10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

GLOSA: EET je třeba zrušit, ničí živnostníky

Díky EET prý budou platit daně i ti, co je neplatí, tvrdil Andrej Babiš. Podívejme se ale, jak platí daně některé velké firmy, například Babišova firma PREOL. Ta žije ze státních zakázek, protože dodává bionaftu do státního podniku Čepro, který patří pod Ministerstvo financí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Tachovský 4.10.2017 13:19

Re: pane Kulheime

A proc myslite, ze hospodsky plati silnicni dan ? Silnice mu stat nedava, to on si je od statu kupuje.

P. Švejnoch 4.10.2017 13:06

Re: Malí živnostníci končí?

Obávám se, že Vaše naděje jsou liché. S pravděpodobností hraničící s jistotou tvrdím, že většina lidí platí berně nikoli z přesvědčení, ale proto, že nemají úniku (jako třeba všichni zaměstnanci).

Já na mém postoji nic "asociálního, nelogického, zbabělého ani ubohého neshledávám. Nevidím jediný důvod, proč s jásotem a s písní na rtu podporovat státem provozovaný racketeering, a platit si svého vlastního zloděje a vyděrače. A ještě podotknu jedno: Ten chicagský racketeer si nechal platit za "ochranu", ale pak platilo, že ten, kdo zaplatil, podnikal ve skutečném bezpečí. My za ty peníze máme tak akorát tisíce kilometrů marných cyklostezek, desetitisíce škodících neziskovkářů, desetitisíce (možná statisíce) škodících úředníků a další tuny balastu, ale kupříkladu o tom zmíněném bezpečí se v této zemi dá hovořit jen s hodně velkými uvozovkami

Vy důvod k jásotu zřejmě vidíte - sice bych ho rád znal, ale nepředpokládám, že bych ho v dohledné době s Vámi sdílel.

M. Šejna 4.10.2017 13:06

pane Chodovský

co je nesmyslně nastavené? Státní infrastruktura?

O. Uživatel 4.10.2017 12:54

Uživatel požádal o vymazání
M. Šejna 4.10.2017 12:52

pane Kulheime

tak podle Vás ten vesnický hospodský od státu nic nedostane?

A jak se ten hospodský dostane do sousední vesnice? Pěšky přes své soukromé pozemky, nebo po státní silnici? Po čem vozí dodavatelé tomu hospodskému suroviny? Po soukromé pěšině, kterou si ten hospodský vybudoval sám na vlastní náklady ke všem dodavatelům?

Kdyby hospodskému začala hořet hospoda, zavolá státní hasiče, nebo má v záloze soukromé hasiče? A vodu z hydrantu na hašení pak zaplatí hospodský nebo stát?

V. Student 4.10.2017 12:50

Re: Malí živnostníci končí?

Takže platí premisa že stát krade, tak nebudu platit daně? Logické "jestliže...pak" je v tomto případě poněkud asociální, nezlobte se. Lépe nelogické, zbabělé, ubohé..dál to nechám na vás "přestože někteří státní úředníci nejspíš kradou, budu dál platit daně". Takhle to mám já. A naštěstí většina lidí v téhle zemi, aspoň doufám.

M. Šejna 4.10.2017 12:46

pane Jochu

ty 3 miliardy za devět měsíců se týkaly pouze firem z oboru pohostinství. Z tohoto pohledu je to číslo opravdu hodně dobrý.

J. Plíva 4.10.2017 12:35

Re: Malí živnostníci končí?

Milý pane, já si pěstuji na zahrádce mrkev a neplatím žádné daně.

Kde je hranice, od které se daně mají platit? Je stanovená zákonem, ale blbě, protože snižuje na trhu nabídku zboží a služeb. Snižuje konkurenci, zvyšuje nezaměstnanost a ceny...jenom proto, aby stát na daních vybral od drobných podnikavých duší nějakých pár korun.

V. Kotas 4.10.2017 12:34

Re: Odvádí stát přiměřené služby naše peníze?

No neodvádí ! Jen politici, státní úředníci, hrabou pod sebe.

J. Plíva 4.10.2017 12:28

Re: No a jak EET brání konkurenci a boji o zákazníka?

Podívejte se na ten nářek, jaký je nedostatek instalatérů a dalších řemesel, jak se zavírají hospody na venkově atd. Když je těchto řemesel a hospod nedostatek, tak se zmenšuje konkurence. Už to chápete? To vše je způsobeno regulacemi státu. EET je další regulace. Regulace státu snižuje nabídku služeb a zboží.Čím menší výběr, tím menší konkurence. Zdravou konkurencí je i šedá ekonomika, která by nebyla šedá, kdyby stát nechal všechny ty "zločinné překupníky" a podnikavé lidi na pokoji. Já si dovedu představit, že řemesla a další služby včetně hospod by se nemusely vůbec registrovat, nemusely by vést účetnictví a nemusely platit žádné daně. To byste viděl, jak by se vyrojila konkurence.

J. Kulheim 4.10.2017 12:25

Odvádí stát přiměřené služby naše peníze?

