3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Míra 20.10.2009 20:58

Co znamená "odpolitizování" rozpočtu?

Vždyť politika je přece správa věcí veřejných - tedy i státního rozpočtu. A jsou to právě politici, kdo převzetím mandátu přijali odpovědnost za hospodaření státu - a není možné je této odpovědnosti zbavit; v důsledku toho není možné odpolitizování hospodaření státu. Namísto toho je nutné tlačit na politiky, aby zprůhlednili státní rozpočet a vždy po jeho schválení je dali celý k dispozici občanům - třeba na webu ministrerstva financí. A stejně tak se státním závěrečným účtem. Přitom je potřeba, aby byl vyúčtován každý výdaj ze státního rozpočtu a zdůvodněna jeho věcná oprávněnost. Záměrně nezacházím do podrobností, protože obecný návod nebo obecná rada nemohou řešit podrobnosti - ty jsou součástí až konkrétního zákona o státním rozpočtu.

miroslav.vojta@volny.cz

Honza 20.10.2009 23:51

Re: Co znamená "odpolitizování" rozpočtu?

Jakoupak mají proboha politici zodpovědnost? To, že je příště třeba nezvolí? Jednak to závisí na úplně jiných věcech, než na tom jak v době jejich účinkování stát hospodařil (a když tak spíš v obráceném poměru - čím víc rozhazovali, tím jsou oblíbenější), jednak asi žádný politik neodchází z funkce s prázdnou - pokud není úplný blbec, tak si mohl něco vydělat bokem a může dál zpeněžovat známosti a informace.

Honza 20.10.2009 20:47

Svatá prostoto,

dokud lze utrácet víc, než kolik se vybere, nikdo nepřinutí politiky a státní úředníky aby šetřili. Jen se o tom jalově kecá. I ten Janotův "úsporný" balíček je ve skutečnosti zase jen zvyšováním daní. Zachránit by nás mohlo jedině to, že by už nikdo našemu státu nepůjčil ani korunu. Myslím, že by se pak ukázalo, že těch cca 200 miliard erár až tak nutně nepotřebuje ...

Rad 20.10.2009 19:38

nevím jak to politici myslí

ale to zdanění náhrad je totální nesmysl. když totiž někde na služební cestě zaplatím třeba za nocleh v hotelu, tak mi zaměstnavatel proplatí náhradu (pokud ten nocleh měl smysl) a podle poslanců bych to měl zdanit? k tomu totiž dojde, až budou měnit ten zákon. nene, žádný danění, jen ať to pěkně vyúčtovávají a bude klid, mají na to přece asistenty. že vůbec přemýšlí o něčem jiném, svědčí o totální tuposti nebo lumpárně.

Rad 20.10.2009 19:39

Re: nevím jak to politici myslí

a tato banda chce dělat zákony

Jerome 20.10.2009 16:21

Inu

Inu, je takový světa běh divoký. Václav Havel měl kdysi snění. Pak opustil brány podivného zařízení a začala pohádka. Pak skončila i ona a přišla spravedlnost s panem Bursíkem a Kocábem a svobodou pro chudáčka broučka na Šumavě a právo všech proskribovaných na třetinové zastoupení a větrníky za tak laciný peníz, že nebrat to  by bylo hříchem. Až odejdou ti spravedliví, zůstanou jen ty Bory a další snění jejich obyvatel. Bude asi jiné....Inu, je takový světa běh divoký...

Martin 20.10.2009 14:53

Držet se svého oboru.

Věřím, že pan Pilný je výborný manager. Bohužel, to neznamená rozumět všemu. Každým svým článkem, stejně jako způsobem, jakým se snaží založit stranu, dokazuje, že o politice neví vůbec nic. Stát opravdu není firma. Je hezké vědět, jaký svět chci a jak by měly věci fungovat. Ale politik musí pracovat ve světě jaký je. Za okolností, které většinou vůbec nemůže ovlivnit. I politik je jen nedokonalý člověk pracující s nedokonalými lidmi. Idealisté jen dláždí svými dobrými úmysly cestu do pekel.

vltava 20.10.2009 15:18

Re: Držet se svého oboru.

Stát opravdu není firma. Bohužel. Žádná firma nemůže nutit zákazníky, aby kupovali jejich výrobky. Stát nutí občany pořizovat si jeho výrobky (např. občanské průkazy) a platit mu za to daněmi, a to nutit i včetně použití exekutorů, nebo dokonce státní policie, státních soudů a státních vězení.

