovatá energetika je jen poměrně velké sousto. Ale to byl třeba alkohol a tabák taky. Na každý jed jednou přijde čas.

Z. Lapil 25.1.2021 9:16

Věřte tomu, že jakmile budu mít na lepší auto, tak si ho pořídím.

J. Nevrkla 25.1.2021 9:16

Blackout rozhodně závisí na stabilitě energetického systému států, rozhodně nemá souvislost s nějakým planetárním systémem ani jiným moderním bohem.

J. Kostelanský 25.1.2021 9:15

"Místní doupě kovaných ropáků a atomáků" má opäť Vianoce. Bohužiaľ nie úplne dokonalé, pretože blackout našťastie (či pre nich bohužiaľ) nebol dokonaný. Uspokojenie by potom bolo bývalo mimoriadne - niečo ako mentálny orgazmus.

Tento príspevok je tak trochu sadomasochistický, pretože viem, aké odpovede budú nasledovať. Zvlásť sa teším na vulgárneho "sprosťáka" s nickom Novák51. :-)

Rakúšania nemajú vyriešenú dostatočne robustnú energetickú špičku. V tom je "jádro pudla". Pritom relatívne jednoduché riešenie existuje, nie je lacné, ale na druhej strane je zase rýchlo návratné. V Austrálii to rok-dva funguje, niečo podobné, len vo väčšom rozsahu pripravuje Kalifornia. Áno, sú to veľké batériové komplexy, ktoré veľmi operatívne dokážu vyrovnávať kolísanie energetickej siete. Napr. od Tesly.

Ich kapacita je síce len na niekoľko hodín, kým sa batérie úplne vybijú, ale to úplne stačí. Pretože energetická špička, a zvlášť tá kritická, ktorá za objaví raz za uhorský rok, netrvá hodiny, ale podstatne kratšie. Naproti tomu tieto obrovské batérie ponúkajú nevídaný reakčný čas: 0,3 sekundy. Takýto krátky úsek stačí, aby začali do siete dodávať elektrinu.

Rakúšania by teda mali trochu zainvestovať a pár takých batériových komplexov si u seba nainštalovať. Samozrejme toto nie je jediné a univerzálne riešenie problému. Matematicky povedané: je to nutná, ale nie postačujúca podmienka.

P. Rada 25.1.2021 9:13

Pan Lapile kapitál to má obvykle spočítáno jinak. Je mu v úhrnu třeba i celé zakopávající město lhostejné. Zachová si živatoschopnost odlehle a pak se třeba vrátí a dokonce se zdánlivě pomocnou rukou aby vysál zbytky ke svému růstu oproti konkurenci.

Z. Lapil 25.1.2021 9:12

Bane, pane. Dřevo došlo, ne že smrdělo.

Z. Lapil 25.1.2021 9:10

Blbý je, že když byly v každém pokoji kamna na uhlí, byla Praha nejspíš energeticky mnohem soběstačnější.

P. Rada 25.1.2021 9:07

Počítače - to je hlavně o informatice. Ta na růstu operací nepotřebuje tolik rostoucí energie jako informaci - důvtip. Rozvíjí se proto doposud relativně nejrychleji.

Z. Lapil 25.1.2021 9:06

Počítám, že tam mají záložní diesel, takže na operačním sále ani ne JIPce nikdo neumře. Pokud tedy doktor běžící temnou chodbou k naléhavé operaci nezakopne o stoleček s čajem a nezlomí si ruku. Klepy klep.

Jak dlouho by trvalo, než pacienti dostanou k obědu syrové brambory, protože je nejde uvařit, to si netroufnu odhadnout. Fakt je, že plynový sporák při vypnuté elektřině sporákuje a vody teče, ale to je jen otázka času, někde nějaká čerpadla a bezpečnostní čidla nepochybně jsou. Domácí plynový kotel bez elektřiny okamžitě hyne.

P. Rada 25.1.2021 9:00

Blackouty, živelné katastrofy... nastanou tím spíše a dříve, čím více se naruší stabilita planetárního systému. Ten čas právě nadchází - ba akceleruje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

P. Rada 25.1.2021 8:57

Hlavně né u nás primitivů nejvíce energeticky náročných - že?

"Realismus" i lidské ekonomiky přeci už dlouhá desetiletí spíše potřebuje nárůst výrobních procesů s vysokou přidanou hodnotou.

Představte si spíše, že by jste byl tak důvtipný, že dokážete s minimem energie - jak virus - produkovat účinný protilék.

J. Nevrkla 25.1.2021 8:57

Až nastanou blackouty, pak se společnost probudí a názor na zelené aktivisty, OZE a papaláše prosazující uhlikovou neutralitu se radikálně změní. Už je nejvyšší čas.

Z. Lapil 25.1.2021 8:56

Když firmám v energetice vyrábět elektřinu spolehlivými zdroji zakážete (uhlí) nebo zákonem zdražíte nad únosnou mez (povolenky; nemístná bezpečnostní opatření v jaderkách), tak toho moc nezařídí.

Všimněte si: biohmota (lesy) došla v Anglii už během 18. století, takže skorozákaz uhlí vede ke kácení lesů v Kanadě a jeho dopravě přes oceán. Takže vlastně ano - firma to zařídí, ale nepřipadá vám to jako nesmysl?

P. Rada 25.1.2021 8:49

"Osvíceným" by mohlo být zřejmé, že nejen sklárna může energeticky fungovat na bázi vytápění ale vždy na energetickém a surovinovém základě včetně komplexního vlivu prostředí.