"Stát" s penězi daňových poplatníků hospodaří tak, že z mých zdaněných peněz značnou část rozdá některým našim vybraným spoluobčanům ve formě dotací, grantů, pobídek ap. Nejenom z mnou odvedených daní, ale i z daní toho hospodského na vesnici, ale on na rozdíl od jiných od státu nic nedostane. Může se zůčastnit účtenkové loterie, kterou on platí a stát tyto peníze rozdá. Tak k čemu pan Babiš vybírá od jedněch peníze a druhým je dá?

Pan Babiš říká, že chce narovnat podnikatelské prostředí. Tomu nemůže věřit snad nikdo. Pokud by to myslel vážně, tak by musel přijít nejprve s tím, že zruší dotace, atd. Ty deformují podnikatelské prostředí především. Každý ví nejlépe sám co má se svými penězi dělat. Pánové Sobotka a celá ČSSD to neví. Neplatí dluhy a nijak je to neštve.

Pan Babiš bere ročně miliardy od daňových poplatníků a myslí si asi, že tak je to správné.

Sociální dávka pobírá cca 50% občanů ČR. Je to normální? Kdyby lidem nesebrali tolik peněz, tak by to bylo podstatně méně.

Jedním z úkolů státu je postarat se o ty, kteří se dostanou do nezvádnutelných životních problémů.

J. Kulheim 4.10.2017 12:23

Daně a poplatky, které platíme

Nebudu se vyjadřovat k efektivitě systému EET. Podlele mého názoru je to jenom další pokus, jak od drobným podnikatelům sebrat víc peněz. Já si myslím, že je lepší když peníze zůstanou tomu, kdo za ně dělá službu než nechat je státu promrhat, třeba na účtenkové loterii.

Daně a poplatky, které platíme:Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň. Daň dědická, darovací a z převodu nemovitosti

Daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad, solární daň /po dobu 20-ti let 40-50 miliard ročně.

Poplatky dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize, komora, ap Na daních a poplatcích odvádíme státu kolem 80% vydělaných peněz. Je to různé podle toho jestli jezdíte autem, kouříte, máte nemovitost a pod.

Každý podnikatel musí zahrnout odváděnou daň do ceny své sluby. Fakticky to zaplatí ten, kdo službu potřebuje nebo o dražší službu nebude zájem a musí zkrachovat. Zajistí chybějící službu např. hospodu, pan Babiš nebo jemu podobní? Jemu to nevadí, zajde na oběd do Čapího hnízda.

P. Joch 4.10.2017 12:15

Re: Babiše nemusím,

Nefandím EET, proč? Nevadí mi účtenky, ale centrální sběr dat. Protože cokoli takového je potenciálně zneužitelné.

A taky nefandím Vašim názorům o tom jak živnostníci okrádají stát a bují nám šedá ekonomika. 200 miliard je v porovnání s HDP poměrně malá část, a to procento nám může závidět většina vyspělých zemí. A EET s tím nijak moc k lepšímu nehne.

P. Joch 4.10.2017 12:09

Re: Vzpomínáte?

Tři miliardy za devět měsíců a dobrý?? A není to spíš tím, že ekomomika roste, lidi mají víc peněz a víc utrácejí, čímž roste výběr DPH?

Taky jsem tu reportáž sledoval a za stejné období se naopak za platy státních zaměstnanců utratilo o devět miliard víc, než loni. Takže stát je čím dál dražší.

P. Švejnoch 4.10.2017 11:58

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

Já, stejně jako Vy, také každého nepodezřívám a priori.

Ovšem v případě pana Babiše nelze o "podezřívání a priori" mluvit ani omylem.

L. Šarina 4.10.2017 11:57

Babiše nemusím,

ale fandím mu v EET proč? Znám dosti podnikatelů a prodejen kde slyšíte, chcete potvrzení? proč se ptají , Nebo instalatér,soukromník vám za výměnu baterie nedá žádný paragon,ale peníze z nručky do ručky a AHOJ ! ten instalatér vam namontruje baterii terou kterou zaplatil cenu + 5% daně a k tomu cenu práce,jenže nevíte jakou a neví to ani stát! No oni se podniky nechvají jinak,daně jsou nenáviděné po celém světě,tak se ocházeji platí se tam,kde mají adresu,třeba "kajmanské ostrovy" a továrna v Aši,čím větší odbyt tím větší únik, Na druhou stranu stát je nejhorší majitel a hospodář,vláda sestavená s levicových partají už korumpovala své voliče na různé sliby převážně peněžité a na to Čech slyší za 30 kaček položí i vládu. O České oběktivitě a slušnosti,smysl pro spravedlivost,čestnosti tak to vystihuje motto: kdo nekrade okráda rodinu,ručičky nebojte se vy dělat nebudete a j. Někde jsem četl že ročně proteče v šedé ekonomice 200 miliard korun,na tak malý stát PECKA,když si uvědomíme že tady máme 2500000 důchdců. 50000 policajtů,30000 vojáků 47000 úředniků přehazující papír na stole,10000 politiku,utřou hubu a mají uklizenom pracoviště, několik milionu dětí a studentů, 200000cikánů(romů) kteří pracují na pracovním úřadě s nataženou rukou, kdo a kde a kolik lidí vytváří včetně robotů nějaké hodnoty které se ve finále speněžit a uživit stát,? Kecy to neudělají v předvolebním boji!!