Ale politik musí pracovat ve světě jaký je. To je definice kruhem, svět je takový, jaký je právě díky politikům, kteří ovlivňují každý aspekt našeho života (např. zákoník práce určuje, kdy máte jít v práci na oběd). A bude to horší.

Jan 20.10.2009 19:21

Re: Držet se svého oboru.

Myslíte ty organizace které jsou ve středu města především úřady mají oběd půl hodiny?. Snad tomu nevěříte. Hodina je málo. Takže pustit do státního soukromou sféru by vůbec nebylo na škodu to by byla efektivita.

Rad 20.10.2009 19:31

Re: Držet se svého oboru.

totéž zdravotnický personál ve státních zažízeních

Míra 20.10.2009 19:28

Re: Držet se svého oboru.

Možná, že o politice neví vůbec nic, ale jedno je jasný, například Norsko,Finsko,Dánsko mají přísná pravidla , která nařizuje politikům šetřit i v dobrých časech. Ale tady jak píše autor je to o líbivé politice slíbit vše.

vltava 20.10.2009 13:07

Soukromí hasiči a policajti

musejí nést přímou osobní odpovědnost příslušní funkcionáři tak, jak je to obvyklé v komerční sféře

To určitě. Ale nejjednodušeji by se to udělalo, kdyby to byli zaměstnanci komerční sféry. Tedy kdyby ti hasiči, policajti, učitelé, evidence motorových vozidel, občanské průkazy a vůbec všichni byli soukromí.

Ludva 20.10.2009 13:39

Re: Soukromí hasiči a policajti

Ta prvobytně pospolná společnost ještě neskončila ?:-D

Robert 20.10.2009 18:04

Re: Soukromí hasiči a policajti

:-D

JaS 20.10.2009 12:40

No jo,

ale to bychom museli stále úřednické vlády a ne vlády politických stran!

JaS 20.10.2009 12:42

Re: No jo,

Ještě k tomu když politické srany jsou vedeny podvodníky, kteří se starají jen o svůj vlastní prospěch - to je karikatura politiky.

Klička 20.10.2009 18:25

Re: No jo,

To se ovšem blíží k oné skutečné zastupitelské demokracii, vážený pane. Na vládě a moci politických stran nic demokratického není. Ve skutčné zastupitelské demokracii mají být zástupci občanů (poslanci) voleni přímo a většinově. Tito zvolení zástupci potom mají zastupovat občany a ne politické strany. Někde tomu tak je více, někde méně. U nás ovšem vůbec.

RomanL 20.10.2009 10:54

Prima naivní článek!

Ale jinak bych si to tak taky přál... ;-)

Talián 20.10.2009 11:31

Re: Prima naivní článek!

To, co autor uvádí je běžné u dobře řízené firmy. V potickém systému je to nemožné. To by se ČR musela převést na akciovku a dodržovat obchodní zákoník. Velice bych si přál, aby volení zástupci nesli plnou osobní odpovědnost za svá rozhodování včetně finančních náhrad škod. Pro začátek bych to uvítal u Českých aerolinií a dalších státních a polostátních podniků. Je zarážející, jako pasivitu prokazují zástupci akcionářů. Pokud virtuálně převedete ČR na akciovku, začnou se otevírat zajímavé možnosti. Zkuste si to.

vltava 20.10.2009 15:35

Re: Prima naivní článek!

Tak by to ale být mělo. Pokud např. poslanci přijmou Zákoník práce, kterým se ale sami neřídí, tak co jiného než pokrytectví to je?

Ona většina státních orgánů by soukromá být mohla zcela bez problémů, jenom lidi si to neumí představit, protože už jejich dědka honil státní policajt...

Klička 20.10.2009 10:31

Divit se

Vážený, to byste se asi divil, jak velký počet lidí politickým, populistickým slibům věří. Kdyby tomu tak nebylo, žádná politická strana by nic neuskutečnitelného neslibovala. Všechny politické strany totiž sázejí na existenci tupého davu, na existenci velkého množství voličů, jež nic jiného neoslovuje. Jsou to lidé - ignoranti, nezajímající se o dění ve státě, v němž žijí, ovšem volit spořádaně chodí, jak tomu byli zvyklí za komunistické totality. Pojem demokracie jim nic neříká a za tuto jsou ochotni považovat cokoliv, co jim politické strany nabalamutí. Nepřemýšlejí, poněvadž myšlení je bolí. Ale volí. Volí podle diktátu politických stran, což je v příkrém rozporu s tolik okecávanou demokracií. Jinak máte naprostou pravdu. Oni totiž rozpočet schvalují poslanci - diletanti, kteří tomu naprosto nerozumí, což je vidět na pozměňovacích návrzích, jež jsou ve většině případů nesmyslné.

