10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

GLOSA: EET je třeba zrušit, ničí živnostníky

Díky EET prý budou platit daně i ti, co je neplatí, tvrdil Andrej Babiš. Podívejme se ale, jak platí daně některé velké firmy, například Babišova firma PREOL. Ta žije ze státních zakázek, protože dodává bionaftu do státního podniku Čepro, který patří pod Ministerstvo financí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Kotas 4.10.2017 10:44

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

Hlavně zpětně a že takových je.

P. Švejnoch 4.10.2017 10:40

Re: ???

Já ODS taky volit nebudu. To přeci ale neznamená, že všechny názory, které tato strana prezentuje, jsou hloupé...

ad 1) tenhle postoj (spojím se s čertem, abych vyhnal ďábla) je mi taky silně proti mysli. Mimo jiné proto, že jakékoli fungování podobného ad hoc slepence by bylo, kvůli diametrálním názorovým rozdílům, v podstatě nemožné

ad 2) Nesouhlasím s myšlenkou, že EET pro někoho ano a pro jiného ne. To totiž povede jedině k tomu, že skulinek v nastavení bude zase nějak zneužito. To už snad je lepší (skoro se to zdráhám napsat) když EET mají všichni. Ale protože nevěřím na žádné zásadní pozitivní efekty celé té taškařice, resp. jsem přesvědčen o opaku, tedy že celkový dopad bude výrazně negativní, jsem jednoznačným zastáncem zrušení EET.

J. Novak 4.10.2017 10:36

Pán si plete obrat a zisk, to je vše. Obrat totiž mohu mít i s nulovým ziskem, pokud zisk vyplatíme na mzdách a v investicích.

J. Kavalír 4.10.2017 10:33

Re: ... presne o tohle panu Babisovi slo !!!

Vá tolik vadí, že EU "přispěla" zrovna příbuzným pana Babiše a ne někomu jinému, kdo si chtěl zlevnit svoji investici do podnikání v cestovním ruchu? Mě zase vadí, že kdysi stát "přispěl" například 300 milionů panu herci Bartoškovi a jeho kumpánům, aby si mohli vyzkoušet podnikání v České lotince.

A. Alda 4.10.2017 10:32

No a jak EET brání konkurenci a boji o zákazníka?

Nechápu to.

Podle mne EET brání jen tomu, aby si někdo nenechával mnou placenou DPH, kterou má odvést státu.

DPH považuji za nemravnost. Její krádež je pak umocněnou krádeží.

P. Švejnoch 4.10.2017 10:30

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

Je to divné, ale tentokrát s Vámi naprosto souhlasím.

Dokonce bych možná šel ještě dál - EET je plášť, pod kterým se má skrýt, že (zejména někteří) velcí neplatiči nebudou kontrolováni vůbec.

A jak vidno na Andyho preferencích, spousta lidí to sbaštila i s navijákem.

P. Švejnoch 4.10.2017 10:26

Re: Soudíte blbě

Registrovat se nehodlám, protože jsem toho názoru, že zlo se nemá jakkoli podporovat.

Netřeba mi číst po sobě znovu, co jsem napsal. Ta vazba, jak jsem Vám ji popsal v mém příspěvku z 9:33, je evidentní. Pokud Vám není jasná, platí druhá část třetího odstavce téhož příspěvku.

Co je floskule vím. Já jsem se Vás ovšem, milý pane Tricku, neptal, jaký je význam onoho slova, ale jaké floskule jste v mém příspěvku nalezl. Tedy?

J. Plíva 4.10.2017 10:25

Re: Od několika malých podnikatelů zejména v oboru gastronomie

To byli zřejmě ti, co jim EET zlikvidovala konkurenci (takže mohli zvednout ceny). Tomu říkají "rovné podmínky". Opravdová konkurence nemá rovné podmínky - má volnost. Podmínky nemá určovat stát, ale zákazníci a spotřebitelé svým spotřebním chováním.

O. Uživatel 4.10.2017 10:17

Uživatel požádal o vymazání
J. Šimek 4.10.2017 10:13

EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

P. Boublíková 4.10.2017 10:02

Re: ???

Rozhodně nemíním s autorem článku soutěžit ve slohu, nejsem politik a neuchazím se o přízeň voličů.

ODS je pro mě nevolitelná minimálně ze dvou důvodů:

1) dle Fialy se odd hodlá spojit proti Babišovi (kterého taky volit nebudu) téměř s kýmkoliv, o žádnou duhovou koalici národní spásy nestojím

2) zrušení eet - zhruba stejná pitomost jako zrušení třicetikaček socany. eet a vůbec vše okolo daní se dá upravit tak, aby to dobře fungovalo a naopak pomáhalo - ovšem jen těm, kteří jsou ochotní daně platit. Není asi nutné, aby eet podléhalo vše, ale zrušit eet úplně je druhý, stejně tak populistický extrém.

