10.5.2024 | Svátek má Blažena


Diskuse k článku

GLOSA: Čína provádí tak mohutný lockdown?

Přísné uzávěry v Číně, nebezpečné pro hospodářství celého světa, jsou ve své podstatě hlavně ilustrací nebezpečí sepětí kapitalismu a autokracií. Díky kapitalismu Čína v uplynulých čtyřiceti letech vyrostla v globální ekonomickou velmoc. Přitom se ovšem nepotvrdila teze nositele Nobelovy ceny za ekonomii Miltona Friedmana, že liberalizace ekonomiky přináší liberalizaci politiky, tedy pluralitní demokracii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Mucha 7.5.2022 6:23

R^

M. Mucha 7.5.2022 6:53

Často přemýšlím o tom, jak se z člověka, jenž byl zřejmě normální a možná i schopný a úspěšný lékař, ve chvíli, kdy usedne na ministerské křeslo, stane idiot.

F. De Winter 7.5.2022 6:57

Že by vůně peněz? Nebo někdo tahá za nitky?

D. Stys 7.5.2022 5:30

Že by snad očkování proti Covidu bylo účinné proti variantě omicron si může myslet jen nenapravitelný ignorant dostupných dat.

To, co se děje v Číně, je válka komunistického vedení proti vzpurným technologickým zbohatlíkům v Šanghaji a jejich prostřednictvím cesta jak ukázat Západu jeho technologickou závislost na Číně. Zkuste si koupit lepší počítač, zdroj na složitější zařízení atd. Dodavatelé prostě přestali existovat. Protože lockdown...

Podobně Rusko nám ukazuje naší energetickou závislost, která z nás dělá poštěkávající ratlíky uvázané na provaze u boudy. I Ukrajině, se kterou bojuje, Rusko pořád dodává plyn a to za nízké ceny.

Všem hnusným režimům v současném světě jde o totéž - ukázat svým vlastním lidem, kdo vládne a co všechno si může dovolit. Nakonec i naši náčelníci se chopili příležitosti. U nich to snad ani není vědomé, jen to je tak nějak ve vzduchu.

K. Salajka 7.5.2022 6:38

R^

P. Vychodil 7.5.2022 6:44

R^