JaS 20.10.2009 12:43

Re: Divit se

Bohužel je to tak.

Jiří Heincl 20.10.2009 19:10

Re: Divit se

S vaším názorem se dá jen souhlasit, ovšem až na tu komunistickou totalitu. Stejným způsobem se vesele volí všude na západ od nás včetně USA. Všude mají dostatečný počet nemyslících voličů, aniž by kdy měli komunistickou totalitu. Ostatně jeden chytrý Američan prohlásil něco ve smyslu, že volby vyhraje ten, kdo nejvíce podcení voliče.

Tomas B. 20.10.2009 9:58

Rozpočet = politická dohoda vyjádřená v korunách

"Odpolitizovat rozpočet" je něco jako "odvodnit řeku" :-D Rozpočet je přeci vrcholným vyjádřením politické vůle. Jak se má sakra politická vůle "odpolitizovat". U nás je navíc rozpočet z 80% (zhruba) tvořen mandatorními výdaji, které jsou vyjádřením politické vůle mnoha "generací" politiků předchozích. Není problém rozpočtu v principu dán různými (protichůdnými) zájmy jednotlivých voličských skupin, které jsou v parlamentu a potažmo ve vládě zastupovány ve větší či menší míře politickými stranami? Není to tím, že člověk s příjmem kolem 15.000 hrubého volí politiky slibující vysoké transfery (od bohatých k chudým), zatímco já volím politiky z opačného konce politického spektra. Jsou to přeci voliči, kteří si přejí, aby lidé s příjmem ve výši několikanásobku průměru byli zdaněni 40, 50, 60, 70%... Jsou to voliči, kteří si přejí zvyšování sociálních dávek a příspěvků i za cenu zvyšování rozpočtových schodků. Kdo z voličů vám řekne - ne, já nechci přídavky na děti, pokud by si na ně musel stát půjčit... Ano, najdou se i takoví odpovědní, ale je jich mizivé procento. Většina řve - DEJ, DEJ, DEJ! Dokud se toto nezmění, bude rozpočet vypadat tak, jak vypadá. Nezodpovědní voliči nemohou mít zodpovědné politiky. Sorry.

jsk 20.10.2009 17:14

Re: Rozpočet = politická dohoda vyjádřená v korunách

Přesně tak, např. firmy řvou Dej, dej a stát slyší: na příští rok dostanou 65 milaird dotací! A řekne snad nějaký pravocový majitel firmy "jaá dotaci nechci, stát by se zadlužil"? LOL! Vždyť pvynaloži znančé úsili na vylobbování této dotace! Jen na výstavbu dálnic vynaloží stát o 35 milaird více než je nutné.

Jenže to nikdo řešit nebude, postihlo by to mnoho vlyných lidí a to přeci nejde. Raději šktneme platy učitelům,  ti se přeci bránit nebudou a nikomu to neuškodí!

Petr* 20.10.2009 9:41

jojo

Uzákonit vyrovnaný rozpočet a jako sankce zabavení majetku všem poslancům 5 let dozadu ;-P

Robert 20.10.2009 9:32

Bylo by to idealní

 Nastinil jste to přesně. No a teď napište jak to uvést do reality.:-D

ver 20.10.2009 8:43

Ten Microsoft , zo je státní firma ?

Draxis 20.10.2009 8:33

Jedině v pohádkách...

To, co je popisováno v tomto článku není nic jiného než teorie, jak to bylo původně myšleno. Akorát v této teorii není započítaný lidský faktor, který z toho udělal takovýhle bordel. Nehledě na to, že velkou část rozpočtu změnit nelze (mandatorní výdaje)...

Standa 20.10.2009 6:59

Principy

rozpočtu platí pro každého stejně. "Rozpočet by měl být v polovině roku podroben důsledné systematické a odborné kontrole, aby bylo možno včas upravit potřebné položky podle momentální situace. " Hlavně, že se tomu bránil Kalousek s koalicí a trvali na hloupém rozpočtu s 38mld schodkem! A jak byli opěvováni hlupáky, když největší hlupák ho sestavil.