A. Trick 4.10.2017 11:55

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

Na rozdíl od Vás každého a priori nepodezřívám. A co se týká eet, tak když ne Babiš tak někdo jiný. Když ne dnes, tak později. Kotlinka není jediná země s eet. Považujte eet za "přírodní pohromu" a uleví se Vám na duši.

O. Uživatel 4.10.2017 11:50

Uživatel požádal o vymazání
P. Švejnoch 4.10.2017 11:50

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

Vy jste vážně srandovní, pane Tricku...

Všiml jste si, že je v mém příspěvku použito futurum (eh, zpět, cizími slovy bych Vám příspěvek příliš zkomplikoval, a Vy byste ho zase nepochopil) tedy ještě jednou: Všiml jste si, že je v mém příspěvku použit budoucí čas? Jak se dá předpoklad či odhad dalšího vývoje "podpořit fakty"?

Pokud Vy jste toho názoru, že za humbukem okolo EET se žádné podobné nebezpečí neskrývá, kterak to "podpoříte Fakty"? Třeba takovým "faktem", že Andy se ještě nikdy žádného nemorálního skutku nedopustil, a není se tedy třeba z jeho strany (tedy ze strany tvůrce a silového prosazovatele EET) žádných nepravostí obávat? :-)

Nuže?

J. Kratochvíl 4.10.2017 11:46

Pán si plete co ie obrat a co je zisk

buď to dělá úmyslně a nebo neví o co běží. Končí opravdu firmy, které neplatily daně nebo šidily stát a těch není žádná škoda. Také si myslím, že náklady i několik tisíc nemůže firmu položit, když si tyto náklady může odečíst z daní a navíc jí to zjednoduší účetnictví. Pozitivní dopad na státní finance to má v každém případě.

A. Trick 4.10.2017 11:36

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

Bude lepší když si řádně rozmyslíte co budete psát a budete schopen Vaše tvrzení podpořit fakty. Třebas toto:

"pod kterým se má skrýt, že (zejména někteří) velcí neplatiči nebudou kontrolováni vůbec"

P. Švejnoch 4.10.2017 11:28

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

Není. Za to z Vašich reakcí je zřejmé, že vlastně nemáte potuchy, co slovo "floskule" znamená, milý pane Tricku.

Ale třeba by se Vám ulevilo, kdybyste se takříkajíc "odlepil", co myslíte? :-)

P. Švejnoch 4.10.2017 11:24

Re: Když jste to nepochopil, opakuji:

Aha.

No, to je ovšem brilantní argument. :-D

A. Trick 4.10.2017 11:18

Re: Vzpomínáte?

Ministr Pilný včera tvrdil, že za devět měsíců to přineslo tři miliardy. Taky dobrý, ne?

Na rozdíl od Vás si netroufnu tvrdit, že to není prokazatelné.

A. Nový 4.10.2017 11:10

Vzpomínáte?

Když Babiš zaváděl EET, tak tvrdil, že EET přinese do státního rozpočtu 18 miliard Kč. Dnes se žvaní o pouhých čtyřech miliardách, které jsou neprokazatelné. Co je evidentní, je zavření mnoha malých hospod a obchůdků následkem zavedení EET.

A. Trick 4.10.2017 10:55

Re: EET = rezignace na kontrolu skutečných podvodníků.

"pod kterým se má skrýt, že (zejména někteří) velcí neplatiči nebudou kontrolováni vůbec"

Na to jste přišel jak? Nebo je to další floskule?

A. Trick 4.10.2017 10:54

Když jste to nepochopil, opakuji:

"plácáte jednu floskuli za druhou". Aby to bylo jasnější, tak floskule je vše.

P. Švejnoch 4.10.2017 10:51

Re: EU přispěla???

EU snad produkuje nějaké hodnoty, aby mohla EU přispívat?

Především platí, že je mi téměř jedno, jestli "EU přispěla" Bábovi nebo komukoli jinému - ať tak či onak je to hanebnost, která křiví trh a je financována tím, o co vlády své občany oberou.

Až v druhém plánu a někde daleko za prvním důvodem mi pak vadí, že ty prokleté dotace nebyly použity na účel, ke kterému byly určeny.

Jen jsem se Vám snažil vysvětlit, že Bába skrze své příbuzné okradl daňové poplatníky obecně, a drobné a střední podnikatele následně - a že stát není žádná od těch zmíněných poplatníků a podnikatelů oddělená entita, ale že stát jsou mj. právě oni.

V. Kotas 4.10.2017 10:50

Re: ... presne o tohle panu Babisovi slo !!!

A to bylo jenom jedno z mnoha přispění.

V. Kotas 4.10.2017 10:47

Re: Malí živnostníci končí?

Připomenout, že v USA je neplacení daní druhý nejtěžší zločin.