Osvíceným pamětí by mohlo být např. zřejmé, že dříve se ve sklárnách topilo tvrdým dřevem... a že to pro prostředí posléze bylo neúnosné. Přešlo se tedy na plyn...

Úspěšnost při hledání míry dlouhodobé únosnosti toho kterého procesu tak navazuje na míru "osvícenosti". Jsou o tom už i písničky:

..."Jednou tam ... jednou sem .... pomalinku vydrancujem celou zem"....

V. Mokrý 25.1.2021 8:44

A vše jmenované řízeno přes počítače, ty zhasnou první.

V. Mokrý 25.1.2021 8:41

Aby nastoupil realismus a to nejen v energetice, potřebuje EU párkrát ten " blekaut ", hlavně v těch jejích západních zpovykovaných zemích.

P. Rada 25.1.2021 8:35

Např. celé hlavní město Praha je dnes schopno ze svých vlastních zdrojů krýt jen asi 15% spotřeby a to paradoxně přesto, že výkony potenciálně uložené ve všech automobilech na jeho území mnohonásobně převyšují výkon JETE.

Zlomem by bylo sice vybudování zásobníku plynu a plynové záložní elektrárny v areálu města - ale to naráží na politicko-ekonomický odpor po celé období běžné situace. Propad od Covidu takové investování jen ztíží.

Vleklé upřednostnování ziskovosti za cenu rizik a s tím spojená centralizace energetiky do masivních ale odlehlých zdrojů, proto dlouhodobě vedou k růstu potenciálních celospolečenských škod při poruchách zdrojů či sítí.

T. Zlesa 25.1.2021 8:32

Rada snáší argumenty, odkazy... Zahradník jen zmiňuje rozhovor s ředitelem. Někde to novináři nafoukli i do tvrzení, že chyběly jen milisekundy a byla v Evropě tma. Je to výbušné téma, jak o tom svědčí výbuchy zdejšího admina/censora L. Nováka už hluboko v noci.

Protože i v energetice jde o peníze, myslím, že firmy v ní působící se zařídí, aby jejich produkce se dostala spolehlivě a v co nejvyšší kvalitě k nakupujícím. Za končící, dnes už nevýhodné uhelné kotelny, chystají teplaři už dnes plynové kotelny do svých tepelných sítí. Projekty jsou hotové, zařízení moderní, mnohem menší, automatické provozy. Možná to bude o něco dražší. Podobně jako aut se to vstřebá za chvilku.

K. Salajka 25.1.2021 8:24

Váš rozhled tu chyběl. Jsem na cestě do konzumu - beru si trakař na sud petroleje, abych mohl číst Vaše moudra. Pište je radši na vydělanou kůži hlasatelů blackoutu, email by nemusel dojít.

P. Rada 25.1.2021 8:20

Pane Brei otázky jak pokládáte tak zřejmě i podsouváte odpovědi. Moje mají jiný charakter:

ad 1. Bezimisní energetika neexistuje - to snad víme. To co ale může existovat je energetika/život, kde se imise stále více blíží jejich spotřebě - nebo naopak. Vše probíhá v čase a v rámci setrvačnosti systémů. O takovém trendu/okolnostech uvažuje právě New Green Deal či ekonomika extenzivního "nerůstu".

ad 2 a 3."Postupovat" proti jednotlivcům i systémům při růstu ne/rovnováhy budou neživé procesy. Nerovnovážnému stavu života sunoucímu se mimo klimatické optimum, bude proto víceméně odpovídat celkový pokles metabolického výkonu biosféry. Už to začalo poklesem biodiverzity. Planeta Země se takto začne zejména pro nejhmotnější a nejdlouhodoběji žijící, nejspecifičtější a nejkomplexněji závislé organismy, stávat nejméně úživnou podobně, jak tomu vždy bylo vždy na přelomech geologických epoch. Dnes nastává antropocén. Některé organismy proto začnou vymírat - jiné je začnou nahrazovat. Nejrychleji se reprodukující a rozvíjející se nejspíše stihnou přispůsobit. Komplexně vázané spíše vymizí.

ad 4. N.G.D. lze zatím financovat s lidského HDP ale jen do doby, než jej ekosystémové ztráty převýší. Poté mohou peníze ztratit jakoukoli lidsky vypovídající funkci. Peníze dneška jsou přeci především o aplikaci vzájemné důvěřivosti - která však může s růstem konfliktnosti až zaniknout.

.................

Přírodní živé prostředí může i bez člověka a bez peněz - převážně věcně ekonomicky existovat metabolickou směnou jednotek energií a hmotností. Vše s cílem poklesu entropie ve svém životním prostředí a tedy růstem šancí na přetrvání života. Jestli se přírodní ekonomice posléze podaří vymanit s gravitace planety - tak jak k tomu má nakročeno člověk - nevím. Fermiho paradox by mohl být nápovědou.

Nakolik, zdali, dokdy,... se tohoto procesu pokračování života dokonce v kosmickém měřítku zůčastní i Homo Samolibě Sapiens - závisí dnes od toho nakolik, kdy... přestane být samolibý.

J. Lukavsky 25.1.2021 7:41

"dlouhodobé blackouty" obávám se, že dokud to jednou nepřijde tak nikdo neuvěří. Zajímalo by mě, jak dlouho dokáže běžná nemocnice fungovat bez elektřiny. Pro celou nemocnici určitě nemají záložní zdroj, na elektriku tam běží všechno: ventilátory, inkubátory, operační sály, ale i kuchyně, výtahy a vaření kafe a světla. Čili kolik životů postupně vyhasne když elektrika zhasne (sakra vono se to rýmuje). A proč si všelijací zelení věrozvěstové myslí, že jich se to netýká? J.L. end