A. Trick 4.10.2017 9:55

Soudíte blbě

Podle sebe soudíte ostatní? Ještě jsem se neregistroval. Když se ve škole probíral počet pravděpodobnosti dával jsem pozor.

Přečtěte si toto po sobě znova:

"tak si vychováváme celou vrstvu potenciálních udavačů (jen za 1. den té obskurní lotérie se takových bastardů registrovalo 70.000)"

A význam slova "floskule" si najděte na netu.

P. Švejnoch 4.10.2017 9:46

Re: ???

Neboli jste se v článku chytla jedné ne úplně precizně formulované větičky ("Povinnost pořídit si registrační pokladnu řádově za tisíce korun pro ně proto byla likvidační"), a na tomto základě jste se rozhodla demonstrovat svou oddanost EET.

Račte odpustit, ale Vaše prohlášení "Takoví lidé jsou zralí na sociální dávky a ne na podnikání. Nebo se snad dali na charitu?" mi přijde přeci jen o stupeň méně promyšlené, než autorova výše uvedená zkratka. ;-)

P. Boublíková 4.10.2017 9:37

Re: Od několika malých podnikatelů zejména v oboru gastronomie

Jistěže, je to tak.

P. Boublíková 4.10.2017 9:36

Re: ???

Mně akorát není jasné, jak někdo může zkrachovat kvůli pořízení registrační pokladny, což tvrdí autor článku.

Jestli někdo podniká nebo nepodniká a co ho k těmto rozhodnutím vede jest mi šumák a Babiš není můj guru.

A. Alda 4.10.2017 9:35

Od několika malých podnikatelů zejména v oboru gastronomie

jsem ale slyšel, že jim EET vyhovuje. Že se srovnaly podmínky. Že už nemusí odhadovat, nakolik krátí tržby nejbližší okolní konkurence, aby se podle toho mohli zařídit a krátit také, aby v konkurenčním boji obstáli.

Nejsem podnikatel, jsem jen opilec, a s tímhle se mi hospodští fakt svěřovali. I na vesnicích.

Tož nevím, jak to je.

P. Švejnoch 4.10.2017 9:33

Re: Plácáte jednu floskuli za druhou

Z Vaší reakce soudím, že jste jeden z těch 70.000 ... :-)

Rozumíte, pane Tricku, slovu "potenciální"? Vazba mezi touhou účastnit se oné prožluklé loterie, z ní vyplývající nespokojenosti v případě nevydání "losu", a z této nespokojenosti potenciálně plynoucího udavačství je Vám zřejmá?

Pokud ano, pak je pitomý především Váš příspěvek. Pokud ne, tak nejen Váš příspěvek.

A jaké další floskule jste nalezl, milý pane Tricku? :-)

P. Švejnoch 4.10.2017 9:28

Re: ???

A co Vám tedy není jasného na tom, že někdo vedl vesnickou hospodu, která mu nesla tak na živobytí, a tak se po zavedení EET prostě dotyčný rozhodl, že nehodlá akceptovat ani další finanční a ani další byrokratickou zátěž?

Co je "můj výkřik"? Máte na mysli ono "všeci kradnú"? To ale není výkřik můj, ale výkřik Vašeho "podnikatelsképrostředínarovnávajícího guru - kterému Vy jste slepě (a dodám, že hloupě) uvěřila. Kradne totiž především Andrej Babiš osobně - i když se jeho zlodějiny dějí v rámci zákonů tohoto podivuhodného státu.

A. Trick 4.10.2017 9:23

Plácáte jednu floskuli za druhou

A toto je vyloženě pitomé:

"tak si vychováváme celou vrstvu potenciálních udavačů (jen za 1. den té obskurní lotérie se takových bastardů registrovalo 70.000)"

Když pošlu do slosovačky účtenku, kterou dostanu v restauraci, obchodě .... jsem udavač?

P. Boublíková 4.10.2017 9:19

Re: ???

Četla jsem celý článek i celý odstavec, ve kterém se v podstatě tvrdí, že drobné podnikání je charita. Tento názor nesdílím.

ANO jsem nevolila ani volit nebudu, tolik k vašemu výkřiku :-)

P. Švejnoch 4.10.2017 9:15

Re: ... presne o tohle panu Babisovi slo !!!

O peníze přišel jednak každý daňový poplatník. A věřte mi, že jsem dost nas.anej, že jsem Babišovi musel přispět na jeho chajdu.

O peníze (když už mi je tedy náš moudrý stát ukradl) přišli drobní a střední podnikatelé, kterým byla tato dotace určena.

Je stát někdo jiný, než jeho občané a plátci daní?

P. Švejnoch 4.10.2017 9:11

Re: Malí živnostníci končí?

1) Váš výkřik "Daně se platí" zní velmi ideologicky zaníceně, ale není zdaleka tak bezpodmínečný, jak si asi myslíte. Ano, pokud mi stát poskytuje služby, které od něj požaduji, je správné berně platit. Pokud ale tento stát mě z mých berní šikanuje, buzeruje a peníze mnou odevzdané sám rozkrade a rozfrncá, pak Váš výkřik je naprosto nelogický a tím pádem přestává platit. Tedy já dnes fandím každému, kdo se nenechá okrádat tímto nemravným a nenažraným státem skrze berně.

2) Váš závěr "končí protože neplatili daně" zní sice na první pohled velmi logicky, ale s realitou nijak zásadně nesouvisí. Končí, protože už je nebaví nést další a další byrokratickou a finanční zátěž, kterou na ně náš všeobjímající stát dnes a denně uvaluje.

EET nepovede k ničemu jinému, než že se dále sníží již tak nízká úroveň konkurence (zejména ve řemeslných službách - tedy tam, kde se musí něco opravdu umět) která je už tak žalostná. A nemusím doufám nikomu vysvětlovat, že snížení konkurence znamená (další) snížení dostupnosti takových služeb a tím zvýšení jejich ceny. A má to ještě několik dalších negativních konsekvencí.

Místo toho, abychom drobné podnikání podporovali, tak si vychováváme celou vrstvu potenciálních udavačů (jen za 1. den té obskurní lotérie se takových bastardů registrovalo 70.000).

Ano, bude líp... :-(((

J. Kavalír 4.10.2017 9:08

Re: ... presne o tohle panu Babisovi slo !!!

O jaké peníze přišel stát v Čapím hnízdě? Šlo o dotaci z EU 50 mil. a zbytek investice platili majitelé "ze svého". Jiná věc je, že z peněz EU by se podobné hovadiny vůbec platit neměly, ale měly by jít především na infrastrukturní investice evropského významu.

P. Švejnoch 4.10.2017 8:53

Re: ???

Proč jste si, paní Boublíková, nepřečetla ten odstavec (ze kterého jste účelově vyškubla citaci) celý?

Myslím, že celý mechanismus ukončení drobné živnosti je v něm popsán celkem srozumitelně - takže Váš příspěvek je zcela zbytečný.

Ale "všeci kradnú", viďte...?

O. Uživatel 4.10.2017 8:50

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 4.10.2017 8:46

Uživatel požádal o vymazání
V. Student 4.10.2017 8:41

Malí živnostníci končí?

Proč končí? Protože neplatili daně, čili měli nižší ceny. Daně se platí! A nejen u nás. Dovoluji si upozornit, že spousta států (demokratických!) ukládá za neplacení nebo krácení daní poměrně drakonické tresty. Stát (tedy my všichni) daně vybírat potřebuje. Proč tady tuhle banalitu píšu? No protože on si to zjevně ledaskdo neuvědomuje. Nebo uvědomovat nechce.

P. Boublíková 4.10.2017 8:23

???

"Povinnost pořídit si registrační pokladnu řádově za tisíce korun pro ně proto byla likvidační, a tak mnozí z nich skončili."

Když jim odejde lednička, pračka, porouchá se auto, také je to pro ně likvidační? Anebo nedejbože někdo v rodině onemocní nebo má úraz, vypadnou příjmy v řádu tisícovek nejen jednorázově, ale dlouhodobě každý měsíc...

Takoví lidé jsou zralí na sociální dávky a ne na podnikání. Nebo se snad dali na charitu?

P. Harabaska 4.10.2017 8:16

Re: Ničí

Ten řev umně podporují dobře známé politické strany. Je před volbami a k podpoře v nich je třeba získat vhodně motivované voliče.

P. Harabaska 4.10.2017 8:13

EET je třeba zrušit, ničí živnostníky?

Živnostníky, aspoň ty, které já znám, ničí cokoli, co umožňuje koukat jim pod ruce a na tok peněz v nich. Chápu živnostníky, že jim kontroly vadí, když vidí, jak peníze bez kontroly poletují v mnohem vyšších patrech ekonomiky, ale co naplat. I u nich se dějí malverzace.